Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i massageolier

1 Indledning

Dette kortlægningsprojekt omfatter massageolier, der markedsføres til brug for almindeligt velvære og til spædbørn.

Massageolie (inkl. babyolier) påføres alle huden på et større eller mindre areal og er ikke beregnet til at vaskes af. Massageolier dækker både produkter til generel anvendelse på hele kroppen og produkter, hvis anvendelse er specificeret til indgnidning på specielle områder fx hvor der er cellulitis eller strækmærker i huden. Da massageolier anvendes på huden og kan virke hudplejende vil bestemmelserne i kosmetiklovgivningen generelt være relevante for disse produkter. Hvis produktet markedsføres med en helbredende eller lindrende virkning, kan det være reglerne for lægemidler, der skal overholdes. Massageolier til muskelsmerter og almindeligt velvære indeholder ofte æteriske olier eller udtræk fra planter. For eksempel er kanel-, pebermynteolie og kamfer kendte varmegivende stoffer i denne type af produkter, og fx citronolier anvendes ofte for deres friske duft. Erotiske massageolier er ofte parfumerede og markedsføres til anvendelse på kønsområder med tynd og rigt vaskulariseret hud, med glideegenskaber, smag, eller givende en ”varm fornemmelse”. Hvis produktet vurderes hverken at være kosmetik eller et lægemiddel, f.eks. hvis det udelukkende skal anvendes med henblik på at give følelsen af velvære, vil lov om kemiske stoffer og produkter være gældende og bl.a. give retningslinjer for klassificering og mærkning af produktet. Uanset hvilken lovgivning produkterne falder under, påsmøres de alle huden og må ikke udgøre en sundhedsmæssig risiko for brugerne, når de anvendes.

Eventuelt indhold af uønskede komponenter og sensibiliserende duftstoffer skal tages i betragtning ved en sundhedsmæssig vurdering af massageolier. På grund af massageoliers lighed med kosmetiske produkter er det relevant at få kortlagt markedet for denne produktgruppe og undersøge, om produkterne lever op til de sundhedsmæssige krav, der stilles til kosmetik.

Mange af de 26 allergene duftstoffer, der er deklarationspligtige iht. bilag 3 i kosmetikbekendtgørelsen (1), findes i populære dufte og naturligt i forskellige plante- ekstrakter/olier. Høje mængder af velduftende æteriske olier i massageolier kan derfor formodes at indeholde mængder af allergene duftstoffer, der er sundhedsmæssigt betænkelige.

For at få et overblik over, hvilke indholdsstoffer, og specielt hvilke olier, der anvendes i massageolier i dag, omfatter nærværende projekt en kortlægning af markedet og samtidig en vurdering af eventuelle sundhedsmæssige påvirkninger, produkterne kan have på brugeren. Endvidere vil projektet omfatte en gennemgang af produkternes mærkning og eventuelle anprisning.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.