Undersøgelse af udenlandske erfaringer med klimatilpasning - Bilagsrapport

11 Andre internationale organisationer

Dette notat er en del af afrapporteringen af erfaringerne med klimatilpasning i internationale organisationer.

Der er udarbejdet tre notater om internationale erfaringer på overnationalt niveau:

•  UNFCCC/IPCC

•  EU/EEA

•  Andre internationale organisationer

Hvert notat har til hensigt at præsentere en kort oversigt over:

•  Organisationernes mandat og rolle i klimatilpasningssammenhæng.

•  De vigtigste initiativer og aktiviteter i relation til klimatilpasning.

En del af det arbejde, der foregår i de behandlede internationale fora vil bestå i indsamling, og analyse af nationale aktiviteter og erfaringer. Disse nationale erfaringer er ikke behandlet i dette notat, men dækkes i gennemgangen af de udvalgte enkeltlande.

11.1 OECD

11.1.1 Rolle og mandat i klimatilpasningssammenhæng

OECDs mål på klimaområdet er at støtte medlemslandenes gennemførelse af effektive og virksomme politikker på klimaområdet gennem politisk relevant forskning og analyser. OECDs klimaprogram beskæftiger sig både med emissionsbegrænsninger; tilpasningspolitikker; sammenhængene mellem bæredygtighed og klimaændringer; samt måder at nå langsigtede politiske målsætninger på klimaområdet.

OECDs aktiviteter inden for klimatilpasning fokuserede tidligere på U-landene, men dette har ændret sig i de senere år.

11.1.2 Tilpasningsrelaterede aktiviteter

Formålet med OECDs aktiviteter under overskriften "Climate Change Policies: Analytical and Framework Issues" har været at etablere en konceptuel ramme for at vurdere fordelene ved klimapolitikker. Arbejdet har både omfattet tilpasning og emissionsreduktion over forskellige tidshorisonter.

Blandt de analyserede emner kan nævnes:

•  Samspillet mellem politikker for tilpasning og emissionsbegrænsning

•  Fordelingsmæssige aspekter af klimaeffekter

•  Omkostninger og fordele ved klimapolitikker - målemetoder og politiske forhold

•  Håndtering af klimarisici

•  Estimering af ikke-markedsmæssige effekter af klimaændringer og klimapolitikker.

I forbindelse med disse aktiviteter er identificeret nogle særlige udfordringer, der skyldes den høje grad af usikkerhed på klimaområdet:

•  Vurderingen og værdisætning af effekter er usikker, bl.a. fordi mange kategorier af effekter ikke er blevet undersøgt

•  Konsekvensvurderinger undersøger ofte kun konsekvenser af gennemsnitlige klimaændringer og ikke ændringer i variabilitet og hyppigheden af ekstreme hændelser eller pludselige ændringer

Et af de konkrete resultat af det analytiske arbejde er rapporten "The Benefits of Climate Change Policies: Analytical and Framework Issues", som bl.a. beskæftiger sig med metodiske problemstillinger i velfærdsøkonomiske analyser af fordele og omkostninger ved tilpasningstiltag givet den betydelige usikkerhed om de fremtidige klimaændringer (se rapport).

11.2 Verdensbanken

11.2.1 Rolle og mandat i klimatilpasningssammenhæng

Verdensbanken er en central aktør i den internationale bistand til U-landenes aktiviteter på klimaområdet. Verdensbanken er et af de tre "implementing agencies" for initiativer finansieret af den Globale Miljøfacilitet GEF. GEF er kanal for finansiering under bl.a. Klimakonventionen og Montreal-protokollen.

11.2.2 Tilpasningsrelaterede aktiviteter

Verdensbankens tilpasningsrelaterede aktiviteter fokuserer naturligt nok på U-landene. Bankens miljøstrategi fra 2001 indeholder et afsnit om klimaændringer, der bl.a. indeholder følgende:

•  En anerkendelse af, at klimatilpasning er en langsigtet proces, der skal indarbejdes i Bankens generelle aktiviteter

•  Fokus på at forbedre forståelsen af de potentielle effekter af klimaændringer og på "win-win"-initiativer, der reducerer sårbarheden over for det nuværende klima og fremtidige klimaændringer

•  Planer om at yde støtte til landenes udvikling af kapacitet inden for klimatilpasning

•  En registrering af, at de seneste årtier har vist, at sårbarheden over for ekstreme vejrhændelser er øget markant, delvis som resultat af befolkningstilvækst samt udviklings- og bosætningsmønstre. Det har ført til større ødelæggelse af naturlig, social og fysisk kapital

•  Mange af de mest sårbare lande er allerede udsatte under de nuværende klimaforhold. Derfor vil der være et stort sammenfald mellem tiltag, der kan forbedre landenes tilpasningsevne på langt sigt og tiltag, der kan hjælpe landene med at håndtere det nuværende klima.

•  En hensigtserklæring om at udvikle redskaber til at inddrage klimarisici i økonomiske analyser.

11.2.3 Risikohåndtering

I rapporten "Look Before You Leap" fra 2004 præsenteres en risikohåndterings-tilgang. Det foreslås, at klimamæssig risikovurdering gøres til en rutinemæssig del af Bankens aktiviteter inden for områder med betydelige klimarisici.

I første omgang foreslås anvendt et screeningsværktøj, der kan identificere de projekter, der bør underkastes en nærmere risikovurdering. Også på landeniveau skal klimarelaterede risici vurderes på linje med andre landerisici og afspejles i sektor- og landestrategier.

11.2.4 Review af Verdensbankens portefølje

I 1999 gennemførtes et review af en del af Verdensbankens portefølje af projekter og klientlande med henblik på at vurdere deres sårbarhed over for klimaændringer.

Analysen konkluderede, at der eksisterer betydelige risici både på kort og langt sigt, og klimatilpasning præsenteres som en integreret del af udviklingsarbejdet.

Desuden er der gennemført et antal særlige tilpasningsstudier for Stillehavsøerne, Caribien og Bangladesh.

11.3 WHO

11.3.1 Rolle og mandat i klimatilpasningssammenhæng

WHO har beskrevet sin rolle på klimaområdet som omfattende aktiviteter inden for tre områder, ofte udført i partnerskab med andre internationale organisationer såsom World Meteorological Organization (WMO) og UNEP:

•  Input til politiske anbefalinger og støtte til beslutningstagning

•  Udvikling af forsknings- og informationsnetværk

•  Teknisk assistance til kapacitetsopbygning i de berørte lande

11.3.2 Tilpasningsrelaterede aktiviteter

11.3.2.1 Climate Change and Human Health - Risks and Responses

I 2003 udgav WHO sammen med WMO og UNEP rapporten "Climate Change and Human Health - Risks and Responses". Rapporten er primært en gennemgang af de centrale problemstillinger og udfordringer på sundhedsområdet som følge af klimaændringer.

11.3.2.2 Using climate to predict disease outbreaks: a review

Studiet evaluerer det eksisterende og fremtidige potentiale for klimabaserede "early-warning"-systemer som et redskab til at forudsige epidemier.

11.3.2.3 Climate Change and Adaptation Strategies for Human Health (cCASHh).

Projektet gennemføres af WHOs europæiske kontor med støtte fra EU's rammeprogram for forskning.

Projektet undersøger nogle af de måder, hvorpå klimaændringer påvirker sundheden. Aktiviteterne er en kombination af effekt- og tilpasningsstudier for fire potentielle klimarelaterede sundhedseffekter:

•  Dødelighed og sygelighed i forbindelse med varme og kulde

•  Dødelighed og sygelighed i forbindelse med ekstreme vejrhændelser

•  Vektorbårne sygdomme

•  Vand- og fødevarebårne sygdomme

For hvert område udarbejdes en epidemiologisk (sårbarheds-) vurdering, en økonomisk analyse og en politisk analyse.

11.4 UNEP

11.4.1 Rolle og mandat i klimatilpasningssammenhæng

UNEP er en central aktør i den internationale bistand til U-landenes aktiviteter på klimaområdet. UNEP er et af de tre "implementing agencies" for initiativer finansieret af den Globale Miljøfacilitet GEF.

11.4.2 Tilpasningsrelaterede aktiviteter

UNEP er involveret i mange af de aktiviteter, der er beskrevet i notatet om UNFCCC/IPCC. UNEP's øverste organ har besluttet, at hovedprioriteten i organisationens arbejde med kapacitetsopbygning på klimaområdet skal være at støtte U-landenes tilpasnings-kapacitet gennem nationale og regionale projektaktiviteter.

I den sammenhæng er der gennemført træning og workshops i sårbarheds- og tilpasningsspørgsmål i forskellige lande, bl.a. Tanzania, Forenede Arabiske Emirater og Kenya.

11.5 UNDP

11.5.1 Rolle og mandat i klimatilpasningssammenhæng

UNDP er en central aktør i den internationale bistand til U-landenes aktiviteter på klimaområdet. UNDP er et af de tre "implementing agencies" for initiativer finansieret af den Globale Miljøfacilitet GEF.

11.5.2 Tilpasningsrelaterede aktiviteter

UNDPs primære aktiviteter inden for tilpasningsområdet er begge beskrevet i notatet om UNFCC/IPCC:

•  The National Adaptation Programme of Action (NAPA)

•  Adaptation Policy Frameworks

Endvidere støtter UNDP med GEF-finansiering U-landenes udarbejdelse af nationale kommunikationer, hvor tilpasning spiller en betydelig rolle. I forbindelse med denne støtte vil der ofte være et betydeligt element af teknisk support og kapacitetsopbygning af nationale myndigheder og centrale institutioner.

11.6 Kilder

11.6.1 OECD

1  OECD (2004): The Benefits of Climate Change Policies: Analytical and Framework Issues.

2  Richard S.J. Tol, Thomas E. Downing, Onno J. Kuik and Joel B. Smith (2003): Distributional Aspects of Climate Change Impacts, OECD. http://www.oecd.org/dataoecd/7/14/2483223.pdf.

3  John M. Callaway (2003): Adaptation benefits and costs – measurement and policy issues, OECD. http://www.oecd.org/dataoecd/9/58/2482290.pdf

11.6.2 Verdensbanken

1  Ian Burton and Maarten van Aalst (2004): Look Before You Leap - A Risk Management Approach for Incorporating Climate Change Adaptation in World Bank Operations. http://lnweb18.worldbank.org/ESSD/envext.nsf/
46ByDocName/LookBeforeYouLeap
ARiskManagementApproachforIncorporating
ClimateChangeAdaptationinWorld
BankOperations/$FILE/LookBeforeYouLeapCCteam2004.pdf

2  Ajay Mathur, Ian Burton, and Maarten van Aalst (eds.) (2004): An Adaptation Mosaic - A sample of the Emerging World Bank Work in Climate Change Adaptation - Final Draft, World Bank. http://lnweb18.worldbank.org/ESSD/envext.nsf/
46ByDocName/AnAdaptationMosaicA
SampleoftheEmergingWorldBankWorkinClimateChangeAdaptationPart1/
$FILE/AnAdaptationMosaicCCteam2004part1.pdf

3  Ian Burton and Maarten van Aalst (1999): Come hell or high water - integrating climate change vulnerability and adaption into Bank work, World Bank. http://www-wds.worldbank.org/servlet/WDS_IBank_Servlet?
pcont=details&eid=000094946_00080105305243
.

11.6.3 WHO

1  WHO (2003): Climate change and human health : risks and responses. Summary. http://www.who.int/globalchange/publications/cchhsummary/en/

11.6.4 Diverse

1  2003: Poverty and Climate Change: Reducing the Vulnerability of the Poor through Adaptation. Udgivere: World Bank; African Development Bank; Asian Development Bank; DFID UK; DG Development, European Commission; Federal Ministry for Economic Cooperation and Development, Germany; Ministry of Foreign Affairs - Development Cooperation, The Netherlands; OECD; UNDP; UNEP. http://www.google.com/search?hl=en&lr=&as_qdr=all&q
=%22Poverty+and+Climate+Change%3A+
Reducing+the+Vulnerability+of+
the+Poor+through+Adaptation%22&btnG=Search

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.