Håndbog i miljøstyring af jord- og grundvandsforurening

Bilag F Pointsystem til vurdering af forurening ved mulige kilder

Bilagets opbygning
      Pointsystemet
      Forureningsklasser

Vejledning

De mulige kilder til forurening blev kortlagt med tabel 1 i kapitlet Kortlægning i håndbogens hoveddel. Dette bilag behandler i særskilte afsnit hvert enkelt punkt i tabellen.

Bilaget bruges til at vurdere risikoen for, at en kilde forurener jorden og grundvandet. Det er ikke nødvendigt at læse hele bilaget. Start med at læse denne introduktion, og læs derefter kun de afsnit der vedrører de mulige forureningskilder, der blev identificeret på virksomheden.

Bilagets opbygning

Punktkilder

I tabel 1 kan kilderne fra pkt. 1 til pkt. 8 betegnes som punktkilder. Dette bilag kan bruges til at vurdere punktkilderne i forhold til:

  • Lovmæssige krav til kilden.
  • Risikoen for forurening ved kilden – risikoen vurderes med pointskemaer.

For hver potentielle kilde er der et afsnit om relevant lovgivning. Afsnittene omfatter lovgivning gældende pr. august 2000. Vær opmærksom på at ajourføre afsnittene om lovgivning med lovændringer, nye bekendtgørelser, forskrifter m.v., der er offentliggjort efter august 2000.

Hver punktkilde har sit pointskema. Ud fra nogle oplysninger om den enkelte kilde, tildeles kilden et antal point. Summen af point bruges til at klassificere kilden som havende lav, mellem eller høj risiko for forurening. De efterfølgende afsnit, Pointsystemet samt Forureningsklasser uddyber disse emner. Resultatet af klassificeringen noteres i tabel 2 i håndbogens hoveddel.

Bilagets tomme sider skyldes opsætningen med tabeller og vejledninger over for hinanden.

Pointsystemet

Pointsystemet består, for hver af de 8 punktkilder, af tre elementer:

  • Et sæt spørgsmål til den potentielle forureningskilde.
  • To til fire svarmuligheder til hvert spørgsmål.
  • Et pointtal, der afhænger af svaret.

Disse elementer er samlet i pointskemaer, med to skemaer til hver eneste potentielle kilde. Et skema for kilder i drift og et skema for kilder, der ikke længere benyttes. Tabel F-1 viser et udsnit af pointskemaet for Overjordiske tanke i drift:

Tabel F-1
Udsnit af pointskema 1, overjordiske tanke i drift

Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel F-1‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel F-1‘‘

Hvis tanken har ligget i jorden i 10-20 år, noteres 10 point i feltet yderst til højre, som vist i tabel F-1. Øvrige spørgsmål i pointskemaerne besvares på samme måde, og den samlede pointsum fra alle svarene findes. Pointsummen angiver risikoen for, at kilden forurener eller har forurenet jorden.

Ved at bruge et pointskema, kan man hurtigt klassificere kilderne ved brug af nogle få parametre, og derved overordnet vurdere risikoen for forurening uden at foretage dyre, tekniske undersøgelser. Lang tids erfaring med at undersøge jord- og grundvandsforureninger ligger til grund for de valgte parametre og pointtal.

Man skal være opmærksom på, at andre forhold kan indvirke på forurenings-risikoen end de parametre, der er med i pointskemaerne. Man må selv vurdere, om kilden samlet set burde have færre eller flere point, eller om risikoen for forurening skal vurderes uden brug af pointskemaer.

Forureningsklasser

Den samlede pointsum fra pointskemaet bruges til at klassificere kilden, afhængig af risikoen for forurening. Håndbogen bruger tre klasser:

  • Klasse 1 (Lav risiko for forurening)
  • Klasse 2 (Middel risiko for forurening)
  • Klasse 3 (Høj risiko for forurening)

Klassificeringen uddybes i tabel F-2 på næste side.

Tabel F-2
Forureningsklasser og forslag til indsats

Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel F-2‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel F-2‘‘

Andre forureningskilder

Forureningskilderne medtaget under pkt. 9 til pkt. 20 i tabel 1 i håndbogens hoveddel, risikovurderes ikke ved brug af pointsystemer. Dette bilag beskriver kort de typiske årsager til forurening fra kilderne, og anbefaler en række tiltag, der kan bruges til at afklare omfanget af miljøproblemerne. Kilderne bliver derefter inddelt som havende henholdsvis lav risiko eller høj risiko for forurening efter principperne vist i tabel F-3.

Tabel F-3
Risikoklasser

Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel F-3‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel F-3‘‘