Renere teknologi til undgåelse af biologisk vækst på murværk, tegl- og betontage

4 Aktiviteter

4.1 Litteraturstudie
4.2 Erfaringsopsamling
4.3 Besigtigelser/registreringer
4.4 Enkeltstående besigtigelser/undersøgelser
4.5 Områdebesigtigelse/undersøgelse
4.6 Biologiske undersøgelser af udtagne materiale- og vækstprøver
4.7 Undersøgelser af udtagne materialeprøver
4.8 Laboratorieprøvning
4.9 Afrensningsforsøg
4.10 Anden prøvning

4.1 Litteraturstudie

Søgning via Internet og tekniske biblioteker mv.

4.2 Erfaringsopsamling

Erfaringsopsamlinger er sket gennem følgende aktiviteter:
Gennemgang af Teknologisk Instituts tidligere relevante kundeopgaver og projekter
Orienterende søgning i huseftersynsordningens database (Teknologisk Institut, Produktivitetscentret)
Kontakt til internationale producenter, forskningsinstanser mv.
Kontakt til leverandører/producenter af rensemidler, forebyggelsesmidler og murværksmaterialer samt udførende rensefirmaer, boligselskaber, byggemarkeder o.lign.
Kontakt til standardiseringsgrupper.

4.3 Besigtigelser/registreringer

Konsulenter fra Teknologisk Institut har foretaget undersøgelser i forbindelse med løbende kundehenvendelser og besigtigelser. I den forbindelse er der udarbejdet et besigtigelsesskema, bilag 3, som er blevet udfyldt for hver sag. Hvor det har været muligt er der udtaget prøver til nærmere undersøgelse. Der er ligeledes taget fotos af relevante materialer og konstruktioner med biologisk vækst.

4.4 Enkeltstående besigtigelser/undersøgelser

Der er gennemført besigtigelser/undersøgelser af ca. 50-60 begroede konstruktioner. Hvor det har været muligt er der udtaget materiale og/eller vækstprøver til nærmere undersøgelser i laboratorium.

4.5 Områdebesigtigelse/undersøgelse

Et udvalgt lokalområde er nærmere undersøgt. I områdeundersøgelsen indgår i alt 7 huse, 4 med betontag og 3 huse med tegltage. Hvor det har været muligt er der udtaget materiale og/eller vækstprøver til nærmere undersøgelser i laboratorium.

4.6 Biologiske undersøgelser af udtagne materiale- og vækstprøver

Udtagne materialeprøver med biologisk vækst og prøver af vækst uden materialeunderlag er undersøgt på laboratorium i stereomikroskop og almindeligt lysmikroskop. Til identifikation er brugt relevant litteratur, se litteraturliste. Laboratorieundersøgelserne er foretaget henholdsvis på Teknologisk Institut og på Københavns Universitet, Botanisk Institut ved stud. scient. Line Balschmidt. Assisterende professor Ulrik Søchting har bistået.

4.7 Undersøgelser af udtagne materialeprøver

Udvalgte materialeprøver er undersøgt i laboratorium:
Tyndslib er fremstillet af udsavede prøver, der imprægneres med epoxy, tilsat et fluoroscerende farvestof og nedslibes til en tykkelse på ca. 0,02 mm. Et tyndslib dækker et areal på ca. 45 mm´30mm. Tyndslib analyseres i polarisations- og fluorescensmikroskop.
Følgende materialeparametre er undersøgt:
- porøsitet
- pH
- densitet
- vandoptagelse
- fordampningshastighed
- næringsstoffer
- overfladens ruhed

Materialeparametrene er vurderet i forhold til typiske variationer i parametrene for de relevante materialetyper. Parametrene er ligeledes vurderet i forhold til hvilke væksttyper, der er registreret på det aktuelle materiale.

4.8 Laboratorieprøvning

Der er foretaget en undersøgelse og katalogisering af hidtil anvendte metoder til undersøgelse af biociders effekt overfor forskellige relevante organismer der kan vokse på lyseksponerede flader. En metode beskrevet af Grant & Bravery (1981) er videreudviklet og standardiseret, så der nu foreligger laboratoriemetoder til test af materialer samt forebyggende og bekæmpende midler og produkter overfor grønalger, og metodernes egnethed er afprøvet i laboratoriet med 2 udvalgte rensemidler, et forebyggende produkt og på forskellige materialer.

4.9 Afrensningsforsøg

Der er lavet forsøg med hedvandsrensning af dels kalciumsilikatplader inficeret i laboratorium med alger dels af naturligt inficerede tegltagsten og betontagsten. Materialerne er derefter eksponeret på udendørs feltareal med henblik på at registrere mulig retablering af vækst.

4.10 Anden prøvning

En metode til kvalitetskontrol af algeafrensning er afprøvet.

Der er foretaget orienterende forsøg med aftryksplader med forskellige specifikke dyrkningsmedier til henholdsvis svampe og alger, hvormed vækst eller mulighed for vækst kan registreres.