Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i massageolier

6 Lovgivning

6.1 Mærkning og lovgivning

Massageolier er i en gråzone med hensyn til hvilken lovgivning, der gælder for produkterne. Til bestemmelse heraf vil det være nødvendigt at foretage en samlet vurdering af flere faktorer for de enkelte produkter, herunder hvor det sælges, målgruppe, formålet, anprisninger og mærkning på etiketten samt emballagetype og udseende i øvrigt.

Alle massage- baby- og kropsolier påføres huden på et større eller mindre areal og er ikke beregnet til at vaskes af. Generelt vil kosmetiklovgivningen være relevant for alle produkter til huden. I kosmetiklovgivningen stilles særlige krav til produkternes mærkning ved markedsføring, blandt andet at produkterne mærkes med en INCI indholdsdeklaration. Hvis produktet har en helbredende eller lindrende virkning, vil det være reglerne for lægemidler, der skal overholdes. Hvis produktet vurderes hverken at være kosmetik eller et lægemiddel, f.eks. hvis det vurderes fortrinsvis at skulle anvendes med henblik på at give følelsen af velvære, vil lov om kemiske stoffer og produkter være den gældende og bl.a. give retningslinjer for klassificering og mærkning af produktet.

Definition af kosmetiske og kemiske produkter er givet nedenfor.

6.1.1.1 Definition af kosmetiske og kemiske produkter

Ifølge kosmetikbekendtgørelsen (1) forstås ved kosmetiske produkter ethvert stof eller præparat, der er bestemt til at komme i kontakt med forskellige dele af det menneskelige legemes overflade. Dette kan være hud, hovedhår eller anden hårvækst, negle, læber og ydre kønsorganer, eller hvis produktet er bestemt til kontakt med tænderne og mundens slimhinder. Præparatet skal anvendes udelukkende eller hovedsageligt med henblik på at rense og parfumere, ændre udseende, korrigere kropslugt, beskytte eller holde deres appliceringssted i god stand. I bilag til bekendtgørelsen findes en vejledende liste over produkter, der betragtes som kosmetik, her bl.a. creme, emulsion, lotion, gele og olie til huden.

Kosmetikbekendtgørelsen omfatter ikke præparater, der forebygger, erkender, lindrer, behandler eller helbreder sygdom, sygdomssymptomer, smerte eller ændrer legemets funktion. Sådanne produkter falder ind under lægemiddellovgivningen.

Ved kemiske produkter forstås såvel opløsninger som faste, flydende og luftformige blandinger af to eller flere kemiske stoffer. Undtaget er medicin, fødevarer og lign., kosmetik og bekæmpelsesmidler, da der her gælder anden lovgivning. Kemiske produkter skal forud for salg klassificeres med henblik på at identificere produktets iboende fysisk-kemiske, toksikologiske og økotoksikologiske egenskaber, der kan give anledning til risici under normal håndtering eller brug. Klassificeringen omfatter indplacering i fareklasser, tildeling af risikosætninger (R-sætninger), som specificerer farerne ved produktet. For at beskytte brugeren skal kemiske produkter, der er klassificerede som farlige, mærkes med faresymboler og risikosætninger samt sikkerhedssætninger (S-sætninger), der giver anvisninger om nødvendige forsigtighedsregler, der skal tages højde for ved brugen (5).

6.1.2 Anprisninger

På langt den overvejende del af de indkøbte produkter findes en brugsanvisning på produktets etiket. Ofte gives også en beskrivelse af oliens effekt på huden ved anvendelse. Denne beskrivelse er en del af produktets markedsføring, og har i mange tilfælde karakter af at være en anprisning. Der anvendes meget følelsesladede udtryk, ofte tillægsord, og forbrugeren lades ikke i tvivl om, at produktet er godt for huden og eventuelt virker afslappende eller forebygger strækmærker i huden. Blandt de ord, der findes på produkternes etiket, kan eksempelvis nævnes følgende: Plejende, vitaliserende, forebyggende, afslappende, opstrammende, fugtgivende, oplivende, varmende, beskytter, forynger tør og bleg hud, stimulerer blodomløbet i huden, forbygger muskelspændinger, forbygger strækmærker. Tabel 6-1 nedenfor giver eksempler på teksten på produkternes mærkning. Det skal understreges, at det ikke alene er mærkningen af produktet, som afgør, om det er et kosmetisk produkt, men en samlet betragtning af flere faktorer for de enkelte produkter, herunder hvor det sælges, målgruppe, anprisninger og mærkning på etiketten samt emballagetype og udseende i øvrigt.

I nogle tilfælde kan man komme i tvivl om, hvorvidt det er massagen eller olien der giver den påståede virkning.

Tabel 6-1 Eksempler på indkøbte massage- krops- og babyoliers mærkning

ProduktID Kommentar
4 ... stimulerer blodomløbet i huden, styrker hudens naturlige funktioner og holder den glat og smidig. Massage med massageolien varmer, løsner og forebygger muskelspændinger. Desuden forebygger den graviditetsstriber i huden.
16 ...et effektivt hudplejemiddel, der kan anvendes ved næsten alle former for hudproblemer såsom tør hud, hudafskrabninger, rødme og solskoldninger. Olien har også en smidig og blødgørende effekt på huden, som fx nedsætter risikoen for strækmærker under graviditet'.
17 Anbefales specielt til rengøring af bleområdet, til babymassage og generelt til hudpleje
18 Anbefales til afspænding, ved oppusthed og kolik
19 ...fødselsforberedelsesolie er et rent naturligt specielt udviklet plejeprodukt til anvendelse inden fødslen. Mandelolie og hvedekimsolie - der er rig på vitamin E - løsner og øger elasticiteten i mellemkødsvævet. Massage forbedrer blodgennemstrømningen, hvilket øger smidigheden i mellemkødet.
23 I producentens materiale står: '…der opbygges en blød og nærende film på dit barns hud under og efter badningen…' samt  'Lavendelen i disse blandinger er meget beroligende og kan medvirke til at få de små til at slappe af ved dagens afslutning'
24 I producentens materiale står: 'Massage af barnets mave i urets retning kan medvirke til at afhjælpe smertefuld, besværende kolik. Brug mere olie efter behov, og fortsæt med at massere, indtil barnet falder til ro og slapper af. Denne massageolie er også god at bruge for stressede mødre.
25 Denne lette olie er især velegnet til lår og balder, hvor huden er ujævn med små fordybninger og derfor har brug for ekstra pleje
30 Modvirker strækmærker ved graviditet. Ved regelmæssig massage med olien på mave, lår, bagdel og bryst forebygges strækmærker samtidig med at huden beskyttes mod udtørring
31 Giver friskhed og god mod cellulitis (appelsinhud).
32 Birkeudtræk styrker kroppen efter hård træning, hvor arnika forkæler huden med kraft og varme.
33 Lavendelens varmende kvaliteter restituerer kroppen og sindets ro, egenskaber som gør denne krops- og massageolie, ideel til det moderne liv.
34 For sensitiv hudpleje til sentive mennesker. Blødgør og reducerer forekomst af rød og irriteret hud. Egnet i ældrepleje.
35 Plejende olie, der beskytter og blødgør huden. Den dejlige duft virker afslappende og øger velværet. Den er særdeles velegnet til sensitiv hud, og hud der er følsom ved vejrskift.
36 Denne eksklusive kropsolie er god i stressede/udmattende perioder. Rosenolie nærer selv den mest sensitive hud og er særlig velegnet til babypleje og til børn og kvinder.
37 Stimulerer mælkedannelsen. Massage med olien fremmer cirkulationen og gennemvarmningen af brystet.
38 En fantastisk allround kropsolie, som varmer og beskytter.
39 Effektiv mod appelsinhud. Gnid olien ind på lår, hofter og balder med roterende bevægelser. Olien trænger blidt ind, giver huden en silkeagtig glans og lader de værdifulde aktive stoffer gå dybt ned i huden.
40 ...med en opfriskende duft af citron harmoniserer hudfunktionerne og holder huden frisk og elastisk og beskytter mod udtørring. Til daglig anvendelse efter badet. Smøres sparsomt ind på varm og fugtig hud. Calendula har en rensende virkning.
41 Plejer og beskytter tør hud. Gør huden blød og smidig. Stimulerer cirkulation og harmoniserer hudens funktioner. Indeholder mandelolie som beskytter huden mod udtørring. Absorberes let af huden. Giver en frisk naturlig citrusduft. Lindrer ved børneeksem.
42 En mild massage med lavendel massageolie plejer huden og giver afslapning til både krop og sjæl. Lavendelblomstens solmættede æteriske olie spreder en mild duft, der løser op for indre spændinger og giver balance. Også god til børn, som har svært ved at falde til ro om aftenen.
43 ... plejer og dufter. Den taler til kroppen og sindet og bevarer huden spændstig og smidig. Olien fra Rosa mosqueta, jojobaolie og mandelolie forkæler og frisker huden op. Den milde duft af roser virker berolignede og harmoniserende. Absorberes let af huden.
44 Den dejlige komposition af sesamolie, sandtornolie og naturlige æteriske olier plejer og beskytter meget intensivt, også ved miljøbelastninger og efter solbadning. Huden får livskraft og føles smidig og dejlig. Kan bruges ved problemer med fodsvamp.
46 Harmoniserende krops- og massageolie. Plejende og afslappende med E-vitamin

Tabel 6-1 viser, at produkterne er meget forskelligt mærkede, hvad angår anprisninger af effekten/virkningen af dem. Da en del af produkterne markedsføres med ’god for huden….’ og da anvendelsen ligner den, der forefindes for kosmetiske produkter, er det valgt at vurdere sundhedseffekterne med baggrund i kosmetikbekendtgørelsen og kemikalielovgivningen.

Anprisninger af æteriske olier lægger ofte vægt på, at de giver specielle fysiske og psykiske fordele ved anvendelsen. De æteriske oliers egenskaber er velbeskrevet , men det er vanskeligt at finde videnskabelige undersøgelser, der bekræfter de påståede effekter. Eksempler på anprisninger af æteriske oliers effekter er givet i tabel 6-2 nedenfor.

Tabel 6-2 Eksempler på rene æteriske oliers effekt ved anvendelse

Æterisk olie Anvendes ved
Eucalyptus og rosmarin Vinterforkølelse og forstoppelse. Giver luft gennem næsen.
Lavendel og Ylang ylang Nervøsitet og søvnproblemer. Beroliger sindet og giver en god nats søvn.
Rosmarin og pebermynte Manglende koncentration. For at klare hovedet.
Appelsin og Ylang ylang Travlhed. Virker afslappende.
Jasmin Virker opvarmende
Citron Virker opkvikkende
Rose Skaber indre balance

Udover de positive anprisninger som givet i tabel 6-2 er der i markedsføringsfoldere også fundet stærke advarsler mod forkert anvendelse af æteriske olier, fx indtagelse eller påsmøring af ufortyndet æterisk olie.

6.2 Vurdering af massageolier

Opfyldelse af lovgivning og specielt mærkningen for de forskellige produkttyper er nærmere undersøgt og beskrevet nedenfor.

6.2.1 Massage- og kropsolier

Kun et begrænset antal af de udtagne produkter angiver at være til massage uden samtidig at nævne effekter som blødgørende, fugtgivende eller anden plejende effekt, som massageolien kan tilføre huden. Ud af 18 indkøbte massage- og kropsolier var der således 4 produkter, som ikke angav en plejende effekt på etiketten, men som udelukkende beskrev anvendelse ved massage. Af disse 4 produkter fulgte de 3 produkter alligevel bestemmelserne i kosmetikbekendtgørelsen, da disse 3 var mærket med INCI-indholdsdeklaration. På 2 af produkterne var der desuden angivet indhold af et eller flere af de 26 allergifremkaldende parfumestoffer. Det sidste produkt kunne i dets præsentation i øvrigt, her logo og emballage, give indtryk af at være et kosmetikprodukt.

Af de 18 massage- og kropsolier, der er indkøbt angav 14 produkter at have en plejende effekt på huden. Produkterne var emballeret i farvede eller ufarvede flasker af plast eller glas, en enkelt havde form af en salve. De fleste flasker var uden særligt blikfang som f.eks. guld- eller sølvskinnende påtryk og billeder og gav et neutral, næsten medicinlignende indtryk. Alle produkter var forsynet med INCI-indholdsdeklaration.

Af de indkøbte massage- og kropsolier blev 10 produkter, der alle havde INCI-indholdsdeklarationer siden testet for indhold af de 26 allergifremkaldende duftstoffer. Det ene af produkterne havde i dets INCI-indholdsdeklaration angivet indhold af limonen, dog uden at dette kunne påvises i testen. Testresultaterne for de øvrige 9 testede produkter viste indehold af flere af de 26 allergifremkaldende parfumestoffer, men kun et af parfumestofferne var deklareret på etiketten.

6.2.2 Babyolier

Ud af 28 indkøbte massageolier var der 6 produkter til babymassage. Produkterne var alle sammensat af flere indholdsstoffer. Af disse var der et produkt, der ikke angav plejende virkning af huden, og derfor heller ikke var mærket efter kosmetiklovgivningen. Produktet indeholdt æterisk olie og kunne i dets præsentation, i dette tilfælde logo og emballage, give indtryk af at være et kosmetikprodukt. De øvrige 5 produkter, der alle angav plejende effekt, kan betragtes som kosmetik og var mærket med INCI-indholdsdeklaration. Et af disse produkter var uden parfume, de øvrige 5 indeholdt parfumer.

To af babyolierne blev siden testet for indhold af de 26 allergifremkaldende duftstoffer. Testresultaterne viste, at det ene af de testede produkter ikke angav de fundne allergifremkaldende parfumestoffer i dets INCI- indholdsdeklaration, mens det andet produkt korrekt angav de aktuelle allergifremkaldende parfumestoffer.

6.2.3 Æteriske olier

De æteriske olier, der er udtaget og indkøbt i projektet, var alle emballeret i små flasker af brunt glas med volumen på 5 og 10 ml, nogle med indlægssedler om deres anvendelse. Produkternes emballage, mærkning eller angivelser på etiketter eller indlægssedler gav ikke indtryk af, at produkterne er til kosmetisk brug eller skal anvendes som lægemidler. De udtagne æteriske olier var mærket efter kemikalielovgivningen.

I nærværende kortlægningsprojekt blev 4 æteriske olier testet for indhold af de 26 allergifremkaldende duftstoffer. Testresultaterne afslørede imidlertid, at de æteriske olier, der forhandles i koncentreret form, indeholdt over 0,1 % af et eller flere allergifremkaldende parfumestoffer, og at mærkningsreglerne med hensyn til allergiadvarsler ikke var overholdt, da dette ikke fremgik af etiketten. Hvis produktet indeholder et sensibiliserende stof i en koncentration > 0,1 % skal dette angives med sætningen ”Indeholder (navnet på det sensibiliserende stof). Kan udløse allergisk reaktion”, med mindre andre grænser er specifikt fastsat for det pågældende stof (5).

6.2.4 Samlet vurdering

For hvert produkt er lavet en samlet vurdering af alle faktorer, som hvor det sælges, målgruppe, formålet, anprisninger og mærkning på etiketten samt emballagetype og udseende i øvrigt. Vurdering er lavet i henhold til EU’s vejledende dokument om ”borderline produkter”. Vurderingen viser, at 15 af de 28 produkter falder ind under definitionen på kosmetiske produkter, mens de resterende 13 er kemiske produkter.

Dette har bl.a. betydning for hvilke mærkningsregler, der gælder for produkterne. For de kosmetiske produkter betyder det, at de skal mærkes efter reglerne i kosmetikbekendtgørelsen (1), mens de kemiske produkter skal følge reglerne i bekendtgørelsen om klassificering og mærkning (5). Som anført ovenfor har dette særlig betydning for mærkningen for indhold af sensibiliserende (allergifrem-kaldende) stoffer.

 Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.