| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Vidensbank om erhvervsaffald
1 Indledning
1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Rapportopbygning
1.1 Baggrund
Miljøstyrelsen afholdt i november 2000 en workshop for at afdække behovet for at etablere en national affaldsbørs i Danmark med henblik på at øge genanvendelsen.
En af konklusionerne på workshoppen var, at der allerede eksisterer velfungerende markeder eller børser for affaldsfraktioner, som besidder en positiv økonomisk værdi og dermed er let omsættelige og ofte også let genanvendelige, fx glas, papir, pap, jern og metaller. Der er derfor ikke behov for endnu en affaldsbørs defineret som et kommercielt handelsforum for affald og andre genanvendelige materialer styret af udbud og efterspørgsel.
Imidlertid var der også enighed om, at der findes en række affaldsfraktioner, som burde genanvendes, men hvor det i dag ikke umiddelbart er muligt at finde genanvendelsesmuligheder og som derfor deponeres. Det var dog meget svært at få afklaret præcis hvilke fraktioner, det kunne dreje sig om.
Anbefalingen fra workshoppen var, at der i stedet for at etablere en affaldsbørs skulle arbejdes for at etablere et netværk eller et forum, hvor viden og erfaring om nye behandlings- og anvendelsesmetoder opsamles og udveksles.
Projektet ”Kortlægning og evaluering af erhvervsaffaldskonsulenter i kommuner og affaldsselskaber” (Miljøprojekt nr. 585, 2001, gennemført af Reno-Sam og RAMBØLL) viser, at erhvervsaffaldskonsulenterne føler et stort behov for mange forskellige typer af informationer i deres daglige arbejde. Specielt peges der på behovet for på et centralt sted løbende at kunne hente:
- information om, hvordan man kommer af med specifikke affaldsfraktioner
- adresselister på relevante organisationer og affaldsbehandlere
- et ”affaldskatalog”, hvor konsulenternes erfaringer om, hvilke typer affald, man kan forvente at finde i forskellige brancher samles
- en oversigt med svar på hyppigt stillede spørgsmål
- henvisninger til kurser og litteratur
- resumeer af relevant faglitteratur
Det anbefales derfor i afrapporteringen af projektet, ”at der etableres en elektronisk vidensbank i form af en hjemmeside målrettet erhvervsaffaldskonsulenter, med informationer, der kan anvendes i konsulenternes daglige arbejde ”.
Som resultat af workshoppen om affaldsbørser og evalueringen af ordningen for erhvervsaffaldskonsulenter, besluttede Miljøstyrelsen derfor at iværksætte et projekt om ”Etablering af vidensbank for erhvervsaffaldskonsulenter” (senere titel: Vidensbank for erhvervsaffald).
Projektet blev finansieret af udviklingsordningen Affald/genanvendelse under Miljøstyrelsens Program for Renere Produkter. Projektet er gennemført af Reno-Sam og RAMBØLL i samarbejde med Videncenter for Affald i perioden august 2001 – februar 2003.
1.2 Formål
Projektet har haft til formål at etablere en internetbaseret Vidensbank om affald i udvalgte brancher. Vidensbanken anlægges i tilknytning til Videncenter for Affalds hjemmeside, så der kan etableres en synergieffekt mellem den viden, der formidles af Videncentret og den viden, der opbygges via Vidensbanken.
Vidensbanken er primært rettet mod erhvervsaffaldskonsulenter i kommuner og affaldsselskaber, men vil også kunne benyttes bredt af virksomheder, transportører og behandlingsanlæg;
- erhvervsaffaldskonsulenterne får med Vidensbanken et værktøj til erfarings- og vidensopsamling, der kan forstærke og effektivisere deres indsats over for affaldsminimering og behandling af affald fra danske virksomheder. Det er dog en væsentlig forudsætning, at konsulenterne faktisk bruger Vidensbanken aktivt, så den fungerer som et dynamisk værktøj.
- virksomhederne får med Vidensbanken en hurtigere og nemmere adgang til at finde ajourført, overskuelig viden om håndtering af erhvervsaffald.
- transportørerne får et værktøj til indsamling af opdateret viden om affald, behandlingsteknologier mv.
- affaldsbehandlingsanlæg får mulighed for at henlede opmærksomheden på de behandlingsmetoder, som de kan tilbyde. Desuden vil de via Vidensbanken og dens link til Videncentrets hjemmeside hurtigt og overskueligt kunne hente opdateret viden om affald, behandlingsteknologier mv.
- Miljøstyrelsen kan via Vidensbanken få oplysning om, hvilke typer af information om affald, der efterspørges, samt på hvilke områder, der kan være behov for at iværksætte nye initiativer.
En væsentlig forudsætning for Vidensbankens succes er, at den bliver brugt aktivt. Det betyder, at erhvervsaffaldskonsulenter m.fl. bidrager aktivt med den løbende opbygning. Bl.a. med at skrive kommentarer, stille spørgsmål, give svar eller komme med gode eksempler på praktiske problemstillinger vedrørende affald fra de enkelte brancher samt eventuelt nye brancher.
1.3 Rapportopbygning
Denne rapport er opdelt i 4 kapitler. Kapitel 1 indleder rapporten med en beskrivelse af baggrunden og formålet med etableringen af Vidensbanken. Kapitel 2 beskriver det praktiske arbejde med udarbejdelsen af Vidensbanken – hvordan blev opgaven grebet an og hvorfra stammer de nuværende oplysninger i Vidensbanken.
Indhold og opbygning af Vidensbanken fremgår af kapitel 3, mens arbejdsprocessen evalueres i kapitel 4. Kapitel 4 indeholder desuden anbefalinger til Vidensbankens videre drift.
Bilag A og B gengiver to notater, som opsummerer resultaterne af testforløbene af demoversion 1 og 2.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
|