Miljøteknologiske styrkepositioner

Forord

Regeringen vil i efteråret 2006 lancere en handlingsplan for miljøeffektive teknologier. Formålet med handlingsplanen er at bidrage til at løse en række vigtige miljøproblemer – nationalt og globalt – gennem teknologisk udvikling og innovation og samtidig medvirke til at skabe vækst i danske virksomheder.

Som input til handlingsplanen har Miljøstyrelsen igangsat et projekt om danske styrkepositioner inden for miljøeffektive teknologier. FORA (Økonomi- og Erhvervsministeriets enhed for erhvervsøkonomisk forskning og analyse) har stået for gennemførslen af analysen.

Analysen er den første af sin art. Der har ikke tidligere været lavet en samlet vurdering af de danske klynger inden for miljøeffektive teknologier. Analysen skal ses som et pilotstudie, hvor metoder og begreber inden for klyngeteorien afprøves på miljøområdet. Det er håbet, at analysen vil bidrage til en stigende debat på området og lægge op til yderligere faktabaserede klyngeanalyser – både på miljøområdet og inden for andre områder, hvor Danmark har stærke erhvervsklynger.

Analysen er lavet af et team i FORA bestående af Jørgen Rosted, Torsten Andersen og Marie Degn Bertelsen. Anders Jørgensen, Sune Thøgersen og Carsten Edern Chachah har bidraget med research, datakørsler og beregninger. Anders Munk Ebbesen har haft ansvaret for opsætning af rapporten. Ekstern konsulent Alexander Schaumann har stået for en række interviews og Tobias Lau, Senior Design Strategist, Bruce Mau Design har bidraget med interessante udenlandske eksempler.

Rapporten baserer sig på data, som er indsamlet frem til december 2005.

 



Version 1.0 Juni 2006, © Miljøstyrelsen.