Miljøstøtte til Østeuropa - Årsberetning 2002

2. Kommentar

af formanden for Den Rådgivende Komité, fhv. Nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer

Det har været en stor tilfredsstillelse, at man i arbejdet med miljøstøtte til Østeuropa har kunnet spore fremskridt på to områder.

For det første er det lykkedes at inddrage de nationale myndigheder i et stadig mere konstruktivt samarbejde om udvælgelsen af projekter, der bør nyde godt af den støtte, der kan ydes. Den danske støtte har været betydelig, men selvsagt ikke dominerende, i forhold til den samlede bistand. Derimod har det utvivlsomt været værdsat af modtagerne, at den danske sagsbehandling har været fleksibel og med et begrænset mål af bureaukrati.

For det andet har man kunnet spore en almindelig opprioritering af miljøaspekterne. Det gælder i særdeleshed vand- og luftbehandling men i stigende grad også andre miljøområder – herunder ikke mindst naturforhold. Det bør fremhæves, at dette ikke alene gælder de lande, der nu er med i EU-udvidelsen, men også lande der står i anden række eller slet ikke for tiden overvejer medlemskab.

Komitéen har ført flere drøftelser om dansk opfyldelse af Kyoto-protokollen. Man har især været inde på, om miljøstøtten kunne kombineres med systemer, der gør det muligt at nedbringe CO2-emissionen på en sådan måde, at det godskrives danske forpligtelser. Det marked, der er under udvikling, vil, så vidt man kan skønne, blive ret kompliceret. Det forventes, at der vil kunne opnås betydelige besparelser for Danmark i forhold til den situation, hvor CO2-emissionen skal nedbringes indenfor den danske økonomi.

 



Version 1.0 Januar 2004, © Miljøstyrelsen.