Renere teknologi til undgåelse af biologisk vækst på murværk, tegl- og betontage

2 Baggrund

Denne rapport, som alene omhandler den synlige vækst, dvs. alger, svampe, laver og mosser, er lavet som et redskab primært for rådgivere og konsulenter, der uden større kendskab til biologi vil kunne danne sig et billede af, hvilken gruppe af organismer, de står overfor ved en given sag. Gennem en systematisk indsamling af data over længere tid vil der kunne opnås et bedre erfaringsgrundlag for danske forhold. Desuden er der med dette arbejde opbygget en faglig ekspertise på Teknologisk Institut Bioteknik, som sikrer, at prøvemateriale indsamlet fra bygninger, hvor der er konstateret angreb, kan undersøges og organismerne identificeres.

Rapporten er blevet til ud fra et materiale på ca. 20 tegltagsten, 5 betontagsten, 2 mursten, 1 kalksandsten, 10 mørtelprøver og nogle skrab fra granit. Materialet er indsamlet i forbindelse med gennemførelse af projektet "Renere teknologi til undgåelse af biologisk vækst på murværk, tegl- og betontage". Makroskopiske billeder er udført af Teknologisk Institut Murværk og Bioteknik samt Københavns Universitet. Organismerne er identificeret i et samarbejde mellem Københavns Universitet og Teknologisk Institut Bioteknik. Organismerne er detail-fotograferet ved brug af stereolup, Wild Heerbrugg Zwitzerland M5-41209, og lysmikroskop, Olympus BH-2. Nomenklaturen følger: "Den danske mosflora", Nordisk Forlag A/S, København, 1976 og "The Lichen Flora of Great Britain and Ireland" af Purvis et al. 1994. Væksternes naturlige variation og det forholdsvis lille materiale, har gjort det nødvendigt også at bruge litteraturen til artsbeskrivelserne.

Det har ikke været muligt at sætte artsnavne på algerne, da en dyrkning af disse er nødvendig for korrekt bestemmelse. Svampe er konstateret på pudsede facader med og uden maling. De få svampe, der er fundet, er almindeligt forekommende. Også svampene bør i de fleste tilfælde dyrkes med henblik på identifikation.

Det skal understreges, at materialet, der ligger til grund for nøglerne, er begrænset, og derfor vil det være muligt ved nye undersøgelser at finde arter, som ikke kan identificeres ved brug af denne rapport. Man bliver da nødt til at gå til den gængse bestemmelseslitteratur.