Veje til sundere trafik

Børn er særligt udsatte

Barn i cyklestol
Foto: BAM

Undersøgelser viser, at børn lider særligt under trafikkens skadelige virkninger. De kan være mere følsomme over for støj – også trafikstøj – end voksne. Hvis børn udsættes for trafikstøj i længere tid ad gangen kan det gå ud over deres læsefærdigheder, langtidshukommelse og indlæring. Børn har ikke de samme muligheder for at ændre på deres fysiske rammer som voksne. De er afhængige af, at voksne giver dem gode og sunde omgivelser – også når det gælder støj.

Støjfølsomme børn
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, peger på, at vedvarende trafikstøj kan hæmme børns indlæring, især i de første skoleår. Ifølge en EU-rapport som Statens Institut for Folkesundhed har stået for kan selv lav støj føre til, at børns erkendelsesmæssige udvikling bliver forringet eller forsinket. Støj kan have en negativ virkning på børnenes sprogopfattelse og dermed sprogudvikling, motivation og koncentration, give stressreaktioner og forringe børnenes søvn.

Bevægelsesfrihed
Flere undersøgelser viser desuden, at det er bedst for børns psykiske og sociale udvikling at vokse op i områder med kun lidt trafik. I boligområder, hvor man har indført lav hastighed, er der fundet tegn på bedre livskvalitet og udfoldelsesmuligheder for alle beboere. Hastighedsbegrænsningen giver større sikkerhed for fodgængere og cyklister, fordele for børnefamilier og større bevægelsesfrihed for børn, specielt de 7-9 årige. Andre undersøgelser viser, at når børn ikke kan gå omkring uden at være ledsaget af en voksen, hæmmer det deres sociale og motoriske udvikling. De har ikke så stor bevægelsesfrihed og bliver derfor ikke fortrolige med nærområdet.

Gode vaner grundlægges tidligt
De seneste år er der sket et skift i børnefamiliernes vaner, for eksempel når det gælder transporten til og fra skole. Flere og flere børn bliver kørt til skole i bil i stedet for selv at gå eller cykle. De risikerer at vænne sig til bilen som vigtigste transportmiddel. Det er vigtigt, at der er sikre skoleveje, så forældre føler sig trygge ved at sende deres børn af sted og kan træne børnene i selv at gå i skole. Børn, der bevæger sig for lidt, er udsat for de samme sundhedsrisici, som man ser hos voksne, der rører sig for lidt. Hver femte unge dansker dyrker ikke motion og bevæger sig heller ikke i hverdagen. Voksne er eksempler for børn – også når det gælder fysisk aktivitet.

Sunde cykelvaner
Dansk Cyklistforbund har i mange år kørt kampagnen “Vi cykler til arbejde” rettet mod arbejdspladser. I 2002 søsatte man for første gang en lignende kampagne for skolebørn “Alle Børn Cykler”. Kampagnen henvender sig til skolerne og opfordrer eleverne til at bruge cyklen til og fra skolen. Hver skoleklasse deltager som et hold, og der udloddes præmier til vinderne. I 2003 deltog over 70.000 børn svarende til en tiendedel af alle danske skolebørn fra i alt 600 skoler. Kampagnen skal være med til at indarbejde sunde motionsvaner hos danske børn.

Barn hopper i hinkerude
Foto: Scanpix

 



Version 1.0 September 2004, © Miljøstyrelsen.