Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i massageolier

7 Sundhedsmæssig vurdering

Der er udført sundhedsvurderinger på parfumestofferne benzylcinnamat, cinnamal, citronellol, citral og perubalsam. Stofferne er vurderet med hensyn til akut og kronisk sundhedsskade, herunder stoffernes evne til at inducere allergi.

Der er for stofferne fastsat en NO(A)EL[1] for den kritiske effekt. Den kritiske effekt for den fastsatte NOAEL er ikke allergi, idet der ikke er nogen nedre koncentrationsgrænse for, hvornår et stof inducerer allergi. NO(A)EL værdien anvendes i forbindelse med eksponeringsscenarierne i kap 8.

7.1 Benzylcinnamat

Forekomst og anvendelse

Benzylcinnamat anvendes som fixativ i tunge orientalske dufte. Stoffet anvendes desuden som smagsstof i fødevarer. Indtagelse af stoffet er estimeret til 44 µg/person/d (0,7 µg/kg legemsvægt/d) i Europa og 69 µg/person/d (1 µg/kg legemsvægt/d) i USA, hvoraf en del fra naturlig forekomst i fødevarer (15). Benzylcinnamat er en bestanddel i perubalsam.

Identifikation

Benzylcinnamat er en ester.

Kemisk navn Benzylcinnamat
Synonymer Benzyl cinnamat, Kanelsyre  benzylester
CAS-No. 103-41-3
EINECS No. 203-109-3
Molekyl formel C16H14O2
Molekyl struktur Molekyl struktur
Lovgivning:
Klassificering iflg. listen over farlige stoffer (Bek. 439 af 3. juni 2002) (5)
Listen over uønskede stoffer. Miljøstyrelsen (16)
Kosmetik (1)
Ikke klassificeret
På listen, da stoffet er vurderet som allergen ved hudkontakt, og er et af de 26 allergene parfumestoffer vurderet af SCCNFP.
Parfumestoffet deklareres i kosmetik, hvis det anvendes i mængder over 0,01 % i produkter, som afrenses og 0,001 % i produkter, som ikke afrenses.

Fysisk-kemiske egenskaber

Fysisk tilstandsform Krystaller (lyst gule) (17)
Molvægt (g/mol) 238,3 (17)
Smeltepunkt, °C 37-39 °C (17)
Kogepunkt, °C 195-200 °C ved 6.7 hPa (17)
Damptryk (Pa) ingen oplysninger
Octanol-vand fordeling, (log Pow) ingen oplysninger
Vandopløselighed (mg/L) ingen oplysninger

WHO har opstillet en NOEL[2] for benzylcinnamat på 500 mg/kg legemsvægt/d for rotte (15).

Akut toksicitet

Der er ikke fundet oplysninger om LD50[3] for benzylcinnamat for hverken oral eller dermal eksponering.

Lokal irritation

Der er ingen oplysninger fundet om benzylcinnamats hud- eller øjenirriterende egenskaber.

Allergi

Benzylcinnamat er af EU’s videnskabelige komité, SCCP, opført på listen over parfumestoffer, der er kendte allergener, men hvor der ikke foreligger mange rapporter over allergi hos forbrugere. Der er beskrevet en undersøgelser, hvor 6 ud af 182 patienter (3,2 %) havde positiv reaktion, når de blev testet med 8 % benzylcinnamat. I en anden undersøgelse viste 19 ud af 103 patienter (18 %) med kontaktallergi over for perubalsam allergisk reaktion over for benzylcinnamat (18).

Længerevarende, gentagen påvirkning

Benzylcinnamat, blev givet til 5 rotter af hvert køn via deres foder dagligt i 19 uger således at  højeste dosis var 500 mg/kg legemsvægt/d. Der blev ikke fundet effekter på tilvækst, foderindtagelse eller på blod, der adskilte sig fra kontrolgruppens eller som lå uden for normalområdet. NOEL1 er i dette studie fundet at være højere end 500 mg/kg legemsvægt for benzylcinnamat (15).

Benzylcinnamat er blevet testet i Ames’ test og i en anden bakterietest med negativt resultat (15).

Der er ikke fundet oplysninger om effekter af benzylcinnamat ved indånding.

Kritisk effekt

Den kritiske effekt af benzylcinnamat vurderes at være kontaktallergi. På grund af den allergifremkaldende effekt ved benzylcinnamat bør personer, der er allergiske overfor stoffet undgå hudkontakt, da der ingen nedre grænse er for denne bivirkning.

Der er ikke fastsat en nedre grænse for den allerfremkaldende effekt.MoS[4]-beregninger er baseret på en anden effekt end allergi. Her baseres beregningen på NOEL fra ovennævnte studie med dosering af rotter i 19 uger.

Tabel 7-1 Sammenfatning af data, der er anvendt til beregning af MoS for benzylcinnamat

Toksikologiske data (dyr)  
NOEL1, (mg/kg legemsvægt/d), indtagelse, rotte 500

7.2 Cinnamal

Forekomst og anvendelse

Cinnamal anvendes som duftstof i parfumer (19) og forekommer naturligt i bl.a. kanel, blåbær og tranebær. Stoffet anvendes desuden som smagsstof i fødevarer. Indtagelse af stoffet er estimeret til 42 µg/kg legemsvægt/d i Europa og 991 µg/kg legemsvægt/d i USA . En stor del af det anvendte cinnamal stammer fra naturlige kilder (15).

Identifikation

Cinnamal er et aldehyd.

Kemisk navn Cinnamal, Cinnamaldehyd
Synonymer 3-Phenyl-2-propenal, Cinnamic aldehyde, Kanelaldehyd
CAS-No. 104-55-2
EINECS No. 203-213-9
Molekyl formel C9H8O
Molekyl struktur Molekyl struktur
Lovgivning:
Klassificering iflg. listen over farlige stoffer (Bek. 439 af 3. juni 2002) (5)
Listen over uønskede stoffer. Miljøstyrelsen (16)
Kosmetik (1)
Ikke klassificeret
På listen, da stoffet er vurderet som allergen ved hudkontakt, og er et af de 26 allergene parfumestoffer vurderet af SCCNFP.
Parfumestoffet deklareres i kosmetik, hvis det anvendes i mængder over 0,01 % i produkter, som afrenses og 0,001 % i produkter, som ikke afrenses.

Fysisk-kemiske egenskaber

Fysisk tilstandsform Væske (20)
Molvægt (g/mol) 132,2 (21)
Smeltepunkt, °C -7,5 °C (20)
Kogepunkt, °C 246 °C (ved 1014 hPa) (20)
Damptryk (Pa) 2,25 hPa ved 20 °C (beregnet) (20)
Octanol-vand fordeling, (log Pow) 2,22 ved 18 °C (beregnet) (20)
Vandopløselighed (mg/L) 1400 (20)

WHO har opstillet en NOEL[5] for cinnamal på 620 mg/kg legemsvægt/d (15).

Akut toksicitet

LD50-værdier ved oral indgivelse til rotter af cinnamal er fundet til  2200 - 3400 mg/kg legemsvægt, ved oral indgivelse til mus 3400 mg/kg legemsvægt og til marsvin 1160 – 3400 mg/kg legemsvægt (20), (21). De toksiske virkninger er formindsket aktivitet(rotter), kramper (mus) og koma (marsvin) (21).

WHO har vurderet, at cinnamal metaboliseres til et uskadeligt stof, der hurtigt udskilles for størstedelens vedkommende gennem nyrerne (15).

LD50-værdier ved dermal eksponering af rotter og kaniner er større end 2000 mg/kg legemsvægt (20).

Der er ikke fundet data for absorption af cinnamal over huden.

Lokal irritation

Cinnamal er fundet irriterende for hud i marsvin og mennesker, mens der ikke findes oplysninger mht. øjenirritation (20). Ufortyndet stof på huden af mennesker i 48 timer fremkalder alvorlig irritation (21).

Allergi

Cinnamal er af EU’s videnskabelige komité, SCCP opført på listen over parfumestoffer, der er kendte allergener, hvor der foreligger mange rapporter over allergi hos forbrugere. Der er beskrevet tre undersøgelser, hvor henholdsvis 6 ud af 20 patienter (30 %), 7 ud af 182 patienter (3,7 %) og 24 ud af 167 patienter (14,4 %) viste allergisk reaktion over for cinnamal (18).

Cinnamal er en del af Fragrance Mix til diagnostisk test, hvor stoffet er ansvarlig for 5,5 – 36 % af reaktionerne på denne blanding (5,5% i Italien, 16,9 % i Danmark, 21 % i Tyskland, 24 % i Ungarn og 36 % i Frankrig) (18). Stoffet er identificeret som årsag til allergiske reaktioner hos mellem 1 % og 30 % af personer med kosmetikeksem. Hos 78 europæiske forbrugere med dufteksem reagerede 12,8 % positivt ved testning med 1 % cinnamal (18).

IFRA (International Fragrance Association) anbefaler, at cinnamal som parfumestof udelukkende bruges sammen med stoffer, der forhindrer sensibilisering som f.eks. eugenol eller d-limonen. Undersøgelser har vist, at blandinger af lige dele cinnamal og eugenol eller cinnamal og d-limonen ikke er sensibiliserende, selvom de enkelte stoffer hver for sig er sensibiliserende (22).

Længerevarende, gentagen påvirkning

Der er fundet 3 studier af ca. 90 dages varighed med resultater i samme størrelsesorden. National Toxicology Programs undersøgelse beskrives således: Cinnamal blev givet til grupper af 10 rotter af hvert køn via deres foder (1,25 %) dagligt over 13 uger således, at dosis var 620 mg/kg legemsvægt/d. Der blev ved denne koncentration ikke fundet effekter på nyrer, lever og blod, der adskilte sig fra kontrolgruppens eller som lå uden for normalområdet. NOEL blev i dette studie fundet til 620 mg/kg legemsvægt/d. Ved højere doser (1250 mg/kg legemsvægt/d) var der irritation af slimhinder i maven og formaven samt nedsat tilvækst (sikkert på grund af smagen) (15).

I et 2 års-forsøg med administration af cinnamal i foderet til grupper rotter (50 af hvert køn) og mus (50 af hvert køn) blev der ikke fundet effekter på nyrer, lever og blod, der adskilte sig fra kontrolgruppens eller som lå uden for normalområdet ved de højeste koncentrationer. NOAEL[6] var derfor den højeste eksponeringsdosis: 200 mg/kg legemsvægt/d for rotter og 550 mg/kg legemsvægt/d for mus. Der blev ikke fundet tegn på kræftfremkaldende effekter af behandlingen i rotter eller mus (23).

Cinnamal er blevet testet for mutagene (genotoksiske) egenskaber i Ames’ test og andre undersøgelser i celler med modstridende resultater. Den overvejende del af undersøgelserne i hele (flercellede) organismer gav negativt resultat (15,20). Der er ikke fundet sandsynlighed for, at cinnamal virker genotoksisk (23).

I et 2-generationsstudie med rotter, der fik en daglig dosis på 5 mg cinnamal/kg legemsvægt, var der ingen påvirkning af tilvækst, udvikling eller overlevelse for forældre eller unger, men fedtindholdet i leveren var forøget med 20 % i første generation og 22 % i anden generation (20).

Hunrotter, der fik en daglig dosis på 5 mg/kg legemsvægt fra 7. til 17. dagen af drægtighedsperioden, var ikke påvirket af doseringen, men der var forsinket udvikling af fostrene og påvirkning på fostrenes urinveje. Det ser ud, som om fostrene er mere følsomme end moderdyrene (20).

Der er ikke fundet oplysninger for indånding af cinnamal.

Kritisk effekt

Den kritiske effekt af cinnamal vurderes at være kontaktallergi. På grund af den allergifremkaldende effekt ved cinnamal bør personer, der er allergiske overfor stoffet undgå hudkontakt, da der ingen nedre grænse er for denne bivirkning.

Der er ikke fastsat en nedre grænse for den allerfremkaldende effekt. MoS[7]-beregningen er baseret på en anden effekt end allergi. Her baseres beregningen på NOEL og LOEL[8] fra ovennævnte studie med dosering af rotter i 13 uger: NOAEL fra 2-års studiet med rotter på 200 mg/kg legemsvægt/d er højeste dosis i et studie, hvor der ikke er fundet toksicitet.

Tabel 7-2 Sammenfatning af data, der er anvendt til beregning af MoS for cinnamal

Toksikologiske data (dyr)  
LD50, (mg/kg legemsvægt), oral, rotte 2220 (20), (21)
NOEL, (mg/kg legemsvægt/d), indtagelse (13 uger), rotter 620 (15)
LOEL, (mg/kg legemsvægt/d), indtagelse (13 uger), rotter 1250 (15)

7.3 Citral

Forekomst og anvendelse

Citral anvendes næsten ikke mere som duftstof i parfumer (24). Citral har stærk citronduft Stoffet anvendes en del som smagsstof i fødevarer. Indtagelse af stoffet er estimeret til 6849 µg/person/d (114 µg/kg legemsvægt/d) i Europa og 6990 µg/person/d (117 µg/kg legemsvægt/d) i USA. I USA anses lidt over halvdelen at stamme fra naturlige kilder (25). Det forekommer naturligt i citrongræs (19).

JECFA (Joint Expert Committee for Food Additives) har opstillet en gruppe-ADI (accepteret dagligt indtag (via fødevarer)) for citral, citronellol, geranyl acetate, linalool og linalyl acetate, på 0-0,5 mg/kg legemsvægt (beregnet som citral) (25)

Identifikation

Citral er et terpenaldehyd. Det er en blanding af aldehyderne geranial 55-70 % (trans-forbindelsen - den viste) og neral 35-45 % (cis-forbindelsen) (26).

Kemisk navn Citral
Synonymer 3,7-Dimethyl-2,6-octadienal
CAS-No. 5392-40-5
EINECS No. 226-394-6
Molekyl formel C10H16O
Molekyl struktur Molekyl struktur
Lovgivning:
Klassificering iflg. listen over farlige stoffer (Bek. 439 af 3. juni 2002) (5)
Listen over uønskede stoffer. Miljøstyrelsen (16)
Kosmetik (1)
Xi; R 43
På listen, da stoffet er vurderet som allergen ved hudkontakt, og er et af de 26 allergene parfumestoffer vurderet af SCCNFP.
Parfumestoffet deklareres i kosmetik, hvis det anvendes i mængder over 0,01 % i produkter, som afrenses og 0,001 % i produkter, som ikke afrenses.

Fysisk-kemiske egenskaber

Fysisk tilstandsform Væske
Molvægt (g/mol) 152,3 (21)
Smeltepunkt < -10 °C (26)
Kogepunkt 226-228 °C (26)
Damptryk < 130 Pa ved 100 °C (26)
Octanol-vand fordeling, (log Pow) 2,8 for neral og 3,0 for geranial ved 25 °C (26)
Vandopløselighed 590 mg/L ved 25 °C (26)

WHO har opstillet en NOEL[9] for citral på 100 mg/kg legemsvægt/d  for rotter (25).

Akut toksicitet

LD50-værdien ved oral indgivelse til rotter af citral er fundet til 4960 mg/kg legemsvægt (26).

WHO har fundet, at citral metaboliseres til uskadelige stoffer, der hurtigt udskilles gennem nyrerne (25), (26).

Den dermale LD50-værdi for kaniner er fundet til 2250 mg/kg legemsvægt (26).

Lokal irritation

Citral er fundet hudirriterende, men ikke øjenirriterende ved testning på kaniner (26).

Allergi

Citral er af EU’s videnskabelige komité, SCCP opført på listen over parfumestoffer, der er kendte allergener med mange rapporter over allergi hos forbrugere. Der er beskrevet to undersøgelser, hvor henholdsvis 4 ud af 228 patienter (1,7 %) og 19 ud af 1855 patienter (1 %) viste allergisk reaktion over for citral (18).

Citral er fundet stærkt sensibiliserende i marsvin. Mellem 12 og 64 % frivillige forsøgspersoner blev sensibiliserede ved undersøgelser (Human Maximization Test) på mennesker (18).

Citral hører til de parfumestoffer, der ikke bør anvendes alene, men kun i blandinger med stoffer, der undertrykker den sensibiliserende effekt af stoffet (24). IFRA (International Fragrance Association) anbefaler, at citral kun anvendes i produkter sammen med stoffer, der forebygger sensibilisering, for eksempel 25 % d-limonene, blandede citrus terpener eller a-pinene. Undersøgelser har vist, at sådanne blandinger ikke er sensibiliserende, selvom de enkelte stoffer hver for sig er sensibiliserende (22).

Længerevarende, gentagen påvirkning

Citral blev i mikroindkapslet form givet til 3 grupper på 10 rotter af hvert køn via deres foder dagligt over 14 uger, således at daglig dosis var 345, 820 og 1785 mg/kg legemsvægt for hanner og 335, 675, og 1330 mg/kg legemsvægt for hunner. Der blev fundet effekter på nyrer i hannerne ved alle doser. I hunrotter blev fundet lav tilvækst og svind i benmarven ved højeste dosis. En NOEL2, blev i denne undersøgelse fundet til lavere end 345 mg/kg legemsvægt/d for hanrotter. I hunrotter var NOEL 645 mg/kg legemsvægt/d (25).

I et 2-års studie blev grupper af 50 rotter af hvert køn eksponeret via foderet for 0, 50, 100 og 210 mg/kg/legemsvægt/d. I hannerne blev der fundet dosis-afhængig stigning i mineralisering i nyrerne, der blev tolket som en forøgelse af en normalt forekommende afvigelse i rottestammen. NOEL for citral blev i dette studie 100 mg/kg legemsvægt/d på grund af nedsat tilvækst i hunrotter ved den højeste dosis. Der blev ikke fundet tegn på, at citral er kræftfremkaldende i rotter (25).

Der er lavet mange forsøg med længerevarende, gentagen påvirkning på rotter, men de refererede er de nyeste og udført af NTP (National Toxicology Program) i USA. Deres laboratorier anses for meget troværdige.

Citral er blevet testet i Ames’ test og en række andre tests med bakterier og pattedyrceller samt efter indgivelse til levende mus for genotoksiske egenskaber og i næsten alle tilfælde med negativt resultat (25).

Citral i daglige doser op til 1000 mg/kg legemsvægt/dag før, under og efter parring havde ingen effekt på forplantningsevnen i rotter. Ved den høje dosis sås ved undersøgelser med mikroskop forandringer i maverne på forsøgsdyrene. Fostrene havde forringet tilvækst i diegivningsprioden (26).

En koncentration på 423 mg citral/m³ indåndingsluft gav reduceret tilvækst og medførte abort og død blandt drægtige hunrotter eksponeret i 6 timer/d på dag 6-15 af drægtighedsperioden, men var ikke fosterbeskadigende (26).

Kritisk effekt

Den kritiske effekt af citral vurderes at være kontaktallergi. På grund af den allergifremkaldende effekt ved citral bør personer, der er allergiske overfor stoffet, undgå hudkontakt, da der ingen nedre grænse er for denne bivirkning.

Der er ikke fastsat en nedre grænse for den allerfremkaldende effekt. MoS[10]-beregningen er baseret på en anden effekt end allergi. Her baseres beregningen på NOEL fra ovennævnte studie med dosering af rotter i 2 år.

Tabel 7-3 Sammenfatning af data, der er anvendt til beregning af MoS for citral

Toksikologiske data (dyr)  
LD50, (mg/kg legemsvægt), oral, rotte  4960 (26)
NOEL, (mg/kg legemsvægt/d), indtagelse (2 år), rotte 100 (25)
LOEL, (mg/kg legemsvægt/d), indtagelse (14 uger), rotte 345 (25)

7.4 Citronellol

Forekomst og anvendelse

Citronellol anvendes som duftstof i parfumer, ofte i blomsterdufte. Stoffet anvendes desuden som smagsstof i fødevarer. Indtagelse af stoffet er estimeret til 370 µg/person/d (6,2 µg/kg legemsvægt/d) i Europa og 771 µg/person/d (13 µg/kg legemsvægt/d) i USA, meget af dette fra naturlig forekomst i fødevarer (25). Citronellol forekommer desuden i rosen- og pelargoniumolie og som kirtelsekret hos alligatoren (19).

Identifikation

Citronellol består af en terpenalkohol.

Kemisk navn Citronellol
Synonymer 3,7-Dimethyl-6-octen-1-ol, dl-Citronellol
CAS-No. 106-22-9
EINECS No. 203-375-0
Molekyl formel C10H20O
Molekyl struktur Molekyl struktur
Lovgivning:
Klassificering iflg. listen over farlige stoffer (Bek. 439 af 3. juni 2002) (5)
Listen over uønskede stoffer. Miljøstyrelsen (16)
Kosmetik (1)
Ikke klassificeret
På listen, da stoffet er vurderet som allergen ved hudkontakt, og er et af de 26 allergene parfumestoffer vurderet af SCCNFP.
Parfumestoffet deklareres i kosmetik, hvis det anvendes i mængder over 0,01 % i produkter, som afrenses og 0,001 % i produkter, som ikke afrenses.


Fysisk-kemiske egenskaber

Fysisk tilstandsform Væske
Molvægt (g/mol) 156,3 (21)
Smeltepunkt, °C ingen oplysninger
Kogepunkt, °C ingen oplysninger
Damptryk (Pa) ingen oplysninger
Octanol-vand fordeling, (log Pow) ingen oplysninger
Vandopløselighed (mg/L) ingen oplysninger

WHO har opstillet en NOEL[11] for citronellol på > 51 mg/kg legemsvægt/d for hanrotter (25).

JECFA (Joint Expert Committee for Food Additives) har opstillet en gruppe-ADI (acceptabel dagligt indtagelse) på 0-0,5 mg/kg legemsvægt/d udtrykt som citral for gruppen af terpenholdige smagsstoffer (citral, geranylacetat, citronellol, linalool og linalyl acetat) (1).

Akut toksicitet

LD50-værdier ved oral indgivelse til rotter af citronellol er fundet til  3450 mg/kg legemsvægt (21), (25) og til 5000 mg/kg legemsvægt (21).

WHO har vurderet, at citronellol sandsynligvis metaboliseres til uskadelige stoffer baseret på data for et tilsvarende stof (geraniol). Slutproduktet bliver udskilt gennem urinen (25).

LD50-værdien for citronellol påført huden på kaniner er fundet til 2650 mg/kg legemsvægt (21).

Lokal irritation

Citronellol virker moderat irriterende på huden af mennesker i 48 timer, og alvorligt irriterende på hud af kanin og marsvin i 24 timer (21). Der er ikke fundet oplysninger med hensyn til øjenirritation.

Allergi

Citronellol er af EU’s videnskabelige komité, SCCNFP opført på listen over parfumestoffer, der er kendte allergener, men hvor der ikke foreligger mange rapporter over allergi hos forbrugere. Der er beskrevet to undersøgelser, hvor henholdsvis 7 ud af 20 parfumeallergikere (35 %), og 2 ud af 119 (1,7 %) patienter med kosmetikallergi viste allergisk reaktion over for citronellol (18).

Længerevarende, gentagen påvirkning

Citronellol (blandet med lige dele linalool) blev givet til 10 rotter af hvert køn via foderet dagligt i 12 uger, således at dosis var 51 mg/kg legemsvægt/d i hanner og 56 mg/kg legemsvægt i hunner. Der blev ikke fundet effekter på nyrer, lever og blod, der adskilte sig fra kontrolgruppens eller som lå uden for normalområdet. NOEL for citronellol blev fundet i dette studie til højere end 51 og 56 mg/kg legemsvægt i hhv. hanrotter og hunrotter (25).

Citronellol er blevet testet i Ames’ test og i en anden bakterietest med negativt resultat (25).

TCLo[12] for citronellol for rotter er fundet til 1,3 mg/m³ luft ved indånding i 4 timer. Ved gentagen eksponering ved indånding 4 timer dagligt i 3 dage faldt TCLo til 0,3 mg/m³ luft. I begge undersøgelser så man, at rotterne ændrede adfærd (21).

Kritisk effekt

Den kritiske effekt af citronellol vurderes at være allergi. På grund af den allergifremkaldende effekt ved citronellol bør personer, der er allergiske overfor stoffet, undgå hudkontakt, da der ingen nedre grænse er for denne bivirkning.

Der er ikke fastsat en nedre grænse for den allerfremkaldende effekt. MoS[13]-beregningen er baseret på en anden effekt end allergi. Her baseres beregningen på NOEL fra ovennævnte studie med dosering af rotter i 12 uger.

Tabel 7-4 Sammenfatning af data, der er anvendt til beregning af MoS for citronellol

Toksikologiske data (dyr)  
LD50, (mg/kg legemsvægt), oral, rotte  3450 (21,25)
NOEL, (mg/kg legemsvægt/d), indtagelse, hanrotte > 51 (25)

7.5 Perubalsam

Forekomst og anvendelse

Perubalsam udvindes af barken fra træet Myroxolon balsamum pereiae, som er et træ, der gror i Centralamerika, f.eks. langs El Salvador kysten. Perubalsam anvendes som duftstof i parfumer og som smagsstof i fødevarer. Perubalsam har en svag antiseptisk virkning og er gennem tiderne også anvendt i lægemidler til sår, og mod hudproblemer som eksem og hudkløe. Desuden er det anvendt i lægemidler mod gener fra hæmorider (27), (28).

Identifikation

Perubalsam består hovedsagligt af 50-60 % af en blanding af estere af kanelsyre og benzoesyre, hvor benzylcinnamat, benzylbenzoat og cinnamylcinnamat er hovedkomponenterne. Desuden indgår små mængder af bl.a. vanillin, eugenol og fri kanelsyre (19), (27). En lang række øvrige stoffer er identificeret i perubalsam, men den præcise sammensætning er ukendt (29).

Kemisk navn Perubalsam
Synonymer Myroxylon pereirae Klotzsch
CAS-No. 8007-00-9
EINECS No. 232-352-8
Molekyl formel ingen angivet
Molekyl struktur ingen angivet
Lovgivning:
Klassificering iflg. listen over farlige stoffer (Bek. 923 af 28. september 2005) (30)
Listen over uønskede stoffer. Miljøstyrelsen (16)
Kosmetik (1)
Ikke klassificeret
Perubalsam indeholder flere af de 26 parfumestoffer, der er vurderet som allergene ved hudkontakt af SCCFNP.
Allergifremkaldende parfumestoffer deklareres i kosmetik, hvis de anvendes i mængder over 0,01 % i produkter, som afrenses og 0,001 % i produkter, som ikke afrenses.
Perubalsa er ikke tilladt at anvende i koametiske produkter i henhold til bilag 2 løbenr 1163 (1). 

Fysisk-kemiske egenskaber

Fysisk tilstandsform brunlig tyktflydende væske
Molvægt (g/mol) ingen oplysninger
Smeltepunkt, °C ingen oplysninger
Kogepunkt, °C ingen oplysninger
Fordampning (Pa) ingen oplysninger
Octanol-vand fordeling, (log Pow) ingen oplysninger
Vandopløselighed (mg/L) uopløseligt i vand

Akut toksicitet

LD50-værdier ved oral indgivelse til rotter af perubalsam er fundet til > 5.000 mg/kg legemsvægt, og ved dermal applikation på kaniner til > 10.000 mg/kg legemsvægt (21).

Der er ikke fundet data for absorptionen af perubalsam over huden.

Lokal irritation

Perubalsam påført huden i koncentrationer på 25 % medførte moderat irritation hos børn og mild reaktion hos kvinder. Perubalsam i koncentrationer på 25 % viste moderat irritation af huden i test med kaniner (21).

Allergi

Kontakt med perubalsam har medført allergi både for børn og voksne. I en undersøgelse af 101 børn under 15 år viste 24 % af børnene allergisk reaktion over for perubalsam, og af 2000 undersøgte voksne viste 6 % allergisk reaktion over for perubalsam. Nældefeber ved kontakt med perubalsam er ikke ualmindeligt (19). Perubalsam har vist fototoksisk reaktion (32).

Hovedkomponenterne i perubalsam, benzylcinnamat og benzylbenzoat er af EU’s videnskabelige komité, SCCP opført på listen over parfumestoffer, der er kendte allergener, men hvor der ikke foreligger mange rapporter over allergi hos forbrugere. I 103 tilfælde af allergi overfor perubalsam fandt man, at 12 % af patienterne havde positiv reaktion overfor benzylbenzoat og 18 % af patienterne havde positiv reaktion overfor benzylcinnamat. (18). Patienter med kronisk eksem, og som var allergiske overfor perubalsam, har vist bedring ved at undgå fødevarer med balsamkomponenter i, f.eks. fødevarer krydret med kanel, citrusfrugter og vanilje (19).

På grund af risiko for allergi har IFRA forbudt perubalsam som indholdsstof i parfume (22). Stoffet er i dag forbudt at anvende i kometiske produkter (1).

Længerevarende, gentagen påvirkning

Der er ikke fundet oplysninger om mutagene, kræftfremkaldende eller reproduktionstoksiske effekter for perubalsam.

Der er ikke fundet oplysninger for virkninger efter indånding af perubalsam.

Kritisk effekt

Hovedkomponenterne i perubalsam er benzylcinnamat, benzylbenzoat og cinnamylcinnamat, der af EU er vurderet allergifremkaldende. Den kritiske effekt af perubalsam vurderes at være allergi. På grund af den allergifremkaldende effekt ved perubalsam bør personer, der er allergiske overfor stoffet undgå hudkontakt, da der ingen nedre grænse er for denne bivirkning.

Tabel 7-5 Sammenfatning af data, der er anvendt til beregning af MoS for perubalsam

Toksikologiske data (dyr)  
LD50, (mg/kg legemsvægt), oral, rotte  >5000 (21)


Fodnoter

[1] No Observed (Adverse) Effect Level

[2] NOEL: (No Observed Effect Level), den eksponeringsdosis, hvor der ikke blev set effekter på forsøgsdyrene

[3] LD50: den dosis, hvor halvdelen af dyrene dør

[4] MoS: Margin of Safety

[5] NOEL: (No Observed Effect Level), den højeste eksponeringsdosis, hvor der ikke blev set effekter på forsøgsdyrene

[6] NOAEL: (No Observed Adverse Effect Level), den højeste eksponeringsdosis, hvor der ikke blev set kritiske effekter på forsøgsdyrene

[7] MoS: Margin of Safety

[8]  LOEL: (Lowest Observed Effect Level), den laveste eksponeringsdosis, hvor der blev set effekter på forsøgsdyrene

[9] NOEL: (No Observed Effect Level), den højeste eksponeringsdosis, hvor der ikke blev set effekter på forsøgsdyrene

[10] MoS: Margin of Safety

[11] NOEL: (No Observed Effect Level), den højeste eksponeringsdosis, hvor der ikke blev set effekter på forsøgsdyrene

[12] TCLo: laveste toksiske koncentration

[13] MoS: Margin of Safety

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.