| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Håndbog i miljøstyring af jord- og grundvandsforurening
7 Opdatering og vedligeholdelse af handlingsplanen
7.1 Nyanlæg, drift og vedligehold
7.2 Gennemførelse og opfølgning
7.3 Grønt regnskab og miljøredegørelse
Fandt man i vurderingen frem til, at der er lav eller ingen risiko for forurening ved kilderne, er det ikke nødvendigt at sætte undersøgelser i gang for at opdatere handlingsplanen. Man bør i stedet fokusere på, hvordan man fremover håndterer nyanlæg samt drift og vedligehold af eksisterende anlæg.
Se i øvrigt bilag G, Forbedringsforslag og driftsinstrukser for installationer.
Når de mulige kilder til forurening af jorden og grundvandet er kortlagt og vurderet, skal man systematisk:
- Opdatere de indsamlede informationer
- Vedligeholde installationerne.
Opdatering af informationer
Opdatering af informationer kræver, at ændringer medtages, når de mulige kilder til forurening revurderes og prioriteres. Desuden skal oplysninger om ændrede installationer medtages, når handlingsplanen opdateres.
Vedligeholdelse af installationer
Virksomheden bør udarbejde driftsinstrukser, der beskriver hvordan installationer vedligeholdes, så uheld undgås. Instrukserne bør desuden beskrive:
- Hvilket formål har instruksen?
- Hvem er ansvarlig for, at instruksen følges?
- Hvilke aktiviteter skal udføres for at mindske forureningen?
- Hvilke registreringer og målinger skal foretages?
- Hvor længe bør registreringerne opbevares?
7.1 Nyanlæg, drift og vedligehold
Forureninger kan ofte forebygges ved at planlægge nye anlæg hensigtsmæssigt, og ved at indføre forebyggende rutiner for den daglige drift.
Nyanlæg, drift og vedligehold
For nyanlæg kan man allerede på planlægnings- og projektstadiet tage hensyn til og forebygge de mulige risici, der kan forudses ved etablering, drift og vedligehold af anlægget.
Inden man installerer nyanlæg, bør man gennemgå følgende punkter:
- Giver det nye anlæg risiko for jord- og grundvandsforurening?
- Kan alternative anlæg eller produktionsmetoder reducere risikoen for jord- og grundvandsforurening?
- Kan bestemte drift- og vedligeholdelsesmetoder forebygge en forurening af jorden og grundvandet?
- Kan bestemte procedurer sikre, at drift og vedligehold varetages hensigtsmæssigt?
Tiltag ved nyanlæg og drift
Bilag G, Forbedringsforslag og driftsinstrukser for installationer, beskriver, hvordan man bedst undgår forurening ved etablering af nye anlæg og ved drift og vedligeholdelse af eksisterende installationer. Bilaget er opdelt efter enkeltkilder. Man skal derfor slå op under den respektive kilde, uanset om man ønsker at anlægge en ny installation eller vedligeholde en eksisterende. Bilaget giver idéer til forebyggende foranstaltninger – ikke detaljerede løsningsforslag.
Ulykker
Beredskabsplaner og afværgeforanstaltninger ved ulykker bør altid indgå i et miljøstyringssystem, og behandles derfor ikke i bilaget.
7.2 Gennemførelse og opfølgning
Når handlingsplanen er udarbejdet og vedtaget af ledelsen, skal de praktiske tiltag iværksættes. Miljøtiltagene gennemføres på samme måde som andre projekter, med identifikation af aktiviteter og ansvarlige, udarbejdelse af tidsfrister, løbende afrapportering m.v.
Virksomhedens aktiviteter bliver udviklet, nye anlæg bliver installeret, eksisterende anlæg bliver slidt osv. Derfor må virksomheden løbende opdatere kortlægningen og vurderingen af, hvilke kilder der kan forurene jorden og grundvandet. Det betyder, at miljøstyringsarbejdet skal påbegyndes igen med faserne Kortlægning, Vurdering, Planlægning og Gennemførelse, jvf. figur 1 på side 12.
Vær opmærksom på, at hvis miljøstyringen gennemføres efter EMAS eller ISO 14001, stiller ordningerne krav til dokumentation af miljøarbejdet, se eksempelvis /1/, /2/ og /3/.
7.3 Grønt regnskab og miljøredegørelse
Visse godkendelsespligtige virksomheder har pligt til at udarbejde grønt regnskab. Virksomheder, der ønsker at blive registreret under den europæiske fællesskabsordning EMAS, skal udarbejde en miljøredegørelse. Grønne regnskaber og miljøredegørelser skal informere om væsentlige arter og væsentlige mængder af forurenende stoffer, i det omfang de udledes af virksomheden til luft, vand og jord /6/.
Eksempelvis skal det indgå i et grønt regnskab eller en miljøredegørelse, hvis virksomheden har udledt skadelige stoffer til jorden og grundvandet, f.eks. olie og kemikalier, uanset hvordan udledningen er sket.
Der er ingen regler for, hvordan man skal informere om en udledning til jorden og grundvandet. Virksomheden kan f.eks. beskrive kvalitativt, hvilke olieprodukter og kemikalier der er udledt, og supplere med oplysninger om størrelsen af det forurenede område.
Vælger man at rapportere om jord- og grundvandsforurening, kan det være hensigtsmæssigt også at oplyse om:
- Virksomhedens prioritering af jord- og grundvandsforurening i forhold til øvrige miljøbelastninger.
- Gennemførte undersøgelser samt oprydnings- og afværgeforanstaltninger.
- Tiltag vedrørende drift og vedligehold.
Hvis virksomheden har kendskab til, at jorden eller grundvandet er forurenet, har den pligt til at informere tilsynsmyndigheden herom. Det gælder uanset om virksomheden selv har forurenet grunden, eller om forureningen er sket tidligere i grundens historie.
Historiske forureninger er der ikke pligt til at oplyse om i et grønt regnskab. I kraft af offentlighedsloven / forvaltningsloven, kan alle borgere få oplysning herom ved henvendelse til myndighederne.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
|