Økonomisk vurdering af forskellige strategier til at imødegå BAM-problemer på vandværker

7 Andre forureningstyper

De forureningsstoffer, der på landsplan udgør den største trussel mod vandforsyningerne i Danmark, er BAM, andre pesticider især totalukrudtsmidler, klorerede opløsningsmidler og MTBE. I projektet er der foretaget en økonomisk vurdering af afværgestrategier over for BAM-forurening på vandværkerne, og de tekniske løsninger er målrettet imødegåelse af BAM-problemer. Nogle af afværgestrategierne er imidlertid generelle og kan bruges over for mange typer forurening, uden at de økonomiske konsekvenser ændres i forhold til imødegåelse af BAM. Andre afværgestrategier er mere stofspecifikke, hvor de tekniske komponenters størrelse og levetid afhænger af forureningsstoffet. I sådanne tilfælde vil de økonomiske beregninger opstillet for BAM kun kunne anvendes, hvis det forurenende stof har samme egenskaber som BAM.

Nedenfor er de forskellige afværgetiltags anvendelighed vurderet i forhold til andre forureningstyper.

Renovering og sløjfning af boringer kan benyttes for at forhindre nedsivning af mange typer forureningsstoffer gennem utætte boringer og vil i alle tilfælde forlænge levetiden af vandindvindingen, så vandværket får tid til at overveje situationen og udføre de nødvendige undersøgelser og etableringer af for eksempel en ny kildeplads. Det vurderes, at en levetidsforlængelse på 10 år også er relevant ved betragtning af de øvrige forureningsstoffer, der truer vandforsyningen. De økonomiske beregninger for renovering af boringer vil derfor også gælde ved forurening med de nævnte stoffer.

Afværgepumpning anvendes for at skabe et vandskel mellem forurenede og uforurenede boringer og afhænger ikke af forureningsstoffet. Ved udledning af afværgepumpevand til vandløb eller sø kan der imidlertid være andre krav til koncentrationen af det forurenende stof, end der er gældende for BAM. Dette kan betyde andre udgifter til rensning af vandet end indregnet i de økonomiske beregninger.

Såfremt de økonomiske beregninger for afværgepumpning skal gælde for andre stoffer, skal de være direkte sammenlignelige med BAM, hvad angår rensningskapacitet på aktiv kul. Undersøgelser med rensning af grundvand for BAM og atrazin /11/ har vist, at atrazin stort set fjernes på samme måde som BAM. Der er endvidere de samme krav til overholdelse af en koncentration på 1 μg/l ved udledning til vandløb/sø. De økonomiske beregninger for afværgepumpning kan derfor bruges direkte ved forurening med atrazin.

De økonomiske beregninger for afværgepumpning kan endvidere bruges, såfremt det på forhånd vides, at der ikke skal foretages rensning af vandet for det forurenede stof. I sådanne tilfælde kan modellen bruges ved at antage, at koncentrationen af det forurenede stof er mindre end 1 μg/l, idet der så ikke indregnes udgifter til rensning af afværgepumpevandet med aktiv kul.

Etablering af en ny boring eller kildeplads kan altid foretages for at forbedre vandkvaliteten. De økonomiske beregninger er derfor gældende i alle tilfælde, hvor vandværket ønsker at etablere en ny boring eller kildeplads uanset forureningsstof.

Som for etablering af en ny kildeplads er tilslutning til en anden vandforsyning uafhængig af, hvilket stof grundvandet er forurenet med. De økonomiske beregninger af udgifterne kan derfor bruges i alle tilfælde.

Rensning af drikkevandet med aktiv kul er i projektet dimensioneret til fjernelse af BAM. Rensningskapaciteten på kullene er meget stofspecifik, og både størrelsen af filterbeholdere og levetiden af kullene afhænger af, hvilket stof der skal fjernes. Endvidere vil grænseværdien for stoffet i drikkevandet påvirke omkostningerne, idet der skal renses til et andet niveau end for BAM. Dermed påvirkes både anlægs- og driftsudgifterne af det forurenende stof. Som nævnt har undersøgelser vist, at atrazin opfører sig på samme måde som BAM ved rensning med aktiv kul. Endvidere er grænseværdien den samme som for BAM. De økonomiske beregninger for aktiv kulfiltrering kan derfor bruges direkte ved en forurening med atrazin.

Med undtagelse af rensning af drikkevand for aktiv kul og eventuel rensning af afværgepumpevand med aktiv kul, der er stofspecifikke metoder, kan de andre afværgetiltag benyttes over for en lang række forureningsstoffer.

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.