Etablering af badevandsprofiler og varslingssystemer i henhold til EU's nye badevandsdirektiv

Forord

Et nyt badevandsdirektiv er under vedtagelse i EU. Der er på nuværende tidspunkt opnået politisk enighed i Rådet for den Europæiske Union om indholdet, men der mangler stadig den endelige godkendelse i Europa-Parlamentet. Det kan derfor ikke afvises, at der kan forekomme ændringer i det endelige direktiv, når direktivet som planlagt godkendes i starten af år 2006. Det er imidlertid sikkert, at nøgleelementet i det nye direktiv er en mere (pro)aktiv badevandsforvaltning. Det er også afgjort, at Badevandsprofiler og Badevandsvarsling er væsentlige komponenter for at opnå dette.

Miljøstyrelsen har derfor bedt DHI – Institut for Vand og Miljø om at beskrive de to delkomponenter: badevandsprofiler samt badevandsvarsling; specielt med henblik på at identificere mulige metoder til implementering af det nye direktiv for danske badevande.

Nærværende rapport beskriver selve direktivet med fokus på badevands­profiler og badevandsvarsling. Kapitel 2 omhandler etablering og beskrivelse af badevandsprofiler. Specielt diskuteres og opstilles kriterier for, at flere badesteder kan sammenlægges under én fælles badevandsprofil. I Kapitel 3 beskrives varslinger af badevandsforurening i forbindelse med korttidsforurening og indeholder eksempler på badevandsvarslingssystemer på forskellige tekniske niveauer. Slutteligt omtales forskellige muligheder for

information af brugerne (kapitel 4) samt en interviewundersøgelse, der er gennemført for at give et billede af den nuværende status i kommunerne med hensyn til information og varsling af brugerne.

Rapporten er udarbejdet af Anders Christian Erichsen, Hanne Kaas, Jesper Dannisøe, Ole Mark og Claus Jørgensen fra DHI - Institut for Vand og Miljø.

Projektet er udført i perioden juni 2004 til juni 2005, og der har været nedsat følgende styregruppe:

Linda Bagge Miljøstyrelsen (formand)
Torben Wallach Miljøstyrelsen
Bo Skovmark Nordjyllands Amt
Henrik Kirkeby Embedslæge, Sønderjyllands Amt
Jan Burgdorf Nielsen Miljøkontrollen, Københavns kommune
Mikal Holt Jensen Friluftsrådet

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.