Bekæmpelse af stor nåletræsnudebille uden pesticider

1 Formål og hypoteser

Det er projektets overordnede mål at finde metoder til håndtering af problemer med stor nåletræsnudebille, Hylobius abietis, i en tid, hvor adgangen til anvendelse af insekticider bliver begrænset eller helt ophører. For det praktiske skovbrug savnes desuden i øjeblikket baggrund for at rådgive vedrørende beskyttelsesbehov og en vurdering af alternative afværge-foranstaltninger overfor Hylobius-problemer ved tilplantning efter stormfald og ved almindelig foryngelse. Projektet vil tilvejebringe dette grundlag og desuden gøre det muligt at inddrage hensynet til Hylobius-risikoen i de fremtidige drifts- og hugstplaner.

Projektet bygger på to hypoteser:

  1. At det er muligt under danske forhold at reducere skadetrykket til et acceptabelt niveau ved en kombination af alternative afværgemetoder (mekaniske/fysiske barrierer) med forskellige kulturmæssige modforholdsregler (skærmstilling, kvasrydning, stødfræsning, dybdepløjning).
  2. At der er en sammenhæng mellem snudebillernes yngleforhold og det skadetryk, som de udøver på nykulturer.

Vi vil teste den første hypotese ved at undersøge og demonstrere sammenhængen mellem angrebstæthed og kulturforberedelsen i kombination med afværgemetoder.

Vi vil teste den anden hypotese ved at undersøge relationen mellem hugststyrke (tætheden og størrelsen af friske stød), afstand mellem hugstflader og Hylobius-skadetryk på nyplantede kulturer.

Resultaterne fra undersøgelser retter sig mod en umiddelbar anvendelse i forbindelse med tilplantningen efter stormfald. Erfaringerne vil desuden kunne bruges i fremtidige plantningskulturer, hvori nåletræ indgår.

Det er en central del af projektet at foretage en økonomisk vurdering af metoderne på baggrund af disses effektivitet.

 



Version 1.0 September 2006, © Miljøstyrelsen.