Substitution af overflade aktive stoffer i kosmetiske produkter

2 Screening af fremstillingsvirksomhedernes vigtigste råvarer

Projektet blev indledt med en miljøscreening af overfladeaktive stoffer, emulgatorer og overfedtningsmidler, der anvendes i virksomhedernes nuværende produkter eller indgår i virksomhedernes overvejelser om fremtidig produktudvikling. De tre involverede virksomheder (Plum Hudsikkerhed, DermaPharm og Persano) har udarbejdet lister over anvendte råvarer, der har været grundlaget for miljøscreeningen (bilag A). DHI har gennemført miljøscreeningen ved anvendelse af en allerede etableret metode til miljømæssig rangordning af overfladeaktive stoffer (bilag B). Ingredienserne tildeles en score fra 1-5, hvor stoffer med scoren 5 betragtes som de mest problematiske for vandmiljøet, mens scoren 1 betyder at stoffet vurderes som relativt uproblematisk for vandmiljøet. Scoringssystemet er baseret på kriterierne for miljøfareklassificering af kemiske stoffer [3] samt OECD's oplæg til et globalt hamoniseret system for klassificering og mærkning af produkter [4]. I OECD's system anvendes nogle lidt anderledes principper til bedømmelse af bioakkumulerbare stoffer i forhold til EU's kriterier. Ifølge kriterierne for EU's miljøfareklassificering betragtes et stof som potentielt bioakkumulerbart, såfremt log Kow ≥3 eller den eksperimentelt bestemte biokoncentrationsfaktor (BCF) >100. I OECD's oplæg til globalt harmoniserede kriterier for miljøfareklassificering betragtes et stof som potentielt bioakkumulerbart, såfremt log Kow ≥4 eller BCF ≥500. I scoringssystemet anvendes OECD's kriterier for parameteren bioakkumulerbarhed. OECD's globalt harmoniserede kriterier forventes på længere sigt at danne grundlag for miljøfareklassificering af kemiske stoffer og produkter.

Stoffer der tildeles miljøscore 1 vurderes at være relativt uproblematiske for miljøet. Disse stoffer er som oftest let bionedbrydelige og forventes ikke at bioakkumuleres i vandlevende organismer. Den akvatiske toksicitet, udtrykt som den koncentration der medfører en effekt/dødelighed hos 50% af testpopulationen (EC/LC50), er større end 1 mg/l. Alternativt kan stofferne være langsomt bionedbrydelige og/eller bioakkumulerbare, men har en meget lav akut toksicitet med EC/LC50-værdier større end 100 mg/l, og forventes dermed ikke at medføre uønskede effekter i vandmiljøet.

Stoffer der tildeles miljøscore 2 er karakteriseret af en høj akut toksicitet med EC/LC50-værdier ≤1 mg/l. Stofferne er let bionedbrydelige og forventes ikke at bioakkumulere i vandlevende organismer. Stoffer med miljøscore 2 betegnes som værende meget giftige for vandlevende organismer, men forventes ikke at medføre uønskede langtidseffekter i miljøet.

Stoffer med miljøscore 3 har en moderat akut toksicitet med EC/LC50-værdier mellem 10-100 mg/l. Stofferne er dertil langsomt bionedbrydelige og/eller potentielt bioakkumulerbare. Disse stoffer betegnes generelt som "skadelige for organismer der lever i vand" og "kan medføre uønskede langtidseffekter".

Stoffer med miljøscore 4 er giftige over for vandlevende organismer med EC/LC50-værdier mellem 1-10 mg/l. Stofferne er dertil langsomt bionedbrydelige og/eller potentielt bioakkumulerbare. Disse stoffer betegnes generelt som "giftige for organismer der lever i vand" og "kan medføre uønskede langtidseffekter".

Stoffer med miljøscore 5 er meget giftige over for vandlevende organismer med EC/LC50-værdier ≤ 1 mg/l. Stofferne er dertil langsomt bionedbrydelige og/eller potentielt bioakkumulerbare. Disse stoffer betegnes som "meget giftige for organismer der lever i vand" og "kan medføre uønskede langtidseffekter".

Stoffer med miljøscore 0 er stoffer for hvilke, det ikke har været muligt at finde data.

Miljøscreeningen af virksomhedernes ca. 100 vigtigste råvarer har dannet grundlag for at udpege stoffer, der skulle undersøges yderligere i økotoksikologiske laboratorietest. Resultatet af miljøscreeningen kan betragtes som vejledende for virksomhedernes overvejelser om substitution samt vurdering af egenskaber for mulige alternativer. Stoffer med miljøscore 1 og 2 vurderes som værende mindre problematiske for miljøet, da de nedbrydes hurtigt og ikke forventes at være bioakkumulerbare. Stoffer med miljøscore 3-5 er enten langsomt nedbrydelige og/eller bioakkumulerbare og betragtes derfor som potentielt problematiske for miljøet pga. risikoen for langtidseffekter. Med henblik på substitution bør det prioriteres enten at udfase brugen af stoffer med miljøscore 5 og 4, der har den højeste iboende farlighed, eller at kvalificere beslutningsgrundlaget om fortsat anvendelse/substitution via en mere detaljeret miljørisikovurdering.

I figur 2.1 ses resultatet af miljøscreeningen af de væsentligste overfladeaktive stoffer, emulgatorer og overfedtningsmidler, der anvendes af virksomhederne.

Figur 2.1  <br>Miljøscreening af virksomhedernes vigtigste råvarer

Figur 2.1  
Miljøscreening af virksomhedernes vigtigste råvarer

Det ses af figur 2.1, at hovedparten af de stoffer, der indgår i virksomhedernes råvarer, vurderes at være mindre problematiske for miljøet (stoffer med miljøscore 1 og 2). Kun en mindre del af virksomhedernes stoffer tildeles miljøscore 3-5. For knap en fjerdedel af de ca. 100 råvarer/stoffer er der ikke fundet tilstrækkelige data til at foretage miljøvurdering. Tabel 2.1 viser hvorledes de forskellige grupper af stoffer fordeler sig på miljøscorer. Ved tildeling af miljøscoren er resultaterne fra de gennemførte forsøg i dette projekt medtaget. I bemærkningsfeltet i tabel 2.1 ses hvilken parameter der har været udslagsgivende for miljøscoren 3-5. I bilag A ses miljødata for de enkelte stoffer. Det er i videst muligt omfang tilstræbt at anvende stoffernes INCI-navne i denne rapport. I visse tilfælde er danske stofnavne eller danske fællesbetegnelser anvendt for overskuelighedens skyld.

Tabel 2.1
Miljøscreening af virksomhedernes vigtigste råvarer

Miljøscore Stof / Stofgruppe Bemærkninger
1 Alkylglutamater
Alkylethersulfater
TEA Lauryl Sulfate
Fedtsyresæber
Fedtsyre Monoethanol Amider
Alkoholethoxylater, C16-18, EO25-30
Alkoholethoxylater, C9-11, EO 3-9
Alkyl glucosider/glucose amider
Glycereth-2 Cocoate
Glyceryl Laurate
Hydrogenated Vegetable Oil
Sodium Lauroyl Sarcosinate
Sorbitan Isostearate/Stearate/Oleate/Caprylate
Ethylhexyl Stearate
Caprylic Triglyceride
C12-15 Alkyl Benzoate
Behenoyl PG-Trimonium Chloride
Diesterquater
Amfotere tensider
Carbomer (Acrylic Acid Homopolymer)
Dimethicone Copolyol (silikone)
Dimethyl Glutarate
Xanthan gummi
Behenyl Alcohol
 
2 Alkyl Sulfate, C12-15
Alcohol Ethoxylates, C12-15, EO 2-12
Alcohol Ethoxylates, C16-18, EO 9-12
Benzalkonium Chloride, C8-18
Cetrimonium Chloride*
 
3 Glyceryl Ricinoleate
Sucrose Cocoate
Octyl Octanoate
Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride
Pot. bioakkumulerbar
Pot. bioakkumulerbar
Pot. bioakkumulerbar
Ikke let bionedbrydelig
4 Fedtsyre diethanolamider
PEG-4 Rapeseedamide
Polyquarternium 11
Pot. bioakkumulerbar
Pot. bioakkumulerbar
Ikke let bionedbrydelig
5 MEA Lauryl Sulfate, MIPA Lauryl Sulfate
Quarternium-18, Quarternium-80
Pot. bioakkumulerbar
Ikke let bionedbrydelig
Ingen data Glyceryl Stearate, Glucol Stearate
PEG-120 Methylglucose Dioleate
Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate
Dow Corning 949 cat. emuls.
Behentrimonium Methosulfate
Conditioner Base CB0967
Hydroxyethylcellulose
Hydroxypropyl Methylcellulose
Hydroxypropyltrimonium Hydrolyzed Collagen
Laurylmethyl Gluceth-10 Hydroxypropyldimonium Chloride
PEG-15 Cocopolyamine
Polyquarternium 7, Polyquaternium-10
Quaternium-52
Stearalkonium Hectorite
Aloe Barbadensis
Lanolin
Mineral Oil (paraffin olie)
Uopløselig, formodes uskadelig
Uopløselig, formodes uskadelig


 



Version 1.0 September 2004, © Miljøstyrelsen.