Forventelige pesticidkoncentrationer i jord efter erhvervsmæssig pesticidanvendelse

1 Forord

Dette notat er skrevet i forbindelse med fastsættelsen af jordkvalitetskriterier for pesticider, og har det formål, at belyse hvilke koncentrationer man kan forvente at finde af en udvalgt gruppe pesticider, dels lige efter sprøjtning og dels til forskellige tider efter sprøjtning under hensyntagen til variationen i nedbrydningstider og doseringer. De beregnede koncentrationer sættes i relation til en antagelse om, at et generelt jordkvalitetskriterium på basis af humantoksikologiske overvejelser kunne fastlægges til 1mg/kg jord. Oplysningerne om almindelig anvendelse af pesticider i landbrug, skovbrug, havebrug og på befæstede arealer stammer primært fra ”Bekæmpelsesmiddelstatistik 2001” (Miljøstyrelsen, 2002), ”Ukrudtsbekæmpelse i havebrug og vedplantekulturer 2002” (Noyé, 2002), ”Plantebeskyttelsesmidler 2001” (Danmarks JordbrugsForskning, 2001) og ”Vejledning i planteværn 2002” (Danmarks JordbrugsForskning, 2002). Til beregningerne er anvendt de anbefalede doseringer fra ”Plantebeskyttelsesmidler 2001” og nedbrydningstiderne ifølge ”The ARS Pesticide Properties Database” (USDA, www.arsusda.gov) samt ”The Pesticide Manual” (Tomlin, 1997).

Notatet gennemgår kort udgangspunktet for beregningen af det foreslåede jordkvalitetskriterium og giver en summarisk gennemgang af anvendelsen af pesticider i Danmark indenfor landbrug, skovbrug, havebrug, samt pesticider i punktkilder, på befæstede arealer og ved atmosfærisk deponering. De følgende afsnit indeholder beregninger af pesticidkoncentrationer i jord kort tid efter udsprøjtning og residualkoncentrationer efter 3 og 12 måneder. 3 måneder svarer til den maksimale halveringstid for godkendte pesticider, og 12 måneder svarer til en vækstsæson.

Der er udvalgt 13 pesticider fordelt på 8 herbicider, 3 fungicider, 1 insekticid og 1 vækstregulerende middel. Udvælgelsen er baseret på salgstallene for pesticider, således som de årligt indrapporteres til Miljøstyrelsen af firmaerne, samt arealstørrelsen af de områder hvorpå de er anvendt, som de er opgivet i ”Bekæmpelsesmiddelstatistikken 2001” (Miljøstyrelsen, 2002). Landbruget udgør langt størstedelen af de dyrkede arealer, hvorfor denne anvendelse er valgt som den vigtigste. Pesticiderne repræsenterer den samlede danske pesticidanvendelse, hvad angår dosering, binding i jorden og stabilitet overfor nedbrydning. Minimidler er ikke medtaget, da de selv lige efter udbringning ikke vil nærme sig det foreslåede jordkvalitetskriterium.

Residualkoncentrationerne af pesticiderne efter 3 og 12 måneder er beregnet med anvendelse af en 1. ordens nedbrydningsmodel. Beregninger med andre modeller kan give større residualkoncentrationer f.eks. fordi sorption af pesticider til jorden reducerer nedbrydningshastigheden (Fomsgaard, 1997 a). Desuden kan gentagne behandlinger indenfor en vækstsæson resultere i højere indhold i jorden, hvilket er søgt illustreret ved et enkelt eksempel (12 sprøjtninger med mancozeb).