Erfaringer med indsamling og behandling af bioaffald i Århus Kommune

Forord

Nærværende projekt beskriver erfaringer og problemer samt deres mulige løsninger i forbindelse med planlægning, implementering og drift af affaldssystem for bioaffald til forgasning indført i foråret 2001 hos private husstande i Århus Kommune.

Erfaringerne fra affaldssystemet skal sammen med erfaringer fra forsøg gennemført i hovedstadsområdet og Kolding og Aalborg Kommune indgå i Miljøstyrelsens statusredegørelse om genanvendelse af organisk affald.

Til de 3 forsøg samt affaldssystemet i Århus Kommune er knyttet en styregruppe der består af repræsentanter fra:
Miljøstyrelsen
Reno-Sam
KL
Miljøkontrollen i Københavns Kommune
Renholdningsselskabet af 1898
Affaldsteknisk Samarbejde
I/S Amagerforbrænding
I/S Vestforbrænding
Kolding Kommune
Aalborg Kommune, renovationsvæsenet
Århus Kommunale Værker
Rambøll
COWI
PlanEnergi
Teknologisk Institut.

Projektet er finansieret af Miljøstyrelsen.

Nærværende rapport er udarbejdet af Kathe Tønning, Teknologisk Institut i samarbejde med Århus Kommunale Værker.

Læsevejledning

Rapportens opbygning tager udgangspunkt i den disposition der er opstillet for fuldskalaforsøgene i hovedstadsområdet og Kolding og Aalborg Kommune.

Rapporten indeholder følgende kapitler:

Kapitel 1 - "Indledning" beskriver baggrunden for og formålet med projektet. Endvidere beskrives i meget kort form projektets indhold. Kapitlet indeholder desuden en principskitse for indsamling og behandling af bioaffald og restaffald.

Kapitel 2 - "Affaldskilder og -mængder". Af kapitlet fremgår udover potentialet for bioaffald i dagrenovationen også de indsamlede mængder bioaffald og restaffald samt indsamlede mængder papir og glas. De indsamlede mængder bioaffald og restaffald fremgår for indkøringsperioden i 2001 og for normal drift i 2002. Endvidere indeholder kapitlet resultaterne af 3 gennemførte affaldsanalyser hvis primære formål har været at registrere mængden af bioaffald i dagrenovationen.

Kapitel 3 - "Indsamling" beskriver det valgte opsamlingsmateriel (indendørs og udendørs) samt storskraldsordningen. Endvidere fremgår resultaterne af 2 undersøgelser af plastposernes tilstand efter indsamling med renovationsvogn. Undersøgelsernes primære formål har været at registrere omfanget af itugåede grønne poser efter indsamling med renovationsvogn.

Kapitel 4 - "Behandling" redegør for behandlingen af bioaffald og restaffald på det optiske sorteringsanlæg og behandlingen af bioaffaldet biogasfællesanlægget. Endvidere beskrives de energi- og miljømæssige forhold som bioaffaldet har bidraget til ved bioforgasning.

Kapitel 5 - "Afsætning" beskriver forholdene omkring afsætning af henholdsvis gas og jordforbedringsmiddel.

Kapitel 6 - "Organisation" redegør for hvorledes indsamling og behandling er organiseret samt for ejerforholdene for de benyttede anlæg.

Kapitel 7 - "Test af affaldssystem" beskriver den gennemførte test af indsamling og behandling på det optiske sorteringsanlæg. Kapitlet indeholder resultater af testen hvis primære formål har været at undersøge posernes holdbarhed og mængden af bioaffald før og efter behandling på det optiske sorteringsanlæg.

Kapitel 8 - "Økonomi" redegør for anlægsudgifter for henholdsvis det optiske sorteringsanlæg og biogasfællesanlægget. Endvidere fremgår driftsudgifter for det optiske sorteringsanlæg, biogasfællesanlæg, informationsmateriale og plastposer. Desuden er konsekvens for renovationsgebyr og fjernvarmetakster beskrevet.

Kapitel 9 - "Erfaringer" indeholder erfaringer fra planlægning, implementering og drift af affaldssystemet. Endvidere er opståede problemer og de valgte løsninger beskrevet.

Kapitel 10 - "Erfaringsopsamling og planlagte initiativer". I kapitlet er en række af de i kapitel 9 beskrevne erfaringer opsummeret og der forekommer derfor en række gentagelser fra forrige kapitel. Desuden er kommunens planer for den fremtidige indsats med henblik på optimering af indsamlings- og behandlingssystemet beskrevet.

Bilag A-E. Til rapporten er knyttet en række bilag der uddyber de erfaringer og resultater der er præsenteret i hovedrapporten.