Undersøgelse for Legionella i drikkevand

Forord

Miljøstyrelsen besluttede i 2001 at undersøge dansk drikkevand for Legionella, da der ikke tidligere var lavet en lignende undersøgelse. Screeningen har haft til formål at undersøge hvorvidt - og i givet fald i hvilket niveau - Legionella forekommer i drikkevand. Indenfor de sidste 10 år har der været øget fokus på forekomst af Legionella, især i varmtvandssystemer på hospitaler og i andre større varmtvandsanlæg fx i beboelsesejendomme, institutioner og virksomheder. Det er kendt, at der findes Legionella i mange danske varmtvandssystemer, hvorimod forekomst af Legionella i dansk drikkevand kun i begrænset omfang er undersøgt. I en undersøgelse af danske regn- og gråvandsanlæg (Albrechtsen, 1998) blev påvist Legionella spp. (kvalitativt i 1 liter vand) i en række prøver. I udlandet er der undersøgt drikkevand, der er indvundet fra overfladevand/brønde (Riffard et al., 2001) med fund af ca. 102 – 105 Legionella/liter.

Nærværende rapport beskriver en screening af dansk drikkevand for Legionella. Rapporten indledes med en kort beskrivelse af Legionella og derefter en beskrivelse af et forforsøg til klarlægning af prøvetagningen samt eventuelle virkninger af de modifikationer med bl.a. større prøvevolumen (10, 50 og 100 liter) og filtrering af vandet i forbindelse med selve prøvetagningen, der er foretaget i forhold til DS 3029 (2001). Herefter beskrives de endelige screeninger af vand fra vandværkerne – hvor afgangsvand fra vandværkerne og tilhørende ledningsnet er undersøgt.

Første del af screeningen er foretaget i slutningen af en lang varm sommer (2002) på 27 vandværker og var herefter tænkt gentaget i en kold periode. Resultaterne viste imidlertid ingen fund af Legionella på vandværkerne efter den lange varme periode, der må betragtes som ”worst case” i forbindelse med Legionella. Derfor blev undersøgelsen på vandværkerne ikke gentaget i en kold periode, men derimod fulgt op af en screening, hvor der blev udtaget vandprøver 37 steder på ledningsnettet.

Der rettes en tak til landsformand for Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD), Solveg Nilsson og sekretær i Dansk Vand og Spildevand (DANVA), Thorlei Thomsen for hjælp med udvælgelsen af vandværkerne og rettes en tak for venlig deltagelse til de udvalgte vandværker.

Rapporten er udarbejdet af:

Dorthe Olsen, Eurofins Danmark A/S
Linda Bagge, Miljøstyrelsen
Vibeke From Jeppesen, Eurofins Danmark A/S

Følgegruppen for projektet udgøres af:

Linda Bagge, Miljøstyrelsen
Susanne Rasmussen, Miljøstyrelsen
Klaus Kolind-Hansen, Dansk Vand og Spildevand (DANVA)
Solveg Nilsson , Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD)
Søren Lind, Københavns Energi
Hans-Jørgen Albrechtsen, Miljø & Ressourcer DTU

 



Version 1.0 Marts 2005, © Miljøstyrelsen.