Revurdering af emissioner fra kommercielle køleanlæg, transportkøl og mobile A/C

5 Revurdering af emissionsfaktorer for mobile A/C anlæg

5.1.1 Status: mobile A/C anlæg
5.1.2 IPCC's emissionsfaktorer for mobile A/C anlæg
5.2 Resultat af interviewundersøgelse for mobile A/C anlæg
5.2.1 Påfyldning
5.2.2 Drift
5.3 Revurdering af emissionsfaktorer
5.4 Stock for mobile A/C anlæg

5.1.1 Status: Mobile A/C anlæg

Mobile aircondition anlæg er A/C anlæg monteret i personbiler og lastbiler. Hovedparten af A/C anlæggene i både person og lastbiler monteres i forbindelse med fremstilling af køretøjet på fabrik. Kølemidlet påfyldes ved produktionen og importeres derfor med køretøjet til Danmark. Da Danmark ikke er et bil- producerende land foretages alle førstegangsfyldninger af mobile A/C-anlæg i udlandet på div. bilfabrikker.

I de senere år har der været et fald i prisen for fabriksmonterede A/C anlæg. Det har medført en markant stigning i antallet af importerede biler med A/C. Det anvendte kølemiddel er HFC-134 i A/C-anlæg. Førhen blev der anvendt CFC-12.

Hvor det tidligere udelukkende var luksusbiler og store mellemklasse biler der var monteret med A/C anlæg er det nu standard for et bredt udsnit af biltyper. D.A.F. samt adspurgte bilimportører vurderer, at 15 - 20 % af den samlede kørende bilpark nu sælges med A/C monteret /8,10,11,12/.

Montering af A/C anlæg kan også ske ved eftermontering på specialværksted. Eftermontering sker i dag for en langt mindre del af bilparken end tidligere på grund af den førnævnte stigning i de fabriksmonterede anlæg. Her sker påfyldning af kølemidlet efter monteringen af anlægget. Dette kølemiddelforbrug registreres via importører af kølemiddel, men er sjældent omfattet af KMO-ordningen idet fyldningen er under 1 kg /4/.

Ved tab af kølemiddel fra mobile A/C anlæg efterfyldes anlægget med HFC-134 i Danmark på autoværksteder og andre specialværksteder, der også reparerer utæthederne. Følgende virksomheder arbejder med mobile klimaanlæg:
Bilproducenter
 
Køleservice virksomheder
 
Autoværksteder
 
Andre, f.eks. busentreprenører

Den typiske kølemiddel fyldning for en personbil ligger på mellem 500 g og 850 g afhængig af bil størrelse og for et anlæg i en lastbil mellem 1-2 kg.

For busser er fyldningerne 8-10 kg og i nogle tilfælde op til 22 kg.

Kølemiddel til A/C anlæg i person og lastbiler er afgiftsbelagt med samme afgifter, som er gældende for stationære klima anlæg.

Det bekræftes i denne undersøgelse at der sker en kraftig stigning i antallet af personbiler med A/C. I den forbindelse har der været udtrykt bekymring i branchen over at kvaliteten af A/C synes at være ringere. Det er ikke blevet efterforsket yderligere men påstanden kan eftervises ved at kontrollere, om der kan ses på stigning i antal solgte kondensatorer. Det er påstået, at kondensatorerne i nye A/C anlæg i biler og lastbiler sjældent holder mere end 3 år og når en kondensator går i stykker tabes ofte hele fyldningen i anlægget.

Med hensyn til kvantificeret data om forbrug og import af HFC-134a kølemiddel til klimaanlæg i køretøjer findes der p.t. ikke nogen anvendelige registreringer i Danmark. Dvs. estimater vedrørende importerede mængder må baseres på antagelser om hvor udbredt klimaanlæg er i den importerede (og eksisterende danske vognpark). Derudfra kan der beregnes en samlet fyldning af HFC-134a i vognparken. Dette tal kan anvendes til videre beregning af det danske forbrug af kølemiddel til efterfyldninger. Der er en væsentlig datausikkerhed behæftet til kvantificering af forbrug og emissioner indenfor hele dette område, men en registrering af de konkrete importerede og evt. eksisterende køretøjer med klimaanlæg vil kunne forbedre datagrundlaget væsentligt.

5.1.2 IPCC's emissionsfaktorer for mobile A/C anlæg

IPCC's vejledende emissionsfaktorer for kategorien "Mobile Air Conditioning (MAC) omfatter alle mobile A/C anlæg i biler, lastbiler og busser.

De gældende emissionsfaktorer fra IPCC for mobile A/C anlæg er angivet i tabellen nedenfor.

Tabel 8.
IPCC emissionsfaktorer for mobile A/C anlæg (Mobile Air Conditioning) /3/.

Aktivitet

Mobile A/C og køleanlæg

Kommentar

Påfyldning

4,5 %

 

Drift

30 % pr. år

10 % ved forbedret fittings mv.

Destruktion

75 % af seneste påfyldte mængde kølemiddel er i kølesystemet ved bortskaffelse

 

Levetid

12 år

11 år (personbiler) til 15 år (lastbiler)

Genanvendt kølemiddel

0 %

80 % hvis der anvendes genanvendelsespraksis

IPCC's default værdier for den gennemsnitlige kølemiddelfyldning i mobile A/C anlæg er:
1,2 kg for personbiler, dog 800 g for nyere japanske (og europæiske) biler
1,5 kg for lastbiler.

5.2 Resultat af Interviewundersøgelse for mobile A/C anlæg

5.2.1 Påfyldning

For de anlæg der eftermonteres eller bygges i Danmark gælder det som for de stationære køleanlæg, at der kun sker udslip ved påfyldning, hvis der sker en fejlbetjening af påfyldningsudstyret eller brud på en slange. Der anvendes generelt korte slanger monteret med afskæringsventiler, og slangerne suges tomme for væske efter påfyldningen er udført.

Afgiftsniveauet vurderes at have påvirket adfærden i retning af større påpasselighed med håndtering af kølevæsker i forbindelse med montering og servicering af A/C anlæg i person og lastbiler.

Dog er der et stigende antal, der udfører påfyldning og aftapning og anden service, f.eks. busentreprenører og andre autoværksteder. Som kravet er i dag skal man have gennemført et kursus i håndtering af kølemidler som en forudsætning for at arbejde med kølemidler. Derudover kan man have en godkendelse af KMO. P.t. har KMO udstedt 1.042 godkendelser, men de seneste år er der konstateret en tydelig stigning i udstedte godkendelser til autobranchen /13/.

Med hensyn til gennemsnitsfyldningen for mobile A/C anlæg, anslås en fuld fyldning for personbiler at være i intervallet 500-850 g HFC-134a og for lastbiler 1-2 kg HFC-134a. Det er nogenlunde tilsvarende IPCC's gennemsnitsfyldning for mindre biler (800 g) og identisk med gennemsnitsfyldningen for lastbiler.

5.2.2 Drift

Tab under drift sker som følge af udsivninger fra slanger, sammenføjninger ventiler, pakdåser og lignende. Nye anlæg udføres generelt med færre samlinger og brug af slanger end tidligere.

Det reelle driftstab for A/C anlæggene i person og lastbiler har været vanskeligt at fremskaffe dokumenteret data på, fordi det ikke er muligt at trække de relevante oplysninger ud af virksomhedernes registreringssystemer og dels fordi reparation og efterfyldning efter en skade eller læk ikke nødvendigvis sker hos den forhandler, der har solgt eller har den daglige service af køretøjet.

Én bilimportør (I1) vurderer, at ca. 10 % af de kørende personbiler efterfyldes med en total påfyldning pr. år. Dette tal er dog vanskeligt at omsætte, idet en andel af anlæggene ikke længere serviceres. Andetsteds i denne rapport er det forudsat, at 50 % af de eksisterende klimaanlæg i personbiler serviceres. Dvs. at lækageraten for I1's biler skønnes til gennemsnitlig 20 % pr år. Dertil kommer påfyldninger i forbindelse med frontskader og lignende.

En anden bilimportør (I2) vurderer, at et årligt tab på 30 % pr. år passer nogenlunde.

Ingen af bilimportørerne har dog kunne underbygge deres vurdering med data.

Servicevirksomheden S1 har oplevet en betydelig vækst reparationer af A/C anlæg i biler og lastbiler. Dels fordi der generelt er flere biler og lastbiler med A/C anlæg og dels fordi især kondensatorerne oftere skal udskiftes. Generelt er det deres oplevelse at kvaliteten på de HFC-134a baserede A/C anlæg er ringere end de ældre CFC-12 baserede klimaanlæg. S1 skønner, at det årlige tab i gennemsnit er 1/3 af fyldningen, dvs. ca. 33 %, men at det årlige tab er stigende. Forventningen til fremtidig stigning er en generelt dårlig materialekvalitet og low-cost strategi hos bilproducenterne.

Generelt genanvendes al aftappet kølemiddel efter filtrering i tør filter, hvor fugt fjernes.

A/C-anlæg i personbiler antages at have en levetid på mellem 7 og 10 år for mellemklassebiler og op til 20 år for luksus biler som BMW. A/C-anlægget skrottes sammen med bilen og der er I Danmark indført regler i en ny bekendtgørelse (bekendtgørelse om skrotning) om, at klimaanlæg skal aftappes for kølemiddel før skrotningen. Det er opfattelsen hos den adspurgte køleservice virksomhed I denne undersøgelse, at for A/C i personbiler vedligeholdes klimaanlægget sjældent, efter at der er foretaget den anden totalfyldning efter ca. 6 år.

I nedenstående tabel er resultatet af interview-undersøgelsen for mobile A/C anlæg sammenfattet.

Tabel 9.
Resultat af interviewundersøgelse af mobile A/C anlæg

 

Tab ved påfyldning

Tab ved drift

Tab ved bortskaffelse

Levetid

Importør 1 (I1).

Marginal

20 % pr år

Genbruges eller destrueres

6-7 år

Importør 2 (I2)

0 %

ca. 30 % pr. år

Genbruges eller destrueres

20 år

Importør 3 (I3).

 

anbefaler totalfyldning hvert 3 år - 33 % pr. år

Genbruges eller destrueres

7-10 år

Service 1 (S1).

0 %

33 %

Genbruges eller destrueres

6-7 år


Af de adspurgte bilimportører og servicevirksomheder, som havde kvalificerede skøn fremgår det at der med hensyn til tab ved påfyldning, ikke vurderes at være nogen eller at den er helt marginal (0-0,5%). Med hensyn til tab ved drift er det opfattelsen blandt de adspurgte at den gennemsnitlige lækagerate er mellem 20 % og 33 % pr. år. I relation til tab ved destruktion bliver kølemidlet enten genanvendt eller destrueret uden emission til følge.

Resultaterne fra interviewundersøgelsen adskiller sig således ikke væsentligt fra IPCC's default værdier ved drift. For tab ved påfyldning og bortskaffelse adskiller det sig noget.

5.3 Revurdering af emissionsfaktorer

I følgende tabel fremgår de revurderede emissionsfaktorer for mobile A/C anlæg.

Tabel 10.
Revurderede emissionsfaktorer for mobile A/C anlæg.

Aktivitet

Mobile A/C og køleanlæg - IPCC

Revurderede emissioner

Kommentar

Påfyldning

4,5 %

0-0,5 %

 

Drift

30 % pr. år

30 % pr. år

 

Destruktion

75 % af seneste påfyldte mængde kølemiddel er i kølesystemet ved bortskaffelse

0 %

Aftappes jf. lovgivning og afgifter giver ligeledes et incitament til aftapning af kølemiddel.

Levetid

12 år

7 år

Levetiden er reduceret til 7 år svarende til 1 år efter sidste forventede påfyldning.


Det gælder for de mobile A/C-anlæg, at tab ved påfyldning er mindre end IPCC's værdier og tab ved bortskaffelse er ca. 0, hvilket i væsentlighed skyldes de danske regler om håndtering og bortskaffelse af kølemidler. Lækageraten for selve driftsperioden er uændret I forhold til IPCC's emissionsfaktor.

På den baggrund vurderes der ikke at være væsentlig grund til at ændre på de emissionsfaktorer der anbefales af IPCC. Dog vil tab ved destruktion ikke blive regnet som emission.

5.4 Stock for mobile A/C anlæg

For mobile A/C anlæg gælder det, at stock er estimeret for årene frem til 1999. Denne stock kan fremover opdateres fra år til år på basis af D.A.F. medlemsstatistik for køretøjer fordelt på forskellige kategorier (jf. kap 7.) /6/.

I forhold til klimaanlæg i personbiler og lastbiler beregnes den samlede fyldning (stock) i Danmark ud fra statistiske oplysninger om import og reeksport af person- og varevogne og lastbiler pr. år. De statistiske oplysninger om importerede enheder ganges med en anslået procentandel, som udtrykker andelen af personvogne og lastbiler, der har klimaanlæg. I 1998 blev der foretaget en beregning af stock frem til 1998 og i fremskrivningerne siden, har der været regnet med en andel for personbiler på 20 % og en andel for lastbiler på 50 %.

I år er dette skøn blevet revurderet og den samlede stock er opdateret. Forudsætningerne for den gennemførte beregning fremgår af nedenstående tabel. Forudsætningerne er differentieret i forhold til de enkelte statistiske kategorier for transportmidler og er skønnede værdier på basis af udsagn fra bilimportører og køleservice virksomheder.

Tabel 11.
Forudsætninger for beregning af stock for mobile A/C anlæg

 

Andel med A/C, %

Fyldning, Kg HFC-134a

Andel A/C som vedligeholdes ud af den samlede vognpark

Personbiler

10 %

0,75

50 %

Busser

20 %

9

20 %

Varebiler

5 %

0,8

50 %

Lastbiler indtil 6 t

50 %

1,2

50 %

Lastbiler over 6 t

50 %

1,5

40 %


D.A.F. (Danmarks automobilforhandler forening) fører årligt en statistik over køretøjsbestanden i Danmark /6/. Disse data er grundlaget for den nedenstående beregning af stock for HFC-134a i danske køretøjer. Denne metode anbefales at blive anvendt fremover.

Endvidere beregnes, hvor stor en andel af de installerede klimaanlæg, der stadig serviceres og derfor fortsat refyldes med kølemiddel i forbindelse med lækage og anden reparation. Denne beregning er grundlaget for at kunne beregne den efterfyldte mængde HFC-134a kølemiddel på danske køretøjer for år 2001. Denne metode anbefales ligeledes anvendt ved fremtidige beregninger. Resultatet fremgår af nedenstående tabel.

Tabel 12.
Den beregnede danske stock for mobile A/C anlæg 2001 fordelt på køretøjer

 

1997

2001

Stock, kg

Fyldning der vedligeholdes

Kølemiddel (HFC-134a) refyld på danske køretøjer 2001, tons

Personbiler

1.738.854

1.854.060

139.055

69.527

23,2

Busser

13.786

13.968

25.142

5.028

1,7

Varebiler

292.537

335.990

13.440

6.720

2,2

Lastbiler indtil 6 t

4.808

4.628

2.777

1.388

0,5

Lastbiler over 6 t

32.919

32.975

24.731

9.892

3,3

SUM

 

 

205.145

92.556

30,9


Af tabellen fremgår de forskellige forudsætninger for beregningen, bl.a. hvor stor en andel af de respektive køretøjer som forventes at have A/C anlæg. Det har ikke været muligt at kvantificere udbredelsen af klimaanlæg i andre køretøjer som f.eks. landbrugsmaskiner og entreprenørmaskiner, men det er konstateret ved henvendelse til udvalgte leverandører at der generelt i de større traktorer (over 100 HK) og mejetærskere ofte er klimaanlæg. De kunne dog ikke kvantificere fyldningernes størrelse.

Den totale stock for HFC-134a i mobile A/C anlæg i Danmark er beregnet til 205 tons for 2001. Mængden forventes at stige yderligere de kommende år, da tendensen stadig går i retning at flere køretøjer og relativt flere klimaanlæg i de nye køretøjer.

Den efterfyldte mængde HFC-134a kølemiddel på mobile klimaanlæg i 2001 er beregnet til 30,9 tons. Denne mængde kølemiddel er alene brugt til efterfyldninger i forbindelse med vedligeholdelse af eksisterende anlæg.

Generelt for opgørelsen og vurdering af mobile A/C anlæg er det meget begrænset, hvad der findes af kvantitative data. Det kunne derfor overvejes, om der på nogen måde bør foretages en central registrering af hvor mange A/C anlæg, der importeres årligt til Danmark via importerede køretøjer. Denne opgave kunne evt. varetages af DBI (Danske Bilimportører) eller Statens Biltilsyn.

I forhold til beregning af den aktuelle emission af kølemidler fra klimaanlæg er det i det foregående vurderet at indikationerne for de danske forhold svarer nogenlunde til de IPCC anbefalede værdier.