Undersøgelse for Legionella i drikkevand

1 Indledning

Dansk drikkevand indvindes stort set udelukkende fra grundvand og er generelt af god bakteriologisk kvalitet. I Danmark findes en udpræget decentral vandforsyningsstruktur, hvor vandet leveres fra omkring 2900 almene vandforsyninger fordelt på ca. 170 kommunale vandforsyninger og ca. 2700 private vandforsyninger. Der er, jævnfør de gældende drikkevandskrav, udarbejdet af Miljøstyrelsen, fastsat grænseværdier for maksimalt indhold af mikroorganismer i vandværkernes afgangsvand samt i vand fra ledningsnet. For afgangsvand gælder, at kimtal 22°C må være op til 50 cfu pr. ml, mens kimtal 37°C må være op til 5 cfu pr. ml. For vandet fra ledningsnettet gælder, at kimtal 22°C må være op til 200 cfu pr. ml, mens kimtal 37°C må være op til 20 cfu pr. ml.

Det er kun i begrænset omfang undersøgt, hvorvidt dansk drikkevand indeholder Legionella og det er ikke undersøgt som en landsdækkende undersøgelse. I takt med den øgede interesse omkring forekomst af Legionella i det vandige miljø, der omgiver os, er der et behov for at få afklaret, om Legionella findes i drikkevandet.

Legionella er en potentielt sygdomsfremkaldende bakterie. Den kan forårsage Pontiac feber, der er en influenzalignende tilstand samt Legionærsygdom, Legionella pneumoni, der er en meget alvorlig lungesygdom. I Danmark registreres der ca. 100 tilfælde af Legionærsygdom årligt med ca. 10-15 dødsfald. Et ukendt antal bliver syge med den mindre alvorlige Pontiac feber.

Legionella findes naturligt i fersk vand og desuden i menneskeskabte nicher, hvor bakterierne opformeres, når vandets opholdstid og temperatur er passende for bakterierne. For varmtvandssystemer må det antages, at Legionella fx kan komme ind i systemerne ved installationer og reparationer og deraf følgende forureninger.

Formålet med denne rapport er at undersøge forekomst af Legionella i dansk drikkevand, dels for om muligt at bekræfte teorien om, at Legionella ikke forekommer i et niveau, der udgør nogen sundhedsrisiko og dels for at se om drikkevand er en mulig kilde til forekomst af Legionella i varmtvandssystemerne.

 



Version 1.0 Marts 2005, © Miljøstyrelsen.