Undersøgelse for Legionella i drikkevand

2 Legionella

2.1 Karakterisering af Legionella
2.2 Symptomer / Klinisk billede
2.3 Vækstbetingelser

2.1 Karakterisering af Legionella

Legionella er en Gram-negativ, aerob stavformet bakterie, der forekommer i ferske vandige miljøer i naturen eller i menneskeskabte nicher. Legionella har en speciel vækstform, idet den lever som intracellulær parasit hos amøber og dermed er godt beskyttet mod ydre forhold. Legionella kan overleve uden for amøber, men vokser i naturen kun inde i amøben.

De optimale temperatur-betingelser for vækst af Legionella er ca. 30-40°C, men vækst ses i intervallet fra ca. 20 til 50°C og overlevelse i et bredere interval.

Der er beskrevet over 40 arter af Legionella, der yderligere kan opdeles i 60 serogrupper. Alle Legionella arter må betragtes som værende potentielt sygdomsfremkaldende, men det er kun relativt få af arterne, der konkret har været påvist som årsag til sygdom hos mennesker. Heraf er L. pneumophila langt den hyppigste årsag til sygdom. L. pneumophila kan opdeles i 3 underarter og indtil videre 15 serogrupper. Serogruppe 1, 3, 5 og 6 er årsag til langt de fleste tilfælde af Legionærsygdom i Danmark og serogruppe 1 tegner sig for ca. 60% af tilfældene.

2.2 Symptomer / Klinisk billede

Legionella kan forårsage to sygdomsforløb, Legionærsygdom og Pontiac feber. Legionærsygdom er en akut forløbende, ofte svær lungebetændelse, der efter en inkubationstid på 2-10 dage, begynder med pludselig høj feber, kulderystelse, hovedpine og senere kommer tør hoste, åndedrætsbesvær og eventuelt påvirkning af organer som lever, nyre og centralnervesystemet. Denne sygdom er indberetningspligtig og der registreres ca. 100 tilfælde af Legionærsygdom årligt i Danmark. Af disse tilfælde varierer dødeligheden fra 5% ved korrekt behandling til over 30% for i forvejen svækkede personer eller personer, der ikke behandles eller behandles for sent.

Pontiac feber er en influenzalignende tilstand med inkubationstid på 1-2 dage og varighed på 2-5 dage. Disse tilfælde diagnosticeres kun sjældent pga. det milde forløb og sygdommen er ikke indberetningspligtig.

Selve smitten med Legionella sker typisk ved indånding af Legionella-holdige aerosoler, men kan også ske ved aspiration (fejlsynkning). Smitte fra person til person forekommer ikke.

2.3 Vækstbetingelser

Stillestående vand med indhold af næringsstoffer og temperatur i intervallet på 20-50°C giver mulighed for opformering af Legionella. Disse forhold kan opstå i varmtvandssystemer med mange tapsteder, der ikke systematisk anvendes, med overdimensionerede varmtvandsbeholdere, blind-ender, uhensigtsmæssigt materialevalg mm. Varmtvandsbassiner, spa-bade, køletårne, befugtningsanlæg, fontæner samt isterningmaskiner har endvidere været kilde til Legionærsygdom. Vurdering af disse forskellige kilder er foretaget i Miljøstyrelsens Risikovurdering af Legionella (Jeppesen et al., 2004).

 



Version 1.0 Marts 2005, © Miljøstyrelsen.