Undersøgelse af piletræers evne til at vokse i saltholdigt havneslam, samt optagelse og nedsivning af udvalgte stoffer

1 Introduktion

I de senere år er man i stigende grad blevet opmærksom på de skadelige effekter, som brug af bundmaling til skibe/både har på havmiljøet. Specielt er problemerne store i havne, hvor der dels aflejres forholdsvis store mængder finkornet materiale p.g.a. ringe strøm og dels forefindes en stor potentiel forureningskilde, bl.a. i form af giftstoffer tilsat bundmaling.

Projektet fokuserer på lystbådehavne, hvor brugen og håndteringen af skibsmaling sker året rundt. Om foråret afslibes bunde, og ny maling smøres på. Om sommeren slides malingen under sejlads, og om efteråret afvaskes båden. Under hele forløbet frigives giftstoffer mere eller mindre tilsigtet til jorden under vinterstadepladserne, til vandet hvori bådene sejler, og til sedimentet i havnebassinet. Problemet forværres af, at vinterstadepladserne ofte er asfalterede med direkte afløb eller via dræn forbundet indirekte med havnebassinet.

Et decideret affaldsproblem opstår, når man for at kunne vedligeholde vanddybden i havnene må fjerne den øvre del af sedimentet. I nogle tilfælde er det muligt at klappe dette sediment på klappladser længere til havs, men ved høje koncentrationer af skadelige stoffer kan der ikke opnås klaptilladelse. I disse tilfælde kræves rensning eller specialdeponering på land, hvilket er en dyr og omstændelig løsning.

I arbejdet med at finde alternative metoder til håndtering af forurenet havnesediment er lavteknologiske og grønne løsninger kommet i fokus. Dansk Sejlunion har sammen med Danmarks Tekniske Universitet ønsket at afprøve en metode til rensning af forurenet havnesediment på en miljømæssigt forsvarlig måde, således at forurening af havmiljøet og omkostningskrævende deponeringer på land undgås. Den metode, der ønskes afprøvet, bygger på en kombination af infiltration og phytooprensning med piletræer.

Projektet har tre delformål:

  1. Undersøge piletræers evne til at vokse i saltholdigt havnesediment.
  2. Undersøge piletræers evne til at optage TBT og kobber samt zink, nikkel og cadmium gennem rodnettet.
  3. Undersøge i hvilket omfang TBT, kobber, zink, nikkel, cadmium og PAH infiltreres gennem sandet i baljerne.

 



Version 1.0 Januar 2006, © Miljøstyrelsen.