Undersøgelse for Legionella i drikkevand

Sammenfatning og konklusioner

Miljøstyrelsen besluttede i 2001 at undersøge dansk drikkevand for Legionella, da der ikke tidligere var lavet en lignende undersøgelse. Denne rapport beskriver, hvorledes dansk drikkevand er screenet for Legionella. Screeningen har haft til formål at undersøge hvorvidt - og i givet fald i hvilket niveau - Legionella forekommer i drikkevand dels for at bekræfte teorien om, at Legionella ikke forekommer i dansk drikkevand i et niveau, der udgør nogen sundhedsrisiko og dels for at se, om drikkevand er en mulig kilde til forekomst af Legionella i varmtvandssystemerne.

Undersøgelsen blev indledt med et forforsøg på tre vandværker. Formålet var at fastlægge fremgangsmåden ved prøvetagningen samt at vurdere de eventuelle virkninger af de indførte modifikationer med bl.a. større prøvevolumen (10, 50 og 100 liter) og filtrering af vandet i forbindelse med selve prøvetagningen, der er foretaget i forhold til DS 3029:2001 (Miljøundersøgelse – Bestemmelse af legionella – Opkoncentrering og kolonitælling på fast substrat – Overfladeudsæd). Prøvetagningsudstyret er udviklet hos Eurofins Danmark A/S. På baggrund af forforsøget blev det besluttet, at der til den endelige screening skulle filtreres 10 liter afgangsvand, mens det ikke var muligt at udtage eller filtrere tilstrækkelige mængder råvand fra vandværkerne. Det var endvidere vigtigt at anvende den korrekte filtertype, (0,45 µm mixed esters af cellulose: nitrocellulose og cellulose acetat) for at kunne filtrere vandet, som ikke kunne trænge igennem et 0,45 µm filter af cellulose-nitrat.

Der blev ikke påvist Legionella i prøverne fra de tre vandværker. På trods af det store prøvevolumen var følgefloraen ikke så kraftig, at den gav problemer i form af overvoksning og skygge for Legionella i forbindelse med aflæsning af pladerne. Det gav ikke nogen positiv effekt i forhold til evt. stressede Legionella, at lade prøven henstå til restituering ved stuetemperatur i 48 timer, idet opformering af følgeflora her gjorde det vanskeligt at skelne Legionella-kolonier fra resten af følgefloraen. MWY-agar (Modified Wadowsky Yee-agar) blev testet parallelt med GVPC-agar (Buffered Charcoal Yeast Extract agar med selektivt supplement) for at vurdere, om det ene substrat synes bedre end det andet mht. selektivitet og evt. påvisning af Legionella. Det var ikke muligt at konkludere entydigt på baggrund af forforsøget, og der blev derfor kørt parallelt med de to agartyper i screeningen af vandværkerne.

De endelige screeninger af drikkevand foregik på 27 vandværker – hvor afgang vandværk og ledningsnettet (to forskellige ledningsnet-prøver fra to af vandværkerne) blev undersøgt. Hertil kom analyse af vand fra ledningsnet fra otte andre vandværker. Screeningen på vandværkerne foregik i slutningen af en lang varm sommer (2002) mens screeningen af ledningsnettet foregik i en kold periode (2003). Der blev undersøgt afgangsvand og ledningsvand, 10 liter pr. prøve samt biofilm fra kant af filter og filtermateriale hvor muligt. Der blev ikke fundet Legionella i prøverne fra vandværkerne. Der blev fundet Legionella i to af de 37 vandprøver fra ledningsnettet i et niveau på ca. 4 – 40 cfu/liter, der vurderes at være sundhedsmæssigt uproblematisk.

 



Version 1.0 Marts 2005, © Miljøstyrelsen.