Miljø, teknologi og innovation

Indledning

Denne rapport om udvikling og udbredelse af miljøvenlige teknologier er udarbejdet som teknisk baggrundsrapport til Rapport om Grøn Markedsøkonomi.

Ifølge Kommissoriet for Rapporten om Grøn Markedsøkonomi er formålet med baggrundsrapporten:

”at belyse potentialer og erfaringer med teknologisk innovation og spredning af miljøteknologiske løsninger samt initiativer, der kan stimulere og udvikle markedet, så virksomhederne i højere grad kan udnytte deres miljøindsats som en konkurrenceparameter. Endvidere undersøges praktisk brug af foranstaltninger, som kan fremme udvikling af miljøvenlige og ressourceeffektive teknologier og produkter.”

Teknologisk udvikling har været en vigtig drivkraft for den økonomiske udvikling både nationalt og internationalt. Der er samtidig stigende fokus på, at teknologisk udvikling, som led i en bæredygtig udvikling, rummer et betydeligt potentiale for at realisere målsætningen om at afkoble den økonomiske vækst fra stigende miljøbelastning.

I forbindelse med vurderingen af den betydning som forskning, udvikling, alternative praktiser og teknologisk forandring har for påvirkningen af en bæredygtig udvikling, trænger tre spørgsmål sig på. For det første, er udbredelsen af mere bæredygtige produktionspraksiser tilstrækkelig? For det andet, afspejler igangværende bæredygtige praksiser borgernes og virksomhedernes præferencer for velfærd, velstand, komfort og kvalitet? Og for det tredje, hvor der er potentiale for mere bæredygtige praksiser, vil markedet så tillade og/eller tilskynde producenterne at anvende sådanne? Denne rapport forsøger ikke at give fyldestgørende svar på disse spørgsmål, men vil i forskelligt omfang belyse vigtige aspekter heraf.

En forsat positiv økonomisk, miljømæssig og social global udvikling vil skærpe kravet til forbedring af den miljø- og ressourceudnyttelsesmæssige efficiens i et omfang, der vanskeligt kan tilgodeses gennem miljøteknologisk innovation alene. Fremtidig efficient miljøteknologisk innovation må derfor følges op med organisatorisk, social og kulturel innovation. Bæredygtighedsperspektivet sætter fokus på et bredere sæt af bindinger, som den hidtidige vækstsfilosofi kun i ringe omfang har sat fokus på, nemlig det forhold, at miljømæssige, økonomiske og sociale faktorer er sammenvævede i en dynamisk samspilsfunktion, hvor ændringer i den ene faktor har betydning for de øvrige.

Betydningen af innovation har yderligere den pointe, at fornyelsesevnen i den førende konkurrenceteori er efterhånden ved at blive erkendt som en væsentlig del af grundlaget for landes og virksomheders konkurrenceevne.

Når miljø skal vurderes i et erhvervsorienteret perspektiv, knyttes det traditionelt til forsyningsområderne energi, vandforsyning, spildevand og affald. Men det er nødvendigt at have et bredere sigte, når det drejer sig om at inddrage miljø som et erhvervsøkonomisk potentiale. Miljø integreres i stigende grad i andre sektorers politikker og aktiviteter. En række nye generiske teknologier kan have grundlæggende betydning for, hvordan vi med udgangspunkt i erhvervslivet og markedet skal imødekomme miljøudfordringerne.

Sammenhængen mellem teknologi, økonomisk vækst, innovation og miljøforbedringer blev understreget i EU idet der blev tilføjet en miljødimension til ”Lissabon strategien” om vækst og beskæftigelse. Strategien har som formål at gøre EU til den mest konkurrencedygtige og videnbaserede økonomi i verden.

I EU’s strategi for bæredygtig udvikling er teknologi et vigtigt virkemiddel til at opnå en bæredygtig udvikling. EU’s stats- og regeringschefer understregede ved topmødet i Gøteborg i juni 2001, at klare og stabile mål for en bæredygtig udvikling vil give betydelige økonomiske muligheder. Dette har potentiale til at udløse en ny bølge af teknologisk innovation og investeringer og vil dermed skabe vækst og beskæftigelse. Det Europæiske Råd opfordrede erhvervslivet til at deltage i udviklingen, og til i højere grad at anvende nye miljøvenlige teknologier i sektorer som f.eks. energi og transport1.

Som opfølgning på EU’s strategi for bæredygtig udvikling er Kommissionen ved at udarbejde en handlingsplan om miljøteknologi og bæredygtig udvikling, som forventes at blive fremlagt i slutningen af 2003.

Regeringens strategi for bæredygtig udvikling: ”Fælles Fremtid – Udvikling i Balance” blev offentliggjort i juni 2002. En af de overordnede målsætninger i strategien er at afkoble den økonomiske udvikling fra stigende miljøbelastning og at forbedre ressourceeffektiviteten markant.

I ”Fælles Fremtid – Udvikling i Balance” identificeres teknologiske nybrud og innovation som nødvendig. Der skal fortsat udvikles ny teknologi, nye materialer og nye løsninger for at omstille samfundet mod en bæredygtig udvikling. Strategien peger på, at såvel udbredelse af eksisterende teknologier samt teknologiske nybrud giver mulighed for at udvikle mere bæredygtige produktionsformer. Ved at ændre det teknologiske grundlag for produktion og forbrug kan samfundets afhængighed af visse ressourcer på sigt reduceres afgørende. Nye energiformer for eksempel brændselsceller vil kunne nedsætte  CO2 udslippet radikalt. Brug af nye typer materialer kan mindske ressourceforbruget og øge mulighederne for genanvendelse. Også informations- og bioteknologi kan tænkes at føre til helt nye miljøvenlige produktionsmåder og produkter. Det understreges, at det er vigtigt, at skabe gode rammer og et godt grundlag for, at nye, miljøvenlige teknologier bliver udviklet og udbredt, og at eventuelle barrierer for miljøvenlige teknologiers markedsadgang bliver fjernet.

Regeringens strategier for vækst og viden: ”Vilje til vækst”2 og ”Viden – vejen til vækst”3 har sat rammen for den overordnede indsats for økonomisk udvikling i Danmark. Fokus på at styrke erhvervslivets forretningsmæssige potentialer på miljøområdet kan bidrage til at udfylde disse rammer.

Den begyndende udvikling af videnssamfundet med dens nye avancerede teknologier, åbner nye muligheder for at dreje den teknologiske udvikling i en retning, som er mindre miljøbelastende og mere ressourceeffektiv. Miljøet skal være med til at sætte dagsordenen for videnssamfundets udvikling, ligesom videnssamfundet vil være med til at ændre dagsordenen for fremtidens miljøpolitik. Samtidigt vil en sådan udvikling være med til at sætte dagsordenen for fremtidens miljøpolitik.

Rapporten om grøn markedsøkonomi og delrapporten om teknologiske virkemidler kan bidrage til at realisere målsætningen om at afkoble den økonomiske vækst fra stigende miljøbelastning gennem markant øget ressourceeffektivitet. Rapporten om grøn markedsøkonomi og denne delrapport om teknologisk udvikling kan også udgøre et godt grundlag for en sammenhængende indsats i Danmark i forhold til indsatsen i EU.


1 Konklusioner fra møde i det Europæiske Råd, Stockholm, Juni 2001.

2 Økonomi- og Erhvervsministeriet, Vækst med Vilje, 2002

3 Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Regeringens vidensstrategi – viden i vækst, 2003