| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Dimensionering, etablering og montitering af pileanlæg uden bund
5 Måleprogram, resultater og erfaringer
Som en selvstændigt del af projektet er der gennemført et måleprogram for at bestemme piletræernes fordampningsevne i de tre pileanlæg. Målingerne blev gennemført som otte registreringer i perioden maj 2002 til januar 2003, idet vegetationen var for dårligt etableret til at det gav mening at måle i vækstsæsonen 2001.
5.1 Måleprogram
Måleprogrammet er gennemført for at sikre tilsyn med anlæggets etablering og drift. Der har været hensigten på baggrund af målingerne at opstille en vandbalance for de tre anlæg. Der foretages månedligt tilsyn med anlæggene. Ved hvert tilsyn er udfyldt et tilsyns- og måleskema.
Ved besøgene blev følgende registreret:
- aflæsning af vandforbrug på vandmåler
- aflæsning af elforbrug på pumpe
- træernes tilstand (højde og bladsætning)
- Pejling af vandstand i anlæggene på Rønnekrogen og Kulsviervej (i pejlerør 8-10 steder i hvert anlæg)
- Registrering af evt. vand på jordoverfladen
Endelig blev anlæggenes tilstand og funktion registreret og eventuelle fejl eller skader udbedret.
5.2 Resultater
Vandstanden i de to anlæg på Rønnekrogen og Kulsviervej blev pejlet gennem vækstsæsonen 2002 for ad den vej at bestemme den maksimale fordampning for de to anlæg.
5.2.1 Kulsviervej (Type 1)
Der findes otte pejlerør i anlægget på Kulsviervej.
Af figur 5.1 ses en klar tendens til, at vandmætningen er størst i anlæggets første sektion (pejlerør 1 og 2), mens vandmætningen i de to øvrige sektioner (hhv. pejlerør 3,4 og pejlerør 5-8) er ens og meget lavere. Dette tyder på, at der ikke sker noget væsentligt overløb over barrieren af svinerygsplanker mellem sektion 1 og 2.
Der ses endvidere et samlet mønster for alle pejlinger med lav vandmætning i sommerperioden og en stigning hen mod d. 14. november. Dette skyldes pilens højere fordampning i sommerperioden i kombination med nedbøren.

Figur 5-1 Pejlinger af vand i pileanlægget på Kulsviervej. Pejlingerne angiver dybden af den mættede zone målt i cm fra anlæggets bund. Den del af anlægget, hvor pejlerørene med numrene 5 til 10 er placeret, har på grund af et meget ringe vandforbrug på ejendommen ikke været belastet med vand
Det generelle fald i vandstanden i anlægget i december skyldes, at der blev pumpet vand væk fra anlægget, da der fandtes vand på jordoverfladen i anlæggets første sektion. At denne bortpumpning af vand slår igennem i de øvrige sektioner indikerer, at der sker en vis vandtransport igennem eller uden om svinerygsplankerne.
Problemerne med, at spildevandet siver op på jordoverfladen i anlæggets første sektion i stedet for at løbe over svinerygsplankerne og videre i anlægget skyldes en overvurdering af jordens permeabilitet.
På baggrund af driftserfaringerne fra anlægget kan det konkluderes, at arealet af anlæggets første sektion (7,5 m2) som ventet ikke er tilstrækkeligt til at nedsive og fordampe de ca. 170 m3 spildevand, anlægget tilføres årligt.
5.2.2 Rønnekrogen (Type 2)
Anlægget på Rønnekrogen er forsynet med ti pejlerør, hvoraf fire er placeret i "indløbskammeret". Indløbskammeret er etableret med plastmembran i bund og sider og en separat pumpe, så spildevandsbelastningen af kammeret kan styres. Først når kammeret er fyldt op (vandmættet) pumpes vand til det andet kammer, hvor de resterende seks pejlerør er placeret.
Indløbskammeret er på den måde etableret som et stort lysigmeter, hvor pilenes potentielle fordampning kan måles.
Målingerne på anlægget på Rønnekrogen har været forbundet med en række problemer og fejlkilder, der i sidste ende har betydet, at måleresultaterne ikke har kunne anvendes:
- Anlægget og styringen af dette har været udsat for hærværk,.
- Vandforbruget på ejendommen har været ekstremt lavt,
- Membranen omkring indløbskammeret er utæt.
Allerede efter de første par målinger blev problemet med hærværk løst. Det lave vandforbrug over sommeren 2002 gør dog, at målingerne for denne periode ikke kan bruges til at bestemme pilens potentielle fordampning. I november 2002 blev vandforbruget kunstigt øget ved at lade en vandhane på ejendommen løbe med en tynd stråle. Det var hensigten på denne måde at "fylde anlægget op" for at bestemme en eventuel fordampning i vinterperioden, og derefter at fortsætte målingerne gennem vækstsæsonen 2003.
Jævnlige registreringer i november-december 2002 viste, at der ikke som forventet skete en opfyldning af anlægget. Vandtilførslen blev herefter stoppet. I januar 2003 blev membranen i anlægget undersøgt for utætheder, og der blev ved denne lejlighed fundet et stort hul ved en rørgennemføring.
Herefter blev registreringen af vandstanden i anlægget på Rønnekrogen afbrudt.

Figur 5-2 Pejlinger af vand i pileanlægget på Rønnekrogen. Pejlingerne angiver dybden af den mættede zone målt i cm fra anlæggets bund. Den del af anlægget, hvor pejlerørene med numrene 5 til 10 er placeret, har på grund af et meget ringe vandforbrug på ejendommen ikke været belastet med vand.
Figur 5.2 viser resultatet af pejlingerne i anlægget på Rønnekrogen. Pejlingerne angiver dybden af den mættede zone målt i cm fra anlæggets bund. På trods af at bunden af indløbskammeret er udført som en faskine i nøddesten ses der fra pejlerør til pejlerør en forskel i dybden af den mættede zone. Dette fænomen kan ikke umiddelbart forklares.
Som det ses af figuren er der alene registreret vand i pejlerørene 1, 2 og 3. Det skyldes, at pejlerør 4 er ødelagt ved hærværk, og at rørene 5-10 er placeret i en del af anlægget, der på intet tidspunkt er blevet belastet med vand.
Der ses dog en reduktion i mængden af vand i anlægget over perioden juli/august til oktober. Dette skyldes vandforbruget fra piletræerne, der på det tidspunkt var begyndt at etablere sig. Frem til d. 14. november, hvor vandtilførslen bliver forøget markant, ses vandmængden i anlægget at være konstant med intet eller meget lidt vand i anlægget.
5.2.3 Tjærebyvej (Type 3)
Ligesom for to øvrige anlæg er tilstand og belastning registreret for anlægget på Tjærebyvej. Anlægget er etableret så spildevandet udledes under et skærvelag i en grøft, og først når spildevandet står op over jordniveau i denne grøft, løber spildevandet videre over i en anden grøft.
Der er ikke sat pejlerør, så registrering af anlæggets vandmætning var alene baseret på en registrering af i hvilket omfang, der fandtes spildevand i de to grøfter.
Som følge af at Hillerød Kommunes anvendelse af bygningerne på Tjærebyvej ophørte, er der ikke ledt spildevand til anlægget. Dette har betydet, at der på intet tidspunkt er registreret spildevand i anlægget.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
Version 1.0 Marts 2004, © Miljøstyrelsen.
|