Håndbog i miljøstyring af jord- og grundvandsforurening

Kloakker og udskillere (afløbssystemer)

Anlæg af afløbsinstallationer
Driftsinstrukser for afløbsinstallationer

Anlæg af afløbsinstallationer

Generelt

Installationerne skal udføres med materialer, der er egnet og godkendt til formålet, f.eks. olieresistente samlinger i rør og brønde.

Ledningsanlæg

Afløbsinstallationer dimensioneres og udføres i overensstemmelse med gældende normer på området.

Olieudskillere

Dansk Teknologisk Institut har i 1994 udarbejdet en vejledning for benzin- og olieudskilleranlæg på servicestationer /3/. Vejledningen er let tilgængelig, og kan uden større vanskelighed anvendes i andre situationer i forbindelse med dimensionering, indretning og drift af benzin- eller olieudskillere.

Reservoirbrønd

Virksomheder med et stort olieforbrug og med store olieleverancer bør etablere en reservoirbrønd i afløbssystemet i forbindelse med en påfyldningsplads og olieudskiller.

Reservoirbrønden er opbygget med en afspærringsmekanisme, der sikrer, at afløbet fra brønden ikke bliver større end den tilladte tilstrømning til olieudskilleren. Herved elimineres risikoen for udledning af olie til det offentlige kloaksystem, hvis olieudskilleren overbelastes.

Prøvetagningsbrønd

Brønden er indrettet, så der kan udtages en prøve i en fri stråle af vandet. Brønden placeres ofte umiddelbart efter olieudskilleren for at lette prøvetagningen til dokumentation af, at udledningskravene overholdes.

Tæthedsprøvning

Installationer og brønde tæthedsprøves i overensstemmelse med gældende normer.

Driftsinstrukser for afløbsinstallationer

Erfaringen viser, at forurening af jord eller grundvand ofte skyldes utætheder i ledninger og brønde.

Det anbefales at indarbejde en regelmæssig tæthedsprøvning af afløbsinstallationer, brønde og udskillere i virksomhedens drift og vedligeholdsrutiner, f.eks. én gang om året, eller når brønde og udskillere tømmes.

Virksomhedens spildevandsplaner skal ajourføres ved udbygninger og ændringer. Planerne bør opbevares samlet centralt på virksomheden.

Regulativ

En stor del af landets kommuner har udarbejdet regulativer med krav til indretning, drift og tømning af olie- og benzinudskillere. Kontakt derfor den pågældende kommune før udskilleren installeres.

Hvis kommunen ikke har regler for drift af udskillere, bør man selv kontrollere olie/kemikaliestanden i udskilleren periodisk, f.eks. en gang om ugen eller måneden afhængig af belastningen.

Der bør være instrukser for at tømme udskilleren ved en given høj kemikalie- eller oliestand, og når store mængder kemikalier eller olie tilledes, fx ved uheld.

Man skal være opmærksom på, at vandblandbare kemikalier ikke kan udskilles i olie/kemikalieudskillere, idet udskilningen afhænger af, at kemikaliet kan separeres fra vandfasen. Visse emulgerende stoffer, såsom sæber og vandblandbare opløsningsmidler, kan derfor ødelægge udskillerens funktion, hvis de udledes til udskilleren.