Undersøgelse af pesticidforbruget på offentlige arealer 2002

Forord

I november 1998 indgik staten, Amtsrådsforeningen i Danmark, Kommunernes Landsforening (KL) samt Københavns og Frederiksberg kommuner en aftale om udfasning af brug af pesticider på offentlige arealer. Baggrunden for aftalen var Drikkevandsudvalgets betænkning fra 1998 samt en række tidligere initiativer og hensigtserklæringer, der først og fremmest indeholdte et ønske om, at det offentlige bør gå forrest i bestræbelserne på at minimere forbruget af pesticider.

Der blev i forbindelse med indgåelse af aftalen nedsat en kontaktgruppe bestående af repræsentanter for Miljøstyrelsen, KL, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Skov & Landskab (FSL). Kontaktgruppen skal følge udfasningen og koordinere indsatsen, herunder tage stilling til behovet for opfølgningsaktiviteter og udviklingsarbejder.

Som led i aftalen indgår en afrapportering og opfølgning. I princippet var den 1. januar 2003 skæringsdato for et totalt stop for brug af pesticider på offentlige arealer og i den forbindelse blev udført en undersøgelse i foråret 2003. Undersøgelsen har til formål at opgøre og belyse det offentlige pesticidforbrug for 2002.

Den udførte spørgeskema- og interviewundersøgelse skal støtte kontaktgruppen i dens arbejde ved at undersøge, om brugen af pesticider på offentlige arealer afvikles ifølge aftalen ligesom den skal belyse eventuelle problemområder i forhold til den pesticidfrie drift.

Svarene omfatter hele det areal, som myndighederne ejede i 2002, inklusiv arealer hvor driften er udliciteret. Pesticidforbruget på bortforpagtede arealer indgår ikke i den samlede opgørelse, men burde ifølge aftalen være ophørt inden 2003, hvor et forbud skal være indeholdt i forpagtningskontrakterne.

I foråret 1996 blev der gennemført en tilsvarende opgørelse af pesticidforbruget på offentlige arealer i 1995. Midtvejs i udfasningen blev gennemført en opgørelse af forbruget i 1999 for statens, amternes, Københavns og Frederiksberg kommuners vedkommende. For kommunerne i KL blev forbruget for 2000 opgjort. Resultaterne af disse tidligere undersøgelser kan findes i rapporterne "Pesticidanvendelse på offentlige arealer", Park og Landskabsserien nr. 11-1996 samt ”Undersøgelse af pesticidforbruget på offentlige arealer i 1999 og 2000”, bekæmpelsesmiddelforskning fra Miljøstyrelsen nr. 54 2001.

I den nuværende opgørelse af pesticidforbruget i 2002 sammenstilles resultaterne med opgørelserne fra hhv. 1999 og 2000 samt 1995, således at det er muligt at følge udviklingen af pesticidforbruget efter indgåelse af den frivillige aftale om udfasning af pesticider.

Undersøgelsen af 2002 forbruget og sammenligningerne til de to tidligere undersøgelser er foretaget af Skov & Landskab (FSL) ved Forskningsassistent Stine Rytter og Seniorrådgiver Palle Kristoffersen.