Katalog over udvalgte spildevandsløsninger med recirkulering af næringsstoffer fra by til land

1 Indledning

I rapporten "Vurdering af muligheder og begrænsninger for recirkulering af næringsstoffer fra by til land" (Wrisberg et al., 2001), er der gennemført en teoretisk analyse af potentialet for recirkulering af næringsstoffer fra køkkenaffald og spildevand fra boligområder. Rapporten anbefaler nogle samlede systemløsninger som de mest egnede til at øge recirkuleringen af næringsstoffer i forskellige typer boligområder.

Siden er der gennemført uddybende undersøgelser af nogle af de delkomponenter, der indgår i de anbefalede samlede løsninger, og der er enkelte steder etableret bebyggelser, hvor nogle af disse løsninger er gennemført. Der foreligger således ny viden om den tekniske funktion af nogle af delkomponenterne, bl.a. urinseparerende toiletter og biogasanlæg, samt driftserfaringer fra anlæg, der har kørt i en rimelig tid og i en rimelig stor skala. Der er endvidere lavet mange målinger og vurderinger af de hygiejniske og sundhedsmæssige aspekter i forbindelse med recirkulering af næringsstoffer via fæces og urin.

Denne rapport sammenstiller på en kort og kontant form de praktiske erfaringer der synes at kunne trækkes ud af de hidtidige undersøgelser og de erfaringer der haves fra de få bebyggelser der gennem længere tid har praktiseret alternativ spildevandshåndtering for at øge recirkulering af næringsstoffer.

Indfaldsvinklen til beskrivelserne er at give praktiske oplysninger og et overblik over væsentligste fordele og ulemper ved de enkelte løsninger, set i lyset af de seneste års driftserfaringer. Dette er ment som en hjælp til kommuner, byplanlæggere, boligselskaber eller interessegrupper, der overvejer at etablere en eller anden form for alternativ håndtering af organisk køkkenaffald og spildevand med henblik på genanvendelse af næringsstofferne. I denne rapport findes derfor ikke detaljerede tekniske, hygiejniske, økonomiske, energimæssige, gødningsmæssige, administrative eller sociologiske udredninger, idet der henvises til litteraturlisten for en uddybning af disse emner. Tilsvarende behandles alene de i Wrisberg et al. (2001), anbefalede 12 samlede systemløsninger for byområder.

Flere bemærkninger i denne rapport kan opfattes meget kontante og unuancerede på grund af den valgte kortfattede og oversigtlige skemaform. Den korte form skal ikke tages som udtryk for en stor sikkerhed i vurderingerne eller en total forkastelse eller anbefaling af løsningerne. At det nævnes, at der ikke er tilstrækkelig viden om en bestemt type løsning, er således ikke udtryk for at løsningen ikke kan bruges, men at det må erkendes, at hvis man ønsker at anvende denne løsning vil det ske på eksperimentel basis, hvilket indebærer en risiko for at skulle lave en del om senere. Tilsvarende lægges der stor vægt på de sundhedsmæssige aspekter ved vurderingen af realiserbarheden af løsningerne, men vurderingen af om der er en acceptabel sundhedsmæssig risiko, afhænger i høj grad af om det er den person der ønsker at etablere anlægget eller sundhedsvæsnet der ser på sagen.

Denne rapport omhandler, i lighed med Wrisberg et al. (2001), alene løsninger der tager sigte på recirkulering af næringsstoffer. Emner som genbrug af gråt spildevand, opsamling og anvendelse af regnvand, nye opsamlings- og rensemetoder m.v. er ikke behandlet, selvom de naturligt vil indgå i overvejelserne om en mere økologisk og miljøøkonomisk håndtering af naturens ressourcer og byens affaldsproduktion, der også udgør en anvendelig ressource.

 



Version 1.0 Februar 2004, © Miljøstyrelsen.