Katalog over udvalgte spildevandsløsninger med recirkulering af næringsstoffer fra by til land

Forord

Dette projekt er udført under "Aktionsplan til fremme af økologisk byfornyelse og spildevandsrensning" og tager udgangspunkt i rapport "Vurdering af muligheder og begrænsninger for recirkulering af næringsstoffer fra by til land", der er udgivet som rapport nr. 14, 2001, under samme program.

De anbefalede løsninger er i dette projekt revurderet med fokus på den praktiske realiserbarhed ud fra de seneste tekniske erfaringer fra bl.a. de få steder, hvor der nu haves indledende erfaringer med drift af visse af de enkeltkomponenter, der indgår i de anbefalede delløsninger.

Projektet giver i katalogform en kortfattet beskrivelse og vurdering af de anbefalede systemer og supplerer med en overordnet beskrivelse af de enkelte delkomponenter der indgår i løsningerne. Siden udgivelsen af den første rapport er der kommet nye ideer og gjort forsøg med nye løsninger. Dette katalog er derfor ikke udtømmende, men alene en praktisk guide for dem der overvejer at anvende en af de tidligere anbefalede løsninger.

Generelt har området været præget af en pioneragtig decentral og individuel udvikling i privat regi, hvorfra der ikke er dokumenteret eller publiceret meget materiale om de projekter og forsøg der er gennemført i større eller mindre målestok. Vurderingerne i dette projekt er derfor præget af erfaringer fra veldokumenterede anlæg der har været underlagt officielle undersøgelsesprogrammer eller anlæg hvor brugerne har publiceret materiale om egne erfaringer, som ofte synes at give et mere positivt billede end de "officielle" undersøgelser.

Følgende medarbejdere fra COWI har bidraget med væsentlige input til rapporten:

Arne Bernt Hasling, Karsten Arnbjerg, Gitte Godsk Nielsen,

Karl Richard Jørgensen, Reto M. Hummelshøj, Claus Dahl Thomsen, Jesper Kjølholt Ole Dalgaard.

Endvidere har Jakob Magid fra KVL bidraget med oplysninger og erfaringer fra systemer der er sat i drift i Danmark og Sverige.

Projektet blev fulgt af en styringsgruppe bestående af:

Line Hollesen Miljøstyrelsen
Mogens Kaasgaard Miljøstyrelsen
Linda Bagge Miljøstyrelsen
Anette Holtze Storstrøms Amt (Amtsrådsforeningen)
Mogens Henze DTU, Miljø & Ressourcer DTU
Jakob Magid KVL, Institut for Jordbrugsvidenskab
Helle Katrine Andersen DANVA
Arne Bernt Hasling COWI

 



Version 1.0 Februar 2004, © Miljøstyrelsen.