| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Håndbog i miljøstyring af jord- og grundvandsforurening
Bilag C Indsamling af oplysninger
Primære kilder
Amtslige og kommunale arkiver
Historiske arkiver
Baggrundsmateriale om branchers miljøforhold
Inspektion af grunden
Virksomhedens egne arkiver
Medarbejdere og naboer
Tinglysningskontoret
Brandvæsenet
Sekundære kilder
Arbejdstilsynet
Flyfotos
Erhvervsarkivet
Jorden og grundvandet kan være forurenet af både tidligere og nuværende aktiviteter på grunden. Dette bilag gennemgår, hvor man kan finde oplysninger om aktiviteterne på grunden. For at virksomheden kan målrette indsamlingen af oplysninger, er bilaget opdelt i primære og sekundære kilder, jf. Miljøstyrelsens opdeling /1/ og /2/. Vær dog opmærksom på, at de sekundære kilder i visse tilfælde har meget relevante oplysninger.
Primære kilder
Amtslige og kommunale arkiver
Kommunale arkiver har ofte komplette tegninger over grunden og mange andre relevante informationer. I visse tilfælde kan kommunen finde oplysningerne, men ellers må man selv gennemgå arkiverne.
Byggesagsarkivet
Byggesagsarkivet i kommunens tekniske forvaltning har oplysninger om de bygningsmæssige ændringer på grunden, der er givet tilladelse til gennem tiden. Det kan give indsigt i tidligere industrivirksomheder på grunden.
Byggesagsarkivet har desuden kort over installationer af kloakker, produkttanke, kemikaliekar, olie- og benzinanlæg med standere, påfyldningspladser og udskillere. Byggesagsmaterialet har ofte specifikke oplysninger om tanke, f.eks. størrelse, type, nedgravningsår, beskyttelse, optagningstidspunkt og afblænding.
Andre kommunale kontorer
Andre kommunale kontorer kan også have kort, der angiver installationers placering på grunden, f.eks. spildevands- og afløbskontoret i Københavns Kommune.
Oplysninger om miljøsager
Kommunen eller amtets miljøafdeling kan have en miljøsag, hvis der eksempelvis har været et uheld på grunden.
Oplysninger om affaldsdepoter
Hvis grunden er kortlagt eller registreret som affaldsdepot, jf. bilag D Lovgivning om jord- og grundvandsforurening, vil kommunen eller amtet ofte have materiale om forureningens omfang.
Sundhedskommissionen
Før den 1. oktober 1974 varetog Sundhedskommissionen offentlige sager om jord- og grundvandsforurening. Kommunerne opbevarer kommissionens arkiver over gamle forureningssager.
Historiske arkiver
Lokalhistoriske arkiver, museer m.m. kan have gamle optegnelser, aviser, telefonbøger og fotos, der kan oplyse om tidligere aktiviteter på grunden.
Baggrundsmateriale om branchers miljøforhold
Der findes en række publikationer om forskellige industribranchers miljøforhold med fokus på jord- og grundvandsforurening. Publikationerne giver indsigt i de enkelte branchers typisk miljøproblemer. I bilag E, Forurenende virksomheder og branchevejledninger om forurenede grunde, er der angivet en liste over publikationerne.
Brancheorganisationer og faglitteratur kan oplyse om de enkelte branchers produktionsforhold.
Inspektion af grunden
Der kan også skaffes nyttige oplysninger ved at gå en runde på virksomhedens areal og kigge efter tegn på installationer i jorden. F.eks. kan dæksler i jorden tilhøre nedgravede tanke og udluftningsrør fra olietanke. Man skal desuden se efter visuelle tegn på forurening, f.eks. misfarvning af jorden eller bygninger.
Virksomhedens egne arkiver
Nogle virksomheder har selv arkiver over alle virksomheder og aktiviteter, der har været på grunden igennem tiderne.
Medarbejdere og naboer
Ansatte, tidligere ansatte og naboer kan give nyttige informationer om tidligere og nuværende aktiviteter på grunden. Medarbejdere kan have kendskab til aktiviteter på grunden gennem tiden, f.eks. oplag og håndtering af kemikalier og placering af maskiner.
Medarbejderne kan måske også oplyse, om grunden er fyldt op visse steder i forbindelse med niveauregulering eller andet. Beliggenheden af gamle olietanke og benzinstandere er også informationer, medarbejderne ofte husker mange år efter.
Tinglysningskontoret
Tinglysningskontoret har registreret, hvem der har ejet grunden gennem tiden, og eventuelt hvilke typer virksomheder, der har været på grunden.
Brandvæsenet
Brandvæsenets arkiver kan rumme oplysninger om eventuel brand eller udslip af olie/kemikalier på en grund.
Sekundære kilder
Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet har oplysninger om uheld og brug af kemikalier på grunden. Virksomhedens navn anvendes som indgang til historiske arkiver /1/.
Flyfotos
Kort og Matrikelstyrelsen, Det Kongelige Bibliotek, og andre instanser opbevarer gamle flyfotografier, der kan vise placeringen af tidligere aktiviteter på grunden.
Erhvervsarkivet
Dansk Tarifforenings Arkiv, som ligger i Erhvervsarkivet i Århus, har mange relevante oplysninger, der baseres på forsikringsselskabernes inspektioner på samtlige større virksomheder (ca. 50.000) i perioden 1896-1982. Det kræver tilladelse fra ejerne at få adgang til inspektionsrapporterne /1/.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
|