Veje til sundere trafik

Trafik støjer

Biler i skumringstid
Foto: Scanpix

Mange danskere er generede af støj fra biler, tog og fly. Vejtrafik er den vigtigste kilde til støjproblemer i Danmark. Ifølge regeringens “Strategi for begrænsning af vejtrafikstøj” er ca. 700.000 danske boliger mere eller mindre belastede af støj fra vejtrafik. Heraf er 150.000 boliger stærkt støjbelastede dvs. belastet med støj over 65 dB. Undersøgelser viser, at lydstyrker fra 50 dB og opefter kan opleves som generende. Trafikstøj på en travl gade ligger i gennemsnit på 65 dB. Figuren på side 9 viser typiske støjniveauer fra forskellige kilder.

Miljøstyrelsen har fastsat vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj i forskellige områder, for eksempel i boligområder, ved skoler, rekreative områder og industriområder. For nybyggeri er den vejledende grænse sat til 55 dB.

trafikstøj kan påvirke helbredet
Forskningsresultater peger på, at trafikstøj kan påvirke vores helbred. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, kan støj give søvnforstyrrelser, som igen har indflydelse på vores sundhed og velvære. Støj kan øge risikoen for sygdomme i hjerte og kredsløb. Hos mennesker, der udsættes for en vedvarende støjbelastning, har man målt forhøjet blodtryk og puls, en øget produktion af stresshormoner og større risiko for bestemte hjertelidelser.

Oplevelsen af støj er forskellig, men mange mennesker oplever trafikstøj som generende, og det kan medføre stress. Når man bliver udsat for stærk støj over længere perioder, kan man reagere med angst, depression eller ved at blive anspændt og aggressiv.

Særligt støjfølsomme grupper er børn, blinde, hørehæmmede, ældre mennesker og alle, som i forvejen er syge eller stressede. Desuden peger undersøgelser på, at vedvarende trafikstøj kan hæmme børns indlæring, især i de første skoleår.

Illustration af lydstyrken af forskellige støjkilder
Kilde: Vejdirektoratet

 



Version 1.0 September 2004, © Miljøstyrelsen.