Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i massageolier

3 Resultater af Kortlægningen

3.1 Afgrænsning og udtagning af produkter

Massageolier markedsføres til mange forskellige formål og dækker en bred vifte af produkter, der forhandles i detailbutikker, butikskæder og via internettet.

I denne kortlægning fokuseres hovedsageligt på produkter til brug for almindeligt velvære og til spædbørn. Hermed udelukkes produkter, der markedsføres specifikt til fx erotiske formål og til anvendelse ved muskelsmerter og -ømhed.

For produkter, der markedsføres til spædbørn, er der fokuseret på, at produktet markedsføres som en olie, og ikke nødvendigvis en massageolie. Herved er der for denne målgruppe også omfattet fx badeolier.

3.1.1 Afgrænsning af massageolier i projektet

Massageolier er i denne opgave defineret som oliebaserede produkter til påføring på huden, og hvis formål er at yde forbrugeren velvære.

Massageolier dækker både produkter til generel anvendelse på hele kroppen og produkter, hvis anvendelse er specificeret til indgnidning på specielle områder, fx hvor der er cellulitis eller strækmærker i huden.

Der blev ved besøg i butikkerne fundet en gruppe af olier med betegnelsen ’kropsolier’ eller ’body oils’. Disse olier markedsføres som en type af body lotion til anvendelse på tør hud, eventuelt lige efter bad. Da disse produkter markedsføres som givende velvære til forbrugeren, vurderes det, at forbrugere samtidig også vil kunne anvende disse produkter til massage, hvorfor denne produkttype også er omfattet af kortlægningen. Endvidere oplevedes det, at man i mange tilfælde vil få ’kropsolier’ præsenteret som værende egnet til massage ved forespørgsel i forretningen. Nogle kropsolier er i annoncemateriale også set markedsført som massageolier.

Æteriske olier er desuden taget med i kortlægningen, da disse forhandles til brug i massageolier ved opblanding i en grundolie.

Syv massageolier, der markedsføres til børn, er tidligere sundhedsmæssigt vurderet af Informationscenteret for Miljø og Sundhed (IMS). Disse produkter er ikke omfattet af denne kortlægning (2).

3.1.2 Produkttyper

Der synes at være en meget udflydende grænse mellem massage- og kropsolier.

Massage- og kropsolier kan begge anvendes direkte på huden og har tilsyneladende ikke forskellige indholdsstoffer. Æteriske olier derimod bør ikke anvendes direkte på huden men skal opblandes med en grundolie før anvendelse, hvilket også fremgår af vejledningen ved salget.

3.1.2.1 Massageolier

Massageolier til almindeligt velvære markedsføres som massageolier og kan være rene olier eller have en meget sammensat oliefase, der enten er baseret på vegetabilske olier eller, som det ses i en mindre grad, mineralsk olie-baseret.

3.1.2.2 Babyolier

Olier markedsført til babyer kan være både bade-, krops- og massageolie. Produkterne kan være markedsført til almindeligt velvære og til anvendelse på et specifikt areal, fx mavemassageolie. Blandt babyolierne findes hovedparten af de produkter, der har en mineralsk baseret oliesammensætning.

3.1.2.3 Kropsolier

Kropsolier markedsføres som body lotions, og nogle gange som kombinerede krops- og massageolier. Det anbefales at anvende dem på hele kroppen efter bad og på områder med tør hud. Ifølge oplysninger hos butikspersonalet anvendes kropsolier som body lotions, da de trænger hurtigt ind i huden. Kropsolier kaldes derfor også ’tørre olier’. På spørgsmål om, hvorvidt kropsolier kan anvendes til massage, blev det af forskelligt butikspersonale både be- og afkræftet, at kropsolier kan anvendes til dette formål, men de fleste steder blev det bekræftet. Der er ikke fundet eksempler på, at æteriske olier sælges til opblanding i kropsolier. Denne kategori af olier sælges udelukkende som færdigblandede olier.

3.1.2.4 Æteriske olier

Æteriske olier udtrækkes fra plantens blade og blomster, og er oftest stærkt duftende. Æteriske olier til massage skal ikke anvendes alene og er opstillet i butikkerne ved siden af en eller flere forskellige grundolier. Det er meningen, at man køber en eller flere æteriske olier, og selv tilsætter dem grundolien, til man opnår en ønsket duft og koncentration.

Der er under kortlægningen også fundet ’naturidentiske duftolier’ eller syntetisk fremstillede olier. Disse sælges som eller sammen med de ægte æteriske olier. Fremstillingsomkostningerne af syntetiske olier frem for ’ægte’ olier er væsentligt lavere, og man kan derfor ved at anvende syntetiske duftolier med duft af selv eksotiske planter som fx orkidé holde prisen for æteriske olier nede.

3.1.3 Indkøb

3.1.3.1 indkøb

Formålet med indkøbene af massageolier er at identificere og kortlægge udvalget af disse produkter på det danske marked. Da der markedsføres et stort antal af massageolier til brug for alment velvære samt oliebaserede produkter til spædbørn, blev der opstillet en række udvælgelseskriterier for indkøbene.

Det vigtigste kriterium for indkøb var, at ordet ’massage’ fremgik på produktets etiket. Endvidere blev der indkøbt kropsolier og produkter, der kunne kombineres på forskellige måder således, at man selv blander sin massageolie. Denne type produkter består typisk af en eller flere grundolier, der kan tilsættes en eller flere rene, æteriske olier. Alle olier markedsført til børn/spædbørn blev indkøbt med undtagelse af de 7 produkter, der i 2003 allerede er vurderet af IMS.

For nogle produkter, specielt kropsolierne, er indholdsstofferne oplyst på producenternes hjemmeside, og disse produkter er derfor ikke indkøbt, men indgår i nærværende kortlægning.

Med ovennævnte kriterier menes et repræsentativt udsnit af massage- og kropsolier til brug for almindeligt velvære samt olier til spædbørn på det danske marked i foråret 2005 at være indkøbt og/eller kortlagt. Det må dog forventes, at fx professionelle massører og skønhedssaloner anvender specielle produkter, der enten ikke er umiddelbart tilgængelige for den almindelige forbruger eller ligger i en høj prisklasse. Sådanne produkter er ikke medtaget i dette projekt.

Kortlægningen efterlader et indtryk af, at der er hurtig udskiftning af produkter på markedet. Det må derfor antages, at der findes produkter med begrænset udbredelse via salg i specialbutikker som fx skønhedssaloner og helsebutikker, som ikke er kortlagt i dette projekt.

3.1.3.2 Butiksbesøg

Der blev besøgt et antal forskellige butikker. Følgende butikker blev besøgt: 4 materialister, 4 stormagasiner, 3 helsebutikker og 1 apotek.

3.1.3.3 Internet

Der blev i foråret 2005 søgt på danske internetsider for at finde produkter og produktinformationer tilbudt via dette medie. Til søgningen blev der anvendt søgeord som ”massageolie”, ”massage”, ”olier”, ”velvære” og ”babyolie”. Endvidere blev et udvalg af veletablerede parfumehuses danske hjemmesider besøgt udover at være besøgt i stormagasinerne, for at belyse, om disse havde massageolier i deres danske produktsortiment. Massage- eller kropsolier blev kun fundet i 3 velassorterede parfumehuses produktsortiment. Det vurderes derfor, at der er relativt få udbydere af massageolier på det danske marked, og at disse ofte er små udbydere.

3.1.4 Om produkterne

Kortlægningen af massageolier omfatter informationer samlet for 49 produkter.

Der blev indkøbt i alt 28 produkter, hvoraf 15 var massageolier, 6 babyolier, 3 var kropsolier og 4 var æteriske olier i de 12 besøgte butikker. Ud over disse er 21 produkter (12 massageolier, 2 babyolier og 7 kropsolier) inkluderet i kortlægningen af indholdsstoffer, selvom produkterne ikke er indkøbt, da produkternes fulde sammensætning er oplyst på internettet eller salgsmateriale.

Yderligere blev en del produkter identificeret ved besøg i butikkerne, på nettet eller via annoncering. Disse produkter er ikke omfattet af kortlægningen af flere årsager: Produkterne er fundet ved internetsøgning og sælges ikke via detailhandelen eller kun i ganske få butikker i Danmark. Nogle produkter i en produktserie er ikke indkøbt på grund af høj pris og fordi, det blev vurderet, at de dermed har et yderst begrænset marked, eller fordi det blev vurderet, at deres indholdsstoffer blev undersøgt ved indkøb af andre produkter.

De udbudte produkter på markedet i foråret 2005 er en bred vifte af produkter, der spænder fra simple produkter bestående af få indholdsstoffer, fx. ren abrikoskerneolie, til mere sofistikerede produkter bestående af adskillige indholdsstoffer med en yderst sammensat oliefase. Nogle produkter var farveløse og med svag duft, hvor andre produkter havde et klart farvet olieindhold og var stærkt duftende.

I et enkelt tilfælde er der fundet en massagecreme. Denne creme har en meget sammensat fedtfase og et smeltepunkt, der ligger lige over hudens temperatur. Produktet er således fast ved stuetemperatur, men bliver flydende idet man applicerer det på huden og begynder at massere. Ifølge adspurgte massører anvendes denne type produkter ofte til professionel massage med den begrundelse, at produktet er lettere at styre og derfor fx ikke kan løbe ned og ødelægge kundens tøj. Endvidere blev det oplyst, at der professionelt normalt ikke anvendes produkter der dufter. Duften bliver for kraftig at arbejde i over længere perioder, og klienter har forskellig personlig smag mht. hvad der dufter godt. Besøg hos en kiropraktor viste, at han aldrig bruger massageolier eller –creme. I den type behandling anvendes roll-on produkter, der indeholder muskelvarmende ingredienser som fx kamfer.

3.1.4.1 Priser

Ved indkøb er produkternes priser noteret. Prisen per liter af produktet er udregnet på baggrund af udsalgsprisen og den på produktet angivne indholdsvolumen.

Produkterne fordeler sig bredt på en prisskala fra DKK 26,75 for det billigste produkt til DKK 310 for det dyreste. Denne spredning bliver ved omregning til pris per liter for produkterne til en prisspredning på DKK 149,75 for det billigste produkt og DKK 3100 for det dyreste. Prisspredning og gennemsnitspriser er vist i tabel 3-1. Gennemsnitsprisen per liter produkt er baseret på 37 produkter, hvoraf kun de 28 produkter er indkøbt. For de resterende 9 ikke indkøbte produkter er prisen fundet på internettet.

Tabel 3-1 Laveste og højeste priser på de indkøbte massageolier. Laveste og højeste literpris er beregnet på baggrund af indkøbspris og volumenangivelse på produktet. 37 produkter er medtaget i beregningerne – heraf er 28 indkøbt, mens prisen for 9 produkter er fundet på internettet.

Pris Enkelt produkt
(DKK)
Gennemsnit*
(DKK)
Laveste pris/produkt 26,75 102,64
Højeste pris/produkt 310,00
Laveste pris/l 149,75 1054,60
Højeste pris/l 3100,00  

*Gennemsnitsprisen for pris/produkt og pris/l er baseret på 37 produkter.

De enkelte massageolie sælges i et volumen på mellem 50 og 200 ml, med langt den overvejende del af produkterne i 100 ml emballager. Prisberegningerne i tabel 3-1 er både beregnet pr. produkt og pr.liter.

For de 3 parfumehuse, der havde massage- eller kropsolier i deres produktsortiment, var det gældende, at de enkelte produkter kostede mellem DKK 200 og 375 pr flaske (100 ml).

Æteriske olier sælges i mindre emballager, og der blev ved kortlægningen fundet produkter indeholdende 5 og 10 ml. Prisen på essentielle olier afhænger blandt andet af, hvor almindelig planten er samt kvaliteten af ekstraktionen, og om det er en ægte eller syntetisk fremstillet olie. De indkøbte produkter til dette projekt kostede DKK 32,00 for 10 ml. og DKK 45,00 for 5 ml. Æteriske olier og naturidentiske duftolier sælges i samme type emballage og står sammen i butikken.

3.1.5 Målgrupper og markedsføring

3.1.5.1 Målgrupper

Af 49 kortlagte produkter, er 8 til spædbørn og 41 til voksne. Tre af de 8 produkter markedsført til spædbørn er mineralsk baseret, hvilket gør denne gruppe til den gruppe, der indeholder flest mineralsk baserede produkter (37,5 % af produkterne). Æteriske olier (4 produkter ud af de 49) vurderes separat, og alle vurderes som markedsført til voksne.

Ved kortlægningen er produkterne inddelt i 2 målgrupper, spædbørn og voksne. Betegnelsen voksne dækker over alle andre målgrupper end spædbørn, fx voksne, unge, kvinder og mænd.

Det skal bemærkes, at massage- og kropsolier til voksne i nogle tilfælde mest retter sig mod kvinder, da de markedsføres til anvendelse på et specifikt kropsområde, fx områder med cellulitis, eller i specifikke perioder, fx under graviditet.

3.1.5.2 Markedsføring af massageolier i Danmark

For massageolier markedsført til almindeligt velvære gælder det generelt, at produkterne slår på, at anvendelse af planteoliebaserede produkter til massage både giver forbrugeren fysisk og psykisk velvære. Oliernes påståede virkninger er behandlet yderligere i afsnit 6.1.2 om anprisninger.

I litteraturen findes og anvendes begrebet ’performance cosmetics’ blandt andet om produkter, der indeholder mange planteolier (3). Betegnelsen dækker over produkter, der kan markedsføres med en høj markedspris, ofte på grund af trends i samfundet fx at ’naturlige’ produkter er gode og sikre at anvende. Dette begreb kan eventuelt også anvendes til at forklare, hvorfor der er mange kropsolier på markedet, selvom deres indholdsstoffer tilsyneladende ikke afviger fra deciderede massageolier. Ordet ”kropsolie/body oil” synes at sælge bedre og angiver en bredere anvendelse hos forbrugeren end ordet ”massageolie”.

3.2 Indholdsstoffer

Ifølge produkternes indholdsdeklaration, indgår der hovedsageligt vegetabilske olier i massage- og kropsolier på det danske marked. Andre typer indholdsstoffer forekommer i meget begrænset mængde. Kun få produkter er udelukkende baseret på mineralske olier og andre tilsætningsstoffer som fx farvestoffer og konserveringsmidler.

Olier og andre udtræk fra planter har været anvendt op gennem historien som eller i kosmetiske produkter. På trods af, at mange duftstoffer i dag syntetiseres i laboratoriet, er æteriske olier og ekstrakter udvundet fra planter alligevel den dag i dag anvendt primært på grund af deres duftegenskaber (3).

Velduftende æteriske olier indeholder mange af de samme parfumestoffer som i EU anses for at være allergifremkaldende, og som derfor skal deklareres, hvis de indeholdes i kosmetiske produkter, der ikke afrenses, i en koncentration på over 0,001%.

EUs videnskabelige komité for kosmetik og non-food produkter (SCCNFP) har i 2003 (4) udtrykt, at æteriske olier, der anvendes i kosmetiske produkter skal leve op til de samme krav, der stilles til parfumer med hensyn til indholdet af allergene parfumestoffer. Dette skyldes, at der ikke er undersøgelser, der peger på en forskel i allergiforekomst overfor duftstoffer syntetisk fremstillet og duftstoffer ekstraheret fra naturprodukter. Et vigtigt problem ved anvendelsen af æteriske olier er en effektiv kvalitetskontrol. Afhængigt af parametre som plantens kvalitet, hvilke dele af planten der anvendes, udvindingsteknik, høstårstid og klima kan der være betydelig variation i indholdet af sensibiliserende stoffer i de ekstraherede olier (3), (4). Hvis anvendelsen af æteriske olier i massage- og kropsolier medfører et indhold af en eller flere af de deklarationspligtige parfumestoffer i en koncentration på over 0,001%, skal disse derfor deklareres på produktet, hvis der er tale om kosmetiske produkter. Er der ikke er tale om et kosmetisk produkt, er der krav om klassificering og mærkning i henhold til kemikalielovgivningen. Hvis produktet da indeholder et sensibiliserende stof i en koncentration > 0,1 % skal dette angives med sætningen ”Indeholder (navnet på det sensibiliserende stof). Kan udløse allergisk reaktion”, med mindre andre grænser er specifikt fastsat for det pågældende stof (5).

For hver enkelt massage- og kropsolie er indholdet af vegetabilske og æteriske olier kortlagt. I det følgende er givet en samlet beskrivelse af disse olier.

3.2.1 Vegetabilske olier

Under kortlægningen af massage- baby- og kropsolier er de anvendte olier delt op i vegetabilske ikke-flygtige og flygtige (æteriske) olier. De vegetabilske ikke-flygtige olier ses anvendt som grundolie i produkterne (tabel 3-2).

Tabel 3-2 De hyppigst anvendte grundolier (ikke-flygtige olier) i massage- baby- og kropsolier (indkøbte produkter og produkter, hvor oplysninger er fundet på internettet)

Navn Antal produkter INCI CAS nr
Mandelolie 16 Prunus amygdalus dulcis oil 8007-69-0
Jojobaolie 13 Buxus chinensis / Simmondsia chinensis oil -/61789-91-1
Peanutolie 10 Arachis hypogaea oil 8002-03-7
Olivenolie 7 Olea europaea oil 8001-25-0
Hvedekimsolie 5 Triticum vulgare germ oil 68917-73-7
Sojabønneolie 5 Glycine soja oil 8001-22-7
Sesamolie 4 Sesamun indicum oil 8008-74-0
Macadamiannødde-olie 3 Macadamia ternifolia seed oil  
Farvetidselolie 3 Carthamus tinctorius seed oil 8001-23-8
Abrikoskerneolie 3 Prunus armeniaca kernel oil 72869-69-3
Risolie 2 Oryza sativa germ oil 90106-37-9
Solsikkekerneolie 2 Helianthus annuus seed oil 8001-21-6
Kakaosmør /ekstrakt fra bark og frø 2 Theobroma cacao extract 84649-99-0 / 8002-31-1
Kæmpenatlysolie 2 Oenothera biennis oil -
Avocadoolie 1 Persea Gratissima oil 8024-32-6
Majsolie 1 Zea mays extract 84696-06-0
Burre 1 Arctium tomentosum -

Olivenolie, peanutolie og kakaosmør, der under kortlægningen er fundet anvendt som grundolie i flere massage- og kropsolier, er i litteraturen angivet at kunne give andre uønskede effekter end allergi, f.eks. akne og betændelse i hudens hårsække (comedoner) (3).

Tabel 3-3 lister forskellige æteriske olier og enkelte ekstrakter, som er deklareret på produkter omfattet af denne kortlægning. Nogle af de listede stoffer kan både købes som rene æteriske olier og findes som ingredienser i massage- og kropsolierne. I bilag 1 er en liste over naturlig forekomst og anvendelse af de 26 parfumestoffer, som EU anser for at være allergifremkaldende, hvoraf nogle (76 %) er fundet under kortlægningen.

Tabel 3-3 Anvendte æteriske olier og ekstrakter i massage- baby- og kropsolier (indkøbte produkter og produkter, hvor oplysninger er fundet på internettet)

Navn Antal produkter INCI CAS nr
Lavendelolie 8 Lavandula angustifolia oil 8000-28-0
Birkeblade ekstrakt 7 Betula alba leaf extract 84012-15-7
Citronolie 7 Citrus medica limonum oil 8008-56-8
Morgenfrue 4 Calendula officinalis oil 70892-20-5
Arnikaolie 4 Arnica montana extract 68990-11-4
Rosenolie (damascenerrose) 4 Rosa damascena oil -
Rosmarin ekstrakt 4 Rosmarinus officinalis extract 84604-14-8
Kamilleblomstolie 3 Chamomilla recutita oil 8002-66-2
Prikbladet perikon, olie (St. John's Wort) 3 Hypericum Perforatum oil 68917-49-7
mandarinolie 3 Citrus nobilis oil 8008-31-9
Appelsinolie 2 Citrus aurantium dulcis oil 8008-57-9
       
Geranieolie 2 Pelargonium odoratis-simum (geranium) oil -
Peppermynteolie 2 Mentha piperita 8006-90-4
Benzoetræ ekstrakt 2 Styrax benzoin extract 84929-79-3
Aloe Vera 2 Aloe Barbadensis -
Nælde 2 Urtica urens / Urtica dioica 90131-83-2 / -
Anisolie 1 Pimpinella anisum 84775-42-8
Lindeblomstolie 1 Tilia cordata oil 68916-81-4
Patchouliolie 1 Pogostemon cablin oil -
Enebærolie 1 Juniperus communis oil 73049-62-4
Eucalyptusolie 1 Eucalyptus citriodora oil 223748-96-7
Ingefærolie 1 Zingiber officinale oil 8007-08-7
Basilikumolie 1 Ocimum basilicum 8015-73-4
Palmeroseolie 1 Cymbopogon martini oil 84649-81-0
Salvieolie 1 Salvia sclarea -
Sandeltræolie 1 Amyris balsamifera oil 8015-65-4
Tea Tree olie 1 Melaleuca Alternifolia oil 85085-48-9
Vanilieolie 1 Vanilla planifolia -
Ylang ylang olie 1 Cananga odorata oil 8006-81-3
Perubalsam 1 Myroxylon Pereirae 8007-00-9
Sphagnum ekstrakt 1 - -
Glat burre ekstrakt 1 Arctium lappa extract 84012-13-5
Fennikelolie 1 Foeniculum vulgare oil 8006-84-6
Kaffebønneolie 1 Coffea arabica oil -
Kardemommeolie 1 Elettaria cardamomum oil 8000-66-6
Kommenolie 1 Carum carvi oil 8000-42-8
Padderokke ekstrakt 1 Equisetum arvense extract -
Sandtornolie 1 Hippophae rhamnoides oil 225234-03-7
Slåen ekstrakt 1 Prunus spinosa extract 90105-94-5
Citronellaolie, lemongræs 1 Cymbopogon nardus oil 8000-29-1
Rosenolie (hybenkerneolie) 1 Rosa moschata seed oil -
Rosenolie (mosrose) 1 Rosa centifolia oil 84604-12-6
Rosenolie (eddikerose) 1 Rosa gallica oil 84604-13-7
Rosenolie (hunderose) 1 Rosa canina oil 84696-47-9

På indholdsdeklarationen på 17 produkter står der, udover andre navngivne vegetabilske olier, angivet ’ægte æteriske olier eller ’parfum (essential oils)’. Hvilke æteriske olier, der er tale om, er ukendt i disse tilfælde.

Det kan ses i tabel 3-3, at der i produkterne er fundet 5 forskellige rosenolier, med damascenerrosenolien som den mest populære. Citrusolier dufter alle friskt og er anvendt i mange produkter. Både inden for citrus og roser er der fundet udtræk fra forskellige arter.

Kropsolier markedsføres oftere end massageolier med en specifik duft, fx. ’lavendelolie’. I tabel 3-4 er det vist, hvor mange kropsolier, der er identificeret ved kortlægningen, og hvilken duft de er markedsført med.

Tabel 3-4 Hyppigst anvendte dufte i kropsolier på det danske marked (indkøbte produkter og produkter, hvor oplysninger er fundet på internettet)

Duftnavn Antal produkter INCI
Lavendel 6 Lavandula angustifolia
Rose 5 Rose sp.
Citron 4 Citrus sp.
Rosmarin 3 Rosmarinus officinalis
Morgenfrue 3 Calendula officinalis

Sammen med arnika-, farvetidsel-, mandarin- og kamilleblomstolie (tabel 3-3) udgør olierne i tabel 3-4 de mest anvendte æteriske olier i massage- og kropsolier på det danske marked i foråret 2005.

Der er under kortlægningen af massage- og kropsolier identificeret i alt 65 forskellige olier udvundet fra planter. Det vurderes, at kortlægningen giver et realistisk billede af , hvor mange forskellige slags olier, der anvendes i denne type produkter. 31 af de 65 forskellige olier optræder kun en gang på indholdsdeklaration på de kortlagte produkter.

3.2.2 Andre indholdsstoffer

Vegetabilske stoffer som ekstrakter, olier og æteriske olier udgør så godt som alle indholdsstofferne i de kortlagte massageolier.

Der er kun anvendt konserveringsmiddel i et fåtal af de kortlagte produkter (8 %). Det hyppigst anvendte konserveringsmiddel er phenoxyethanol (CAS nr. 122-99-6), der er anvendt i 3 forskellige produkter.

Mineralolien Paraffinum Liquidum (CAS nr. 8012-95-1) er anvendt i 3 produkter.

Tilsætning af en antioxidant for at undgå harskning af produktet er mere udbredt. Tocopherol (CAS nr. 10191-41-0) og tocopheryl acetate (CAS nr. 7695-91-2) er tilsat 14 produkter. Endvidere findes tocopheryl acetate naturligt i hvedekimsolie, der anvendes som grundolie i flere produkter. Stoffet er i litteraturen angivet som et mildt kontaktallergen, men er velkendt i kosmetik (6).

Ethanol (CAS nr. 64-17-5) er tilsat 3 produkter, og der er anvendt et violet farvestof (CI 60725) i et produkt.

3.2.2.1 Mulige forureninger og problematiske stoffer

Vegetabilske olier kan indeholde utilsigtede forureninger. Urenheder i olier og ekstrakter kan være pesticidrester, restkoncentrationer af det anvendte opløsningsmiddel, tungmetaller, mikrobiel forurening, plantekemikalier og metabolitter, der er fulgt med ved udvindingen (7).

Eksempler på uønskede stoffer i vegetabilsk oliebaserede massageolier er givet nedenfor. Nogle stoffer er naturligt forekommende komponenter eller metabolitter og andre er forureninger fra udvindingen. Uafhængigt af, om de forskellige massage- og kropsolier er omfattet af bestemmelserne i kosmetikbekendtgørelsen er det interessant at belyse, hvorvidt disse eller et udvalg af disse stoffer findes i produkterne da de alle anvendes på huden og eventuelt kan udgøre en sundhedsmæssig risiko for forbrugerne ved den tilsigtede anvendelse.

Mange massage- og kropsolier indeholder duft, og det er sandsynligt, at et eller flere af de 26 duftstoffer EU har vurderet som allergene, forekommer i mange af disse, da flere af parfumestofferne er meget udbredte (8). Det er interessant at undersøge, i hvor høje koncentrationer disse parfumestoffer forekommer.

Stoffet safrol findes i rosmarinolie. Stoffet er forbudt i koncentrationer over 100 ppm i kosmetiske produkter da det har vist carcinogene egenskaber og levertumorer ved oral indgift. Europarådet anbefaler at kosmetiske produkter til spædbørn ikke indeholder safrol (9).

Stoffet estragol findes i olien fra forskellige krydderier, fx anisolie og basilikum. Stoffet er svagt hepatocarcinogent når det administreres subkutant til ungmus. Europarådet efterlyser flere undersøgelser af stoffet samt dets koncentration i kosmetiske ingredienser (9).

Stoffet methyleugenol kan findes i rosenolier. Methyleugenol er fundet at være genotoksisk og carcinogent (10). Stoffet er i henhold til kosmetikbekendtgørelsens bilag 2 forbudt i koncentrationer > 0,0002% i kosmetiske leave-on produkter eller 0,002 % hvis man sidestiller massageolierne med parfumerede cremer (1).

Stoffet escin kan findes fx i hestekastanjeolie. Europarådet anbefaler, at escin ikke indgår i koncentrationer højere end 1% i kosmetiske produkter (9).

Stoffet eucalyptol findes i eucalyptusolie, og er i stand til at fremprovokere hypersensitivitetsreaktioner (9).

Stoffet methylsalicylat er hovedkomponent i Vintergrøn, den essentielle olie fra planten Gaultheria procumbens. Endvidere er methylsalicylat en naturligt forekommende metabolit i ekstrakt af birkeblade. Europarådet anbefaler, at ekstrakt af birkeblade kun anvendes i kosmetiske produkter, hvis de ikke indeholder methylsalicylat (9).

Perubalsam er et stærkt allergent stof, der ikke er tilladt at anvende i kosmetik (1).

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.