Miljøstøtte til Østeuropa - Årsberetning 2002

10. Den Rådgivende Komité

Sammensætningen af Den Rådgivende Komité for Miljøstøtteordningen til Øst- og Centraleuropa:

Formand
Fhv. Nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer

Arbejderbevægelsens Erhvervsåd
Cand.polit Martin Windelin

Danmarks Naturfredningsforening
Direktør Gunver Bennekou

Dansk Industri
Konsulent Anders Holbech Jespersen

Det Danske Handelskammer
Cand.pharm. Mette Herget

Erhversfremmestyrelsen
Kontorchef Kristian Birk

Foreningen af Rådgivende Ingeniører
Direktør John Cederberg

Friluftsrådet
Næstformand Jane Lund Henriksen

Udenrigsministeriet
Kontorchef Anne-Marie Esper Larsen

Danmarks Miljøundersøgelser
Vicedirektør Peter Koefoed Bjørnsen

Energistyrelsen
Kontorchef Morten Palle Hansen

Miljøstyrelsen
Underdirektør Karsten Skov

Miljøstyrelsen (sekretariatsbetjening af komitéen)
Kontorchef Palle Lindgaard-Jørgensen

Komitéens arbejde i 2002

I 2002 har den Rådgivende Komité afholdt møder i maj, september og december. På mødet i maj præsenteredes regeringens nye »Strategi for den danske øststøtte 2002 - 2003«. Udgangspunktet for den nye strategi er, at en række af de østeuropæiske lande forventes optaget i EU fra 2004. I tiden frem til EU-udvidelsen koncentreres indsatsen om at hjælpe landene det sidste stykke frem til målstregen. Regeringens strategi lægger vægt på, at øststøtten målrettes løsning af de sidste udestående problemer, inden kandidatlandene kan optages i EU, samt at støtten blandt kandidatlandene fokuseres på de baltiske lande og Polen og for ikke-kandidatlande på Rusland, herunder især Kaliningrad og Skt. Petersborg. Komitéen drøftede, hvorledes den nye strategi kan omsættes i praksis.

På mødet i september drøftede komitéen den klima-indsats, der er en del af regeringens nye strategi for øststøtten. Et tværministerielt udvalg under Finansministeriets ledelse var gået i gang med at udarbejde retningslinier for en omkostningseffektiv klimapolitik. Udvalget arbejdede med en række emner som de fleksible mekanismer i Kyoto-protokollen (JI/CDM/kvote-handel), en revision af opgørelsen over Danmarks klima-manko, en analyse af prisen på en række nationale virkemidler og en analyse af det internationale marked, og Komitéen diskuterede disse emner. Udvalgets arbejde resulterede senere i rapporten »En omkostningseffektiv klimastrategi« og regeringens »Oplæg til klimastrategi for Danmark«.

I december 2002 drøftede Komitéen særligt miljøsituationen i de lande, der ikke står umiddelbart foran optagelse i EU. Miljøstyrelsen redegjorde for, hvordan styrelsen som led i regeringens øststøttestrategi er i gang med at afrunde den danske miljøstøtte til landene uden for østersøområdet. De konkrete planer for afrundingen er blevet drøftet med modtagerlandene, og der har været ønske om at udarbejde strategiske rapporter, der belyser den aktuelle miljøsituation i landene og de problemer, der skal overvindes, før de kan leve op til EU's miljøkrav. Der er efterfølgende udgivet rapporter, der illustrerer de udfordringer, Rumænien, Bulgarien, Rusland og Ukraine står over for.

 



Version 1.0 Januar 2004, © Miljøstyrelsen.