| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Katalog over udvalgte spildevandsløsninger med recirkulering af næringsstoffer fra by til land
3 Katalog over samlede systemer
De 12 systemer, der blev anbefalet i Wrisberg et al. (2001), beskrives i det følgende i en kortfattet skemaform. Et
dobbeltopslag pr løsning. Der anvendes de samme betegnelser og nummersystem som i Wrisberg et al. (2001),
hvilket betyder at visse numre springes over (de ikke anbefalede løsninger). Til gengæld bliver det lettere at finde
supplerende oplysninger i Wrisberg et al. (2001) hvis dette ønskes. Overordnet er nummersystemet inddelt i
E-løsninger til eksisterende bebyggelser og N-løsninger til nybyggeri.
Behandlingen af de fire affaldsfraktioner i de 12 løsninger er overordnet beskrevet i tabel 3.1 for at give et overblik
over indholdet i løsningerne. Slutdeponeringen er i de fleste tilfælde landbrugsjord, men ved lokal kompostering
regnes med deponering/anvendelse i lokale haver eller grønne områder, og for renseanlæg regnes det rensede
spildevand udledt til overfladevand. Tre af løsningerne kan anvendes i både eksisterende byggeri og nybyggeri og
optræder derfor med både et E- og et N-nummer (E1, E3 og E8).
Tabel 3.1: Oversigt over behandlingsformen i de 12 betragtede løsninger.
|
Køkkenaffald |
Urin |
Fæces |
Gråvand |
E1 (N8), Eksist.-reference |
Central kompost |
Renseanlæg |
Renseanlæg |
Renseanlæg |
E2 Urin opsamles |
Lokal kompost |
Lagring |
Renseanlæg |
Renseanlæg |
E3 (N9) Urin opsamles |
Central kompost |
Lagring |
Renseanlæg |
Renseanlæg |
E6 Biogas |
Biogas |
Biogas |
Biogas |
Renseanlæg |
E8 (N3) Urin opsamles |
Lokal kompost |
Lagring, ufortyndet |
Lokal kompost |
Nedsivning |
N1 Nybyg-reference |
Lokal kompost |
Renseanlæg |
Renseanlæg |
Renseanlæg |
N2 Urin opsamles |
Lokal kompost |
Lagring |
Nedsivning |
Nedsivning |
N3 (E8) Urin opsamles |
Lokal kompost |
Lagring, ufortyndet |
Lokal kompost |
Nedsivning |
N4 Våd kompost |
Våd kompost |
Våd kompost |
Våd kompost |
Nedsivning |
N6 Biogas |
Biogas |
Biogas |
Biogas |
Nedsivning |
N8 (E1) Eksist.-reference |
Central kompost |
Renseanlæg |
Renseanlæg |
Renseanlæg |
N9 (E3) Urinopsamles |
Central kompost |
Lagring |
Renseanlæg |
Renseanlæg |
I tabel 3.2 er nogle af nøgletallene fra de 12 løsninger resumeret. Alle værdier er angivet pr. person (baseret på
Wrisberg et al. (2001)).
Tabel 3.2: Nøgletal for de betragtede løsninger
|
Energi forbrugk Wh/år |
Årlig omkostning kr./år |
Re- cirkulering kg N/år |
Re- cirkulering kg P/år |
Re- cirkulering kg K/år |
E1 (N8), Eksist.-reference |
7,3 |
2.263 |
0,85 |
0,57 |
0,20 |
E2 Urin opsamles |
-27,9 |
2.687 |
2,53 |
0,57 |
0,66 |
E3 (N9) Urin opsamles |
-19,2 |
2.865 |
2,58 |
0,57 |
0,66 |
E6 Biogas |
-118,0 |
2.864 |
3,21 |
0,53 |
0,84 |
E8 (N3) Urin opsamles |
-28,0 |
2.127 |
2,19 |
0,54 |
0,81 |
N1 Nybyg-reference |
-1,4 |
2.085 |
0,80 |
0,57 |
0,20 |
N2 Urin opsamles |
-24,9 |
2.217 |
2,11 |
0,39 |
0,65 |
N3 (E8) Urin opsamles |
-28,0 |
2.127 |
2,19 |
0,54 |
0,81 |
N4 Våd kompost |
14,6 |
2.222 |
2,90 |
0,50 |
0,86 |
N6 Biogas |
-116,0 |
2.312 |
2,90 |
0,48 |
0,83 |
N8 (E1) Eksist.-reference |
7,3 |
2.263 |
0,85 |
0,57 |
0,20 |
N9 (E3) Urinopsamles |
-19,2 |
2.865 |
2,58 |
0,57 |
0,66 |
Ved angivelse af anvendelsespotentialet anvendes følgende seks typebetegnelser for de forskellige typer
boligområder i byer:
- Tæt bykerne: Etageejendomme i tæt bebyggelse
- Åben bykerne: Huse i 1-2 etager i tæt bebyggelse
- Lejligheder: Etageejendomme med omkringliggende friarealer.
- Rækkehuse: Tæt-lav bebyggelse i 1-2 etager
- Villaer: Fritliggende boliger
- Kolonihaver: Fritliggende boliger, primært fritidsbebyggelse
Vurderingerne i skemaerne gælder alene anvendelse i byområder, og disse vurderinger kan ikke overføres direkte
til boliger i det åbne land.
De angivne løsninger sigter mod recirkulering af næringsstoffer, men ved løsningerne E1, N1 og N8, der omfatter
kompostering af organisk køkkenaffald og traditionel kloakering er recirkuleringen meget begrænset. Den største
recirkulering i disse løsninger skyldes udbringning af slam fra renseanlæg, mens anvendelsen af komposten kun
bidrager lidt. Dette skyldes bl.a. at ca. halvdelen af køkkenaffaldets kvælstof mistes ved komposteringsprocessen.
For nogle af systemerne er det angivet, at der skal være nedsivning af en delstrøm. I disse tilfælde kan det også
vælges at behandle delstrømmen i et pileanlæg eller et rodzoneanlæg. Dette vil medføre en ændring i bl.a. udgifterne
i forhold til det der er beskrevet i skemaerne. Oplysninger om pileanlæg og rodzoneanlæg er dog medtaget i kapitel
5 hvor enkeltkomponenterne beskrives.
Det bemærkes, at alle data vedrørende energi, økonomi og recirkuleringspotentiale er overført fra Wrisberg et al.
(2001), mens alle øvrige vurderinger er foretaget af COWI.
E1 - Centralkompostering af køkkenaffald.
Rensning af gråvand, urin og fæces på MBNDK-renseanlæg
|
Systembeskrivelse:
Køkkenaffaldet samles indendørs og opbevares efterfølgende
i en udendørs beholder, hvorfra affaldet afhentes til central kompostering.
Det komposterede køkkenaffald lægges på lager, hvor det opbevares,
indtil det kan udbringes på landbrugsjord.
Spildevandet bliver ledt til et renseanlæg, hvor der sker en traditionel
rensning og udledning til overfladevand. Spildevandsslammet behandles på
renseanlægget og udbringes herefter på landbrugsjord, evt. efter en
lagring. |
Anvendelsespotentiale:
Egnet for alle boligtyper. |
Erfaringer: Teknik, etablering og drift
Der findes velafprøvede metoder til central kompostering af køkkenaffald.
Erfaringer med driften af anlæg, der behandler organisk køkkenaffald
viser, at der kan være problemer med at få borgerne til at sortere
korrekt. Det er vanskeligt at fjerne uønskede materialer fra det sammenblandede
affald. Det er vanskeligt at afsætte kompost med uønskede materialer.
Køkkenaffaldets høje saltindhold kan give problemer med at få
komposteringsprocessen til at forløbe tilfredsstillende hvorfor der bør
ske samkompostering med andre materialer. Inden der iværksættes ordninger
med indsamling af sorteret fast organisk køkkenaffald bør der gennemføres
en grundig og motiverende orientering af borgerne vedrørende sorteringen
af affaldet.
Rensningen af urin, fæces og gråvand i et MBNDK-renseanlæg
samt behandling af slam er meget udbredt, og en velafprøvet og veldokumenteret
teknologi. |
Hygiejne og sundhed:
Hygiejne- og sundhedsmæssige påvirkninger er hovedsageligt knyttet
til arbejdsmiljøet på rensningsanlægget og kompostanlægget.
Svampesporer mv. udgør en sundhedsmæssig risiko for personalet ved
central kompostering. Problemerne kan begrænses ved at minimere den mekaniske
håndtering af affaldet, samt minimering af personalets opholdstid i kritiske
områder. Den sundhedsmæssige risiko mindskes såfremt der ikke
opsamles animalske restprodukter.
Drift af renseanlæg, afløbssystem og slambehandling medfører
kun en begrænsede hygiejnisk og sundhedsmæssige risiko for personalet
såfremt alle forskrifter om arbejdsmiljø følges, idet der
ellers vil være en betydelig sundhedsrisiko ved langvarig kontakt med spildevand.
Der er ingen specielle hygiejnemæssige problemer i forhold til borgere,
der anvender kloaksystemer til håndtering af fæces, urin og gråvand. |
Energiforbrug, recirkuleringspotentiale og økonomi
pr. person/år: |
Enhed |
Konventionelt renseanlæg
Milekompostering af køkkenaffald
I alt |
Energiforbrug kWh |
2,37
4,9
7,27 |
Økonomi |
|
Årlig omk. kr. |
2.044
219
2.263 |
Nutidsværdi kr. i alt |
27.493
2.506
29.999 |
Recirkuleringspotentiale kg N |
0,58
0,27
0,85 |
kg P |
0,48
0,09
0,57
|
kg K |
0,06
0,14
0,20 |
Fordele:
- Robust system til håndtering af spildevandet
- Velafprøvet og velfungerende teknologi til håndtering af spildevandet.
- Nyttiggørelse af køkkenaffald til jordforbedring.
|
Ulemper:
- Krav til brugeren om sortering og håndtering af køkkenaffald
- Dobbelt indsamlingssystem for affald
- Ringe udnyttelse af næringsstoffer
- Ingen energiudnyttelse af organisk stof
- Mulighed for lugtgener fra komposteringsanlægget
|
Arealkrav og borgerindsats
Der skal være plads til en udendørs opsamlingsenhed til fast organisk
køkkenaffald f.eks. en 120 liters tæt og gnavesikker beholder ved
den enkelte husstand.
Udbringning af kompost på landbrugsjorden, kræver ca. 18 m²
pr. person, mens udbringning af slam kræver ca. 39 m² pr. person. I
alt 57 m2 pr. person.
Borgerne skal udføre en omhyggelig sortering af det faste organiske
køkkenaffald og bringe det til den særlige opsamlingsbeholder for
lagring inden det afhentes. |
Muligheder/Barrierer:
Der skal sikres afsætningsmuligheder for restprodukterne. Afsætnings-
og deponeringsmulighederne for spildevandsslammet og komposten afhænger
bl.a. af hvorvidt det kan afsættes til jordbrugsformål i henhold til
slambekendtgørelsen. For køkkenaffaldet er det i høj grad
afhængigt af kvaliteten af sorteringen af køkkenaffaldet. |
Samlet vurdering:
Dette system svarer stort set til det system der almindeligvis anvendes i dag.
Eneste afvigelse er at der introduceres separat indsamling af fast organisk køkkenaffald
og efterfølgende central kompostering.
Separat indsamling af organisk køkkenaffald foretages i flere kommuner,
ligesom der findes centrale komposteringsanlæg til behandling af affaldet,
som regel sammen med andre egnede affaldsfraktioner. Komposteringsprocessen kører
fint de fleste steder, men det har vist sig vanskeligt at drive disse anlæg
på kommerciel basis, bl.a. på grund af kompostkvaliteten. Der kører
nu lovende forsøg med central sortering af affaldet hvorved kvaliteten
af komposten vil kunne forbedres.
Systemet giver en meget lille grad af recirkulering af næringsstoffer.
Recirkuleringen skyldes primært anvendelsen af slam i landbruget.
I ovenstående økonomi- og energital er ikke medtaget forbrug til
anlæg og drift af aktiviteter i huset eller til transport, udbringning og
nedfældning af slutprodukterne. |
E2 - Lokal kompostering af køkkenaffald,
urinopsamling og rensning af gråvand og fæces på MBNDK-renseanlæg |
Systembeskrivelse:
Det sorterede køkkenaffald opsamles og komposteres ved den enkelte husstand.
Komposten udspredes på grunden.
Urinen opsamles i en tank ved den enkelte husstand hvorfra det transporteres
i tankbil til et langtidslager ved det enkelte landbrug. Efter lagringen nedfældes
urinen på landbrugsjord.
Det grå spildevand samt fæces ledes via et traditionelt kloaksystem
til et renseanlæg, hvor der sker en traditionel rensning og udledning til
overfladevand. Spildevandsslammet behandles på renseanlægget og udbringes
herefter på landbrugsjord, evt. efter en lagring. |
Anvendelsespotentiale:
Egnet for rækkehuse, villaer og kolonihaver og evt. til mindre lejlighedskomplekser
hvor der haves afsætningsmuligheder for komposten. |
Erfaringer: Teknik, etablering og drift
Lokal kompostering af køkkenaffald (uden animalsk affald) er en velafprøvet
teknologi, som giver gode resultater, specielt hvis der komposteres med andre
egnede typer affald. På markedet findes både opsamlingssystemer til
affaldet og kompostbeholdere samt mange gode instruktioner i brugen heraf. Inden
introduktion af tvungen lokal kompostering, bør det sikres at borgerne
kan acceptere det lokale genbrug og er indstillet på selv at tage vare om
køkkenaffaldet, idet mange sorteringsordninger er umuliggjort på
grund af manglende opbakning fra brugerne.
Der findes på markedet flere typer urinseparerende toiletter uden at
disse kan betegnes som færdigudviklede. Der er flere steder problemer med
udfældning/bakterievækst i toilettets rør og ventiler samt
rørsystemet til opsamling af urin. Skylning for urin bør ske med
et meget lavt vandforbrug. Tilsvarende findes på markedet tanke der er velegnede
til opbevaring af urin og instruktioner i at undgå lugt og ammoniakfordampning.
Urin afhentes med traditionelt slamsugerudstyr.
Rørsystem, renseanlæg og slambehandling af fæces og gråvand
er velafprøvede teknologier, som ikke forventes påvirket negativt
af den separate opsamling af urin. |
Hygiejne og sundhed:
Det er ikke tilladt at kompostere animalske restprodukter lokalt på grund
af risiko for spredning af smitstof via rotter og andre dyr der tiltrækkes
af de animalske materialer.
Der er risiko for, at urinen er forurenet med fækalier og derved indeholder
smitstoffer. Er urinen fortyndet med vand overlever patogener længere end
i ufortyndet urin med mindre pH justeres i væsken. Tilsætning af kaustisk
soda hver 2.-4. uge kan sikre et højt pH og mindske tilstopninger af rør
m.v.
Ved rengøring af kompostbeholderen er der mulighed for aerosoldannelse,
hvilket medfører sundhedsmæssige risici. |
Energiforbrug, recirkuleringspotentiale og økonomi
pr. person/år: |
Enhed |
Konventionelt renseanlæg
Lokal kompostering af køkkenaffald
Urin opsamling
I alt |
Energiforbrug kWh |
-1,52
-3,8
-22,6
-27,92 |
Økonomi |
|
Årlig omk. kr. |
1.380
41
1.266
2.687 |
Nutidsværdi kr. i alt |
18.666
461
14.992
34.119 |
Recirkulerings.potentiale kg N |
0,50
0,22
1,81
2,53 |
kg P |
0,21
0,09
0,27
0,57 |
kg K |
0,07
0,14
0,45
0,66 |
Fordele:
- Meget næringsstof recirkuleres
- Mindre transport af affald
- Stort energioverskud (på grund af sparet kunstgødning)
- Vandbesparelse ved brug af separerende toiletter
|
Ulemper:
- Store krav til brugeren (egen håndtering af køkkenaffald, urinseparering)
- Tilstopning af urindelen af toilettet
- Animalsk køkkenaffald giver sundhedsmæssige risici
- Ingen energiudnyttelse af organisk stof
- Risiko for lugtgener fra både urintank og animalsk køkkenaffald.
|
Arealkrav og borgerindsats:
Kompostbeholderens volumen skal være ca. 200 liter pr. person. Denne
beslaglægger ca. 1 m² på grunden. Derudover skal der være
ca. 1 m² til rådighed til eftermodning af komposten.
Samletanken til urin kan placeres i bygningen eller nedgraves på grunden.
Tanken skal have et volumen på 1-2 m³/person excl. skyllevand til toilettet.
Der skal kunne køres tæt til tanken i forbindelse med tømningen.
Der skal være et areal på ca. 15 m² pr. person tilgængeligt
på grunden til udspredning af komposten.
Udbringningen af urin kræver et landbrugsareal på ca. 121 m²
pr. person, hvis urin er eneste gødning.
Udspredningen af slam fra renseanlæg kræver et landbrugsareal på
ca. 33 m² pr. person. I alt ca. 154 m2 pr. person.
Løsningen forudsætter en høj grad af borgerindsats, idet
borgerne dels selv skal sortere, behandle og udbringe køkkenaffaldet lokalt
og dels skal ændre vaner m.h.t. brug af toilet og renholdelse af dette. |
Muligheder/Barrierer:
Der skal sikres afsætningsmuligheder for restprodukterne. Afsætnings-
og deponeringsmulighederne for spildevandsslammet og komposten afhænger
bl.a. af hvorvidt det kan afsættes til jordbrugsformål i henhold til
slambekendtgørelsen. For køkkenaffaldet er det i høj grad
afhængigt af kvaliteten af sorteringen af affaldet.
Anvendelsen af animalske restprodukter til kompostering lokalt medfører
at komposteringen er sværere at få til at forløbe på
grund af et højt saltindhold og øger risikoen for lugtgener. |
Samlet vurdering:
Dette system giver på grund af urinopsamlingen en høj grad af
recirkulering af næringsstoffer. Der sker dog ingen energiudnyttelse af
det organiske stof og ved den lokale kompostering reduceres næringsstofindholdet
med 50-80 %.
Håndteringen af køkkenaffald overlades fuldstændigt til
den enkelte borger, hvilket kan give sundhedsmæssige problemer. Det er derfor
i dag kun tilladt at anvende vegetabilsk affald til lokal håndtering af
kompost.
Opsamling af urin er mulig, men kræver store omstillinger af de tekniske
installationer og vilje hos brugerne til at acceptere et mindre driftssikkert
toilet.
Håndteringen af fæces og gråvand kan ske uproblematisk i
de eksisterende anlæg.
I ovenstående økonomi- og energital er ikke medtaget forbrug til
anlæg og drift af aktiviteter i huset, herunder urinsystemet, eller til
transport, udbringning og nedfældning af slutprodukterne. |
E3 - Centralkompostering af køkkenaffald, urinopsamling og rensning af gråvand og
fæces på MBNDK-renseanlæg |
Systembeskrivelse:
Køkkenaffaldet samles indendørs og opbevares efterfølgende i en udendørs beholder,
hvorfra affaldet afhentes til central kompostering. Det komposterede køkkenaffald
lægges på lager, hvor det opbevares, indtil det kan udbringes på landbrugsjord.
Urinen opsamles i en tank ved den enkelte husstand hvorfra det transporteres i tankbil
til et langtidslager ved det enkelte landbrug. Efter lagringen nedfældes urinen på
landbrugsjord.
Det grå spildevand samt fæces ledes via et traditionelt kloaksystem til et renseanlæg,
hvor der sker en traditionel rensning og udledning til overfladevand.
Spildevandsslammet behandles på renseanlægget og udbringes herefter på
landbrugsjord, evt. efter en lagring.
|
Anvendelsespotentiale: Egnet for: Alle boligtyper.
|
Erfaringer: Teknik, etablering og drift Der findes velafprøvede metoder til central kompostering af køkkenaffald. Erfaringer
med driften af anlæg, der behandler organisk køkkenaffald viser, at der kan være
problemer med at få borgerne til at sortere korrekt. Det er vanskeligt at fjerne
uønskede materialer fra det sammenblandede affald. Det er vanskeligt at afsætte
kompost med uønskede materialer. Køkkenaffaldets høje saltindhold kan give
problemer med at få komposteringsprocessen til at forløbe tilfredsstillende hvorfor der
bør ske samkompostering med andre materialer. Inden der iværksættes ordninger med
indsamling af sorteret fast organisk køkkenaffald bør der gennemføres en grundig og
motiverende orientering af borgerne vedrørende sorteringen af affaldet.
Der findes på markedet flere typer urinseparerende toiletter uden at disse kan betegnes
som færdigudviklede. Der er flere steder problemer med udfældning/bakterievækst i
toilettets rør og ventiler samt rørsystemet til opsamling af urin. Skylning for urin bør ske
med et meget lavt vandforbrug. Tilsvarende findes på markedet tanke der er velegnede
til opbevaring af urin og instruktioner i at undgå lugt og ammoniakfordampning. Urin
afhentes med traditionelt slamsugerudstyr.
Rørsystem, renseanlæg og slambehandling af fæces og gråvand er velafprøvede
teknologier, som ikke påvirkes væsentligt af den separate opsamling af urin.
|
Hygiejne og sundhed: Svampesporer m.v udgør en sundhedsmæssig risiko for personalet ved central
kompostering. Problemerne kan begrænses ved at minimere den mekaniske håndtering
af affaldet, samt minimering af personalets opholdstid i kritiske områder. Den
sundhedsmæssige risiko mindskes såfremt der ikke opsamles animalske restprodukter.
Der er risiko for, at urinen er forurenet med fækalier og derved indeholder smitstoffer.
Er urinen fortyndet med vand overlever patogener længere end i ufortyndet urin med
mindre pH justeres i væsken. Tilsætning af kaustisk soda hver 2.-4. uge kan sikre en
højt pH og også mindske tilstopning af rør m.v.
Der er ingen specielle hygiejnemæssige problemer i forhold til borgere, der anvender
kloaksystemer til håndtering af fæces og gråvand.
|
Energiforbrug, recirkuleringspotentiale og økonomi pr. person/år:
|
Enhed |
Konventionelt renseanlæg
Milekompostering af køkkenaffald
Urin opsamling
I alt |
Energiforbrug kWh |
-1,52
4,9
-22,6
-19,22 |
Økonomi |
|
Årlig omk. kr. |
1.380
219
1.266
2.865 |
Nutidsværdi kr. i alt |
18.666
2.506
14.992
36.164 |
Recirkulerings.potentiale kg N |
0,50
0,27
1,81
2,58 |
kg P ; |
0,21
0,09
0,27
0,57 |
kg K |
0,07
0,14
0,45
0,66 |
Fordele:
- Robust håndtering af fæces og gråvand
- Meget næringsstof recirkuleres <
- Stort energioverskud (på grund af sparet kunstgødning)
- Vandbesparelse ved brug af separerende toilet
|
Ulemper:
- Store krav til brugeren
(egen håndtering af
køkkenaffald,
urinseparering)
- Tilstopning af urindelen af
toilettet
- Ingen energiudnyttelse af
organisk stof
- Risiko for lugtgener fra
urintank
|
Arealkrav og borgerindsats: Der skal være plads til en udendørs opsamlingsenhed i form af f.eks. en 120 liters
beholder ved den enkelte husstand til køkkenaffaldet.
Samletanken til urin kan placeres i bygningen eller nedgraves på grunden. Tanken skal
have et volumen på 1-2 m³/person excl. skyllevand til toilettet. Der skal kunne køres
tæt til tanken i forbindelse med tømningen.
Udbringning af kompost kræver et landbrugsareal på 18 m² pr. person til rådighed.
Udbringningen af spildevandsslam på landbrugsjorden kræver et landbrugsareal på 33
m² pr. person.
Udbringningen af urin kræver et landbrugsareal på ca. 121 m² pr. person, hvis urin er
eneste gødning.
Alt i alt skal der altså være et landbrugsareal på 172 m² pr. person.
Løsningen forudsætter en nogen grad af borgerindsats, idet borgerne dels skal
sorterere affaldet lokalt og dels skal ændre vaner m.h.t. brug af toilet og renholdelse af
dette.
|
Muligheder/Barrierer: Det er vigtigt, at der er afsætningsmuligheder for restprodukterne. Afsætnings- og
deponeringsmulighederne for spildevandsslammet og komposten afhænger bl.a. af
hvorvidt det kan afsættes til jordbrugsformål i henhold til slambekendtgørelsen. For
køkkenaffaldet er det i høj grad afhængigt af kvaliteten af sorteringen af
køkkenaffaldet.
|
Samlet vurdering: Separat indsamling af organisk køkkenaffald foretages i flere kommuner, ligesom der
findes centrale komposteringsanlæg til behandling af affaldet, som regel sammen med
andre egnede affaldsfraktioner. Komposteringsprocessen kører fint de fleste steder,
men det har vist sig vanskeligt at drive disse anlæg på kommerciel basis, bl.a. på grund
af kompostkvaliteten. Der kører nu lovende forsøg med central sortering af affaldet
hvorved kvaliteten af komposten vil kunne forbedres.
Urinopsamlingen giver en høj grad af recirkulering af næringsstoffer. Der sker dog
ingen energiudnyttelse af det organiske stof og ved den lokale kompostering reduceres
næringsstofindholdet med 50-80 %.
Opsamling af urin er mulig, men kræver store omstillinger af de tekniske installationer
og vilje hos brugerne til at acceptere et mindre driftssikkert toilet.
Håndteringen af fæces og gråvand kan ske uproblematisk i de eksisterende anlæg.
I ovenstående økonomi- og energital er ikke medtaget forbrug til anlæg og drift af
aktiviteter i huset eller til transport, udbringning og nedfældning af slutprodukterne.
|
E6 - Bioforgasning af køkkenaffald, urin og fæces. Rensning af gråvand på
MBNDK-renseanlæg |
Systembeskrivelse:
Køkkenaffaldet samles indendørs og overføres efterfølgende til en samletank, eventuelt
via et mellemkammer. Til samletanken ledes også urin og fæces fra et vandbesparende
toilet. Samletanken tømmes, hvorefter blandingen køres til et biogasanlæg. Efter
behandling på biogasanlægget bringes materialet til et lager, hvor det opbevares indtil
det kan udspredes på landbrugsjord.
Det grå spildevand ledes via et traditionelt kloaksystem til et renseanlæg, hvor der sker
en traditionel rensning og udledning til overfladevand. Spildevandsslammet behandles
på renseanlægget og udspredes herefter på landbrugsjord, evt. efter en lagring.
|
Anvendelsespotentiale: Egnet for: Åben bykerne, lejligheder, rækkehuse og villaer
|
Erfaringer: Teknik, etablering og drift Teknikken til bioforgasning er velafprøvet. Der er dog ikke erfaringer med behandling
af humant fæces og urin sammen med organisk køkkenaffald og slet ikke erfaringer
med samlet opsamling lokalt. Det kan vise sig at være nødvendigt at opsamle enten
urinen eller køkkenaffaldet separat.
De fleste eksisterende biogasanlæg behandler hovedsageligt kvæg- og svinegylle
opblandet med andet organisk affald. Problemerne med tilførslen af køkkenaffald til
anlæg er ofte relateret til forkert sortering af affaldet i husstanden og giver
driftsproblemer og stor andel af reject. Systemet vil formodentlig kræve
vacuum-toiletter eller lignende for at få indholdet i samletanken tilstrækkeligt tykt.
Rørsystem, renseanlæg og slambehandling formodes ret enkelt at kunne omstilles til
kun at håndtere gråvand. Det formodes at det er nødvendigt at tilsætte eksternt
kvælstof.
|
Hygiejne og sundhed: Der kan være sundhedsmæssige problemer i forbindelse med borgernes indkastning af
køkkenaffald i samletanken. Dette kan mindskes ved etablering af et mellemkammer så
eksponering i forbindelse med overførsel til samletanken mindskes. Ved samlet
opsamling lokalt vil reject ved bioforgasningsanlægget have høj risiko for at indeholde
smitstoffer.
|
Energiforbrug, recirkuleringspotentiale og økonomi pr. person/år:
|
Enhed |
Konventionelt renseanlæg
Bioforgasning
I alt |
Energiforbrug
kWh |
-1
-117
-118 |
Økonomi |
|
Årlig omk. kr. |
1.332
1.532
2.864 |
Nutidsværdi
kr. i alt |
18.125 17.585
35.710 |
Recirkulerings.potentiale kg N |
0,36
2,85
3,21 |
kg P |
0,07
0,46
0,53 |
kg K |
0,04
0,80
0,84 |
Fordele:
- Meget næringsstof recirkuleres
- Meget stort energioverskud
- Mindre vandforbrug til toiletskyl mv.
|
Ulemper:
- Mulighed for lugtgener fra
biogasanlæg og lokal
samletank.
- Øgede sundhedsrisici for
borgerne
- Krav til brugeren, primært
om korrekt håndtering af
køkkenaffald
- Ingen erfaring med lokal
opsamling som foreslået
|
Arealkrav og borgerindsats: Ved den enkelte husstand skal der etableres en samletank til opsamling af urin, fæces
og køkkenaffald. Tanken skal have et volumen på ca. 1,5-2,5 m³ pr. person (tømning
1 gang pr. år).
Der skal pr. person være et landbrugsareal til udspredning på hhv. 190 m² til slam fra
biogas og 24 m² til slam fra renseanlæg. I alt 214 m2 landbrugsareal.
|
Muligheder/Barrierer: En mulighed i forbindelse med dette system er at opsamle urinen separat. Derved
opnås et mere tørt produkt.
En barriere i forbindelse med systemet kan være den fælles samletank for urin, fæces
og køkkenaffald. Køkkenaffaldet kan eventuelt opsamles separat i fald den fælles
opsamling viser sig at være problematisk.
Energiregnskabet er sandsynligvis overvurderet fordi der vil være en omsætning i
samletanken.
Afsætnings- og deponeringsmulighederne for slam fra biogas- og renseanlæg afhænger
bl.a. af hvorvidt det kan afsættes til jordbrugsformål i henhold til slambekendtgørelsen.
|
Samlet vurdering: Systemet sikrer recirkulering af en stor mængde næringsstoffer, og samtidig er der i
systemet en energiudvinding. Det vurderes dog at den fælles opsamling af
køkkenaffald, urin og fæces kan give problemer, både lugtmæssigt, driftsmæssigt og
sundhedsmæssigt.
Håndtering af gråvand kan formodentlig ske uproblematisk i eksisterende anlæg efter
en mindre ombygning og med tilsætning af kvælstof.
I ovenstående økonomi- og energital er ikke medtaget forbrug til anlæg og drift af
aktiviteter i huset eller til transport, udbringning og nedfældning af slutprodukterne.
|
E8 - Lokalkompostering af køkkenaffald og fæces, urinopsamling og nedsivning af
gråvand. |
Systembeskrivelse:
Det sorterede køkkenaffald opsamles indendørs i en beholder. Fæces og urin
opsamles i et urinseparerende toilet uden vandskyl. Køkkenaffald og fæces
samkomposteres i en beholder. Der er flere beholdere i kompostenheden så
komposten kan opbevares efter tilledning er ophørt. Komposten udspredes på
grunden.
Urinen opsamles i en tank ved den enkelte husstand hvorfra det transporteres i tankbil
til et langtidslager ved det enkelte landbrug. Efter lagringen nedfældes urinen på
landbrugsjord.
Det grå spildevand ledes via en bundfældningstank til den lokale renseforanstaltning i
form af enten et nedsivningsanlæg, et rodzoneanlæg eller et pileanlæg. Slam fra
bundfældningstanken køres til renseanlæg eller eventuelt slammineraliseringsanlæg.
|
Anvendelsespotentiale: Egnet for: Kolonihaver
|
Erfaringer: Teknik, etablering og drift Ved lokal håndtering af fæces er der tale om opbevaring snarere end kompostering;
omsætningen er ringe. Det kræver viden og omhu af brugeren for at sikre at materialet
er let at håndtere. Der er ingen erfaring med samkompostering af fæces og
køkkenaffald, men tilsætning af køkkenaffald forventes at forbedre omsætningen i
forhold til ren fæces. Det har vist sig nødvendigt at etablere ventilation bl.a. for at
undgå træk og lugtgener. Energiforbruget på op til 400 kWh pr. toilet er ikke medtaget
i energiregnskabet.
Der findes på markedet flere typer urinseparerende toiletter uden vandskyl uden at
disse kan betegnes som færdigudviklede. Der er kun få problemer med
udfældning/bakterievækst i toilettets rør og ventiler samt rørsystemet til tør opsamling
af urin, sammenlignet med toiletter, hvor der anvendes vandskyl. På markedet findes
tanke der er velegnede til opbevaring af urin og instruktioner i at undgå lugt og
ammoniakfordampning. Urin afhentes med traditionelt slamsugerudstyr.
Nedsivningsanlæg er en velprøvet teknologi. Der er også etableret retningslinier for
etablering og drift af pileanlæg og rodzoneanlæg.
|
Hygiejne og sundhed: Der er sundhedsmæssige problemer med kompostering af køkkenaffald og fæces.
Eksponering for allergener kan mindskes ved at etablere et mellemkammer til
indkastning af køkkenaffald og mulighed for mekanisk omrøring uden kontakt med
materialet. Der vil dog forekomme eksponering via toilettet og der er også en risiko for
infektion med smitstoffer f.eks. ved ophold i haven hvor komposten er udspredt. Ved
rengøring af kompostbeholderen er der mulighed for aerosoldannelse, hvilket medfører
sundhedsmæssige risici.
Der er risiko for, at urinen er forurenet med fækalier og derved indeholder smitstoffer.
Er urinen fortyndet med vand overlever patogener længere end i ufortyndet urin med
mindre pH justeres i væsken. Tilsætning af kaustisk soda kan sikre et højt pH og
mindske tilstopninger af rør m.v.
Det er muligt at udforme rensningen af det grå spildevand så der ikke er væsentlige
sundhedsmæssige risici.
|
Energiforbrug, recirkuleringspotentiale og økonomi pr. person/år:
|
Enhed |
Nedsivningsanlæg
Lokal kompostering af køkkenaffald og fækalier
Urin opsamling
I alt |
Energiforbrug kWh |
1
-6,41
-22,6
-28,01 |
Økonomi |
|
Årlig omk. kr. |
780
81
1.266
2.127 |
Nutidsværdi kr. i alt |
8.930
1.401
14.992
25.323 |
Recirkuleringspotentiale kg N |
0,05
0,33
1,81
2,19 |
kg P |
0,02
0,25
0,27
0,54 |
kg K |
0,03
0,33
0,45
0,81 |
Fordele:
- Meget næringsstof recirkuleres
- Energioverskud (hvis ikke ventilation medregnes)
- Meget begrænset transport af affald
- Vandbesparelse ved brug af vandskylsfrie toiletter.
|
Ulemper:
- Væsentlige
sundhedsmæssige risici for
brugere og andre private
borgere
- Processen er vanskelig at
styre og kræver særligt
motiverede brugere
- Hyppig tilstopning af
urindelen af toilettet
- Risiko for lugtgener fra
kompostbeholder og
urintank
- Meget pladskrævende
lokalt
|
Arealkrav og borgerindsats: Komposteringen beslaglægger ca. 1 m2 på grunden og 4-10 m2 i bygningens
kælderetage. Hertil kommer adgangsforhold til kælderen udefra.
Samletanken til urin kan placeres i bygningen eller nedgraves på grunden. Tanken skal
have et volumen på 1-2 m³/person excl. skyllevand til toilettet. Der skal kunne køres
tæt til tanken i forbindelse med tømningen.
Bundfældningstanken til det grå spildevand bør have et volumen på 2 m3.
Det nødvendige areal til rensning af gråt spildevand varierer fra 25-500 m2 afhængigt
af lokale forhold og rensemetode.
Der skal være et areal på ca. 22 m² pr. person tilgængeligt på grunden til udspredning
af komposten.
Udbringningen af urin kræver et landbrugsareal på ca. 121 m² pr. person, hvis urin er
eneste gødning.
|
Muligheder/Barrierer: Der vil være barrierer omkring den lokale håndtering af fæces, der skal overvindes.
Det er af hygiejniske årsager ikke tilladt at udsprede human fæces uden forudgående
kontrolleret hygiejnisering.
Afsætnings- og deponeringsmulighederne for det behandlede slam fra septiktanken
afhænger bl.a. af hvorvidt det kan afsættes til jordbrugsformål i henhold til
slambekendtgørelsen
Et alternativ til dette system er at deponere urinen lokalt på grunden. Dette kræver at
der lokalt etableres en ekstra samletank, så der er mulighed for lagring i en seks
måneders periode uden tilførsel af frisk urin.
|
Samlet vurdering: Det vurderes at systemet kan etableres i områder med lav befolkningstæthed, både
fordi systemet er pladskrævende lokalt og fordi de sundhedsmæssige risici derved
måske bliver acceptable. I egentlige bymæssige områder kan løsningen ikke anbefales
på grund af bl.a. sundhedsrisiko og det nuværende teknologiske stade.
I ovenstående økonomi- og energital er ikke medtaget forbrug til anlæg og drift af
aktiviteter i huset eller til transport, udbringning og nedfældning af slutprodukterne.
|
N1 - Lokalkompostering af køkkenaffald og rensning af gråvand, urin og fæces på
MBNDK-renseanlæg |
Systembeskrivelse:
Det sorterede køkkenaffald opsamles og komposters ved den enkelte husstand.
Komposten udspredes på grunden.
Spildevandet bliver ledt til et renseanlæg, hvor der sker en traditionel rensning og
udledning til overfladevand. Spildevandsslammet behandles på renseanlægget og
udbringes herefter på landbrugsjord, evt. efter en lagring.
|
Anvendelsespotentiale: Egnet for: Lejligheder, rækkehuse og villaer
|
Erfaringer: Teknik, etablering og drift Lokal kompostering af køkkenaffald (uden animalsk affald) er en velafprøvet
teknologi, som giver gode resultater, specielt hvis der komposteres med andre egnede
typer affald. På markedet findes både opsamlingssystemer til affaldet og
kompostbeholdere samt mange gode instruktioner i brugen heraf. Inden introduktion af
tvungen lokal kompostering, bør det sikres at borgerne kan acceptere det lokale
genbrug og er indstillet på selv at tage vare om køkkenaffaldet, idet mange
sorteringsordninger er umuliggjort på grund af manglende opbakning fra brugerne.
Rensning af urin, fæces og gråvand i et MBNDK-renseanlæg samt behandling af slam
er meget udbredt, og en velafprøvet og veldokumenteret teknologi.
|
Hygiejne og sundhed: Det er ikke tilladt at kompostere animalske restprodukter lokalt på grund af risiko for
spredning af smitstof via rotter og andre dyr der tiltrækkes af de animalske materialer.
Ved rengøring af kompostbeholderen er der mulighed for aerosoldannelse, hvilket
medfører sundhedsmæssige risici.
Drift af renseanlæg, afløbssystem og slambehandling medfører kun en begrænset
hygiejnisk og sundhedsmæssige risiko for personalet såfremt alle forskrifter om
arbejdsmiljø følges, idet der ellers vil være en betydelig sundhedsrisiko ved langvarig
kontakt med spildevand.
Der er ingen specielle hygiejnemæssige problemer i forhold til borgere, der anvender
kloaksystemer til håndtering af fæces, urin og gråvand.
|
Energiforbrug, recirkuleringspotentiale og økonomi pr. person/år:
|
Enhed |
Konventionelt renseanlæg
Lokal kompostering af køkkenaffald
I alt |
Energiforbrug kWh |
2,37
-3,8
-1,43 |
Økonomi |
|
Årlig omk. kr. |
2.044
41
2.085 |
Nutidsværdi kr. i alt |
27.493
461
27.954 |
Recirkulerings.potentiale kg N |
0,58
0,22
0,80 |
kg P |
0,48
0,09
0,57 |
kg K |
0,06
0,14
0,20 |
Fordele:
- Robust system til håndtering af spildevandet
- Velafprøvet og velfungerende teknologi til håndtering af spildevandet
- Nyttiggørelse af køkkenaffald til jordforbedring
|
Ulemper:
- Krav til brugeren om
sortering og håndtering af
køkkenaffald.
- Dobbelt
indsamlingssystem for
affald.
- Ringe udnyttelse af
næringsstoffer
- Ingen udnyttelse af
organisk stof
- Mulighed for lugtgener fra
komposteringsanlægget
|
Arealkrav og borgerindsats: Kompostbeholderens volumen skal være ca. 200 liter pr. person. Denne beslaglægger
ca. 1 m² på grunden. Derudover skal der være ca. 1 m² til rådighed til eftermodning af
komposten.
Der skal være et areal på ca. 15 m² pr. person tilgængeligt på grunden til udspredning
af komposten.
Udspredningen af slam fra renseanlæg kræver et landbrugsareal på ca. 39 m² pr.
person.
Der kræves en vis borgerindsats, idet borgerne selv skal sortere, behandle og udbringe
køkkenaffaldet lokalt.
|
Muligheder/Barrierer: Der skal sikres afsætningsmuligheder for restprodukterne. For køkkenaffaldet vil dette
i høj grad afhænge af kvaliteten af sorteringen af affaldet. Anvendelsen af animalske
restprodukter til kompostering lokalt medfører at komposteringen er sværere at få til at
forløbe på grund af et højt saltindhold og øger risikoen for lugtgener
Ved etablering af lokalkompostering i områder med lejligheder kan det være
nødvendigt, at der er én person (vicevært eller lignende), der er ansvarlig for
behandlingen og udbringningen, idet det formodentlig ellers er vanskeligt at fordele
arbejdet.
Afsætnings- og deponeringsmulighederne for spildevandsslammet afhænger bl.a. af
hvorvidt det kan afsættes til jordbrugsformål i henhold til slambekendtgørelsen.
|
Samlet vurdering: Dette system svarer stort set til det system der almindeligvis anvendes i dag. Eneste
afvigelse er at der introduceres lokal kompostering af fast organisk køkkenaffald.
Der sker ingen energiudnyttelse af det organiske stof og ved den lokale kompostering
reduceres næringsstofindholdet med 50-80 %. Håndteringen af køkkenaffald
overlades fuldstændigt til den enkelte borger, hvilket kan give sundhedsmæssige
problemer. Det er derfor i dag kun tilladt at anvende vegetabilsk affald til lokal
håndtering af kompost.
Systemet giver en meget lille grad af recirkulering af næringsstoffer. Recirkuleringen
skyldes primært anvendelsen af slam i landbruget.
I ovenstående økonomi- og energital er ikke medtaget forbrug til anlæg og drift af
aktiviteter i huset eller til transport, udbringning og nedfældning af slutprodukterne.
|
N2 - Lokalkompostering af køkkenaffald, urinopsamling og nedsivning af gråvand og
fæces. |
Systembeskrivelse:
Det sorterede køkkenaffald opsamles og komposteres ved den enkelte husstand.
Komposten udspredes på grunden.
Urinen opsamles i en tank ved den enkelte husstand hvorfra det transporteres i tankbil
til et langtidslager ved det enkelte landbrug. Efter lagringen nedfældes urinen på
landbrugsjord.
Det grå spildevand ledes via en septiktank til den lokale renseforanstaltning i form af
enten et nedsivningsanlæg, et rodzoneanlæg eller et pileanlæg. Slam fra septiktanken
køres til renseanlæg eller eventuelt slammineraliseringsanlæg.
|
Anvendelsespotentiale: Egnet for: Lejligheder, rækkehuse, villaer og kolonihaver.
|
Erfaringer: Teknik, etablering og drift Lokal kompostering af køkkenaffald (uden animalsk affald) er en velafprøvet
teknologi, som giver gode resultater, specielt hvis der komposteres med andre egnede
typer affald. På markedet findes både opsamlingssystemer til affaldet og
kompostbeholdere samt mange gode instruktioner i brugen heraf. Inden introduktion af
tvungen lokal kompostering, bør det sikres at borgerne kan acceptere det lokale
genbrug og er indstillet på selv at tage vare om køkkenaffaldet, idet mange
sorteringsordninger er umuliggjort på grund af manglende opbakning fra brugerne.
Der findes på markedet flere typer urinseparerende toiletter uden at disse kan betegnes
som færdigudviklede. Der er flere steder problemer med udfældning/bakterievækst i
toilettets rør og ventiler samt rørsystemet til opsamling af urin. Skylning for urin bør ske
med et meget lavt vandforbrug. Tilsvarende findes på markedet tanke der er velegnede
til opbevaring af urin og instruktioner i at undgå lugt og ammoniakfordampning. Urin
afhentes med traditionelt slamsugerudstyr.
Nedsivningsanlæg er en velprøvet teknologi. Der er også etableret retningslinier for
etablering og drift af pileanlæg og rodzoneanlæg. Der arbejdes stadig med at optimere
pileanlæg.
|
Hygiejne og sundhed: Det er ikke tilladt at kompostere animalske restprodukter lokalt på grund af risiko for
spredning af smitstof via rotter og andre dyr der tiltrækkes af de animalske materialer.
Ved rengøring af kompostbeholderen er der mulighed for aerosoldannelse, hvilket
medfører sundhedsmæssige risici.
Der er risiko for, at urinen er forurenet med fækalier og derved indeholder smitstoffer.
Er urinen fortyndet med vand overlever patogener længere end i ufortyndet urin med
mindre pH justeres i væsken. Tilsætning af kaustisk soda hver 2.-4. uge kan sikre et
højt pH og mindske tilstopninger af rør m.v.
De sundhedsmæssige risici i forbindelse med håndteringen af fæces og gråvand
afhænger af den lokale udformning, herunder om der er adgang til spildevandet i
overfladen af gråvandsanlægget. Det er muligt at udforme rensningen af det grå
spildevand så der ikke er væsentlige sundhedsmæssige risici.
|
Energiforbrug, recirkuleringspotentiale og økonomi pr. person/år:
|
Enhed |
Nedsivningsanlæg
Lokal kompostering af køkkenaffald
Urin opsamling
I alt |
Energiforbrug kWh |
1,5
-3,8
-22,6
-24,9 |
Økonomi |
|
Årlig omk. kr. |
910
41
1.266
2.217 |
Nutidsværdi kr. i alt |
10.466
461
14.992
25.919 |
Recirkuleringspotentiale kg N |
0,08
0,22
1,81
2,11 |
kg P |
0,03
0,09
0,27
0,39 |
kg K |
0,06
0,14
0,45
0,65 |
Fordele:
- Meget næringsstof recirkuleres
- Mindre transport af affald
- Stort energioverskud (på grund af sparet naturgødning)
|
Ulemper:
- Store krav til brugeren
(egen håndtering af
køkkenaffald,
urinseparering)
- Hyppig tilstopning af
urindelen af toilettet
- Animalsk køkkenaffald
giver sundhedsmæssige
risici.
- Risiko for lugtgener fra
både urintank og animalsk
køkkenaffald
- Meget pladskrævende
lokalt
|
Arealkrav og borgerindsats: Kompostbeholderens volumen skal være ca. 200 liter pr. person. Denne beslaglægger
ca. 1 m² på grunden. Derudover skal der være ca. 1 m² til rådighed til eftermodning af
komposten.
Samletanken til urin kan placeres i bygningen eller nedgraves på grunden. Tanken skal
have et volumen på 1-2 m³/person excl. skyllevand til toilettet. Der skal kunne køres
tæt til tanken i forbindelse med tømningen.
Bundfældningstanken til det grå spildevand bør have et volumen på 2 m3.
Det nødvendige areal til rensning af gråt spildevand varierer fra 25-500 m2 afhængigt
af lokale forhold og rensemetode.
Der skal være et areal på ca. 15 m² pr. person tilgængeligt på grunden til udspredning
af komposten.
Udbringningen af urin kræver et landbrugsareal på ca. 121 m² pr. person, hvis urin er
eneste gødning.
Løsningen forudsætter en høj grad af borgerindsats, idet borgerne selv skal sortere,
behandle og udbringe køkkenaffaldet lokalt, skal ændre vaner m.h.t. brug af toilet og
renholdelse af dette og skal etablere og vedligeholde renseanlæg til gråt spildevand..
|
Muligheder/Barrierer: Der skal sikres afsætningsmuligheder for restprodukterne. For køkkenaffaldet vil dette
i høj grad afhænge af kvaliteten af sorteringen af affaldet. Afsætnings- og
deponeringsmulighederne for det behandlede slam fra septiktanken afhænger bl.a. af
hvorvidt det kan afsættes til jordbrugsformål i henhold til slambekendtgørelsen.
Anvendelsen af animalske restprodukter til kompostering lokalt medfører at
komposteringen er sværere at få til at forløbe på grund af et højt saltindhold og øger
risikoen for lugtgener.
|
Samlet vurdering: Dette system giver på grund af urinopsamlingen en høj grad af recirkulering af
næringsstoffer. Der sker dog ingen energiudnyttelse af det organiske stof og ved den
lokale kompostering reduceres næringsstofindholdet med 50-80 %.
Håndteringen af køkkenaffald og gråt spildevand overlades fuldstændigt til den enkelte
borger, hvilket kan give problemer.
Opsamling af urin er mulig, men kræver store omstillinger af såvel de tekniske
installationer som holdningen til opsamling og anvendelse af urin.
I ovenstående økonomi- og energital er ikke medtaget forbrug til anlæg og drift af
aktiviteter i huset, herunder urinsystemet, eller til transport, udbringning og nedfældning
af slutprodukterne.
|
N3 - Lokalkompostering af køkkenaffald og fæces, urinopsamling og nedsivning af
gråvand. |
Systembeskrivelse:
Det sorterede køkkenaffald opsamles indendørs i en beholder. Fæces og urin
opsamles i et urinseparerende toilet uden vandskyl. Køkkenaffald og fæces
samkomposteres i en beholder. Der er flere beholdere i kompostenheden så
komposten kan opbevares efter tilledning er ophørt. Komposten udspredes på
grunden.
Urinen opsamles i en tank ved den enkelte husstand hvorfra det transporteres i tankbil
til et langtidslager ved det enkelte landbrug. Efter lagringen nedfældes urinen på
landbrugsjord.
Det grå spildevand ledes via en bundfældningstank til den lokale renseforanstaltning i
form af enten et nedsivningsanlæg, et rodzoneanlæg eller et pileanlæg. Slam fra
bundfældningstanken køres til renseanlæg eller eventuelt slammineraliseringsanlæg.
|
Anvendelsespotentiale: Egnet for: Kolonihaver
|
Erfaringer: Teknik, etablering og drift Ved lokal håndtering af fæces er der tale om opbevaring snarere end kompostering;
omsætningen er ringe. Det kræver viden og omhu af brugeren at sikre at materialet er
let at håndtere. Der er ingen erfaring med samkompostering af fæces og køkkenaffald,
men tilsætning af køkkenaffald forventes at forbedre omsætningen i forhold til ren
fæces. Det har vist sig nødvendigt at etablere ventilation bl.a. for at undgå træk og
lugtgener. Energiforbruget på op til 400 kWh pr. toilet er ikke medtaget i
energiregnskabet.
Der findes på markedet flere typer urinseparerende toiletter uden vandskyl uden at
disse kan betegnes som færdigudviklede. Der er kun få problemer med
udfældning/bakterievækst i toilettets rør og ventiler samt rørsystemet til opsamling af
urin, sammenlignet med toiletter, hvor der anvendes vandskyl. På markedet findes
tanke der er velegnede til opbevaring af urin og instruktioner i at undgå lugt og
ammoniakfordampning. Urin afhentes med traditionelt slamsugerudstyr.
Nedsivningsanlæg er en velprøvet teknologi. Der er også etableret retningslinier for
etablering og drift af pileanlæg og rodzoneanlæg.
|
Hygiejne og sundhed: Der er sundhedsmæssige problemer med kompostering af køkkenaffald og fæces.
Eksponering for allergener kan mindskes ved at etablere et mellemkammer til
indkastning af køkkenaffald og mulighed for mekanisk omrøring uden kontakt med
materialet. Der vil dog forekomme eksponering via toilettet og der er også en risiko for
infektion med smitstoffer f.eks. ved ophold i haven hvor komposten er udspredt. Ved
rengøring af kompostbeholderen er der mulighed for aerosoldannelse, hvilket medfører
sundhedsmæssige risici.
Der er risiko for, at urinen er forurenet med fækalier og derved indeholder smitstoffer.
Er urinen fortyndet med vand overlever patogener længere end i ufortyndet urin med
mindre pH justeres i væsken. Tilsætning af kaustisk soda kan sikre et højt pH og
mindske tilstopninger af rør m.v.
Det er muligt at udforme rensningen af det grå spildevand så der ikke er væsentlige
sundhedsmæssige risici.
|
Energiforbrug, recirkuleringspotentiale og økonomi pr. person/år:
|
Enhed |
Nedsivningsanlæg
Lokal kompostering af køkkenaffald og fækalier
Urin opsamling
I alt |
Energiforbrug kWh |
1
-6,41
-22,6
-28,01 |
Økonomi |
|
Årlig omk. kr. |
780
81
1.266
2.127 |
Nutidsværdi kr. i alt |
8.930
1.401
14.992
25.323 |
Recirkuleringspotentiale kg N |
0,05
0,33
1,81
2,19 |
kg P |
0,02
0,25
0,27
0,54 |
kg K |
0,03
0,33
0,45
0,81 |
Fordele:
- Meget næringsstof recirkuleres
- Energioverskud (hvis ikke ventilation medregnes)
- Meget begrænset transport af affald
- Vandbesparelse ved brug af vandskylsfrie toiletter.
|
Ulemper:
- Væsentlige
sundhedsmæssige risici for
brugere og andre private
borgere
- Processen er vanskelig at
styre og kræver særligt
motiverede brugere
- Hyppig tilstopning af
urindelen af toilettet
- Risiko for lugtgener fra
kompostbeholder og
urintank
- Meget pladskrævende
lokalt
|
Arealkrav og borgerindsats: Komposteringen beslaglægger ca. 1 m2 på grunden og 4-10 m2 i bygningens
kælderetage. Hertil kommer adgangsforhold til kælderen udefra.
Samletanken til urin kan placeres i bygningen eller nedgraves på grunden. Tanken skal
have et volumen på 1-2 m³/person excl. skyllevand til toilettet. Der skal kunne køres
tæt til tanken i forbindelse med tømningen.
Bundfældningstanken til det grå spildevand bør have et volumen på 2 m3.
Det nødvendige areal til rensning af gråt spildevand varierer fra 25-500 m2 afhængigt
af lokale forhold og rensemetode.
Der skal være et areal på ca. 22 m² pr. person tilgængeligt på grunden til udspredning
af komposten.
Udbringningen af urin kræver et landbrugsareal på ca. 121 m² pr. person, hvis urin er
eneste gødning.
|
Muligheder/Barrierer: Der vil være barrierer omkring den lokale håndtering af fæces, der skal overvindes.
Det er af hygiejniske årsager ikke tilladt at udsprede human fæces uden forudgående
kontrolleret hygiejnisering.
Afsætnings- og deponeringsmulighederne for det behandlede slam fra septiktanken
afhænger bl.a. af hvorvidt det kan afsættes til jordbrugsformål i henhold til
slambekendtgørelsen.
Et alternativ til dette system er at deponere urinen lokalt på grunden. Dette kræver at
der lokalt etableres en ekstra samletank, så der er mulighed for lagring i en seks
måneders periode uden tilførsel af frisk urin.
|
Samlet vurdering: Det vurderes at systemet kan etableres i områder med lav befolkningstæthed, både
fordi systemet er pladskrævende lokalt og fordi de sundhedsmæssige risici derved
måske bliver acceptable. I egentlige bymæssige områder kan løsningen ikke anbefales
på grund af bl.a. sundhedsrisiko og det nuværende teknologiske stade.
I ovenstående økonomi- og energital er ikke medtaget forbrug til anlæg og drift af
aktiviteter i huset eller til transport, udbringning og nedfældning af slutprodukterne.
|
N4 - Vådkompostering af køkkenaffald, urin og fæces. Nedsivning af gråvand. |
Systembeskrivelse:
Køkkenaffaldet samles indendørs og overføres efterfølgende til en samletank, eventuelt
via et mellemkammer. Til samletanken ledes også urin og fæces fra et vandbesparende
toilet. Samletanken tømmes, hvorefter blandingen køres til et vådkomposteringsanlæg.
Efter behandling på anlægget bringes materialet til et lager, hvor det opbevares indtil
det kan udspredes på landbrugsjord.
Det grå spildevand ledes via en bundfældningstank til den lokale renseforanstaltning i
form af enten et nedsivningsanlæg, et rodzoneanlæg eller et pileanlæg. Slam fra
bundfældningstanken køres til vådkomposteringsanlæg.
|
Anvendelsespotentiale: Egnet for: Åben bykerne, lejligheder og villaer.
|
Erfaringer: Teknik, etablering og drift Der er ingen erfaring med samlet opsamling af køkkenaffald, urin og fæces lokalt.
Opsamling af køkkenaffald, fæces og urin i én samlebeholder er ikke afprøvet. Det kan
vise sig at være nødvendigt at opsamle enten urinen eller køkkenaffaldet separat.
Forkert sorteret køkkenaffald kan give driftsproblemer og stor andel af reject.
Systemet vil formodentlig kræve vacuum-toiletter eller lignende for at få indholdet i
samletanken tilstrækkeligt tykt.
Der er kun etableret få vådkomposteringsanlæg til behandling af køkkenaffald, urin og
fæces. For de anlæg, der er etableret er der blandede erfaringer med hvordan driften
forløber.
Nedsivningsanlæg er en velprøvet teknologi. Der er også etableret retningslinier for
etablering og drift af pileanlæg og rodzoneanlæg.
|
Hygiejne og sundhed: Der kan være sundhedsmæssige problemer i forbindelse med borgernes indkastning af
køkkenaffald i samletanken. Dette kan mindskes ved etablering af et mellemkammer så
eksponering i forbindelse med overførsel til samletanken mindskes. Ved samlet
opsamling lokalt vil reject ved vådkomposteringsanlægget have høj risiko for at
indeholde smitstoffer.
De sundhedsmæssige risici i forbindelse med håndteringen af gråvand afhænger af den
lokale udformning, herunder om der er adgang til spildevandet i overfladen af
gråvandsanlægget. Det er muligt at udforme rensningen af det grå spildevand så der
ikke er væsentlige sundhedsmæssige risici.
|
Energiforbrug, recirkuleringspotentiale og økonomi pr. person/år:
|
Enhed |
Nedsivningsanlæg
Vådkompostering
I alt |
Energiforbrug kWh |
1
13,6
14,6 |
Økonomi |
|
Årlig omk. kr. |
780
1.442
2.222 |
Nutidsværdi kr. i alt |
8.930
18.539
27.469 |
Recirkuleringspotentiale kg N |
0,05
2,85
2,90 |
kg P |
0,02
0,48
0,50 |
kg K |
0,03
0,83
0,86 |
Fordele:
- Meget næringsstof recirkuleres
- Mindre vandforbrug til toiletskyl mv.
|
Ulemper:
- Mulighed for lugtgener fra
anlæg og lokal samletank
- Energikrævende proces.
- Øgede sundhedsrisici.
- Krav til brugeren, primært
om korrekt håndtering af
køkkenaffald.
- Ingen erfaring med lokal
opsamling som foreslået.
|
Arealkrav og borgerindsats: Ved den enkelte husstand skal der etableres en samletank til opsamling af urin, fæces
og køkkenaffald. Tanken skal have et volumen på ca. 1,5-2,5 m³ pr. person (tømning
en gang pr. år).
Bundfældningstanken til det grå spildevand bør have et volumen på 2 m3.
Det nødvendige areal til rensning af gråt spildevand varierer fra 25-500 m2 afhængigt
af lokale forhold og rensemetode.
Der skal pr. person være et landbrugsareal til udspredning på ca. 190 m² til slam fra
biogas og ca. 3 m² til slam fra bundfældningstanken.
Der kræves nogen borgerindsats til pasning af anlægget til rensning af gråt spildevand
samt til korrekt sortering af køkkenaffald.
|
Muligheder/Barrierer: En mulighed i forbindelse med dette system er at opsamle urinen separat. Derved
opnås et mere tørt produkt.
En barriere i forbindelse med systemet kan være den fælles samletank for urin, fæces
og køkkenaffald. Køkkenaffaldet kan eventuelt opsamles separat i fald den fælles
opsamling viser sig at være problematisk.
Energiforbruget er sandsynligvis undervurderet fordi der vil være en omsætning i
samletanken.
Afsætnings- og deponeringsmulighederne for slam fra vådkomposteringsanlæg
afhænger bl.a. af hvorvidt det kan afsættes til jordbrugsformål i henhold til
slambekendtgørelsen.
|
Samlet vurdering: Behandlingen af fæces, urin og køkkenaffald i et vådkomposteringsanlæg er forbundet
med et temmelig stort energiforbrug. Den foreslåede fælles opsamling af køkkenaffald,
urin og fæces kan give problemer, både lugtmæssigt, driftsmæssigt og
sundhedsmæssigt. Der er blandede erfaringer med driften af vådkomposteringsanlæg.
På baggrund af dette vurderes det ikke at være hensigtsmæssigt at etablere systemet.
I ovenstående økonomi- og energital er ikke medtaget forbrug til anlæg og drift af
aktiviteter i huset, herunder urinsystemet, eller til transport, udbringning og nedfældning
af slutprodukterne.
|
N6 - Bioforgasning af køkkenaffald, urin og fæces. Nedsivning af gråvand. |
Systembeskrivelse:
Køkkenaffaldet samles indendørs og overføres efterfølgende til en samletank, eventuelt
via et mellemkammer. Til samletanken ledes også urin og fæces fra et vandbesparende
toilet. Samletanken tømmes, hvorefter blandingen køres til et biogasanlæg. Efter
behandling på biogasanlægget bringes materialet til et lager, hvor det opbevares indtil
det kan udspredes på landbrugsjord.
Det grå spildevand ledes via en bundfældningstank til den lokale renseforanstaltning i
form af enten et nedsivningsanlæg, et rodzoneanlæg eller et pileanlæg. Slam fra
bundfældningstanken køres til biogasanlæg.
|
Anvendelsespotentiale: Egnet for: Åben bykerne, lejligheder, rækkehuse og villaer.
|
Erfaringer: Teknik, etablering og drift Teknikken til bioforgasning er velafprøvet. Der er dog ingen erfaring med behandling af
humant fæces og urin sammen med organisk køkkenaffald og slet ikke erfaringer med
samlet opsamling lokalt. Det kan vise sig at være nødvendigt at opsamle enten urinen
eller køkkenaffaldet separat.
De fleste eksisterende biogasanlæg behandler hovedsageligt kvæg- og svinegylle
opblandet med andet organisk affald. Problemerne med tilførslen af køkkenaffald til
anlæg er ofte relateret til forkert sortering af affaldet i husstanden og giver
driftsproblemer og stor andel af reject. Systemet vil formodentlig kræve
vacuum-toiletter eller lignende for at få indholdet i samletanken tilstrækkeligt tykt.
Nedsivningsanlæg er en velprøvet teknologi. Der er også etableret retningslinier for
etablering og drift af pileanlæg og rodzoneanlæg..
|
Hygiejne og sundhed: Der kan være sundhedsmæssige problemer i forbindelse med borgernes indkastning af
køkkenaffald i samletanken. Dette kan mindskes ved etablering af et mellemkammer så
eksponering i forbindelse med overførsel til samletanken mindskes. Ved samlet
opsamling lokalt vil reject ved biogasanlægget have høj risiko for at indeholde
smitstoffer.
De sundhedsmæssige risici i forbindelse med håndteringen af gråvand afhænger af den
lokale udformning, herunder om der er adgang til spildevandet i overfladen af
gråvandsanlægget. Det er muligt at udforme rensningen af det grå spildevand så der
ikke er væsentlige sundhedsmæssige risici.
|
Energiforbrug, recirkuleringspotentiale og økonomi pr. person/år:
|
Enhed |
Nedsivningsanlæg
Bioforgasning
I alt |
Energiforbrug kWh |
1
-117
-116 |
Økonomi |
|
Årlig omk. kr. |
780
1.532
2.312 |
Nutidsværdi
kr. i alt |
8.930
17.585
26.515 |
Recirkulerings.potentiale kg N |
0,05
2,85
2,90 |
kg P |
0,02
0,46
0,48 |
kg K |
0,03
0,80
0,83 |
Fordele:
- Meget næringsstof recirkuleres
- Meget stort energioverskud
- Mindre vand til toiletskyl mv.
|
Ulemper:
- Mulighed for lugtgener fra
anlæg og lokal samletank.
- Øgede sundhedsricisi for
borgerne
- Krav til brugeren, primært
om korrekt håndtering af
køkkenaffald.
- Ingen erfaring med
opsamling som foreslået.
|
Arealkrav og borgerindsats: Ved den enkelte husstand skal der etableres en samletank til opsamling af urin, fæces
og køkkenaffald. Tanken skal have et volumen på ca. 1,5-2,5 m³ pr. person(tømning
en gang pr. år).
Bundfældningstanken til det grå spildevand bør have et volumen på 2 m3.
Det nødvendige areal til rensning af gråt spildevand varierer fra 25-500 m2 afhængigt
af lokale forhold og rensemetode.
Der skal være et landbrugsareal til udspredning på ca. 190 m² til slam fra biogas og ca.
3 m² til slam fra bundfældningstanken.
Der kræves nogen borgerindsats til pasning af anlægget til rensning af gråt spildevand
samt til korrekt sortering af køkkenaffald.
|
Muligheder/Barrierer: En mulighed i forbindelse med dette system er at opsamle urinen separat. Derved
opnås et mere tørt produkt.
En barriere i forbindelse med systemet kan være den fælles samletank for urin, fæces
og køkkenaffald. Køkkenaffaldet kan eventuelt opsamles separat i fald den fælles
opsamling viser sig at være problematisk.
Energiregnskabet er sandsynligvis overvurderet fordi der vil være en omsætning i
samletanken.
Afsætnings- og deponeringsmulighederne for slam fra biogasanlægget afhænger bl.a. af
hvorvidt det kan afsættes til jordbrugsformål i henhold til slambekendtgørelsen.
|
Samlet vurdering: Systemet sikrer recirkulering af en stor mængde næringsstoffer, og samtidig er der i
systemet en energiudvinding. Det vurderes dog at den fælles opsamling af
køkkenaffald, urin og fæces kan give problemer, både lugtmæssigt, driftsmæssigt og
sundhedsmæssigt.
I ovenstående økonomi- og energital er ikke medtaget forbrug til anlæg og drift af
aktiviteter i huset eller til transport, udbringning og nedfældning af slutprodukterne.
|
N8 - Centralkompostering af køkkenaffald og rensning af gråvand, urin og fæces på
MBNDK-renseanlæg |
Systembeskrivelse:
Køkkenaffaldet samles indendørs og opbevares efterfølgende i en udendørs beholder,
hvorfra affaldet afhentes til central kompostering. Det komposterede køkkenaffald
lægges på lager, hvor det opbevares, indtil det kan udbringes på landbrugsjord.
Spildevandet bliver ledt til et renseanlæg, hvor der sker en traditionel rensning og
udledning til overfladevand. Spildevandsslammet behandles på renseanlægget og
udbringes herefter på landbrugsjord, evt. efter en lagring.
|
Anvendelsespotentiale: Egnet for alle boligtyper.
|
Erfaringer: Teknik, etablering og drift Der findes velafprøvede metoder til central kompostering af køkkenaffald. Erfaringer
med driften af anlæg, der behandler organisk køkkenaffald viser, at der kan være
problemer med at få borgerne til at sortere korrekt. Det er vanskeligt at fjerne
uønskede materialer fra det sammenblandede affald. Det er vanskeligt at afsætte
kompost med uønskede materialer. Køkkenaffaldets høje saltindhold kan give
problemer med at få komposteringsprocessen til at forløbe tilfredsstillende hvorfor der
bør ske samkompostering med andre materialer. Inden der iværksættes ordninger med
indsamling af sorteret fast organisk køkkenaffald bør der gennemføres en grundig og
motiverende orientering af borgerne vedrørende sorteringen af affaldet.
Rensningen af urin, fæces og gråvand i et MBNDK-renseanlæg samt behandling af
slam er meget udbredt, og en velafprøvet og veldokumenteret teknologi.
|
Hygiejne og sundhed: Hygiejne- og sundhedsmæssige påvirkninger er hovedsageligt knyttet til arbejdsmiljøet
på rensningsanlægget og kompostanlægget. Svampesporer m.v. udgør en
sundhedsmæssig risiko for personalet ved central kompostering. Problemerne kan
begrænses ved at minimere den mekaniske håndtering af affaldet, samt minimering af
personalets opholdstid i kritiske områder. Den sundhedsmæssige risiko mindskes
såfremt der ikke opsamles animalske restprodukter.
Drift af renseanlæg, afløbssystem og slambehandling medfører kun en begrænsede
hygiejnisk og sundhedsmæssige risiko for personalet, såfremt alle forskrifter om
arbejdsmiljø følges, idet der ellers vil være en betydelig sundhedsrisiko led langvarig
kontakt med spildevand.
Der er ingen specielle hygiejnemæssige problemer i forhold til borgere, der anvender
kloaksystemer til håndtering af fæces, urin og gråvand.
|
Energiforbrug, recirkuleringspotentiale og økonomi pr. person/år:
|
Enhed |
Konventionelt renseanlæg
Milekompostering af køkkenaffald
I alt |
Energiforbrug kWh |
2,37
4,9
7,27 |
Økonomi |
|
Årlig omk. kr. |
2.044
219
2.263 |
Nutidsværdi kr. i alt |
27.493
2.506
29.999 |
Recirkuleringspotentiale kg N |
0,58
0,27
0,85 |
kg P |
0,48
0,09
0,57 |
kg K |
0,06
0,14
0,20 |
Fordele:
- Robust system til håndtering af spildevandet
- Velafprøvet og velfungerende teknologi til håndtering af spildevandet.>
- Nyttiggørelse af køkkenaffald til jordforbedring.
|
Ulemper:
- Krav til brugeren om
sortering og håndtering af
køkkenaffald
- Dobbelt
indsamlingssystem for
affald
- Ringe udnyttelse af
næringsstoffer
- Ingen energiudnyttelse af
organisk stof
- Mulighed for lugtgener fra
komposteringsanlægget
|
Arealkrav og borgerindsats: Der skal være plads til en udendørs opsamlingsenhed til fast organisk køkkenaffald
f.eks. en 120 liters tæt og gnavesikker beholder ved den enkelte husstand.
Udbringning af kompost på landbrugsjorden, kræver ca. 18 m² pr. person. Endvidere
kræves ca. 39 m² pr. person til udbringning af slam.
Borgerne skal udføre en omhyggelig sortering af det faste organiske køkkenaffald og
bringe det til den særlige opsamlingsbeholder for lagring inden det afhentes.
|
Muligheder/Barrierer: Der skal sikres afsætningsmuligheder for restprodukterne. Afsætnings- og
deponeringsmulighederne for spildevandsslammet og komposten afhænger bl.a. af,
hvorvidt det kan afsættes til jordbrugsformål i henhold til slambekendtgørelsen. For
komposten er det i høj grad afhængigt af kvaliteten af sorteringen af køkkenaffaldet.
|
Samlet vurdering: Dette system svarer stort set til det system der almindeligvis anvendes i dag. Eneste
afvigelse er at der introduceres separat indsamling af fast organisk køkkenaffald og
efterfølgende central kompostering.
Separat indsamling af organisk køkkenaffald foretages i flere kommuner, ligesom der
findes centrale komposteringsanlæg til behandling af affaldet, som regel sammen med
andre egnede affaldsfraktioner. Komposteringsprocessen kører fint de fleste steder,
men det har vist sig vanskeligt at drive disse anlæg på kommerciel basis, bl.a. på grund
af kompostkvaliteten. Der kører nu lovende forsøg med central sortering af affaldet
hvorved kvaliteten af komposten vil kunne forbedres.
Systemet giver en meget lille grad af recirkulering af næringsstoffer. Recirkuleringen
skyldes primært anvendelsen af slam i landbruget.
I ovenstående økonomi- og energital er ikke medtaget forbrug til anlæg og drift af
aktiviteter i huset eller til transport, udbringning og nedfældning af slutprodukterne.
|
N9 - Centralkompostering af køkkenaffald, urinopsamling og rensning af gråvand og
fæces på MBNDK-renseanlæg |
Systembeskrivelse:
Køkkenaffaldet samles indendørs og opbevares efterfølgende i en udendørs beholder,
hvorfra affaldet afhentes til central kompostering. Det komposterede køkkenaffald
lægges på lager, hvor det opbevares, indtil det kan udbringes på landbrugsjord.
Urinen opsamles i en tank ved den enkelte husstand hvorfra det transporteres i tankbil
til et langtidslager ved det enkelte landbrug. Efter lagringen nedfældes urinen på
landbrugsjord.
Det grå spildevand samt fæces ledes via et traditionelt kloaksystem til et renseanlæg,
hvor der sker en traditionel rensning og udledning til overfladevand.
Spildevandsslammet behandles på renseanlægget og udbringes herefter på
landbrugsjord, evt. efter en lagring.
|
Anvendelsespotentiale: Egnet for: Alle boligtyper.
|
Erfaringer: Teknik, etablering og drift Der findes velafprøvede metoder til central kompostering af køkkenaffald. Erfaringer
med driften af anlæg, der behandler organisk køkkenaffald viser, at der kan være
problemer med at få borgerne til at sortere korrekt. Det er vanskeligt at fjerne
uønskede materialer fra det sammenblandede affald. Det er vanskeligt at afsætte
kompost med uønskede materialer. Køkkenaffaldets høje saltindhold kan give
problemer med at få komposteringsprocessen til at forløbe tilfredsstillende hvorfor der
bør ske samkompostering med andre materialer. Inden der iværksættes ordninger med
indsamling af sorteret fast organisk køkkenaffald bør der gennemføres en grundig og
motiverende orientering af borgerne vedrørende sorteringen af affaldet.
Der findes på markedet flere typer urinseparerende toiletter uden at disse kan betegnes
som færdigudviklede. Der er flere steder problemer med udfældning/bakterievækst i
toilettets rør og ventiler samt rørsystemet til opsamling af urin. Skylning for urin bør ske
med et meget lavt vandforbrug. Tilsvarende findes på markedet tanke der er velegnede
til opbevaring af urin og instruktioner i at undgå lugt og ammoniakfordampning. Urin
afhentes med traditionelt slamsugerudstyr.
Rørsystem, renseanlæg og slambehandling af fæces og gråvand er velafprøvede
teknologier, som ikke forventes påvirket negativt af den separate opsamling af urin.
|
Hygiejne og sundhed: Svampesporer m.v. udgør en sundhedsmæssig risiko for personalet ved central
kompostering. Problemerne kan begrænses ved at minimere den mekaniske håndtering
af affaldet, samt minimering af personalets opholdstid i kritiske områder. Den
sundhedsmæssige risiko mindskes såfremt der ikke opsamles animalske restprodukter.
Der er risiko for, at urinen er forurenet med fækalier og derved indeholder smitstoffer.
Er urinen fortyndet med vand overlever patogener længere end i ufortyndet urin med
mindre pH justeres i væsken. Tilsætning af kausisk soda hver 2.-4. uge kan sikre et
højt pH og også mindske tilstopning af rør m.v. Der er ingen specielle hygiejnemæssige
problemer i forhold til borgere, der anvender kloaksystemer til håndtering af fæces og
gråvand.
|
Energiforbrug, recirkuleringspotentiale og økonomi pr. person/år:
|
Enhed |
Konventionelt renseanlæg
Milekompostering af køkkenaffald
Urin opsamling
I alt |
Energiforbrug kWh |
-1,52
4,9
-22,6
-19,22 |
Økonomi |
|
Årlig omk. kr. |
1.380
219
1.266
2.865 |
Nutidsværdi kr. i alt |
18.666
2.506
14.992
36.164 |
Recirkuleringspotentiale kg N |
0,50
0,27
1,81
2,58 |
kg P |
0,21
0,09
0,27
0,57 |
kg K |
0,07
0,14
0,45
0,66 |
Fordele:
- Robust håndtering af fæces og gråvand
- Meget næringsstof recirkuleres
- Stort energioverskud (på grund af sparet kunstgødning)
- Vandbesparelse ved brug af separerende toilet
|
Ulemper:
- Store krav til brugeren
(egen håndtering af
køkkenaffald,
urinseparering)
- Tilstopning af urindelen af
toilettet
- Ingen energiudnyttelse af
organisk storf
- Risiko for lugtgener fra
urintank
|
Arealkrav og borgerindsats: Der skal være plads til en udendørs opsamlingsenhed i form af f.eks. en 120 liters
beholder ved den enkelte husstand til køkkenaffaldet.
Samletanken til urin kan placeres i bygningen eller nedgraves på grunden. Tanken skal
have et volumen på 1-2 m³/person excl. skyllevand til toilettet. Der skal kunne køres
tæt til tanken i forbindelse med tømningen.
Udbringning af kompost kræver et landbrugsareal på 18 m² pr. person til rådighed.
Udbringningen af spildevandsslam på landbrugsjorden kræver et landbrugsareal på 33
m² pr. person.
Udbringningen af urin kræver et landbrugsareal på ca. 121 m² pr. person, hvis urin er
eneste gødning.
Alt i alt skal der altså være et landbrugsareal på 172 m²pr. person.
Løsningen forudsætter en nogen grad af borgerindsats, idet borgerne dels skal
sorterere affaldet lokalt og dels skal ændre vaner m.h.t. brug af toilet og renholdelse af
dette.
|
Muligheder/Barrierer: Det er vigtigt, at der er afsætningsmuligheder for restprodukterne. Afsætnings- og
deponeringsmulighederne for spildevandsslammet og komposten afhænger bl.a. af
hvorvidt det kan afsættes til jordbrugsformål i henhold til slambekendtgørelsen. For
køkkenaffaldet er det i høj grad afhængigt af kvaliteten af sorteringen af
køkkenaffaldet.
|
Samlet vurdering: Separat indsamling af organisk køkkenaffald foretages i flere kommuner, ligesom der
findes centrale komposteringsanlæg til behandling af affaldet, som regel sammen med
andre egnede affaldsfraktioner. Komposteringsprocessen kører fint de fleste steder,
men det har vist sig vanskeligt at drive disse anlæg på kommerciel basis, bl.a. på grund
af kompostkvaliteten. Der kører nu lovende forsøg med central sortering af affaldet
hvorved kvaliteten af komposten vil kunne forbedres.
Urinopsamlingen giver en høj grad af recirkulering af næringsstoffer. Der sker dog
ingen energiudnyttelse af det organiske stof og ved den lokale kompostering reduceres
næringsstofindholdet med 50-80 %.
Opsamling af urin er mulig, men kræver flere tekniske installationer og vilje hos
brugerne til at acceptere et mindre driftssikkert toilet.
Håndteringen af fæces og gråvand kan ske uproblematisk i de eksisterende anlæg.
I ovenstående økonomi- og energital er ikke medtaget forbrug til anlæg og drift af
aktiviteter i huset eller til transport, udbringning og nedfældning af slutprodukterne.
|
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
Version 1.0 Februar 2004, © Miljøstyrelsen.
|