| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Potentiale og muligheder for indsamling af plastdunke,-spande mv. fra erhverv til genanvendelse, især med fokus på relevante brancher.
1 Vurdering af potentialet
1.1 Gennemgang af projekter
1.1.1 Potentialeopgørelse ifølge Statistik for Plastemballage 2000
1.2 Erhvervsgenbrugsstationer
1.3 Kommunekemi
1.4 Mineraloliebrancheforeningen
1.5 Erhvervsaffaldskonsulenter, indsamlere og forbrændingsanlæg
1.5.1 Erhvervsaffaldskonsulenter
1.5.2 Affaldsforbrændingsanlæg
1.6 Potentialeopgørelse fra LOGISYS A/S
1.7 Samlet vurdering af potentialet
1.7.1 Potentiale og indsamlede mængder ifølge Statistik for Plastemballage 2000
1.7.2 Potentiale opgjort af LOGISYS A/S
1.7.3 Opgørelse af indsamlingspotentiale
Potentialet er vurderet med baggrund i en række delundersøgelser, ligesom der er foretaget søgning efter relevante projekter.
Der er taget kontakt til en række kommuner/affaldsselskaber med genbrugspladser der alene anvendes af erhvervsvirksomheder, og Kommunekemi er kontaktet.
Der er ligeledes rettet henvendelse til erhvervsaffaldskonsulenter, forbrændingsanlæg og indsamlere af erhvervsaffald.
Desuden har firmaet LOGISYS A/S foretaget en potentialeopgørelse ud fra emballagestatistikken.
På baggrund af ovenstående delundersøgelser er totalpotentialet vurderet samt de allerede indsamlede mængder til genanvendelse og genbrug. På denne baggrund er indsamlingspotentialet vurderet.
1.1 Gennemgang af projekter
Der er ikke fundet projekter eller undersøgelser der omhandler forbruget af plastemballager i danske erhvervsvirksomheder.
Derimod er der flere undersøgelser der omhandler forbruget af plastemballager i danske husholdninger. Disse undersøgelser og deres resultater er nærmere beskrevet i Miljøprojekt nr. 637 ”Indsamling af plastflasker og –dunke fra husholdninger”. Miljøstyrelsen 2001 /2/.
I Miljøprojekt nr. 637 /2/ sammenfattes det at forbruget af detailemballager af plast i danske husholdninger ligger mellem 47.000 og 66.000 tons pr. år. Heraf udgør flasker og dunke (HDPE) ca. 10.000 tons pr. år og spande, bægre, bakker, indlæg m.m. (PP og PS) ca. 17.000 tons pr. år. Den resterende mængde udgøres primært af folieprodukter (LDPE).
Nedenfor er i henhold til oplysninger fra Jysk Emballage Rens ApS opstillet rumfang for forskellige benævnelser for plastemballager i form af spande, dunke mv.
Plastemballager til ”flydende” produkter kan opdeles i:
- Palletanke/containere 1.000 UN, 700 UN og 640 UN
- Tromler 200 UN, 150 UN og 120 UN
- Lågfade 200 UN, 200, 150 UN, 120 UN, 60 UN og 30 UN
- Dunke 30 UN, 28 UN, 27 UN, 25 UN, 20 UN, 20, 15 UN, 15, 10, 5, 3, 2,5 og 1
- Spande 20 UN, 15, 10, 5, 2,5, 2 og 1,2.
Alle tal i liter. UN betyder at emballagen er sikkerhedsgodkendt til transport af farlige væsker på landevej.
1.1.1 Potentialeopgørelse ifølge Statistik for Plastemballage 2000
Ifølge Statistik for Plastemballage 2000 /3/ udgør potentialet for emballager fremstillet af HDPE (High Density Polyethylen) i alt 23.958 tons, emballager fremstillet af PP (Polypropylen) 19.233 tons og PS (Polystyren) 4.205 tons; i alt 47.396 tons.
1.2 Erhvervsgenbrugsstationer
Der har været rettet henvendelse til følgende kommuner og affaldsselskaber med genbrugsstationer/containerpladser alene til brug for erhvervsvirksomheder /4/:
- Affaldsregion Nord I/S
- I/S Alssund Affald
- I/S Fællesforbrænding
- I/S Vestforbrænding
- nomi i/s
- I/S REFA
- Odense Kommune
- Reno Djurs I/S
- AVV I/S.
Det er alene i Affaldsregion Nord I/S’ og AVV I/S’ områder at der på genbrugspladsen til erhverv er opstillet containere til plastdunke.
På enkelte af de øvrige erhvervsgenbrugspladser kan plastdunke afleveres i containere til blandet hård plast (der for Odense Kommunes vedkommende går til genanvendelse) og på de resterende erhvervsgenbrugspladser i en container til brændbart affald.
På erhvervsgenbrugspladsen i Affaldsregion Nord I/S’ område er der opstillet en separat container til plastdunke, men opgørelse af indsamlede mængder forefindes kun for plastdunke og plastfolier samlet. På erhvervsgenbrugspladsen blev der i 2002 indsamlet i alt 545 tons plastfolier og plastdunke /5/.
Hos AVV I/S skønner man at der indsamles 5-10 tons plastdunke pr. år fra erhvervsgenbrugspladsen /6/.
I Odense Kommune er der opstillet en container til hård plast hvor plasten går til genanvendelse. Der er dog tale om meget små mængder plastdunke. Containeren indeholder primært tagrender og tagplader. Materialet bliver sorteret af entreprenøren inden afsætning til eksport. Den samlede mængde hård plast udgjorde i 2002 39 tons /7/.
1.3 Kommunekemi
Kommunekemi har opgjort hvor store mængder af plastemballager de modtager om året (2002).
Kommunekemi modtager i alt ca. 1.020 tons plastemballager hvoraf ca. 520 tons er returemballager, mens ca. 500 tons destrueres sammen med indholdet af kemikalier.
Fordelingen af de 520 tons returemballager på emballagertyper ser således ud:
Containere |
460 tons |
Palletanke |
60 tons |
Fordelingen på emballagetyper af de 500 tons emballage der destrueres, ser således ud:
Dunke |
24 tons |
Lågfade |
273 tons |
Palletanke |
90 tons |
Spande |
12 tons |
Tromler |
85 tons |
Andet |
16 tons |
1.4 Mineraloliebrancheforeningen
Mineraloliebrancheforeningen har opgjort forbruget af plastemballager til mineralolieprodukter for 2001 /8/.
Der er i alt et samlet forbrug på ca. 1.500 tons hvoraf knap 150 tons er emballager på 5 liter eller derover.
Disse emballager anses ikke for egnede til genanvendelse.
1.5 Erhvervsaffaldskonsulenter, indsamlere og forbrændingsanlæg
1.5.1 Erhvervsaffaldskonsulenter
1.5.1.1 Århus Kommunale Værker /9/ I Århus Kommune bortskaffes plastdunke mv. ved forbrænding. Erhvervsaffaldskonsulenter i Århus Kommune oplyste at det er deres vurdering at kemikalie- og levnedsbrancher generelt er brancher der har plastdunke mv. i større omfang; herunder fx mejerier og gødningsfirmaer.
Hygiejne Såfremt der i Århus Kommune skal indsamles dunke der har indeholdt fødevarer, og som ikke rengøres, vil man maksimalt acceptere en indsamlingsfrekvens på 14 dage. Dunke mv. der har indeholdt fødevarer, vil blive regnet som dagrenovationslignende affald og skal derfor indsamles minimum hver 14. dag.
Indsamling på genbrugspladser i Århus Kommune Der har tidligere i Århus Kommune været forsøg på genbrugspladser med indsamling af plastdunke mv. Indsamlingen stoppede pga. manglende afsætning.
Af det indsamlede materiale var ca. 40 % PE der gik til genanvendelse, mens resten gik til forbrænding.
1.5.1.2 FAKS3 Hos FAKS /10/ vurderer man at plastdunke mv. primært kommer fra 2 hovedområder, rengøringsmidler og fødevarer. Fx har sygehusene store mængder tomme rengøringsemballager.
Ligeledes har storkøkkener (efterskoler, plejehjem etc.) store mængder plastemballager, men disse vil typisk være forurenet med fødevarer. Det samme gælder madvarefabrikker, fx salatfabrikker.
Nogle kommuner i FAKS’ område har et stativ på genbrugspladsen til indsamling af plastdunke fra fx mindre virksomheder.
1.5.2 Affaldsforbrændingsanlæg
Der er taget kontakt til I/S Reno Syd og Affaldsforbrændingsanlægget Aarhus Nord for at få disse to anlægs vurdering af hvor meget plastemballage i form af dunke og spande der i dag tilføres forbrændingsanlæggene.
Begge steder har man iværksat en undersøgelse i form af observationer hos kranførerne. Kranførerne er blevet bedt om at vurdere om de synlige mængder af plastdunke og -spande i affaldsgraven er ”ubetydelige”, ”små”, ”en del” eller ”mange”.
Resultatet fra I/S Reno Syd viser at der kun observeres ubetydelige til små mængder i affaldsgraven.
I/S Reno Syd har en ”modtagelse for genbrugeligt erhvervsaffald” ved siden af forbrændingsanlægget. Virksomheder med affald i form af plastdunke/ -spande bliver henvist hertil. I første halvår af 2001 blev der tilført ca. 3,5 tons plastdunke. Materialet afsættes til genanvendelse.
Affaldsforbrændingsanlægget Aarhus Nord har i en periode på 6 dage observeret og registreret antallet af større dunke tilført forbrændingsanlægget.
Registreringen er sket visuelt og er derfor behæftet med en vis usikkerhed. Der er i alt i de 6 dage registreret 1.280 dunke, heraf flere end 500 en enkelt dag.
De større dunke vejer ca. 1 kg pr. stk. hvilket betyder at affaldsforbrændingsanlægget Aarhus Nord modtager 300 tons større dunke om året.
1.6 Potentialeopgørelse fra LOGISYS A/S
Med udgangspunkt i det datagrundlag der er udarbejdet i forbindelse med opgørelsen af den årlige emballageforsyning, har LOGISYS A/S med henblik på at udarbejde en potentialeopgørelse for erhverv foretaget et udtræk af alle de varepositioner som indeholder følgende plastemballager:
- Palletanke/containere
- Tromler
- Lågfade
- Dunke ≥ 5 liter
- Spande ≥ 5 liter.
Totalt omfatter forsyningsopgørelsen 10.300 varepositioner. Identificeringen er foretaget ved en sortering på basis af en enhedsvægt, således at der er medtaget plastemballager med en vægt på mere end 50 gram.
Der er i opgørelsen ikke sondret mellem salgs- og transportemballager.
Af Tabel 1.1 fremgår plastemballagepotentialet fordelt på brancher (branchen hvor plastemballagen forfalder som affald).
 Klik på billedet for at se html-version af: ‘Tabel 1,1‘
Af Tabel 1.2 fremgår plastemballagepotentialet fordelt på brancher og emballagetype opgjort i procent.
 Klik på billedet for at se html-version af: ‘Tabel 1,2‘
Af Tabel 1.3 fremgår plastemballagepotentialet fordelt på brancher og emballagetyper opgjort i tons.
 Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 1.3‘‘
1.7 Samlet vurdering af potentialet
1.7.1 Potentiale og indsamlede mængder ifølge Statistik for Plastemballage 2000
Ifølge Statistik for Plastemballage 2000 /3/ blev der i 2000 indsamlet i alt 4.526 tons emballage fremstillet af HDPE og i alt 2.284 tons emballage fremstillet af PP.
Af nedenstående Tabel 1.4 fremgår opgørelse af potentiale for HDPE og PP samt opgørelse af indsamlede mængder emballage fremstillet af disse to plasttyper.
 Klik på billedet for at se html-version af: ‘Tabel 1,4‘
1.7.2 Potentiale opgjort af LOGISYS A/S
Ifølge opgørelse foretaget af LOGISYS udgør potentialet af flasker, dunke, tromler og palletanke fra erhverv (fremstillet af HDPE) 17.820 tons. Heraf udgør potentialet for flasker under 5 liter 3.927 tons.
Potentialet af spande fra erhverv (fremstillet af PP) er af LOGISYS A/S opgjort til 10.228 tons.
1.7.3 Opgørelse af indsamlingspotentiale
1.7.3.1 Indsamlingspotentiale opgjort for HDPE Det samlede potentiale for flasker, dunke, tromler og palletanke af HDPE fra erhverv i 2000 er af LOGISYS A/S opgjort til 17.820 tons4 .
- Forudsættes det at flasker under 5 liter (3.927 tons) kun i meget begrænset omfang vil blive indsamlet i en indsamlingsordning for plastemballager fra erhverv,
- fratrækkes 500 tons som indsamles og destrueres af Kommunekemi,
- fratrækkes 150 tons forbrugt til mineralolieprodukter som er uegnet til genanvendelse,
fås et indsamlingspotentiale på 13.242 tons
1.7.3.2 Indsamlingspotentiale opgjort for PP Det samlede potentiale af spande af PP fra erhverv er af LOGISYS A/S opgjort til 10.228 tons (1.720 + 8.508 - se Tabel 1.3).
I 2000 blev der ifølge Statstik for Plastemballager /3/ indsamlet 2.284 tons PP til genanvendelse. Denne mængde bestod imidlertid primært af kapsler hvorfor indsamlingspotentialet for spande mv. fremstillet af PP kan opgøres til 10.228 tons.
Jysk Emballage Rens A/S har med baggrund i listen over potentialet fordelt på brancher og anvendelsesområder (se afsnit 2.5) vurderet at sammenlagt ca. 6.600 tons af HDPE-dunke mv. er egnet til reconditionering. Dette medfører at ca. halvdelen af indsamlingspotentialet på 13.242 tons ifølge Jysk Emballage Rens A/S er egnet til reconditionering.
____________________________________________________________
3 Fyns Affalds Koordinerings Selskab 4 Summen af kolonne 1, 2, 5 og 6 i Tabel 1.3.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
|