Genanvendelse i LCA - systemudvidelse

1 Forord

Livscyklusvurderinger anvendes i stigende omfang som beslutningsstøtte af myndigheder og private virksomheder til at vurdere de miljømæssige konsekvenser at et givet initiativ. Der findes en lang række metodebeskrivelser på både det overordnede og det detaljerede niveau, men det er alligevel ofte vanskeligt at træffe de valg, der er forudsætningen for et brugbart resultat.

Denne vejledning giver en overordnet beskrivelse af, hvordan tankegangen bag de første og væsentlige valg bør være, set i forhold til den danske UMIP-metode til LCA (UMIP = Udvikling af Miljøvenlige IndustriProdukter). Derefter giver vejledningen en række forslag til, hvordan denne tankegang udmøntes konkret, når der er tale om produktsystemer hvor materialerne pap/papir, plast, kobber og aluminium indgår. Vejledningen sætter derfor ikke-eksperter indenfor LCA i stand til at fokusere systembeskrivelser, dataindsamling og databearbejdning allerede fra starten af et LCA-arbejde.

Vejledningen afspejler i udstrakt grad den udvikling, der har været på LCA-området i Danmark, specielt omkring forståelsen af markedet for primære og sekundære materialer. Markedsudviklingen er dog lige så dynamisk som LCA-udviklingen, og vejledningens informationer er derfor ikke evigt gyldige.

Vejledningen er blevet til i samarbejde mellem FORCE Technology i Danmark og CIT Ekologik i Sverige. Undervejs har udkast været præsenteret for interessenter på to workshops, ligesom indholdet har været diskuteret med danske og internationale LCA-eksperter samt repræsentanter fra Miljøstyrelsen. Der er i videst muligt omfang taget hensyn til de synspunkter, der er fremkommet, men det skal dog fremhæves at koordinering med den sideløbende danske udvikling indenfor LCA har haft den højeste prioritet i den endelige version. Her har specielt Henrik Wenzel fra Institut for Produktion og Ledelse på Danmarks Tekniske Universitet været uhyre hjælpsom med hensyn til både at komme med konkrete tekstforslag, inspirere og kvalitetssikre. Uden hans indsats var vejledningen blevet endnu mere forsinket end tilfældet er, ligesom kvaliteten sandsynligvis også ville være blevet dårligere.

En tak skal også rettes til Tomas Ekvall fra Chalmers Industriteknik i Sverige, der både har hjulpet med konkrete anvisninger og generel rådgivning i processen. Også en tak til Niels Frees fra Institut for Produktudvikling, der ligesom Henrik Wenzel har været reviewer på det endelige udkast efter at have fungeret som diskussionspartner i processen.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.