Økonomisk vurdering af forskellige strategier til at imødegå BAM-problemer på vandværker

6 Analyse af usikkerhed

En række forhold og forudsætninger har indflydelse på beregningsresultaterne. Disse er dels af teknisk karakter, dels af økonomisk art. Følsomhedsanalysen i det foregående kapitel har undersøgt nogle af de kvantificerbare faktorer.

Indledningsvis bør nævnes, at gennemførelse af forundersøgelser i sig selv bidrager til at reducere såvel den tekniske som den økonomiske usikkerhed omkring hvilken afværgeforanstaltning, der er den mest hensigtsmæssige.

6.1 Teknisk usikkerhed

For så vidt angår de afværgetiltag, der vedrører borings- og ledningsmæssige forhold, er de teknologier, der ligger til grund for omkostningsberegningerne, kendte. Den tekniske usikkerhed er derfor ikke større end den, der sædvanligvis forbindes med sådanne arbejder. En teknisk forudsætning af betydning for omkostningsberegning er antagelserne om spidsbelastning, der afspejler "typiske" anlæg. I praksis vil størrelsen af spidsbelastningen være anlægsspecifik.

Eftersom erfaringerne med anvendelse af aktive kulfiltre til fjernelse af BAM er begrænset, er der en række usikkerheder af teknisk art forbundet med anvendelse af denne teknologi.

Det drejer sig for det første om sammenhængen mellem kildestyrken for BAM og levetiden på det aktive kul. Som tidligere nævnt forudsætter beregningerne en BAM-koncentration på 0,3 μg/l. Et andet niveau vil ændre levetiden og dermed udskiftningsomkostningerne.

Dernæst er betydningen af det organiske indhold i råvandet for kullets effektivitet ikke undersøgt i detaljer. Rensningseffekten er dermed ukendt, men levetiden af det aktive kul vil sandsynligvis blive påvirket. Under de forudsætninger, der er opstillet i denne rapport, må aktive kulfiltre dog vurderes som en effektiv og sikker metode til fjernelse af BAM.

Til sidst kommer usikkerheden omkring kullevetid og mængden af BAM, der kan fjernes på kullene. Dette indebærer usikkerhed omkring udskiftningstidspunkt for det aktive kul.

Inden et kulfilter dimensioneres, anbefales det derfor at få kulleverandøren eller et laboratorium til at udføre forsøg på det aktuelle vand for at fastlægge kullenes evne til at fjerne BAM og dermed give et fingerpeg om levetiden af kullene på det BAM-ramte vandværk.

De afværgestrategier, der omfatter tilslutning til andet vandværk og etablering af ny kildeplads, må anses for effektive i al almindelighed. For begge bør selvfølgelig peges på en risiko for, at afværgetiltagene engang i fremtiden også vil få problemer med BAM eller andre forurenende stoffer i drikkevandet.

For så vidt angår afværgepumpning, har effekten af denne type afværgetiltag vist sig betragtelig i praksis, men der er naturligvis en risiko for en mindre effekt på andre boringer. Det kan således ikke udelukkes, at afværgepumpningen skal være større end de 5m3/t, som er forudsat i omkostningsberegningerne.

6.2 Økonomisk usikkerhed

Som det fremgik af gennemgangen af prisgrundlaget for omkostningsberegningerne, er langt størsteparten indhentet fra leverandører eller fra opslagsværker med almindeligt anvendte priser inden for vandforsyningsbranchen. Det begrænser i sig selv den økonomiske usikkerhed.

Det bør dog nævnes, at der kan være prisvariationer for to af de mere betydende anlægsinvesteringer, nemlig for trykforøgeranlæg og for aktive kulfilteranlæg til rensning af drikkevand. For så vidt angår sidstnævnte blev indhentet priser fra to forskellige leverandører. For filterbeholdere med nogenlunde ensartede tekniske dimensioner og kapacitet viste der sig en prisforskel på mere end 100 pct.

Anlægsomkostningerne for begge anlæg kan i praksis også vise sig forskellige fra de, der er blevet anvendt i denne rapport, idet beregningerne alene baserer sig på priser for tre forskellige anlægskapaciteter, nemlig et lille, et mellemstort og et stort anlæg. Herudfra er så estimeret priser for yderligere fem anlægsstørrelser. Endvidere er der i beregningerne for etablering af et aktiv kulfilteranlæg medtaget skønnede omkostninger til ombygning af det eksisterende vandværk samt udgifter til tilbygning til vandværket. Disse udgifter er anlægsspecifikke og kan variere betragteligt fra vandværk til vandværk.

Opgørelsen over omkostningerne ved tilslutning til andet vandværk er usikker, idet der i beregningerne alene indgår de direkte omkostninger herved i form af investering i trykforøgeranlæg og tilslutningsledninger, mens der er set bort fra tilslutningsafgift og andre omkostninger, der skal afholdes over for det andet vandværk.

Endelig må der vurderes at være usikkerhed omkring størrelsen af finansieringsomkostningerne. Usikkerheden vedrører både muligheden for at optage lån, renten på lånene og disses løbetid. Som belyst i rapporten kan finansieringsomkostningerne være af betydelig størrelse. Imidlertid er lånevilkårene de samme uanset valg af afværgestrategi, således at hverken rente eller afdragsperiode vil være af betydning i den sammenhæng. Derimod kan mulighederne for at optage lån medføre, at der alene iværksættes midlertidige afværgeforanstaltninger, der, som belyst i rapporten, er forbundet med langt lavere investeringsomkostninger og dermed finansieringsbehov.

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.