Undersøgelse for Legionella i drikkevand

9 Konklusion

I denne undersøgelser er der undersøgt vand fra i alt 35 vandværker. Fra de 27 af vandværkerne, der repræsenterer et bredt spektrum af varierende geologiske betingelser og dermed variation i vandkvaliteten, er der analyseret såvel afgangsvand som vand fra ledningsnet og om muligt filtermateriale. Fra de otte øvrige vandværker er der analyseret vand fra ledningsnettet. I alt blev analyseret 37 ledningsnetprøver, da der på to ledningsnet blev udtaget prøver fra to forskellige steder.

Der er ikke påvist Legionella i afgangsvandet fra de undersøgte vandværker eller fra mulige opformeringsnicher som biofilmen fra kant af filter eller i filtermaterialet.

Ved et forforsøg blev det klarlagt, at det ikke var muligt at udtage og filtrere råvand i tilstrækkeligt store volumener. Membranfiltrene stoppede øjeblikkeligt til grundet højt partikelindhold, og desuden var udtagning af råvand reelt ikke mulig pga. manglende tryk på råvandet, når rentvandstanken var fuld. Der er derfor ikke undersøgt råvand, men afgangsvand og vand fra ledningsnettet. Samtidig er afgangsvand at betragte som opsamlende for kvaliteten af råvand med efterfølgende behandlinger på vandværket.

I vand fra ledningsnettet er der kun påvist Legionella i 2 ud af 37 prøver. I de to positive prøver er der påvist hhv. Legionella spp. og Legionella pneumophila serogruppe 2-14 i niveauer på ca. 4 - 100 cfu pr. liter. Begge prøver er udtaget fra steder, hvor uhensigtsmæssige forhold bevirker, at ledningsnettet bliver belastet i form af for høje temperaturer (varmt fyrrum hhv. blandingsbatteri) og dermed giver mulighed for overlevelse af Legionella. Prøvetagningsstederne kan betragtes som normale, men uhensigtsmæssige prøvetagningshaner for drikkevand.

Legionella findes næppe i grundvandet, hvor der er lav temperatur, lav iltspænding og manglende tilstedeværelse af amøber. Tilgangen af Legionella til drikkevandsnettet er sandsynligvis via installationer, reparationer, vandhaner og lignende. I den forbindelse vil ledningsnettet være mere udsat end vandværkerne, dels fordi der foretages gennemgribende gennemskylninger efter installationer og reparationer, dels er der færre fittings og generelt lavere temperaturer end på ledningsnettet.

Samlet konkluderes på baggrund af denne undersøgelse, at Legionella ikke udgør et problem i dansk drikkevand, der overholder temperaturgrænserne for drikkevand, dvs. højst er 12°C.

 



Version 1.0 Marts 2005, © Miljøstyrelsen.