Renere teknologi til undgåelse af biologisk vækst på murværk, tegl- og betontage

1 Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Afgrænsning
1.3 Kilder

1.1 Baggrund

Det er ikke ualmindeligt at se tage og mure, der er mere eller mindre grønne af alger eller mønstrede af gule, grå og sorte laver. På baggrund af den eksisterende viden er det sandsynligt, at nogle organismer skader mere end andre, men for at få mere viden om hvordan og hvor meget forskellige organismer kan skade er det nødvendigt med et grundigere kendskab til, hvilke organismer der er tale om.

Ved større kendskab til organismerne og deres foretrukne vækstbetingelser øges mulighederne for at forebygge uønsket vækst.

Diverse bekæmpelsesmidler og desinfektionsmidler anvendes hyppigt til fjernelse af biologisk vækst på murværk, beton og tage. Størstedelen af disse stoffer er ikke godkendt til at fjerne biologisk vækst, og det er derfor vigtigt at finde alternative muligheder til undgåelse og fjernelse af biologisk vækst.

Projektet er en naturlig fortsættelse af projekterne:
"Renere Teknologi i Tegl- og Mørtelbranchen", ref. M. 128-0772
"Undersøgelser af 2-Deoxy-D-glycose som aktivstof i bekæmpelsesmidler til byggematerialer, del 2, Midler til bekæmpelse af biokorrosion af bygningsfacader - en litteraturgennemgang.

1.2 Afgrænsning

I projektet anvendes betegnelsen "biologisk vækst" som en fællesbetegnelse for
bakterier
alger
svampe
laver
mosser

Højere planter og facadebeplantninger er ikke omfattet af projektet.

Projektet omfatter alene de organismer, der kan vokse på de nedenfor nævnte materialer i Danmark:
murværksmaterialer inkl.:
- teglmursten
- kalksandsten
- natursten
- muremørtel
- pudsmørtel
- kalkede murværksoverflader
- malede murværksoverflader
tegltagsten
betontagsten

Der fokuseres dog især på mursten, tegltagsten og betontagsten.

I projektet skelnes mellem følgende livscyklusfaser for murværk og tage:

  1. Udvinding af råvarer
  2. Produktion af byggematerialer
  3. Konstruktion
  4. Opførelse/Udførelse
  5. Brugsfase/Vedligeholdelsesfase
  6. Nedrivning - Genanvendelse

I indeværende projekt er det valgt at tage udgangspunkt i de eksempler på vækst der er fundet i projektforløbet. Undersøgelsen adskiller sig således fra en række af de i litteraturen beskrevne beslægtede undersøgelser. Disse omhandler oftest udvalgte materialer der er udlagt til eksponering i natur eller laboratorium under mere eller mindre velkarakteriserede betingelser.

Den primære fordel ved indeværende projekts angrebsvinkel vurderes at være, at overblikket/kendskabet over de vækster der kan træffes på de relevante materialer bliver større, da der ikke er indlagt begrænsninger i eksponeringsforhold eller alder på materialerne.

Ulemperne ved angrebsvinklen er, at der er mange forskellige variable at forholde sig til (alder, geografi, eksponeringsforhold, mv.).

Da kendskabet til arterne af vækst på murværk, tegl- og betontage ved projektets begyndelse var meget beskedent - der foreligger ingen resultater af lignende undersøgelser - har projektgruppen vurderet, at fordelene ved den valgte angrebsvinkel er større end ulemperne.

1.3 Kilder

Oplysninger er hentet fra
undersøgelser af eksisterende konstruktioner med biologisk vækst
erfaringsopsamling fra tidligere kundeopgaver
leverandører/producenter af murværksmaterialer, tagmaterialer, overfladebehandlingsmidler, mv.
rensefirmaer
litteratur (tekniske biblioteker og Internet)

En række af danske og internationale producenter, forskningsinstanser o.lign. er kontaktet med henblik på udnyttelse af relevant viden fra beslægtede internationale projekter.