Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i massageolier

4 Analyseprogram

4.1 Analyseprogram

Analyseprogrammet er opstillet med det formål at undersøge de massage-, baby- og kropsolier samt æteriske olier, der er mest udbredt på markedet og dermed formodes at nå det bredeste udsnit af forbrugere.

4.1.1 Udvælgelse til analyse

Ved udvælgelsen af produkterne blev det tilstræbt at undersøge de produkter og æteriske olier, der er mest udbredt på markedet for derved at nå det bredeste udsnit af forbrugere. Der blev desuden lagt vægt på, at produkter både til børn og voksne blev omfattet af undersøgelsen, og at de forskellige produkttyper, der findes til krop og massage, blev repræsenteret. Der blev derfor udvalgt æteriske olier, der er beregnet til at blande i olier til brug ved massage, produkter markedsført som massageolie, produkter markedsført til babymassage og produkter markedsført som både krops- og massageolie eller kun kropsolie produkter.

De udvalgte 16 produkter blev alle analyseret for de 26 parfumestoffer, som anses for at være allergifremkaldende i Europa (8). Blandt disse blev tre produkter også udvalgt til analyse for methyleugenol, da der ifølge deres etiket bl.a. var rosenduft i produktet.

Desuden blev andre 2 af de 16 produkter analyseret for indhold af methylsalicylat, da der var angivelser om indhold af birkeekstrakt. Endelig blev 2 andre produkter analyseret for indhold af safrol, da der var angivelser om indhold af rosmarin.

Perubalsam er en blanding af kemiske stoffer, heriblandt vanillin og benzylcinnamat. I et af produkterne var det relevant at undersøge for indhold af vanillin for derved at bestemme indholdet af perubalsam nærmere.

Følgende analyser blev udført:

  • 26 parfumestoffer:

16 produkter , heraf 7 massageolier, 2 babyolier, 3 kropsolier og 4 æteriske olier. Problematiske stoffer i citrusolier er dækket ind under denne analyse.

  • methyleugenol:

4 produkter med rosenduft heraf 1 massageolie, 1 kropsolie, 1 oliefortyndet æterisk olie og en naturidentisk duftolie.

  • methylsalicylat:

2 produkter med indhold af birkeekstrakt, heraf 1 massageolie og 1 kropsolie.

  • safrol:

2 produkter med indhold af rosmarin, heraf 1 kropsolie og 1 æterisk olie.

  • Perubalsam:

1 massageolie undersøges for indhold af perubalsam.

4.2 Analysemetoder

4.2.1 Methyleugenol, Methylsalicylat og Safrol

En delprøve af produktet ekstraheres med dichlormethan i en time på rystebord og henstår natten over. En delprøve af ekstraktet udtages og analyseres direkte ved kombineret gaschromatografi og massespektrometri (GC/MS). Indholdet beregnes kvantitativt.

Analyseusikkerheden er 10-15 % RSD. Analyserne er udført som ægte dobbeltbestemmelser. Detektionsgrænsen er 10-20 mg/kg.

4.2.2 Duftstoffer

En delprøve af produktet udtages og ekstraheres med vand og tert-butylmethylether vha. udrystning, opvarmning, afkøling og henstand i løbet af ca. 16 timer. En delprøve af ekstraktet udtages og analyseres direkte ved kombineret gaskromatografi og massespektrometri (GC/MS). Analyserne udføres som ægte dobbeltbestemmelser. Detektionsgrænsen er 10 mg/kg, og analyseusikkerheden er 10-15 % RSD.

For Oak moss extract og Tree moss extract kan der ikke fastsættes en detektionsgrænse, idet der er tale om naturlige ekstrakter med mange komponenter og ikke udelukkende ét rent stof. Da disse naturlige ekstrakters indhold varierer kan en eksakt detektionsgrænse ikke beregnes. I stedet angives grænsen som ”Ikke påvist”.

4.2.3 Perubalsam

Perubalsam er en blanding af kemiske stoffer. Blandingen er af naturlig oprindelse, og vil derfor være af varierende indhold kvalitativt og kvantitativt. Det er derfor vanskeligt at bestemme specifikke markørstoffer, der er tilstede i blandingen kvalitativt og kvantitativt.

I denne forbindelse er der i chromatogrammet for prøve 8 fra analysen for methyleugenol, søgt efter en påvisning af henholdsvis vanillin og benzosyre.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.