Samfundsøkonomisk analyse af naturgenopretnings- og kultursikringsprojekt af den østre del af Åmosen

Forord

Den samfundsøkonomiske analyse af naturgenopretnings- og kultursikringsprojekt i den østre del af Åmosen er udført af Martin Hansen, Lars Klem Nielsen, Lisbeth Strandmark, Christina van Breugel og Mads V. Boesen, alle Miljøstyrelsens miljøøkonomigruppe (Stab & Strategi) for Skov- og Naturstyrelsen.

Der er i forbindelse med projektet nedsat en følgegruppe bestående af formand Mikael Kirkebæk & Arne Jørgensen, Skov- og Naturstyrelsen, Lisbeth Strandmark, Miljøstyrelsen, Lars Bang & Peter Leth, Vestsjællands Amt, Søren Christiansen, Nordvestsjællands Landbocenter, Anders Fischer, Kulturarvsstyrelsen, Flemming Larsen, Friluftsrådet, Arne Hastrup, Danmarks Naturfredningsforening og Boie Skov Frederiksen, Fødevareministeriet.

I den samfundsøkonomiske analyser er de rekreative, biologiske og kulturhistoriske værdier baseret på DMU [1] og AKF's [2] værdisætningsstudie ”Værdisætning af naturgenopretning og bevarelse af fortidsminder i Store Åmose i Vestsjælland” (Lundhede et. al. 2005), som er afsluttet i september 2005 for Skov- & Naturstyrelsen.

I forbindelse med udarbejdelsen af den samfundsøkonomiske analyse har Mikael Kirkebæk, Økonomikontoret, Skov & Naturstyrelsen, Arne Jørgensen, Skov & Naturstyrelsen, Odsherred Statsskovdistrikt, Lars Bang, Natur og miljø i Vestsjællands Amt, Anders Fischer, Kulturarvsstyrelsen og Søren Christiansen, Nordvestsjællands Landbocenter bidraget med datamateriale, faglig bistand og kommentarer.

Rapporten er kvalitetssikret inden offentliggørelse af Flemming Møller, Danmarks Miljøundersøgelser.

Den anvendte metode er beskrevet i ”Samfundsøkonomisk Vurdering af Miljøprojekter” (Møller et al. 2000).

Rapporten har været i høring i Skov- & Naturstyrelsen, Vestsjællands Amt, Fødevareministeriet, Finansministeriet, Kulturarvstyrelsen, Nordvestsjællands Landbocenter, Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening.

Analysens resultater, afgrænsninger og antagelser er alene Miljøstyrelsens valg og ansvar.

Analysen er udarbejdet i 2004 og endelig afsluttet i oktober 2005, hvor resultaterne fra værdisætningsstudiet og et projekt om omkostningen ved udtagning af landbrugsjord forelå.

Billedet på forsiden viser projektområdet set fra øst. Åmose Å ses i højre side fra neden. Vandfladen midt i billedet er det fredede areal med gennemført vandstandshævning. Til venstre midt for ses Bodal gods. Foto Jan Kofoed Winther, 2005.


Fodnoter

[1] Danmarks Miljøundersøgelser

[2] Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut

 



Version 1.0 December 2005, © Miljøstyrelsen.