Vurdering af DHA i selvbrunende produkter der sprayes på i kabiner

4 Indholdsstoffer i produkter

Antallet af selvbrunerprodukter på markedet stiger, samtidig med at flere producenter af selvbrunerkabiner producerer deres egne produkter. De produkter, som er vurderet i dette projekt, er vandbaserede med et vandindhold på 75-85 %.  Ved gennemgang af de oplysninger, der er fundet på emballager, på hjemmesider, uddelte patenter (4) etc. fremkom følgende oplysninger om 15 selvbrunerprodukter til sprayapplicering på markedet. DHA, bronzere og befugtere er de oftest forekommende indholdsstoffer i denne type af kommercielt tilgængelige selvbrunerprodukter. De resterende indholdsstoffer nævnt i punkt 4-11 nedenfor er almindelige i mange selvbrunende produkter.

  1. Dihydroxyacetone (DHA). Almindelige selvbrunende midler indeholder typisk 3-14 % DHA. Selvbrunere, der sælges i håndkøb, indeholder lavere koncentration af DHA (typisk 3-5 %) end de selvbrunerprodukter, der bruges i professionelle sprøjtekabiner (typisk 8-14 %). De højeste koncentrationer findes i de midler, der bruges i forbindelse med de moderne sprøjtekabiner, hvor væskeforbruget reduceres, og koncentrationen af DHA øges for at opnå øget bruningseffekt (1).
     
  2. Bronzere. Mange selvbrunere indeholder et almindeligt farvestof (bronzer), der straks ved påføringen farver huden brun. Det tjener det formål, at man nemt kan se hvor selvbrunerprodukter er påført og derved undgå ”helligdage”, dvs. områder uden DHA. Mange kunder synes tillige godt om, at de kan se en øjeblikkelig effekt. Det er væsentligt at understrege, at bronzeren ikke har nogen indvirkning på selvbrunerprodukters egentlige effekt. Bronzeren vaskes af første gang kunden går i bad. De mest almindelige stoffer, som bruges som bronzere og som er beskrevet i patenterne er karamel, Carmine (CI 75470) og diverse nøddeolier fra fx kastanjer og valnødder.
     
  3. Befugtere bruges også af de fleste producenter. Mest almindelige er glycerin og diverse planteekstrakter, fx aloe og glycerin.
     
  4. Erythrulose findes i visse selvbrunerprodukter som aktiv selvbrunende stof, enten alene eller i kombination med DHA.
     
  5. Parfumer fx Cinnamyl Alcohol, Citral, Citronellol, Dipentene, Geraniol, Hexyl Cinnamaldehyde, Hydroxycittronellal, Lilial, Linalool.
     
  6. UV-filtre (4,5).
    1. Ikke kvælstofholdige: fx Dicaprylyl Ether (CETIOL OE).
    2. UV B filter: Ethylhexyl Methoxycinnamate, Methylbenzyliden Camphor,
    3. UV A filtre: Benzophenon-3, Butyl Methoxydibenzoylmethan (AVOBENZONE).
       
  7. Konserveringsmidler: Parabener (methyl-, ethyl- og propylparaben er fundet i flere produkter) og phenoxyethanol (4).
     
  8. Fortykkelsesmidler. Cellulose ethere og xanthangummi anvendes ofte (4).
     
  9. Emulgatorer. Silikoner, sesquioleater, sorbitanester, alkoxylerede sorbitan og fedtsyreester, alkoxylerede mono-, di- og triglycerider, alkoxylerede polymerer, alkoxylerede fedtalkoholer, fedtsyrer, estre og ethere af naturlige oliederivater bruges ofte.
     
  10. Vitaminer: A, E og C.

I kapitel 5 er opstillet en toksikologisk profil af DHA samt korte profiler af erythrulose, ethoxydiglykol, phenoxyethanol, glycerin, polysorbater/sorbitan estre, parabener og PCA/Natrium PCA. Nævnte stoffer er udvalgt på baggrund af forekomsten i flere af de fundne selvbrunere.

 



Version 1.0 Juli 2006, © Miljøstyrelsen.