Benchmark af kloakområdet

Bilag 3 Vejledning og spørgeskema

Baggrund for undersøgelsen: Se Miljøstyrelsens adviseringsbrev af 2. marts 2004 og mailen.

For at resultaterne af undersøgelsen bliver retvisende er det meget vigtigt, at de indsamlede data er udarbejdet på et ensartet grundlag. Det vil sige med samme metode og ud fra ens principper. Nedenfor gives derfor en vejledning til udfyldelse af spørgeskemaet.

Alle spørgsmål på spildevandsområdet er afgrænset til "transport" af spildevand, dvs. til kloakker, overløbsanlæg, pumpestationer, administration af kloaknet mm. - men ekskl. renseanlæg og administration af spildevandsområdet som helhed.

1 Drifts- og vedligeholdelsesomkostninger

I spørgeskemaundersøgelsen vedrørende "Kommunernes indsats med fornyelse af kloaksystemet", som KL og Miljøstyrelsen gennemførte i efteråret 2002, var drift og vedligeholdelse i forbindelse med transport af spildevand defineret således:

Drift og vedligeholdelse er det daglige arbejde i marken og på kontoret med drift og vedligeholdelse af alle anlægsdele. Vedligeholdelse er nødvendige reparationer og udskiftninger, bygningsmæssigt og på elektriske og maskinelle installationer for at opretholde funktionen i et antal år op til en fastsat afskrivningstid.

Følgende arbejdsopgaver hører under drift og vedligeholdelse:

- Inspektion og tilsyn med ledninger og bygværker
- Spuling, rensning, rodskæring, tømning etc. af ledninger og bygværker
- Pumpning ude på afløbsnettet
- TV-inspektion og andre inspektioner for at lokalisere driftsforstyrrelser
- Afhjælpning af driftsforstyrrelser og gener
- Måling af uvedkommende vand på det offentlige afløbsnet, inkl. bygværker
- Rapportering af driftsforstyrrelser
- Reparationer og mindre udskiftninger på ledningsnettet knyttet til driftsforstyrrelser
- Service og reparationer på bygninger, el- og maskininstallationer
- Vagtordninger og driften af databaser og overvågningsanlæg (SRO)
- Driftsledelse i forbindelse med ledningsanlægget
- Punktreparationer
- Udskiftning af defekte dæksler


De oplyste driftsomkostninger for 2001 ønskes skønsmæssigt fordelt på følgende udgiftstyper:

  • Administration/kontor
  • Entreprenør- og håndværkerydelse i kommunalt regi
  • Entreprenør- og håndværkerydelse (private firmaer)
  • Øvrige omkostninger

Skønnede data kan formentlig med fordel baseres på oplysninger om konteringen på hovedarter og evt. arter i det kommunale budget- og regnskabssystem.

2 Anlægsinvesteringer

Kloakområdet er kendetegnet ved at være et meget investeringstungt område, dvs. at en stor del af de samlede omkostninger består af investeringer eller udgifter til anlæg med lang levetid (kloakledninger, pumpestationer, overløbsanlæg mm.). For at afspejle de årlige omkostninger ved disse investeringer sigter spørgsmålene om anlægsinvesteringerne på at tilvejebringe oplysninger om afskrivning (og forrentning) for at kunne lave en omkostningsbaseret opgørelse af det samlede ressourcetræk.

Historisk har kommunerne ikke bogført værdien af investeringerne og opgjort afskrivninger, men fra 2002 er det blevet obligatorisk for kommunerne at foretage registrering af de fysiske aktiver (jfr. Indenrigsministeriets betænkning nr. 1369) på forsyningsområderne, herunder spildevandsområdet.

Ved værdiansættelsen af investeringerne og efterfølgende opgørelse af afskrivninger og restværdi kan der benyttes to principper:

  • Genanskaffelsespris (nyværdi)
  • Historisk kostpris (anskaffelsespris)

Genanskaffelsesprisen udtrykker investeringernes nyværdi som genanskaffelse på opgørelsestidspunktet.

Den historiske kostpris udtrykker investeringernes værdi udtrykt i de historiske anskaffelsespriser.

Figuren nedenfor illustrerer forskellen i værdi, restværdi og i afskrivningens størrelse ud fra de to værdiansættelsesprincipper.

Figur Illustration af værdi, afskrivning og restværdi ud fra de to forskellige værdiansættelsesprincipper - eks. med anlægsaktiv med 50 års levetid

Figur Illustration af værdi, afskrivning og restværdi ud fra de to forskellige værdiansættelsesprincipper - eks. med anlægsaktiv med 50 års levetid

Som det ses af figuren ovenfor kan de to forskellige principper for værdisætning af anlægsaktiverne give meget forskellige estimater for restværdi og den årlige afskrivning. Vi ønsker oplysningerne på basis af begge principper.

OBS!
Hvis kommunen allerede har værdisat de fysiske aktiver med brug af DANVAs regneark "Spildevand-Vaerdiopgoerelse-2003.xls" vil spørgsmålene umiddelbart kunne besvares ved brug resultaterne fra denne opgørelse.

Resultaterne opgjort ud fra værdiansættelsesprincippet med genanskaffelsespris (nyværdi) kan hentes fra A36 til K36 i arket "Ny&Restværdi" [28].
Resultaterne opgjort ud fra værdiansættelsesprincippet med historisk kostpris (anskaffelsesværdi) kan hentes fra området fra H8 til J11 i arket "Fys.akt.transport"
[29].

Resten af vejledningen til spørgsmålene om anlægsinvesteringer (2.1-2.3) kan springes over for de kommuner, som har resultaterne direkte fra DANVAs regneark.

Hvis der ikke allerede er udført beregning af anlægsværdi, og hvis der ikke er tid til det ved udfyldelse af spørgeskemaet, ønskes de øvrige spørgsmål alligevel besvaret.

2.1 Opgørelse af værdi

Genanskaffelsesværdi (A)
Værdien af anlægsaktiver baseret på genanskaffelsesprisprincippet (A) opgøres simpelt ud fra den skønnede genanskaffelsespris.

Det står kommunen frit for hvordan genanskaffelsesprisen skønnes. Det kan dog anbefales at anvende en systematisk beregningsgang, hvor investeringerne opdeles i kategorier f.eks. for hver type, aldersklasse og levetid af investeringen. For hver kategori kan prisen beregnes ud fra enhedspriser.

I forbindelse med opgørelsen kan det anbefales at anvende det regneark til værdiansættelse af de fysiske aktiver på spildevandsområdet, som DANVA har udarbejdet. Regnearket findes på Internettet:

http://dvf.synkron3-3.dir.dk/graphics/DANVA/Publikationer/
Faellesanliggender/Download/vaerdiopgoerelse-spildevand-2003.xls

Historisk kostpris (B)
Værdien af anlægsaktiver baseret på den historiske kostpris (B) kan enten opgøres direkte baseret på faktiske kostpriser (f.eks. på grundlag af faktura på anlægsarbejde) eller på baggrund af estimat over den historiske pris. Da de historiske anskaffelsespriser i de fleste tilfælde ikke er kendt for kommunerne, vil et estimat ofte være den eneste mulige måde at opgøre den historiske kostpris på.

Estimatet bør være baseret på en korrektion af genanskaffelsesprisen med prisudviklingen.

Investeringerne opdeles på kategorier for hver type, aldersklasse og levetid. For hver kategori beregnes den historiske kostpris ved at inflationskorrigere genanskaffelsesværdien. Det vil sige ved at gange genanskaffelsesprisen med en prisindeksfaktor, der tager hensyn til prisudviklingen bagud i tiden.

En ledning fra 1990 der i år 2001 ville koste 100.000 kr. ville historisk have kostet 79.000 kr. (100.000 * 0,79) pga. prisudviklingen.

Med mailen er sendt et regneark "Korrektion af vaerdi", som kan benyttes ved korrektionen af genanskaffelsesværdi til historisk kostpris.

På basis af de historiske kostpriser for alle kategorier summeres til den samlede værdi.

2.2 Opgørelse af afskrivninger

Afskrivningerne beregnes ud fra værdien og den forventede levetid.

Igen opdeles investeringerne i kategorier for hver type, aldersklasse og levetid. For hver kategori beregnes afskrivningen ved at dividere værdien med den forventede levetid.

Ved beregningen kan man evt. tage udgangspunkt i DANVAs anbefalinger om standard levetider for forskellige anlægsinvesteringer. Man bør imidlertid tage selvstændig stilling til levetiden for hver kategori af ledninger (type/etableringsår). F.eks. kan man IKKE have en kloak som er ældre end levetiden. I det tilfælde må man revurdere levetiden og i beregningerne benytte en levetid, som svarer til det tidspunkt, hvor kloakken forventes udskiftet.

På basis af afskrivningerne for alle kategorier summeres til den samlede afskrivning.

2.3 Opgørelse af restværdi

Restværdien beregnes - som illustreret på figuren - ved fratræk af de akkumulerede afskrivninger. For hver kategori beregnes restværdien ved at gange restlevetiden med den årlige afskrivning.

På basis af restværdien for alle kategorier summeres til den samlede restværdi.

3 Tekniske forhold

En del af de tekniske data, der er stillet til rådighed af Miljøstyrelsen for undersøgelsen (primært data fra Vandmiljøplanens Overvågningsprogram), er relateret til renseanlæg. Der haves imidlertid ikke en komplet oversigt over de fælleskommunale anlæg.

Vi beder derfor om supplerende oplysninger om renseanlæg og udveksling af spildevand over kommunegrænser.

4 Spørgsmål (Ønskes besvaret elektronisk).

4.1 Drifts- og vedligeholdelsesomkostninger

Fordeling af drifts- og vedligeholdelsesomkostninger

I spørgeskemaet fra 2002 oplyste I at drifts- og vedligeholdelsesudgifterne til kloaksystemet for 2001 udgjorde ______ kr. (ekskl. renseanlæg).
(Hvis tallet ikke er korrekt kan det rigtige anføres i kommentarfeltet til sidst i spørgeskemaet)

Disse omkostninger bedes skønsmæssigt fordelt på følgende udgiftsposter:

- Administration/kontor __________%
- Entreprenør- og håndværkerydelse i kommunalt regi __________%
- Entreprenør- og håndværkerydelse (private firmaer) __________%
- Øvrige omkostninger __________%

4.2 Anlægsinvesteringer

Værdi af det offentlige kloaksystem

Angiv værdien af det offentlige kloaksystem for:

År for opgørelse _____________

Genanskaffelsesværdi - kaldet Nyværdi i DANVAs terminologi (A på figuren i vejledningen): _____________kr.

Angiv anvendt årstal for pris-niveau for genanskaffelsesværdi _______pris-niveau

Historisk kostpris - kaldet anskaffelsesværdi i DANVAs terminologi: (B på figuren i vejledningen): _____________kr.

4.3 Afskrivning på det offentlige kloaksystem

Angiv afskrivningen for det offentlige kloaksystem:

Årlig afskrivning baseret på genanskaffelsesværdi: _____________kr./år

Årlig afskrivning baseret på historisk kostpris: _____________kr./år

4.4 Restværdi af det offentlige kloaksystem

Angiv restværdien (også kaldet afskrevet værdi) for det offentlige kloaksystem:

Restværdi baseret på genanskaffelsesværdi
(C på figuren i vejledningen): _____________kr.

Restværdi baseret på historisk kostpris:
(D på figuren i vejledningen) _____________kr.

4.5 Tekniske forhold

Ligger der i kommunen renseanlæg, som også modtager spildevand fra andre kommuner?
____JA ____NEJ

Hvis ja. Anfør liste over kommuner og disses %-vise andel af den samlede belastning.

Kommune: Andel af samlet belastning
Egen______________ __________________%
__________________ __________________%
__________________ __________________ %

# (Tabel med plads til 10 kommuner) #

Leder kommunen spildevand til rensning i andre kommuner?
____JA ____NEJ

Hvis ja. Anfør liste over fælles renseanlæg, som kommunen afleder spildevand til og kommunens vandforbrug m³/år til det fælles anlæg.

Renseanlæg: Mængde
__________________ __________________ m³/år
__________________ __________________ m³/år
__________________ __________________ m³/år

# (Tabel med plads til 4 renseanlæg) #

4.6 Eventuelle kommentarer

(Herunder korrektion af driftsudgifter for 2001.)

I tilfælde af spørgsmål eller kommentarer til spørgeskemaet bedes I venligst kontakte:

Mads Paabøl Jensen (tlf. 4597 2062, e-mail mpn@cowi.dk) eller
Karl Richard Jørgensen (tlf. 4597 2098, e-mail kjx@cowi.dk)

På forhånd tak for hjælpen


Fodnoter

[28] I tidligere versioner af DANVAs værktøj findes resultaterne i lidt andre celler. Find feltet i kolonne A med teksten "Nyværdi af samtlige anlæg til transport af spildevand ".

[29] I tidligere versioner af DANVAs værktøj findes resultaterne i lidt andre celler. Find linien med teksten "Sum af tilbagediskonterede værdier for alle fysiske aktiver til transport af spildevand ".

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.