Vurdering af DHA i selvbrunende produkter der sprayes på i kabiner

3 Teknik

Denne undersøgelse omfatter tre forskellige teknikker for påføring af selvbrunerprodukter:

  • Manuel turbinespray er den teknik, hvor en operatør påfører selvbrunerprodukter med en håndbetjent sprøjtepistol.

De øvrige to teknikker, der bliver omtalt i projektet, foregår automatisk i dertil indrettede sprøjtekabiner, hvor selvbrunerproduktet påføres fra enten bevægelige eller fikserede dyser:

  • 3. generations kabine er helt lukket
  • 4. generations kabine er åben og væsken bliver elektrisk ladet, før den sprøjtes på kunden.

3.1 Beskrivelse af teknikker

3.1.1 Manuel turbinespray

3.1.1.1 Beskrivelse af teknikken

Figur 3.1 Manuel turbinespray

Figur 3.1 Manuel turbinespray

Ved brug af manuel påføring går kunden ind i en åben kabine, hvorefter væsken indeholdende DHA bliver sprøjtet på kunden af en operatør. Det system som er anvendt ved DMU's målinger i dette projekt virker efter turbineprincippet, hvilket hører til de mest moderne manuelle spray-systemer på markedet. Fordelene ved turbineprin­cippet er beskrevet af leverandøren:

  • Bygger på HVLP-teknologi (High Volume - Low Pressure) hvilket betyder høj luftvolumen men under lavt tryk.
  • Er hurtigere at påføre – sammenlagt ca. 2-3 minutter mod op til 30 minutter ved traditionelle airbrush-systemer - og at påført væske tørrer hurtigere.
  • Der sprayes med en bredde på 13 cm mod 2 cm ved airbrush-systemer.
  • Spildet (overspray) er minimalt.
  • Væskeforbruget er meget lavt – ca. 25 ml. pr. behandling mod 100 ml. ved traditionelle air-brush systemer.
  • Aerosol/DHA-skyen er minimal således at kunden og operatøren selv ikke udsættes unødigt for indånding af selvbrunerprodukt/DHA.
3.1.1.2 Kundens forberedelse

Kunden tager tøj og smykker af og fjerner evt. makeup. Eventuelt tages papirtrusser på. En hætte trækkes ned over håret så den dækker alt hår, og trækkes herefter tilbage så hårgrænsen og ørerne frilægges med en hårkant på ca. 1 centimeter. Kunden træder derefter op på selvklæbende sandaler, der bl.a. beskytter kundens fødder mod overeksponering, når kunden bevæger sig i kabinen. Dernæst påføres barrierecreme på alle tørre hudområder.

3.1.1.3 Spray-behandlingen

Operatøren tænder for maskinen og holder pistolen vandret. Operatøren skal bevæge hele armen og ikke håndledet, således at dyssehovedet altid holdes lige (vinkelret i forhold til kunden både vandret og lodret) for at opnå en ensartet dækning. Dette betyder også, at operatøren skal gå helt ned på hug eller knæ, når hun sprayer kundens ben, og stå op, når hun sprayer kundens overkrop.

Operatøren skal huske altid at trykke sprøjtepistolens aftrækkere ind, inden strålen rammer kundens krop og først slippe aftrækkeren, når strålen igen er væk fra kundens krop. Dette kaldes ”Fanning”, og således undgås plamager på kunden. På større arealer skal bruges ”Full Strokes”, hvilket vil sige, at pistolen bevæges frem og tilbage på et areal, således, at området rammes 2 gange (én gang frem og én gang tilbage). Pistolen skal altid holdes i en afstand på ca. 15 cm fra kundens krop.

Selve sprayningen af kundens krop foregår i følgende rækkefølge:

  1. Ben forfra
  2. Overkrop og hals
  3. Arme
  4. Ben bagfra
  5. Ryg og nakke
  6. Arme
  7. Siden af overkroppen
  8. Ansigt, hvor kunden bedes om at lukke øjnene, suge læberne ind og holde vejret imens operatøren tæller til 3.

Evt. våde områder på kunden lufttørres ved at rette pistolen mod områderne uden at holde aftrækkeren inde. Kunden er nu færdigbehandlet og kan tage sit løstsiddende tøj eller en kimono på.

3.1.1.4 Producentens sikkerhedsanvisninger

I producentens sikkerhedsanvisninger anbefales det, at operatøren bærer støvmaske, hvis hun anvender manuelt spraysystem eller er til stede under udførelsen af automatisk påføring (2). I forbindelse med behandling af ansigt og hals bedes kunden om at lukke øjnene, suge læberne ind og at ånde gennem små filtre, der er sat op i begge næsebor.

3.1.2 3. Generation kabiner (lukket kabine)

3.1.2.1 Beskrivelse af teknikken

Figur 3.2 3. Generations spraykabine

Figur 3.2 3. Generations spraykabin

3. generation kabinen består af to rum. I det yderste rum hænger kunden sin kimono og aktiverer sprayprogrammet. Det inderste rum er forsynet med tre rækker dysser placeret, således at kunden bliver sprøjtet over hele kroppen uden at behøve at dreje rundt. En behandling tager 6 sekunder og der bruges i alt 60 ml væske.



3.1.2.2 Forberedelse

Kunden tager tøj og smykker af og fjerner evt. makeup. En udleveret badehætte trækkes over håret således at den er placeret lige over hårgrænsen. Eventuelt bruges beskyttelsescreme på negle, hænder og fødder mod misfarvning.

3.1.2.3 Spraybehandling

I forrummet hænger kunden sin kimono og aktiverer sprayprogrammet.  Kunden går ind i kabinen. Efter 15 sekunders nedtælling starter behandlingen ved at selvbrunerproduktet sprøjtes ud af i alt 9 dyser. Behandlingen varer 6 sekunder, hvor kunden står med løftede arme med håndfladerne mod hinanden og skiftevis løfter højre og venstre ben. Kunden træder derefter ud i forrummet og lukker døren bag sig. I det øjeblik behandlingen ophører, er der en tæt aerosoltåge i det inderste rum. Jo hurtigere man lukker døren efter sig desto hurtigere lukker man af for aerosoltågen. Udsugning starter i det inderste rum så snart behandlingen er slut. Kunden fordeler overskydende produkt over kroppen, tager kimonoen på og går helt ud af kabinen. Efter behandlingen renses den inderste kabine med et automatisk rensesystem, der fjerner overskydende spraytåge fra luften og selvbrunerprodukt fra kabinens vægge og gulv.

3.1.2.4 Producentens sikkerhedsanvisninger

Kunden bliver instrueret til at holde øjne og mund lukket under behandlingen.

3.1.3 4. Generation kabiner (åben kabine)

3.1.3.1 Beskrivelse af teknikken

Figur 3.3 4. Generations spraykabine

Figur 3.3 4. Generations spraykabine

4. generations spraykabiner er fuldt automatiske. I modsætning til 3. generationskabinerne er 4. generationskabinerne åbne.

Selvbrunerproduktet oplades til 40.000V og bliver sprøjtet ud gennem to vertikale rækker dyser. Spraydyserne sidder på et tårn i kabinens ene side, således at kunden skal vende sig om for at blive sprayet både på kroppens forside og bagside. Opladningen har som konsekvens, at aerosolerne rammer mere præcist, og at der bruges mindre væske til hver behandling. Ifølge den danske agent rammer 99 % af aerosolen kunden, og der bruges kun 15 ml væske per behandling. Aerosoldråberne er 10 gange mindre end i 3. generationskabinerne.

Kunden står på to metalplader med jordforbindelse, således at væsken rammer kunden meget præcist ved hjælp af elektrostatiske kræfter.

3.1.3.2 Forberedelse

Kunden tager tøj og smykker af og fjerner evt. makeup. Eventuelt tages hætte og papirtrusser på. Hætten trækkes ned over håret, så den dækker alt hår, og trækkes herefter tilbage så hårgrænsen og ørerne frilægges med en hårkant på ca. 1 centimeter.

3.1.3.3 Spraybehandling

Kunden står med front mod sprøjtetårnet med fødderne placeret på to metalplader med jordforbindelse og trykker på startknappen. Tårnets dysser sprøjter væske i 2, 2½ eller 3 sekunder på kunden. Kunden vender sig med ryggen mod sprøjtetårnet og der bliver atter sprøjtet i 2, 2½ eller 3 sekunder. Kunden bliver instrueret under hele forløbet via højtalere i den åbne kabine. Behandlingen tager i alt 4½-6½ sekunder inklusive den tid det tager for kunden til at vende sig om.

3.1.3.4 Producentens sikkerhedsanvisninger

Producenten anbefaler i materialet til operatørerne at anbefale kunderne at bruge engangstrusser, næsefiltre og øjenbeskyttelse.

3.2 Sikkerhedsanvisninger

3.2.1 Generelt om virksomheders sikkerhedsanvisninger

Uanset hvilken salon man besøger er operatørernes instruktion til kunder relativt enslydende. De fleste steder anbefaler man kunderne:

  • at undlade at inhalere sprøjtetågerne
  • at lukke øjnene og munden mens der bliver sprøjtet

I forbindelse med manuel påføring giver en producent følgende anvisninger til operatørerne:

”Separat udsugning er ikke nødvendig, men sprayes mere end 5 kunder om dagen bør en ekstern udsugning eller en udsugningsstand med indbygget filter anvendes. Operatøren bør bære støvmaske i tilfælde af, at der anvendes et manuelt spraysystem eller, at operatøren er til stede under udførelsen af autospray” (2).

En anden producent anbefaler til gravide kvinder: ” Tanning Spray er et ikke-giftigt, fødevaregodkendt produkt. Selv om producenten ikke har modtaget information fra nogen sundhedsmyndighed, der indikerer skadelige effekter på gravide, anbefales de at konsultere deres læge, før de modtager en behandling med selvbrunerprodukter i kabiner” (3).

Samme producent anbefaler til diabetikere: ” [producenten] har ikke modtaget besked fra nogen sundhedsmyndighed, der indikerer en risiko for en diabetiker. Producenten anbefaler dog enhver med en medicinsk lidelse at konsultere deres læge, før de modtager en behandling med selvbrunere i kabiner”(3).

3.2.2 Myndigheders sikkerhedsanvisninger

Som følge af den øgede popularitet af selvbrunerkabiner anbefaler US Food and Drug Administration (FDA), at kunderne skal bede om særlig beskyttelse med henblik på at undgå eksponering af øjne, læber og slimhinder og at forebygge indånding/indtagelse ved fx at bede om næsefiltre.

3.2.3 Personalets vejledning til kunder

De fleste producenter af selvbrunende kabiner har deres egen hjemmeside, hvor de offentliggør instruktioner og anbefalinger til kunder i form af besvarelser af ”de oftest stillede spørgsmål”. Operatørerne undervises i de samme sikkerhedsanvisninger og i, hvordan de besvarer spørgsmål. I forbindelse med kundens førstegangsbesøg stiller operatøren typisk følgende sundhedsrelaterede spørgsmål til kunden (1):

Er kunden klar over, hvordan selvbrunere virker?
Dette giver operatøren muligheden for at forklare hvordan DHA virker.

Hvilken hudfarve har kunden normalt (lys, medium, mørk)?
Jo mørkere hudfarve desto større effekt har DHA.

Hvilken hudtype har kunden (tør, normal, fedtet)?
Jo mere tør huden er, desto mere effektivt vil DHA penetrere huden. Det betyder også, at tørre hudområder som fx fødder, hæle, knæ, albuer, hænder og fingerspidser får mørke plamager på de tørre områder. Tørre områder foreslås beskyttet med barrierecreme inden spraybehandlingen gennemføres.

Skal kunden være brun til en bestemt anledning?
Hvis kunden skal på ferie bør salonmedarbejderen nævne, at selvbruner ikke giver beskyttelse mod solen.

Bruger kunden solarium?
Hvis kunden ønsker at kombinere solarium og selvbruner, anbefaler salonmedarbejderne/producenterne kunden at gå i solarium inden selvbrunerbehandlingen. Dette skyldes dels at opvarmningen af kundens krop vil åbne porerne og gøre huden mere modtagelig for DHA, samt det at kunden skal undgå at svede umiddelbart efter påførelsen af DHA.

Lider kunden af astma?
Enkelte astmatikere kan også være allergiske for DHA. Selv om kunderne bliver bedt om ikke at inhalere DHA, så anbefaler salonmedarbejderne/ producenterne kunden at medbringe sin inhalator, hvis uheldet skulle være ude. Visse udbydere af selvbruning beder også astmatiske kunder om at rådføre sig med egen læge før behandling.

Er kunden gravid?
Gravide kunder anbefales ikke at anvende selvbrunere de første 12 uger af graviditeten.

Ammer kunden?
Ammende mødre bedes tildække barmen under behandlingen, så det sikres at barnet ikke indtager rester af DHA.

Har kunden meget sensitiv hud?
Hvis ja, og kunden ikke tidligere har prøvet DHA, kan det være en god idé at lave en lille test (typisk bag ved øret) for at undersøge om huden reagerer negativt på DHA.

Har kunden en hudlidelse?
Hvis kunden har en hudlidelse som fx psoriasis eller eksem vil DHA pga. tør hud penetrere disse områder mere intensivt. Områderne kan beskyttes med barrierecreme, men er lidelsen meget udbredt, bør kunden rådgives til ikke at anvende selvbruner.

Har kunden sår?
Åbne sår beskyttes med plaster og sårskorper beskyttes med barrierecreme.

Vil kunden købe et næsefilter?
Kunden skal gøres opmærksom på, at DHA ikke bør indåndes. Operatøren kan derfor tilbyde kunden et næsefilter, som kunden kan trække vejret igennem under behandlingen.

Figur 3.4 næsefiltre

Figur 3.4 næsefiltre

I USA udbyder the National Tanning Training Institute kurser, der fører til certificering. Dette er populært, da visse stater i USA kræver uddannelse af personalet før udstedelse af licenser til skønhedssaloner (1).

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.