Samfundsøkonomisk analyse af spildevandsafgiften

Forord

Den samfundsøkonomiske analyse af spildevandsafgiften er udført af Lisbeth Strandmark, Lars Klem Nielsen og Emil Husted Erichsen fra Miljøstyrelsen, Stab & Strategi, samt Anders Branth Pedersen fra Danmarks Miljøundersøgelser, Afdeling for Systemanalyse.

Data er indsamlet af Lisbeth Strandmark, Camilla K. Damgaard samt Ulrich Lopdrop fra Miljøstyrelsen, Stab & Strategi, og Anders Branth Pedersen fra Danmarks Miljøundersøgelser, Afdeling for Systemanalyse.

Endvidere har Vibeke Plesner fra Miljøstyrelsen, Vand, samt Mikael Skou Andersen fra Danmarks Miljøundersøgelser, Afdeling for Systemanalyse, bidraget til analysen med faglig viden og hjælp.

Der er anvendt metoden beskrevet i ”Samfundsøkonomisk Vurdering af Miljøprojekter”, Miljø- og Energiministeriet, 2000. Seniorforsker Flemming Møller, Danmarks Miljøundersøgelser, har kritisk gennemlæst og kvalitetssikret rapporten med hensyn til den anvendte metode for så vidt angår omkostningsopgørelser.

Rapporten har været sendt i høring hos Dansk Industri, Kommunernes Landsforening, DANVA, Spildevandsteknisk Forening, Skatteministeriet og Finansministeriet.

Vi vil gerne takke dataleverandører for værdifuld hjælp med indsamling af data, bidrag med input til analysen, samt diskussioner om analysens antagelser og afgrænsninger.

Det er dog alene Miljøstyrelsen og Danmarks Miljøundersøgelser, der har ansvaret for de valg af antagelser og afgrænsninger, der er gjort i analysen, samt analysens resultater og konklusioner.

Analysen er afsluttet april 2004.

 



Version 1.0 November 2004, © Miljøstyrelsen.