Miljøhensyn ved udvikling af fødevareprodukter

Stage / Gate Input / Resultater Roller og ansvar (interview af Stefan Albertson) Formål Støttende dokumenter
IDEA
(IDE)
Generering af ide. Som regel marketing der kommer med ideer. Ide indleveres.  
Exploration
(Undersøgelse)
Idebeskrivelsen udfyldes i projekt info.
Sponsor udpeges.
Forbered besvarelse Gate demands.
Idegeneratoren har ansvar for disse aktiviteter indtil en projektleder udpeges. Explorationfasen inkluderer en kort beskrivelse af ideen samt dens relevans for Arla Foods. Tidsforbruget til denne opgave skal være begrænset max. 2-3 dage. En idetemplate skal udfyldes. Her skal alt lige fra udformning og vægt af produktet til investeringspotentialer skitseres.
INITIATION
(IVÆRKSÆTTELSE)
Lever ideen op til de 5 Arla Foods kriterier til et projekt?
Passer projektet til Arla Foods' strategier?
Er der et forretningspotentiale - f.eks. kan produktet flytte markedsandele, hvordan er dækningsbidraget, kan det give besparelser?
A Go / No go beslutning.
Skal projektet igangsættes?
Linie Manageren har ansvaret for besvarelse af disse spørgsmål (se 112 What’s a project). Evaluering af ideen - kan projektplanlægningen påbegyndes på baggrund af ideen. En Go/No go beslutning til ideen.
Sponsor tager ejerskab for projektet og en projektleder udpeges.
En skabelon der præcisere de 5 kriterier et projekt skal leve op til :
Det er unikt - ikke lavet før.
Det er kompleks.
Det er tværorganisatorisk.
Organisation og opgaven er veldefineret.
Planning
(Planlægning)
Udfyld Project Management Plan (PMP) i Project Info.
Udfyld Target Profile (støttende dokumenter).
Forbered at besvare Gate demands.
Sponsor godkender PMP.
Ingen PMP intet Projekt.
Alt inden for denne kategori er projektleders ansvar Præcisering af rammerne for projektet (hvad, hvornår, hvor meget, hvor, hvorfor, hvem og hvordan. PMPén skal udfyldes af projektlederen og godkendes af sponsoren. Skabelon til PMP udfyldes. Den vedrører alt fra projektbeskrivelse, organisation af projektet, aktiviteter og økonomi (budget). I forbindelse af dette er der templates til udarbejdelse af gant diagram, en risiko og interessent analyse samt en template til at beskrive konceptet, produktet og emballagen lidt mere detaljeret (Target profile).
KICK-OFF
(Kick-off)
Er Projekt planen (PMPén) godkendt?
Projektgruppe samles.
Forstår alle deres opgaver/ansvarsområder i projektet .
Passer projektet stadig til Arla Foods' strategies?
Er der stadig et sundt forretningspotentiale (dette skal afklares med alle de markedsmæssigt ansvarlige interessenter i projektet?
Er projektets ressourcer og prioriteter blevet afklaret med projektgruppen og divisionerne bag.
A Go / No go beslutning. Skal projektet igangsættes?
Alt inden for denne kategori er projektleders ansvar.
Herefter vil opgaverne blive udført af projektgruppen, ansvaret for gennemførelse ligger hos projektlederen.
Projektlederen præciserer projektmål (specifikation, omkostninger og tid) for projektgruppen og sikre, at der er commitment til gennemførelse af opgaverne, og at folk har de rette beføjelser til at udføre deres opgaver. Projektgruppen består af folk fra innovation, marketing og produktion. Andre faggrupper såsom økonomi, global indkøb inddrages efter behov  
Analysis
(Analyse)
Overvej brand, koncept & design (udvikel strategisk platform).
Definer mulige løsninger for produktet, emballagen og processen, produktionen og håndtering af forsyninger. Lav i den forbindelse en risikoanalyse (f.eks er der nogle hygiejniske risici, allergene ingredienser (se proc AN 7). Overvej endvidere produkt og emballagespild (AN9) samt den optimale logistik (AN11).
For division Sverige skal de miljømæssige konsekvenser afklares.
Lovgivningsmæssige krav afklares
Indledende evaluering af investering. I den forbindelse kontakter projektleder produktionssted.
Forbered at besvare Gate demands
Produktchefs ansvar, Innovation inddrages.
Projektgruppens ansvar.
Innovations ansvar.
Produktchefens, den markedsan-svarlige og projektlederens ansvar.
Projektlederens ansvar.
Projektlederens ansvar.
Dybtgående analyse af muligheder for at kunne præcisere krav og løsningsalternativer. Template til beskrivelse af den strategiske platform samt koncept mangler (den har vi ikke PT).
Template til igangsættelse af forbrugertest haves, (Bruges i forbindelse med afklaring af produktet).
Template til overvejelse af produktets miljømæssige konsekvenser i hele dets livscyklus.
SELECTION
(Udvælgelse)
Selection+Design+Ac-cept flyder sammen i praksis
Har vi opdateres og gennemgået projektplanen (PMPén)?
Har vi afgrænset os til 2-3 løsningsalternativer?
Skal der udarbejdes yderligere forbruger tests for produkt, emballage og design ?
Passer projektet stadig til Arla Foods' strategier?
Er forretningspotentialet blevet vurderet igen?
Er der stadig opbakning til projektet i organisationen ?
Forbered at besvare Gate demands
A Go / No go beslutning. Skal projektet igangsættes?
Projektleders ansvar.
Projektlederens ansvar.
Marketings ansvar.
Projektleders ansvar.
Projektleders ansvar.
Projektleders ansvar.
Projektleders ansvar.
Selection gaten bør specifisere en eller flere veldefinerede og lovende løsninger, der kan arbejdes videre med. Andre alternativer udelukkes.  
Design
(Design)
Overvej brand, koncept & design - i.e. afslut strategisk platform.
Udvikel design.
Udvikel prøver af produkt og emballage. I forbindelse skal (materiale test af emballage foretages etc.).
Holdbarheds tests.
Transport tests.
Implementeringsplan.
Forbered at besvare Gate demands.
Marketings ansvar.
Innovations ansvar.
Innovations ansvar .
Innovations ansvar.
Projektleders ansvar.
Projektleders ansvar .
Projektleders ansvar.
Veldefinerede interne/eksterne tests, kørsler, analyser og beregninger gennemføres for at kunne identificere og beskrive den bedste løsning. Endvidere skal der ske en detaljeret planlægning af de videre forløb. Template til reklamebureauer til, hvordan Arla Foods vil have branded og anvendt handelsnavne på deres produkter. Endvidere er der template for hvilke emner der skal behandles af marketingfolk ved kommunikation med reklamebureauer omkring promoveringen af et produkt.
Template for gennemførelse af holdbarhedstest
ACCEPT
(Accept)
Har vi vurderet projektplanen (PMPén) og Status doumentet igen (en del af PMP'en)?
Har vi udvalgt den optimale løsning?
Passer projektet stadig til Arla Foods' strategier?
Er forretningspotentialet blevet konfirmeret?
Er muligheder og trusler acceptable ?
A Go / No go beslutning. Skal projektet igangsættes?
Disse opgaver er projektlederens, sponsorens og Styregruppens ansvar. Udvælgelse af den optimale løsning. Endelig konfirmering af forretnings potential. Sponsor og styregruppen skal acceptere implementeringen.  
Implementation
(Implementering)
Afslut miljøkonsekvensbedømningen
Udvikel den endelige recept.
Dokumenter full-scale testene. Vurder i den forbindelse graden af produkt og emballage spild.
Afslut risikoanalyserne og indarbejd produktet i ISO og HACCP på mejerierne
Afslut de endelige launch planer.
Afslut de tekniske specificationer.
Fremskaf afsætningspotentiale.
Fremskaf administrationsdata (SAP, Movex etc.).
Forbered besvarelser af " the Golden Handover Questions".
Forbered besvarelsen af Gate demands.
I Arla Foods Sverige afholdes et såkaldt sortimentsråd - her godkendes miljøkonsekvens-bedømningen (IM20).
Innovation, produktion.
Innovation, produktion.
Innovation, produktion
Projektchef.
Innovation, produktion.
Salgs ansvarlig / projektleder.
Projektleder.
Projektleder
Detaljeret planlægning og realisering af implementeringen.  
HANDOVER
(OVERDRAGELSE)
Er PMP'en og status rapporten i PMP'en blevet revurderet i project info ?
Passer projektet stadig til Arla Foods' strategier?
Er forretningspotentialet blevet dokumenteret ?
Har marked og produktionsivisionen godkendt launchen af produktet?
Har mejerichefen og projektlederen underskrevet the “Golden Handover Questions”. I Arla Foods Sverige indgår spørgsmål vedr. gennemførelse af miljøkonsekvensbedømningen?
Et Go / No go til opstart af produktionen af produktet.
Overdragelse af projektet og ansvar til produktionen.
Projektlederens ansvar.
Projektlederen samler ofte projektgruppen og svarer på spørgsmålene. Sker oftest i forbindelse med test på produktionsanlægget.
Ansvaret for produktet overdrages fra projektlederen til mejerichefen - dvs. fra projekt- til linieorganisationen. Dokumentet med de 17 "Golden Handover Questions".
Evaluation
(EVALUERING
Nye ideer til forbedringer af produktet skal rapporteres til projektgruppen og i sidste ende til innovation.
Ideer til procesforbedring skal kommunikeres til produktionsdivisionen.
Udfyld projekt evalueringen i projekt Info og diskuter/bekræft evalueringen med projektgruppen.
Vurder hele projekt planen (PMP'en).
Hold et evalueringsmøde.
Alle nedenstående opgaver er projektlederns ansvar. Evaluering af projektprocessen samt sammenligning af projektoutput ved overdragelsen med PMP'en. som den var før KICK OFF.
Evalueringen bruges endvidere til at udveksle erfaringer mellem produktion, salg og marketing samt at følge op på projekttidsplanen.
 
CLOSURE
(AFSLUTNING)
Opdater status dokumentet I PMPén og ændre status til "Afsluttet"
Projektet er afsluttet
Projektleder afslutter. Den formelle afslutning af projektet og alle aktiviteter relateret til projektet. Arkivering af projektdata, læring samt erfaringer.  

 



Version 1.0 August 2005, © Miljøstyrelsen.