Veje til sundere trafik

Veje til mere motion

Cyklist i solnedgang
Foto: BAM

Det er oplagt at bygge fysisk aktivitet ind som en naturlig del af hverdagen. Og her spiller vores transportvalg ind. For når man vælger at gå eller cykle frem for at tage bilen, kommer motionen helt af sig selv. Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters fysisk aktivitet dagligt. Udover en række direkte positive konsekvenser for den enkelte, har mindre biltrafik også gavnlige virkninger for samfundet som helhed i form af mindre støj og forurening.

Der er mange muligheder for at bygge motion ind i hverdagens transportvaner:

  • Tag cyklen eller gå til arbejde, supermarked, kiosken etc.
  • Gå til og fra bussen og evt. stå af et stop eller to for tidligt
  • Cykl en lille omvej til og fra arbejde
  • Tag trappen på stationen og alle andre steder.

Arbejdspladser kan også gøre noget for at reducere medarbejdernes transport med biler. F.eks. ved at stille cykler til rådighed og kræve miljø- og sundhedsvenlig transport på tjenesterejser

Odense – cyklistvenlig by
I Odense, som er udpeget til national cykelby, er der gennem de senere år gjort en stor indsats for at forbedre forholdene for cyklisterne. For eksempel er der lavet gode parkeringsforhold for cykler, og nettet af cykelstier og cykelruter er blevet udbygget, ligesom sikkerheden for cykler i vejkryds er forbedret. Cykler har fået plads i gågaderne, der er etableret grønne bølger for cyklister, og kommunen står for udlån af cykeltrailere til transport af børn til og fra daginstitutioner. Derudover gennemfører Odense kommune kampagner og arrangementer for at fremme cykeltrafikken. Man har vurderet, at den lokale indsats for at give cyklisterne bedre forhold har øget cykeltrafikken med 10-15 procent.

Pige med cykelhjelm foran en gruppe af børn på cykeltur
Foto: BAM

 



Version 1.0 September 2004, © Miljøstyrelsen.