Erfaringer med indsamling og behandling af bioaffald i Århus Kommune Bilag E: Test af affaldsposerAffaldsposer påvirkes forskelligt afhængigt af indhold, opsamlings- og indsamlingsform. Det har derfor været testenes formål at afklaret disse påvirkningers effekt på forskellige kvaliteter af poser. Test af poser inden implementering I foråret 2000 blev der gennemført en test55 af affaldsposer hos i alt ca. 1.500 husstande i udvalgte boligområder med henholdsvis:
Undersøgelse Testen blev udført i tre deltests med poser af forskellig styrke. Ved første deltest blev der anvendt samme posekvalitet og tykkelse som i affaldssystemet i Vejle, samt poser i speciel kraftig kvalitet og tykkelse til indsamling ved sug jævnfør erfaringer fra sugeanlæg i Sverige. Hver husstand fik tilsendt en forhåndsorientering fra Århus Kommunale Værker ca. 4 uger før stativer og poser til første deltest blev uddelt. Selve testen blev gennemført ca. 1 ½ uge efter at stativer og poser blev uddelt. Der blev ligeledes uddelt sorteringsvejledning, hvor der også blev gjort opmærksom på vigtigheden af at binde poserne forsvarligt til. På sorteringsvejledningerne til poserne i almindelig kvalitet var der gengivet en illustrativ bindeinstruks. Desuden blev der opsat klistermærker på skaktlugerne med påmindelse om, at poserne skulle bindes til. Efterfølgende blev der med udgangspunkt i resultaterne af forrige deltest valgt poser af bedre og bedre kvalitet. Ved hver deltest blev der tillige valgt poser i forskellige farver, så det ved den senere kontrol var muligt at skelne dem fra hinanden. Ved kontrollen blev poserne tjekket for:
Udvikling af posemateriale De første poser der blev testet, var, når der ses bort fra poserne til sug, af samme materiale og nogenlunde samme tykkelse som poserne der igennem nogle år er leveret til Vejle; low density polyethylen (LDPE) i tykkelsen 35 µ m. Til sammenligning ved sug blev på baggrund af erfaringer fra Sverige valgt poser med en tykkelse på 80 µ m. I næste deltest blev trækstyrkeegenskaberne for posematerialet forbedret væsentligt med tilsætning af high density polyethylen (HDPE), mens posetykkelserne blev bibeholdt. Der blev her konstateret en forbedret evne til at modstå påvirkningerne under indsamling. Ved den sidste test blev der, for at få klarhed over rivestyrkens betydning for posernes evne til at modstå påvirkningerne under indsamling, tilsat varierende mængder af lineær low density polyethylen (LLDPE) uden at posetykkelserne blev ændret. Tilsætningen af LLDPE blev ændret, således at den ene af de to farvede poser til traditionel indsamling fik en kombination af LDPE, HDPE og LLDPE, mens den anden farve pose fik en meget stor andel af LLDPE kun kombineret med lidt LDPE. De to farver poser til indsamling med sug fik en kombination af LDPE, HDPE og LLDPE. Tilsætningen af LLDPE viste en ikke entydig forbedring af posernes evne til at modstå påvirkningerne under indsamling. Dette må muligvis tilskrives det forhold at affaldet fra et boligområde indeholdt organisk olie eller fedt, hvilket kan forårsage en vis nedbrydning af plastmaterialet. Vurdering Resultaterne af testen viste, at der er flere faktorer der har indflydelse på, hvor godt poserne holder til påvirkningerne under indsamlingen: Traditionel indsamling:
Indsamling ved sug:
Test af poser efter implementering - 21. november 200156 Testen blev gennemført i en udvalgt boligblok bestående af 7 etager med 7 opgange á 16 husstande hvor 112 husstande får fjernet deres affald via mobilsug 1 gang ugentligt. Formål med testen var at vise mobilsugets påvirkning på 2 forskellige posetyper. I denne test er der ikke foretaget test på stationært sug da det må formodes at alle poser ville være intakte efter sug jf. tidligere test, samt det faktum at mobilsug er hårdest ved poserne. Undersøgelse I testen blev der anvendt 100 stk. poser af en kvalitet på henholdsvis 50 og 60 µm. Poserne blev fyldt med ca. 5,5 liter flis svarende til 1,5 kg. Poserne blev nedkastet via skakt fra stueetagen, ud fra den betragtning, at nedkast fra 7. etage ikke ville påføre poserne nogen yderligere skade af betydning. Der blev herefter kørt automatisk sug med en kraft svarende til en "normal" tømning, hvorefter sugebilen kørte poserne til optælling. Ved kontrollen blev poserne tjekket for:
Vurdering Ser man på antallet af acceptable poser i Tabel 0.1, er der 90 % 50 µm poser og 93 % 60 µm poser. Der er dog væsentligt færre poser med små og store huller for 60 µm posens vedkommende. Der var 86 % hele 60 µm poser, dvs. helt uden huller. Der var ingen "typiske" huller fx ved svejsninger og foldninger. Som det fremgår, var der et mindre svind hvilket kan skyldes at nogle af tankene ikke blev suget helt tomme. Tabel .1
|