Miljøvurdering af landbrugsprodukter

6 Nøgletal for landbrugsbedrifter

I dette afsnit præsenteres resultaterne af de beregninger af nøgletal for miljøpåvirkninger, der er udført for 16 landbrug (cases). Formålet med at beregne nøgletal for konkrete bedrifter har været dels at opnå erfaringer med beregning af nøgletal i praksis og dels at opnå viden om, hvordan tallene varierer og hvad der påvirker tallene. Fra projektets start blev der arbejdet med fire landbrug. Disse fire landbrug blev udvalgt, så de repræsenterede en bred vifte af faglige problemstillinger i forbindelse med beregning af nøgletal for miljøpåvirkninger pr. produceret enhed. Arbejdet med disse fire bedrifter har været med til at afdække mangler og uhensigtsmæssigheder i beregningsmetode og datagrundlag.

Senere i projektet er der udvalgt yderligere 12 bedrifter, der producerer enten mælk eller svinekød. De udvalgte bedrifter er ikke repræsentative for hverken mælkeproduktionen eller svineproduktionen i Danmark. De repræsenterer kun en del af den variation, der findes mellem landbrugsbedrifter.

De 16 landbrug er alle studielandbrug. Datagrundlaget for beregningerne er de data, der er tilgængelige via studielandbrugsdatabasen. Der er gode data for foderindkøb, foderforbrug, produkter, gødning og næringsstofomsætning i det hele taget. Data vedr. energiforbrug er derimod usikre og utilstrækkelige. Det har ikke været muligt at fremskaffe pålidelige data for alle bedrifter. Derfor er energiforbrug baseret på standardtal fra basisprojektet. Standardtal for energiforbrug i svineproduktionen er hentet fra bedriftstype 20-1 og 20-2. For kvægproduktionen er standardtallene hentet fra bedriftstype 17. Det betyder, at den reelle variation i energiforbrug på de 16 landbrug ikke kommer til udtryk i de beregnede nøgletal.

Beregningerne af emissioner og miljøpåvirkninger er foretaget med regnearket 'Emipro'. Arbejdet med at gennemføre de konkrete beregninger har givet anledning til en lang række tilpasninger af programmet, så det kan håndtere data for de forskellige bedrifter. Beregninger i 'Emipro' er kontrolleret ved at gennemføre tilsvarende beregningerne i programmet 'Simapro' (www.pre.nl) med de samme emissionsdata.

6.1 Nøgletal for miljøpåvirkninger pr. kg svinekød ab gård

Der er udført beregninger for fire bedrifter med søer, der både producerer smågrise og slagtesvin. Én af bedrifterne (95026) sælger over halvdelen af de smågrise, der produceres på bedriften. To bedrifter sælger en mindre andel af de producerede smågrise og på én bedrift (00082) opfedes alle de smågrise, der produceres (tabel 6.1).

I tabel 6.1 og 6.2 er svinebedrifternes kvælstof- og fosforoverskud sammenholdt med sammenligningstal (anført i parentes) for kvælstof- og fosforoverskud på svinebedrifter med samme dyretæthed og jordtype. Sammenligningstallene angiver det gennemsnitlige kvælstof- og fosforoverskud på et stort antal svinebrug i 2002. Hvis f.eks. en bedrifts kvælstofoverskud er lavere end sammenligningstallet, så har bedriften overordnet set en kvælstofudnyttelse, der er bedre en gennemsnittet for svinebrug med samme jordtype og dyretæthed.

Tabel 6.1 bedrifter med søer (producerer både smågrise og slagtesvin).

  Bedrift nr.
  00082 96022 95026 95017
Regnskabsår 2000 2002 2002 2002
Beliggenhed, amt Nordjyll. Århus Århus Ribe
Jordtype, JB nr. 4 6 3 3
Dyrket areal, ha 78 143 117 120
Besætning, DE 151 353 255 243
Dyretæthed, DE/ha1 1,7 1,5 1,7 1,7
N-overskud, kg N/ha2 149 (138) 123 (118) 153 (154) 186 (154)
P-overskud, kg P/ha2 12 (7) 4 (5) 19 (15) 22 (15)
Hjemmebl. foder Ja Ja Ja Nej
Slagtesvin solgt, kg 283.128 653.058 534.600 495.666
Smågrise solgt, kg 0 42.490 135.828 25.343
Salgsafgrøder Ja Markært Raps Vårbyg

1) Inkl. modtaget og afsat husdyrgødning

2) Sammenligningstal er anført i parentes

Der er endvidere beregnet nøgletal for miljøpåvirkninger for fem bedrifter med produktion af slagtesvin. Disse bedrifter har også en betydelig produktion af salgsafgrøder.

Tabel 6.2 bedrifter med slagtesvin (ingen søer).

  Bedrift nr.
  95041 96071 96072 00041 96074
Regnskabsår 2002 2002 2002 2002 2002
Beliggenhed, amt Fyn Vestsjæll. Vestsjæll. Fyn Vestsjæll.
Jordtype, JB nr. 4 6 6 6 6
Dyrket areal, ha 98 130 158 370 139
Besætning, DE 207 119 89 203 42
Dyretæthed, DE/ha3 1,7 1,0 0,8 1,3 0,7
N-overskud, kg N/ha4 119 (138) 82 (91) 73 (80) 93 (107) 68 (75)
P-overskud, kg P/ha 4 (7) 12 (1) 3 (0) 9 (3) 5 (-1)
Hjemmebl. foder Nej Nej Nej Delvis Nej
Slagtesvin, kg 605.630 323.648 249.799 520.579 123.830
Salgsafgrøder Korn og roer Korn, frø, roer Korn, frø, roer Korn og roer Korn, frø, roer

3) Inkl. modtaget og afsat husdyrgødning

4) Sammenligningstal er anført i parentes

For alle 9 svinebedrifter er nøgletallene pr. kg svinekød beregnet efter to forskellige metoder. Ved metode A indgår data for hele bedriften og miljøpåvirkningerne for de produkter, som salgsafgrøderne fortrænger er indregnet. Ved metode B er beregningerne alene udført for svineproduktionerne på de fem bedrifter. Hele markproduktionen er således skilt fra. Det betyder, at et evt. forbrug af hjemmeavlet foder indregnes på linie med indkøbt foder og hele produktionen af husdyrgødning ab lager indregnes som om den afsættes. Uanset, at husdyrgødningen regnes som afsat, så bliver de ekstra emissioner, som anvendelse af den producerede husdyrgødning er anledning til i forhold til anvendelse af handelsgødning, indregnet i miljøpåvirkningerne fra svineproduktionen.

De beregnede nøgletal for de fire bedrifter med søer er præsenteret i tabel 6.3. For én af bedrifterne (00082) har det kun været muligt at beregne nøgletallene efter metode A. I gennemsnit er der ikke så stor forskel på, om tallene er beregnet efter den ene eller den anden metode. Men især for miljø-påvirkningen næringssaltbelastning er der stor forskel på de enkelte bedrifter. De beregnede tal er sammenholdt med nøgletal fra basisprojektet.

Tabel 6.3 Nøgletal for potentiel miljøpåvirkning ved produktion af svinekød på bedrifter med søer 2002. Beregnet efter både metode A og B.

Bedrift Drivhuseffekt
g CO2-ækviv./kg
Forsuring
g SO2-ækviv./kg
Næringssalt-belastning
g NO3-ækviv./kg
Arealforbrug
m2/kg
  A B A B A B A B
00082* 2.442   27   84   4,8  
96022 2.792 3.039 36 41 109 173 5,3 6,2
95026 3.031 2.819 36 35 192 157 6,0 5,5
95017 3.151 3.033 47 45 186 166 5,6 5,9
Gns. 3 bedrifter 2.991 2.964 40 40 162 165 5,6 5,9
Reference (basisprojekt) 3.010 40 214 6,8

*)Bedrift 00082 indgår ikke i gennemsnittet.

Tabel 6.4 Nøgletal for potentiel miljøpåvirkning ved produktion af svinekød på bedrifter med slagtesvin 2002. Beregnet efter både metode A og B.

Bedrift Drivhuseffekt
g CO2-ækviv./kg
Forsuring
g SO2-ækviv./kg
Næringssalt-belastning
g NO3-ækviv./kg
Arealforbrug
m2/kg
  A B A B A B A B
95041 3.031 3.192 38 38 176 167 5,8 5,8
96071 2.705 2.925 33 38 117 176 5,3 5,5
96072 2.803 2.875 30 37 94 170 5,6 5,6
00041 1.320 2.638 25 37 65 168 5,0 6,2
96974 1.869 3.008 31 47 -3 193 3,8 5,6
Gns. 5 bedrifter 2.346 2.928 31 39 90 175 5,1 5,7
Reference (basisprojekt) 3.010 40 214 6,8

I tabel 6.4 er vist de beregnede nøgletal for de fem bedrifter med slagtesvin. På disse bedrifter er der en stor produktion af salgsafgrøder. Miljøpåvirkningerne fra fortrængte produkter kommer dermed til at veje tungt i beregningerne. Det betyder i en række tilfælde, at der er meget stor forskel på nøgletallene pr. kg svinekød afhængig af, om beregningerne er udført efter metode A eller B. Ved metode A får effektiviteten i produktionen af salgsafgrøderne indflydelse på nøgletallene for svineproduktionen, fordi jo mere effektivt salgsafgrøderne produceres jo mindre bliver de beregnede nøgletal for svineproduktionen, selv om effektiviteten i svineproduktionen ikke er ændret. Disse beregninger viser, som der også er argumenteret for i kapitel 3, at metode A ikke er hensigtsmæssig, hvis nøgletallene pr. kg svinekød alene skal afhænge af selve svineproduktionen. Det er reelt kun nøgletal beregnet efter metode B, der kan anvendes til sammenligning (bench-marking)mellem bedrifter.

I det følgende er de enkelte miljøpåvirkninger kommenteret nærmere.

6.1.1 Potentiel drivhuseffekt ved produktion af svinekød

I tabel 6.5-6.8 er for hver svinebedrift vist de beregnede tal for de vigtigste emissioner, der bidrager til miljøpåvirkningen drivhuseffekt. Interne emissioner er de emissioner, der fysisk finder sted på bedriften. Eksterne emissioner er de emissioner, der har fundet sted i forbindelse med fremstilling og transport af de hjælpestoffer (input), der anvendes på bedriften.

Det største bidrag til drivhuseffekten kommer fra lattergas. Afhængig af bedriftstype og opgørelsesmetode udgør det mellem 41 og 50 % af den samlede drivhuseffekt opgjort som CO2-ækvivalenter. Det næststørste bidrag til drivhuseffekt kommer fra metan, der udgør mellem 24 og 33 %. Beregningerne af emissionerne af lattergas og metan er baseret på nogle forholdsvis usikre emissionskoefficienter. Da netop disse to emissioner vejer så tungt, bliver beregningen af den samlede drivhuseffekt usikker.

Den største forskel i drivhuseffekt mellem beregningsmetode A og B ses for bedrifterne 00041 og 96074. Det skyldes, at de to bedrifter har en stor produktion af salgsafgrøder i forhold til svineproduktionen og høje udbytter i afgrøderne. På bedrifterne med søer udgør miljøpåvirkningerne fra fortrængte produkter kun 10 % i gennemsnit (tabel 6.5). På bedrifterne med slagtesvin udgør miljøpåvirkningerne fra fortrængte produkter hele 44 %.

Tabel 6.5 emissioner, der bidrager til potentiel drivhuseffekt ved produktion af svinekød på bedrifter med søer 2002, kg CO2-ækviv. Beregnet efter metode A.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  00082 96022 95026 95017
Interne emissioner          
Kuldioxid 62.823 114.859 106.217 73.733 5
Metan 313.898 745.672 519.535 528.445 30
Lattergas 198.205 394.167 281.992 301.602 17
Eksterne emissioner          
Kuldioxid 180.574 360.037 285.448 490.981 19
Metan 20.146 27.111 8.652 35.007 1
Lattergas 232.319 435.415 417.394 722.769 26
Andre emissioner -1.723 2.597 121.517 3.995 2
Hele bedriftens produktion 1.006.242 2.079.857 1.740.755 2.156.531 100
Fortrængte produkter -314.772 -137.722 -120.528 -514.729 16
Svineproduktionen 691.470 1.942.135 1.620.228 1.641.802 84
g CO2-ækviv. pr. kg kød 2.442 2.792 3.031 3.151  

Tabel 6.6 Emissioner, der bidrager til potentiel drivhuseffekt ved produktion af svinekød på bedrifter med søer 2002, kg CO2-ækviv. Beregnet efter metode B.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  00082 96022 95026 95017
Interne emissioner          
Kuldioxid   72.330 66.187 49.593 3
Metan   744.337 518.441 527.230 31
Lattergas   133.339 71.641 87.698 5
Eksterne emissioner          
Kuldioxid   489.071 327.334 415.867 21
Metan   34.629 11.445 29.820 1
Lattergas   879.596 569.838 638.024 36
Andre emissioner   4.867 121.932 3.955 2
Hele bedriftens produktion   2.358.169 1.686.817 1.752.187 100
Fortrængte produkter   -244.489 -179.858 -172.064 10
Svineproduktionen   2.113.679 1.506.959 1.580.123 90
g CO2-ækviv. pr. kg kød   3.039 2.819 3.033  

Tabel 6.7 Emissioner, der bidrager til potentiel drivhuseffekt ved produktion af svinekød på bedrifter med slagtesvin 2002, kg CO2-ækviv. Beregnet efter metode A.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  95041 96071 96072 00041 96074
Interne emissioner            
Kuldioxid 54.374 54.858 60.383 160.273 56.567 5
Metan 472.442 255.658 188.646 410.074 93.175 18
Lattergas 225.160 224.192 264.389 620.549 222.338 20
Eksterne emissioner            
Kuldioxid 487.738 276.045 244.298 331.034 148.241 19
Metan 186.375 94.752 78.603 96.243 35.427 6
Lattergas 791.442 439.311 388.659 492.885 245.956 30
Andre emissioner 4.711 2.529 1.870 48.009 1.202 1
Hele bedriftens produktion 2.222.242 1.347.346 1.226.848 2.159.067 802.907 100
Fortrængte produkter -386.831 -471.986 -526.675 -1.472.091 -571.435 44
Svineproduktionen 1.835.410 875.359 700.173 686.976 231.472 56
g CO2-ækviv. pr. kg kød 3.031 2.705 2.803 1.320 1.869  

Tabel 6.8 Emissioner, der bidrager til potentiel drivhuseffekt ved produktion af svinekød på bedrifter med slagtesvin 2002, kg CO2-ækviv. Beregnet efter metode B.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  95041 96071 96072 00041 96074
Interne emissioner            
Kuldioxid 15.155 11.570 8.613 20.820 3.999 1
Metan 471.397 254.391 187.130 406.358 91.775 25
Lattergas 61.040 34.728 18.813 51.017 27.567 3
Eksterne emissioner            
Kuldioxid 464.703 237.248 184.595 293.478 90.531 22
Metan 185.073 91.728 73.773 94.185 30.198 8
Lattergas 769.038 386.224 304.888 632.666 150.009 39
Andre emissioner 4.385 2.379 1.854 49.038 770 1
Hele bedriftens produktion 1.970.792 1.018.266 779.666 1.547.561 394.849 100
Fortrængte produkter -37.754 -71.437 -61.670 -174.085 -22.384 6
Svineproduktionen 1.933.037 946.829 718.096 1.373.476 372.465 94
g CO2-ækviv. pr. kg kød 3.192 2.925 2.875 2.638 3.008  

6.1.2 Potentiel forsuring ved produktion af svinekød

I tabel 6.9-6.12 er for hver svinebedrift vist de beregnede tal for de vigtigste emissioner, der bidrager til miljøpåvirkningen forsuring. Ammoniak bidrager langt mest til forsuringen. Det udgør mellem 83 og 85 % af den samlede forsuring opgjort som SO2-ækvivalenter. Langt det meste af ammoniak-emissionen finder sted på bedrifterne.

For bedrifterne med søer er der ikke stor forskel mellem de beregnede tal for forsuring efter henholdsvis metode A og B. For bedrifter med slagtesvin og en stor planteproduktion bliver forskellen mellem tallene for forsuring ved produktion af svinekød på de enkelte bedrifter langt mindre, når tallene opgøres efter metode B. Det vurderes, at tallene opgjort efter metode B (tabel 6.12) bedst kan anvendes til bench-marking mellem bedrifterne.

Tabel 6.9 Emissioner, der bidrager til forsuring ved produktion af svinekød på bedrifter med søer 2002, kg SO2-ækviv. Beregnet efter metode A.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  00082 96022 95026 95017
Interne emissioner          
Ammoniak 8.371 21.569 15.365 20.964 78
Svovldioxid 87 169 150 128 1
Nitrogenoxider 260 512 416 435 2
Eksterne emissioner          
Ammoniak 485 341 1.029 3.564 6
Svovldioxid 730 1.592 1.085 1.623 6
Nitrogenoxider 355 676 687 1.359 4
Andre emissioner 14 631 1.417 637 3
Hele bedriftens produktion 10.600 25.490 20.149 28.710 100
Fortrængte produkter -2.973 -759 -754 -4.032 10
Svineproduktionen 7.627 24.731 19.394 24.678 90
g SO2-ækviv. pr. kg kød 27 36 36 47  

Tabel 6.10 Emissioner, der bidrager til forsuring ved produktion af svinekød på bedrifter med søer 2002, kg SO2-ækviv. Beregnet efter metode B.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  00082 96022 95026 95017
Interne emissioner          
Ammoniak   20.607 12.877 17.445 72
Svovldioxid   108 100 74 0
Nitrogenoxider   135 107 92 1
Eksterne emissioner          
Ammoniak   4.647 2.653 3.390 12
Svovldioxid   1.892 1.212 1.434 6
Nitrogenoxider   1.532 1.022 1.124 5
Andre emissioner   676 1.435 633 4
Hele bedriftens produktion   29.598 19.406 24.192 100
Fortrængte produkter   -1.158 -879 -810 4
Svineproduktionen   28.439 18.527 23.382 96
g SO2-ækviv. pr. kg kød   41 35 45  

Tabel 6.11 Emissioner, der bidrager til forsuring ved produktion af svinekød på bedrifter med slagtesvin 2002, kg SO2-ækviv. Beregnet efter metode a.

  Bedrift nr. Andel
gns.%
  95041 96071 96072 00041 96074
Interne emissioner            
Ammoniak 12.234 7.190 5.643 16.407 5.243 54
Svovldioxid 72 74 81 198 69 1
Nitrogenoxider 319 393 455 1.123 407 3
Eksterne emissioner            
Ammoniak 10.056 5.020 4.147 3.678 1.932 29
Svovldioxid 1.149 710 658 1.125 395 5
Nitrogenoxider 1.188 705 676 687 445 4
Andre emissioner 1.122 572 448 1.136 206 4
Hele bedriftens produktion 26.140 14.664 12.108 24.353 8.697 100
Fortrængte produkter -3.212 -4.059 -4.598 -11.514 -4.847 33
Svineproduktionen 22.928 10.605 7.510 12.838 3.850 67
g SO2-ækviv. pr. kg kød 38 33 30 25 31  

Tabel 6.12 emissioner, der bidrager til forsuring ved produktion af svinekød på bedrifter med slagtesvin 2002, kg SO2-ækviv. Beregnet efter metode B.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  95041 96071 96072 00041 96074
Interne emissioner            
Ammoniak 9.876 5.807 4.080 10.862 3.492 48
Svovldioxid 24 17 12 29 6 0
Nitrogenoxider 24 35 27 74 11 0
Eksterne emissioner            
Ammoniak 10.010 4.910 3.973 5.875 1.733 37
Svovldioxid 1.122 608 450 1.164 242 5
Nitrogenoxider 1.132 572 449 900 230 5
Andre emissioner 1.121 1.114 447 1.157 204 6
Hele bedriftens produktion 23.309 12.521 9.437 20.061 5.919 100
Fortrængte produkter -164 -318 -265 -731 -105 2
Svineproduktionen 23.145 12.203 9.172 19.331 5.814 98
g SO2-ækviv. pr. kg kød 38 38 37 37 47  

6.1.3 Potentiel næringssaltbelastning ved produktion af svinekød

I tabel 6.13-6.16 er for hver svinebedrift vist de beregnede tal for de vigtigste emissioner, der bidrager til miljøpåvirkningen næringssaltbelastning.

Det største bidrag til næringssaltbelastning kommer fra nitrat. Det udgør mellem 45 og 56 % af den samlede næringssaltbelastning opgjort som NO3-ækvivalenter. Det næststørste bidrag til næringssaltbelastning kommer fra ammoniak, der udgør mellem 30 og 40 %. Emissionerne af lattergas og andre kvælstofforbindelser betyder ikke meget i denne sammenhæng. Emissionerne på bedrifterne (interne emissioner) udgør på de fleste bedrifter et væsentligt større bidrag til den samlede næringssaltbelastning end de eksterne emissioner. Betydningen af de eksterne emissioner stiger med stigende andel af importeret foder.

Den beregnede udledning af fosfat til vandmiljøet er i følge disse opgørelser uden betydning for den samlede næringssaltbelastning. Det skal erindres, at fosfatudledningen til vandmiljøet er beregnet som 3 % af bedrifternes fosforoverskud svarende til det nuværende forhold mellem fosforoverskud og tab af fosfor til vandmiljøet fra landbruget som helhed. På lang sigt er der risiko for at en større andel tabes. Endelig vil der være en stor variation mellem bedrifter, da tab af fosfor især sker fra særlige risikorarealer. Disse forhold tager denne opgørelsesmetode ikke højde for.

Det vurderes, at næringssaltbelastningen er mere sikkert beregnet end drivhuseffekten.

Ligesom ved beregning af miljøpåvirkningen forsuring er der stor forskel mellem næringssaltbelastningen beregnet efter metode A og metode B for de bedrifter, der har en stor produktion af salgsafgrøder ved siden af svineproduktionen. Det er f.eks. påfaldende, at bedrift 96074 ligefrem får et negativt tal for næringssaltbelastningen (-3 g NO3-ækviv. pr. kg svinekød), når tallet beregnes efter metode A. Beregnet efter metode B, har bedriften det højeste tal næringssaltbelastning (193 g NO3-ækviv. pr. kg svinekød). Det hænger sammen med, at det er en bedrift med høje udbytter i salgsafgrøder, mens effektiviteten i svineproduktionen er dårligere end gennemsnittet.

Tabel 6.13 Emissioner, der bidrager til næringssaltbelastning ved produktion af svinekød på bedrifter med søer 2002, kg NO3-ækviv. Beregnet efter metode A.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  00082 96022 95026 95017
Interne emissioner          
Nitrat 28.064 32.844 45.492 42.009 40
Ammoniak 16.209 41.761 29.749 40.590 35
Lattergas 1.803 3.586 2.565 2.744 3
Nitrogenoxider 502 987 802 839 1
Fosfat 755 400 1.807 2.076 1
Eksterne emissioner          
Nitrat -899 -8.543 11.306 26.422 8
Ammoniak 938 659 1.992 6.900 3
Lattergas 2.113 3.961 3.797 6.575 4
Nitrogenoxider 684 1.304 1.324 2.622 2
Andre emissioner 669 1.283 11.055 1.909 4
Hele bedriftens produktion 50.838 78.241 109.889 132.686 100
Fortrængte produkter -27.172 -2.197 -6.981 -35.937 19
Svineproduktionen 23.666 76.044 102.908 96.749 81
g NO3-ækviv. pr. kg kød 84 109 192 186  

Tabel 6.14 Emissioner, der bidrager til næringssaltbelastning ved produktion af svinekød på bedrifter med søer 2002, kg NO3-ækviv. Beregnet efter metode B.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  00082 96022 95026 95017
Interne emissioner          
Nitrat   18.986 11.444 10.424 14
Ammoniak   39.899 24.932 33.776 33
Lattergas   1.213 652 798 1
Nitrogenoxider   261 206 177 0
Fosfat   - - - -
Eksterne emissioner          
Nitrat   40.127 24.895 26.422 31
Ammoniak   8.998 5.138 6.564 7
Lattergas   8.001 5.184 5.804 6
Nitrogenoxider   2.955 1.971 2.167 2
Andre emissioner   2.483 11.491 1.914 5
Hele bedriftens produktion   122.923 85.913 88.045 100
Fortrængte produkter   -2.485 -1.857 -1.762 -2
Svinekød i alt   120.438 84.056 86.283 98
g NO3-ækviv. pr. kg kød   173 157 166  

Tabel 6.15 Emissioner, der bidrager til næringssaltbelastning ved produktion af svinekød på bedrifter med slagtesvin 2002, kg NO3-ækviv. Beregnet efter metode A

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  95041 96071 96072 00041 96074
Interne emissioner            
Nitrat 25.473 20.500 19.347 91.662 18.750 36
Ammoniak 23.687 13.920 10.927 31.766 10.150 19
Lattergas 2.048 2.039 2.405 5.645 2.023 3
Nitrogenoxider 616 758 877 2.166 785 1
Fosfat 437 1.294 429 2.726 546 1
Eksterne emissioner            
Nitrat 45.559 21.867 17.959 3.377 8.459 20
Ammoniak 19.470 9.719 8.029 7.121 3.740 10
Lattergas 7.200 3.996 3.536 4.484 2.237 4
Nitrogenoxider 2.291 1.359 1.303 1.324 859 1
Andre emissioner 5.298 2.641 2.100 6.586 916 4
Hele bedriftens produktion 132.079 78.094 66.912 156.857 48.465 100
Fortrængte produkter -25.645 -40.258 -43.326 -122.962 -48.868 58
Svineproduktionen 106.434 37.836 23.586 33.894 -403 42
g NO3-ækviv. pr. kg kød 176 117 94 65 -3  

Tabel 6.16 Emissioner, der bidrager til næringssaltbelastning ved produktion af svinekød på bedrifter med slagtesvin 2002, kg NO3-ækviv. Beregnet efter metode B

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  95041 96071 96072 00041 96074
Interne emissioner            
Nitrat 2.257 7.473 3.685 10.609 2.577 8
Ammoniak 19.121 11.244 7.899 21.030 6,762 19
Lattergas 555 316 171 464 251 1
Nitrogenoxider 47 68 51 142 22 0
Fosfat - - - - - -
Eksterne emissioner            
Nitrat 45.559 21.867 17.959 30.756 8.459 39
Ammoniak 19.381 9.507 7.692 11.375 3.355 16
Lattergas 6.996 3.513 2.773 5.755 1.365 6
Nitrogenoxider 2.183 1.103 865 1.735 443 2
Andre emissioner 5.295 2.643 2.110 7.265 919 6
Hele bedriftens produktion 101.394 57.733 43.205 89.132 24.152 100
Fortrængte produkter -390 -732 -634 -1.802 -228 1
Svineproduktionen 101.005 57.001 42.571 87.329 23.924 99
g NO3-ækviv. pr. kg kød 167 176 170 168 193  

6.1.4 Arealforbrug ved produktion af svinekød

I tabel 6.17-6.20 er vist det beregnede arealforbrug ved produktion af svinekød. Når arealforbruget beregnes efter metode B, bliver der mindre forskel i arealforbrug pr. kg svinekød, end når arealforbruget beregnes efter metode A, for ved metode B indregnes forbruget af hjemmeavlet foder med standardtal.

De beregnede arealforbrug ligger for bedrifterne lidt lavere end det arealforbrug, der er beregnet i basisprojektet.

Tabel 6.17 Arealforbrug ved produktion af svinekød på bedrifter med søer 2002, 10.000m2. Beregnet efter metode A.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  00082 96022 95026 95017
Arealforbrug på bedriften 77,2 142,7 116,6 109,8 33
Arealforbrug eksternt 118,5 241,5 220,9 307,3 67
Hele bedriftens produktion 195,8 384,2 337,5 417,1 100
Fortrængte produkter -59,8 -13,4 -15,2 -123,7 16
Svineproduktionen 136,0 370,9 322,3 293,4 84
Arealforbrug pr kg kød, m2 4,8 5,3 6,0 5,6  

Tabel 6.18 Arealforbrug ved produktion af svinekød på bedrifter med søer 2002, 10.000m2. Beregnet efter metode B.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  96022 95026 95017
Arealforbrug på bedriften 0 0 0 -
Arealforbrug eksternt 431,0 294,4 307,3 100
Hele bedriftens produktion 431,0 294,4 307,3 100
Fortrængte produkter 0 0 0 o
Svineproduktionen 431,0 294,4 307,3 100
Arealforbrug pr kg kød, m2 6,2 5,5 5,9  

Tabel 6.19 Arealforbrug ved produktion af svinekød på bedrifter med søer 2002, 10.000m2. Beregnet efter metode A.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  95041 96071 96072 00041 96074
Arealforbrug på bedriften 97,7 130,0 157,8 370,1 138,1 48
Arealforbrug eksternt 350,3 178,6 139,3 215,7 68,7 52
Hele bedriftens produktion 448,0 308,6 297,1 585,8 206,7 100
Fortrængte produkter -98,0 -138,5 -157,7 -326,0 -159,4 48
Svineproduktionen 350,0 170,1 139,3 259,7 47,3 52
Arealforbrug pr kg kød, m2 5,8 5,3 5,6 5,0 3,8  

Tabel 6.20 Arealforbrug ved produktion af svinekød på bedrifter med søer 2002, 10.000m2. Beregnet efter metode B.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  95041 96071 96072 00041 96074
Arealforbrug på bedriften 0 0 0 0 0 -
Arealforbrug eksternt 351,3 179,6 140,3 323,3 69,7 100
Hele bedriftens produktion 351,3 179,6 140,3 323,3 69,7 100
Fortrængte produkter 0 0 0 0 0 0
Svineproduktionen 351,3 179,6 140,3 323,3 69,7 100
Arealforbrug pr kg kød, m2 5,8 5,5 5,6 6,2 5,6  

6.2 Nøgletal for miljøpåvirkninger pr. kg mælk ab gård

Der er udført beregninger for seks kvægbedrifter med mælkeproduktion. På to af bedrifterne (01133 og 95036) er der tillige en slagtekalveproduktion. På de øvrige bedrifter består kødproduktionen alene af udsætterkøer, kvier til levebrug og småkalve. Der er generelt tale om store bedrifter med store besætninger og en høj dyretæthed.

Flere af bedrifterne har høje næringsstofoverskud. I tabel 6.21 er bedrifternes kvælstof- og fosforoverskud sammenholdt med sammenligningstal (anført i parentes) for kvælstof- og fosforoverskud på kvægbrug med samme dyretæthed og jordtype. Sammenligningstallene angiver det gennemsnitlige kvælstof- og fosforoverskud på et stort antal kvægbrug i 2002. Hvis f.eks. bedriftens kvælstofoverskud er lavere end sammenligningstallet, så har bedriften overordnet set en kvælstofudnyttelse, der er bedre en gennemsnittet for kvægbrug med samme jordtype og dyretæthed.

Tabel 6.21 Karakteristik af bedrifter med mælkeproduktion.

  Bedrift nr.
  01133 01131 95023 95036 95048 98084
Regnskabsår 2002 2002 2002 2002 2002 2000
Beliggenhed, amt Ribe Ribe Århus Nordjyll. Fyn Ringkøb.
Jordtype, JB nr. 1 1+3 3 4 7 3
Dyrket areal, ha 164 152 273 115 77 70
Besætning, DE 223 189 312 228 168 150
Dyretæthed, DE/ha1 2,2 1,3 1,9 2,1 2,1 2,3
N-overskud, kg N/ha2 209 (206) 208 (156) 146 (189) 190 (187) 249 (174) 273 (212)
P-overskud, kg P/ha2 20 (19) 13 (9) 20 (16) 13 (18) 21 (18) 34 (20)
Mælk produceret, kg 1.232.543 1.276.781 1.707.826 1.163.330 1.103.259 759.022
Salgsafgrøder Kartofl Korn Korn Ingen Korn Ingen
Slagtekalve Ja Nej Nej Ja Nej Nej

1) Inkl. modtaget og afsat husdyrgødning

2) Sammenligningstal er anført i parentes

Tabel 6.22 Nøgletal for potentiel miljøpåvirkning ved produktion af mælk på 6 kvægbedrifter 2002.

Bedrift Drivhuseffekt
g CO2-ækviv./kg
Forsuring
g SO2-ækviv./kg
Næringssalt-belastning
g NO3-ækviv./kg
Arealforbrug
m2/kg
01133 630 11 48 0,9
01131 788 10 60 1,1
95023 130 6 -4 0,7
95036 453 6 9 0,8
95048 766 8 22 0,9
98084 795 13 60 1,0
Gns. 6 bedrifter 594 9 33 0,9
Reference (basisprojekt) 1.180 10 52 1,4

For kvægbedrifterne er nøgletallene beregnet på grundlag af data for hele bedriften, dvs. inklusiv miljøpåvirkninger fra alle fortrængte produkter. Det svarer til beregningsmetode A i forbindelse med beregningerne for svinebedrifterne. Grovfoderproduktion er en integreret del af mælke-produktionen på de fleste bedrifter. På nogle kvægbrug er der imidlertid også en betydelig produktion af salgsafgrøder, som i princippet er mælkeproduktionen uvedkommende. Effektiviteten i produktionen af salgsafgrøder vil påvirke beregningen af nøgletallene for mælkeproduktionen. Det vil derfor være mest korrekt at holde produktionen af salgsafgrøder uden for beregningerne, men det kompliceres af, at disse afgrøder indgår i sædskifter med grovfoderafgrøder.

6.2.1 Potentiel drivhuseffekt ved produktion af mælk

I tabel 6.23 er for hver bedrift vist de beregnede emissioner, der bidrager til drivhuseffekten ved produktion af mælk. Interne emissioner er de emissioner, der fysisk finder sted på bedriften. Eksterne emissioner har fundet sted i forbindelse med fremstilling og transport af de hjælpestoffer, der anvendes på bedriften.

Det største bidrag til drivhuseffekten kommer fra lattergas. I gennemsnit for de seks kvægbedrifter udgør det 44 % af den samlede drivhuseffekt opgjort som kg CO2-ækvivalenter. Det næststørste bidrag komme fra metan, der bidrager med 36 % i gennemsnit. Påvirkningen fra kuldioxid udgør 17 %. Beregningerne af emissionerne af lattergas og metan er baseret på emissionskoefficienter, der vurderes til at være relativt usikre. Beregningen af den samlede drivhuseffekt bliver relativt usikker, når disse to emissioner vejer så tungt i den samlede opgørelse.

Drivhuseffekten fra fortrængte produkter udgør i gennemsnit hele 56 % af bedriftens samlede beregnede drivhuseffekt. På bedrift nr. 95023 og 95036 udgør drivhuseffekten fra de fortrængte produkter henholdsvis 75 og 63 % af bedriftens samlede drivhuseffekt. Det er formentlig forklaringen på, at det også netop er disse to bedrifter, der har nogle meget lave tal for drivhuseffekt pr. kg mælk. Bedrift nr. 95036 har produktion af slagtekalve og bedrift nr. 95023 har en stor produktion af slagtekalve. Fordelingen af drivhuseffekt fra fortrængte produkter på produktgrupper fremgår af tabel 6.24.

Ovenstående viser, at hvis der i beregningerne indgår væsentlige produktioner, der ikke direkte har noget med mælkeproduktionen at gøre, bliver nøgletallene for mælken skævvredet på samme måde som nøgletallene for svinekød.

Det vil derfor være mest korrekt at foretage en opdeling af produktionsdata, så de produktioner, der ikke vedrører mælkeproduktionen bliver skilt fra.

Tabel 6.23 Emissioner, der bidrager til potentiel drivhuseffekt ved produktion af mælk på 6 kvægbedrifter 2002, kg CO2-ækviv.

  Bedrift nr. Andel
gns%
  01133 01131 95023 95036 95048 98084
Interne emission.              
Kuldioxid 69.226 72.464 120.710 30.262 26.186 27.921 4
Metan 616.043 537.578 458.875 606.949 585.158 393.020 35
Lattergas 533.088 429.559 670.530 364.007 376.669 341.893 30
Eksterne emiss.              
Kuldioxid 213.402 216.939 244.639 181.484 116.206 158.041 13
Metan 25.011 13.818 7.854 6.636 2.772 7.161 1
Lattergas 261.541 234.267 241.572 231.832 97.895 190.920 14
Andre emissioner 34.578 1.225 56.908 53.542 142.292 29.934 4
Hele bedriftens produktion 1.752.889 1.505.850 1.801.088 1.474.712 1.347.178 1.148.891 100
Fortrængte produkter -976.575 -499.990 1.578.369 -947.645 -501.939 -545.394 56
Mælkeproduktion 776.314 1.005.860 222.719 527.067 845.240 603.496 44
g CO2-ækviv. pr. kg mælk 630 788 130 453 766 795  

Tabel 6.24 Biprodukters fortrængning af drivhuseffekt på 6 kvægbedrifter 2002, kg CO2-ækviv.

  Bedrift nr.
  01133 01131 95023 95036 95048 98084
Udsætterkøer + kvier 481.181 491.127 879.682 657.007 333.524 477.587
Slagtekalve 247.130     287.387    
Salgsafgrøder 248.264 8.863 674.658   135.874  
Husdyrgødn. solgt     24.030 3.252 32.540 67.807
I alt 976.575 499.990 1.578.369 947.645 501.939 545.394

6.2.2 Potentiel forsuring ved produktion af mælk

I tabel 6.25 er for hver kvægbedrift vist de emissioner, der bidrager til forsuring ved produktion af mælk. Ammoniak bidrager med hele 86 % af den samlede forsuring opgjort som SO2-ækvivalenter. Næsten hele emissionen af ammoniak finder sted på bedriften.

Tabel 6.25 Emissioner, der bidrager til potentiel forsuring ved produktion af mælk på 6 kvægbedrifter 2002, kg SO2-ækviv.

  Bedrift nr. Andel
gns.%
  01133 01131 95023 95036 95048 98084
Interne emissioner              
Ammoniak 19.474 15.698 21.909 12.291 11.340 12.396 85
Svovldioxid 113 99 189 82 55 49 1
Nitrogenoxider 709 756 1.179 516 411 307 4
Ekstern emissioner              
Ammoniak 658 160 -1.141 1.175 -192 734 1
Svovldioxid 713 705 1.236 498 412 462 4
Nitrogenoxider 494 489 396 491 172 440 2
Andre emissioner 520 199 906 619 1.413 368 4
Hele bedriftens produktion 22.681 18.106 24.675 15.672 13.611 14.756 100
Fortrængte produkter -8.877 -4.827 -13.992 -9.145 -4.371 -4.891 42
Mælkeproduktionen 13.804 13.279 10.682 6.527 9.240 9.865 58
g SO2-ækviv. pr. kg mælk 11 10 6 6 8 13  

Den beregnede potentielle forsuring varierer mellem 6 og 13 g SO2-ækvivalenter pr. kg mælk. De laveste tal finder vi på de bedrifter, der også har det laveste kvælstofoverskud pr. ha og de højeste tal på de bedrifter, der har de højeste kvælstofoverskud pr. ha.

Tabel 6.26 Biprodukters fortrængning af forsuring ved produktion af mælk på 6 kvægbedrifter 2002, kg SO2-ækviv.

  Bedrift nr.
  01133 01131 95023 95036 95048 98084
Udsætterkøer+kvier 4.733 4.830 8.651 6.462 3.280 4.697
Slagtekalve 2.430     2.826    
Salgsafgrøder 1.834 79 5.388   1.017  
Husdyrgødning solgt     98 13 129 273
I alt 8.877 4.827 13.992 9.145 4.371 4.891

6.2.3 Potentiel næringssaltbelastning ved produktion af mælk

I tabel 6.27 er vist de beregnede tal for de vigtigste emissioner, der bidrager til næringssaltbelastning ved produktion af mælk. De emissioner, der fysisk finder sted på bedriften udgør i gennemsnit 95 % af det samlede bidrag til næringssaltbelastning opgjort som NO3-ækvivalenter. Det største bidrag kommer fra nitrat, der udgør næsten 60 % af det samlede bidrag. Det næststørste bidrag kommer fra ammoniak med 29 %. Emissionerne af lattergas og andre kvælstofforbindelser tæller i denne sammenhæng kun nogle få procent.

De beregnede næringssaltbelastninger varierer fra -4 til 60 g NO3-ækviv. pr. kg mælk. De to bedrifter (nr. 95036 og 95048) med de laveste kvælstofoverskud pr. ha, har også de laveste tal for næringssaltbelastning pr. kg mælk. Bedriften med det højeste kvælstofoverskud pr. ha (nr. 98084) har også det højeste tal for næringssaltbelastning. Som forventet kan der altså spores en sammenhæng mellem kvælstofoverskud på bedriften og næringssaltbelastning, men sammenhængen er dog ikke helt entydig, idet kvælstofoverskuddet pr. ha skal vurderes i forhold til dyretætheden pr. ha og dermed mælkeproduktionen pr. ha.

Tabel 6.27 Emissioner, der bidrager til næringssaltbelastning ved produktion af mælk på 6 kvægbedrifter 2002, kg NO3-ækviv.

  Bedrift nr. Andel
gns.%
  01133 01131 95023 95036 95048 98084
Interne emissioner              
Nitrat 87.307 81.582 87.399 39.894 28.223 44.701 59
Ammoniak 37.705 30.395 42.420 23.797 21.957 24.002 29
Lattergas 4.849 3.908 6.100 3.311 3.426 3.110 4
Nitrogenoxider 1.368 1.457 2.274 994 792 592 1
Fosfat 2.594 1.572 4.359 1.237 1.311 1.899 2
Ekstern emissioner              
Nitrat -1.093 -4.798 -20.690 8.167 -5.073 4.068 -3
Ammoniak 1.275 310 -2.209 2.275 -372 1.421 0
Lattergas 2.379 2.131 2.198 2.109 891 1.737 2
Nitrogenoxider 953 942 764 948 330 849 1
Andre emiss. 3.575 407 5.342 5.301 12.703 2.978 5
Hele bedriftens produktion 140.912 117.906 127.957 88.034 64.186 85.357 100
Fortrængte produkter -81.449 -40.878 -134.485 -77.145 -39.990 -39.678 66
Mælkeproduktionen 59.463 77.027 -6.528 10.889 24.197 45.679 34
g NO3-ækviv. pr. kg mælk 48 60 -4 9 22 60  

For bedrift nr. 95023 er beregnet et negativt tal for næringssaltbelastning, hvilket hænger sammen med, at næringssaltbelastningen fra fortrængte produkter er større end den beregnede næringssaltbelastning fra bedriftens samlede produktion. Det skal erindres, at bedrift nr. 95023 har en stor produktion af salgsafgrøder. Høje udbytter i disse salgsafgrøder er således medvirkende til, at miljøpåvirkningen fra fortrængte produkter bliver stor. Det meget lave tal for næringssaltbelastning fremkommer som et resultat af en høj effektivitet i både stald og mark. Hvis produktionen af salgsafgrøder var blevet holdt uden for beregningerne, ville næringssaltbelastningen pr. kg mælk dog ikke blive negativ.

Tabel 6.28 Biprodukters fortrængning af næringssaltbelastning ved produktion af mælk på 6 kvægbedrifter 2002, kg NO3-ækviv.

  Bedrift nr.
  01133 01131 95023 95036 95048 98084
Udsætterkøer+kvier 39.728 40.548 72.628 54.244 27.536 39.431
Slagtekalve 20.403     23.727    
Salgsafgrøder 21.980 777 62.416   12.436  
Husdyrgødning solgt     240 32 321 682
I alt 81.449 40.878 134.485 77.145 39.990 39.678

6.2.4 Arealforbrug ved produktion af mælk

I tabel 6.29 er vist det beregnede arealforbrug ved produktion af mælk. Bedrifterne 95023 og 95048, som har de laveste tal for både drivhuseffekt, forsuring og næringssaltbelastning har også de laveste tal for arealforbrug pr. kg mælk produceret. Høje udbytter i afgrøderne og en god foderudnyttelse er de væsentligste forudsætninger for at opnå et lavt næringsstofoverskud og lave tal for forsuring og næringssaltbelastning, men det er også de væsentligste forudsætninger for at opnå et lavt arealforbrug pr. kg mælk produceret. Derfor er det naturligt, at tallene for de forskellige miljøpåvirkninger i grove træk varierer på samme måde mellem bedrifterne.

Tabel 6.29 Arealforbrug ved produktion af mælk på 6 kvægbedrifter 2002, 10.000 m2.

  Bedrift nr. Andel
gns. %
  01133 01131 95023 95036 95048 98084
Arealforbrug på bedriften 163,7 146,5 271,5 102,7 73,6 69,2 57
Arealforbrug eksternt 105,5 73,6 145,4 127,2 102,7 76,8 43
Hele bedriftens produktion 269,2 220,1 417,0 230,0 176,4 145,9 100
Fortrængte produkter -155,3 -74,2 -294,1 -137,4 -76,3 -69,5 55
Mælke-

produktionen

114,0 145,9 122,9 92,6 100,0 76,5 45
Arealforbrug pr. kg mælk, m2 0,9 1,1 0,7 0,8 0,9 1,0  

Tabel 6.30 Biprodukters fortrængning af arealforbrug ved produktion af mælk på 6 kvægbedrifter 2002, 10.000m2.

  Bedrift nr.
  01133 01131 95023 95036 95048 98084
Udsætterkøer+kvier 65,6 71,4 128,0 90,4 48,5 69,5
Slagtekalve 40,4     47,0    
Salgsafgrøder 49,3 2,8 166,1   27,8  
I alt 155,3 74,2 294,1 137,4 76,3 69,5

 



Version 1.0 Oktober 2004, © Miljøstyrelsen.